Čudaci u svetu tenisa (VIDEO)

Skener 8. okt 201911:26 > 11:28
Cameron Spencer/Getty Images

Veliki broj tenisera i teniserki, osim igrom, ističu se i specifičnim ritualima pre, tokom ali i posle meča.

Naravno, prvi koji pada napamet jeste Rafael Nadal. Dok većina smatra da Španac ponavlja određene radnje zbog opsesivno-kompulsivnog poremećaja, postoje i oni koji misle da je „kralj šljake“ sujeveran, ali i da na taj način pokušava da dekoncentriše protivnike. Teško je čak i nabrojati sve Nadalove običaje kojih se drži na svakom meču od početka karijere.

Povezano

Pa krenimo redom:

Rafa uvek izlazi na teren kročivši prvo desnom nogom, a držeći reket u levoj ruci. Osim tokom igre, nikada ne gazi linije. Posle bacanja novčića i razgovora pre meča, na mreži sa sudijom uvek istrči sprint do osnovne linije.

Dok drugi teniseri pauze između gemova koriste za odmor i koncentraciju, Nadal insistira na tome da peškiri i stolice moraju biti u ravni, dok flašice koje koristi i drži ispred sebe moraju biti postavljene po dijagonali. Nakon što pije iz obe, vraća ih izuzetno pažljivo na isto mesto. Bilo je interesantno na Australijan openu 2015. godine kada je skupljač loptica oborio jednu Rafinu flašicu, a onda se dobro namučio kako bi je vratio na identično mesto. To je nasmejalo i publiku u Melburnu, ali i samog Nadala koji se u tom trenutku spremao za početak poena.

https://youtube.com/watch?v=_h3Yj2koKfc

„Bik sa Majorke“ obavlja niz jedinstvenih stvari pred svaki servis. Kada igra na šljaci, uvek prvo obriše đonom liniju. Onda sledi nadaleko poznato povlačenje šortsa iz zadnjice na dole (Šveđanin Robin Soderling ga je ironično imitirao na njihovom meču na Vimbldonu pre desetak godina) dok majicu pomera na gore.

Potom sledi karakteristično brisanje nosa, zatim nameštanje kose iza levog uha, pa ponovo pipanje nosa, a onda nameštanje kose iza desnog uha. I uvek tim redosledom. Nakon svega, ne čudi što je Nadal bio najglasniji protivnik striktnog pravila da je igračima dozvoljeno samo 25 sekundi pripreme za poen.

Španski teniser jeste ekstremni slučaj, ali ima još dosta onih čiji običaji nisu toliko poznati.

Slovakinja Dominika Cibulkova uvek miriše nove lopte nakon otvaranja pakovanja. Kada su je upitali zašto to radi, dala je jednostvan odgovar da uživa u tom mirisu. Čak je pristala i na test britanskih kolega novinara da pokuša da sa povezom na očima, samo mirisom, razlikuje loptice koje se koriste na četiri različita grend slema. Ovaj test je odradila bez greške.

Postoje i oni teniseri koji su se nekih rituala držali samo tokom jednog turnira. Tako je recimo Grk Stefanos Cicipas ove godine u Vašingtonu menjao patike tokom svakog meča koje mu je sa tribina slao otac Apostolos.

Na istom turniru, Australijanac Nik Kirijos je na svaku svoju meč loptu konsultovao nekog iz publike gde i kako da servira, a nakon dobijanja poena je tu osobu zagrlio. Očigledno da je kontroverzni teniser dobijao dobre instrukcije pošto je i osvojio turnir u Vašingtonu.

Zanimljiv je i način na koji neki teniseri proslavljaju pobede. Nadaleko je poznato „slanje srca“ Novaka Đokovića svakoj tribini, dok se ranije kod teniserki isticala Nemica Andrea Petković karakterističnim plesom koji je po njoj dobio poseban naziv „Petkorazzi dance“.