Zlatne

Skener 11. sep 20199:50 > 9:50
FOTO: CEV

Na pitanje šta je to što izdvaja srpsku reprezentaciju u odnosu na ostale, uobičajen odgovor svih odbojkašica bio je timski duh, atmosfera.

Floskula. Fraza. Mogle bi da budu i malo kreativniije… Ipak, one su, kao po običaju, gađale tačno tamo gde treba. Isticale su ono najvažnije. One su tim. One veruju jedna drugoj. One se bore do poslednjeg poena. Zajedno.

Na kontinentalni šampionat otišle su bez velikog ispraćaja, dočekane su na balkonu. Pokazale su srpske odbojkašice još jednom da im nema ravnih u Evropi. Izabranice Zorana Terzića treću godinu zaredom osvojile su najsjajnije odličje. I to na najvažnijem takmičenju u sezoni. Četvrtu godinu u nizu zaslužile su da posle postolja odu i korak iznad, na čuveni balkon.

Povezano

Posle srebra na Olimpijskim igrama, zlata na kontinentalnom i svetskom šampionatu, srpske odbojkašice još jednom su opravdale očekivanja nacije. Sa najsjajnijim odličjem vratile su se iz Turske. I to posle dramatičnog finala u kojem su protiv sebe imale raspoloženog rivala i gotovo 14.000 navijača željnih da vide njihov poraz.

Vodile su pa gubile. A onda bile u zaostatku i kad je bilo najvažnije. U tajbrejku finalnog susreta na promeni strana Turska je vodila 8:6, a onda je ta prednost porasla za još jedan poen.

Ipak, ta flegmatičnost Bianke Buše o kojoj selektor često govori donela je ono što je najviše trebalo ‘plavimm damama’. Mirne ruke Bianka je odservirala dva asa, pokrenuvši preokret. Već tada je bilo jasno da će Srpkinje prigrliti zlato, mada su se Turkinje opirale do samog kraja.

A onda, kao u Japanu prošle godine u borbi za svetsku titulu, meč lopta pretvorena je u pobedu greškom rivala – zanimljivo, i ovog puta pecanjem.

Maja Ognjenović drugu godinu zaredom podigla je pehar namenjen najboljoj selekciji na takmičenju. Ona, koja je stub ovog tima. Ona, zbog koje sve ostale devojke veruju u sebe i veruju jedna drugoj.

„Moramo da budemo zadovoljni onim što smo uradili. Titula je došla kao vrhunac napornog rada. Samo mi znamo koliko je teško bilo u poslednja dva meseca. Mi smo, kao jedna od najboljih selekcija u svetu i Evropi, morale da opravdamo očekivanja. Nije bilo lako igrati protiv rivala koji nisu bili na našem nivou, ali je dogovor od početka bio da budemo na nivou i da podižemo nivo igre. Pričale smo u avionu koliko nam je postalo normalno to što se penjemo na balkon i to je lepa stvar. Laska nam“, kazala je prva dama srpskog tima.

Tijana Bošković je, već očekivano, proglašena najkorisnijim igračem prvenstva (MVP). Treću godinu zaredom, na trećem uzastopnom velikom takmičenju. To već govori nešto i samo po sebi.

Brankica Mihajlović bila je pokretačka snaga onda kada je možda i nedostajalo motiva, onda kada rival nije bio izazov, a trebalo je pobediti.

Blokerski tandem još jednom je bio na visini zadatka. Stefana Veljković bila je spremna za svaku loptu, a Mina Popović je konačno dobila priliku da pokaže zbog čega je godinama u reprezentaciji. I iskoristila ju je na najbolji mogući način. Čitavo prvenstvo odigrala je na izuzetno visokom nivou.

Silvija Popović bila je stub odbrane, iako je još rovita dočekala početak turnira. U tom periodu fantastična zamena bila joj je Teodora Pušić.

Kada je trebalo oporavljena Bojana Milenković bila je spremna da izađe na teren i ‘smiri’ prijem, baš kao i Jelena Blagojević. Svoje prilike koristile su Ana Bjelica i Slđana Mirković, dok će Katarina Lazović i Maja Aleksić svoje prvo seniorsko prvenstvo Evrope pamtiti po osvojenoj tituli.

Iza svih njih stoji selektor Zoran Terzić. Čovek koji je srpskoj odbojici doneo više nego što je ikada moglo i da se zamisli. Pod njegovim vođstvom skup devojaka na koje je malo ko obraćao pažnju postao je tim od kojeg se na svakom takmičenju očekuje zlato. Bez obzira na sve promene, odlaske i dolaske koji su se desili tokom protekle decenije, reprezentacija je ostajala upravo to – tim.

„Svi znamo koliko je teško ponoviti uspeh i retke su reprezentacije koje su uspele da osvoje veliko takmičenje dva puta zaredom. Važno je i to što smo od 2015. napravili niz bez poraza. Poslednja utakmica na šampionatima Evrope koju smo izgubili bila je u polufinalu te godine. Ova ekipa ima karakter, veliko srce. U najtežim situacijama igra najbolje“, rekao je selektor.

Još od prošle godine priča se o Olimpijskim igrama u Tokiju. Ovog leta Srpkinje su trijumfovale na kvalifikacionom turniru. ‘Usput’ su osvojile i kontinentalni šampionat, potvrdivši da najviše ambicije imaju i na najvećoj planetarnoj smotri.

„Sad će biti preveliki pritisak. Sva javnost očekuje od nas posle dve evropske i svetske titule da objedini to. Malo je neozbiljno pričati, znamo koliko će biti teško. Ipak, ako zadržimo ekipu, ako devojke budu zdrave i pune motiva, onda se treba nadati lepim vestima“, dodao je Terzić.

To od njih i treba očekivati. Jer su zlatne.