Alexis Boichard/Agence Zoom, Getty Images Sport

Blog ostalo

24.10.2019 | 11.44

Ignjatović za SK: Teško je baviti se skijanjem u Srbiji

Već po tradiciji, poslednje subote u oktobru, na glečeru „Retenbah” iznad austrijskog gradića Zelden, veleslalomskom trkom u ženskoj konkurenciji počinje Svetski kup u skijanju.

Nevena Ignjatovic

Foto: Privatna arhiva

U sezoni bez velikih takmičenja, na polovini olimpijskog ciklusa, borba za Kristalne globuse biće još jača i zanimljivija.

U najvećem „snežnom cirkusu”, koji će startovati na 3 hiljade metara nadmorske visine, iz srca Tirola, već skoro celu deceniju nastupa i Nevena Ignjatović, trostruka srpska olimpijka. U decembru će napuniti 29 godina i već je dobro poznata „faca”, poštovana ne samo u našoj zemlji, već i širom planete.

Pronašli smo je u Hintertuksu, gde je obavila poslednje treninge pred start nove sezone. A zatekli smo je pitanjem, „koja joj je ovo sezona u Svetskom kupu”?

„Ne znam, iskreno, ne brojim! Valjda svake godine mislim da ću u narednoj ostvariti još više, pa ne razmišljam o tome koliko sam stara I koliko sam već godina u Svetskom kupu. Nemam nikakav problem sa motivacijom, naprotiv, jedva čekam početak sezone!”

Onda, da Vam pomognemo malo. Prvu trku u Svetskom kupu „vozili” ste na Pohorju, u Mariboru. Bio je to slalom u januaru 2010. godine. Imali ste 19 godina, a na grudima startni broj 90?!

„Uhhhh, sad se sećam nekih detalja, ali je baš bilo davno. Završila sam trku, imala veliki zaostatak za najbržom, ali ipak nisam bila poslednja. Bile su tu neke devojke iza mene u plasmanu, što me je tada činilo srećnom. Sećam se i druženja sa Jelenom Lolović, ona je još tada skijala i svima nama je bila idol. Bolje smo se upoznale nešto kasnije, na Olimpijskim igrama u Vankuveru, koje su bile njene poslednje, a moje prve”, sa dosta ushićenja u glasu priča Nevena.

Deset godina kasnije, nastupićete na svojoj devetoj Zlatnoj lisici, šestoj u Mariboru?

„Da, često se „Lisica” selila u Kranjsku Goru, zbog vremenskih uslova na Pohorju. Zanimljivo, nikada u Mariboru nisam osvojila nijedan bod, a u Kranjskoj Gori jesam...”

Nego, da se vratimo sadašnjosti. Kakva je trenutno situacija i u kakvoj formi i raspoloženju dočekujete start nove sezone?

„Teško pitanje... uvek postoje neke druge stvari, koje nemaju veze samo sa snegom i mojim skijanjem, a koje utiču na raspoloženje. I obično su to neke negativne stvari. Ima ih i ove godine, ponavljaju se. Kad malo bolje razmislim, nije lako skijati pod zastavom Srbije. A toliko volim da vidim našu zastavu na skijalištima širom sveta, baš zato što sam ja tu, kao učesnica Svetskog kupa!”, priznaje Nevena.

Želite li uopšte da pričate o detaljima, verovatno su finansije ponovo problem?

„Nećemo o konkretnim stvarima. Dobro je to, što sam u međuvremenu shvatila da neke stvari ne mogu da promenim. Mogu da promenim sebe, da znam kako i sa kim treba da postupam. Moje je da radim koliko mogu i koliko želim, a rad će se uvek isplatiti. Znate kako, nisam sportista, koji želi da gubi energiju na priče o nekim lošim stvarima, koje se dešavaju. To mi kvari fokus na stvari na koje ja mogu da utičem, da skijam i da radim. Ali, nije mi svejedno, dođu i teški dani. Ipak, na kraju pobedi motivacija i cilj za koji se borim.”

Šta očekujete od premijere u Zeldenu, biće to vaš četvrti uzastopni start na najtežoj veleslalomskoj stazi na svetu?

„Sada sam je dobro upoznala I raduje me činjenica da iz godine u godinu skijam sve bolje I imam sve manji zaostatak za drugom vožnjom. Prošle sezone bila sam 34, sa 59 stotinki zaostatka za 30. mestom. U svakom slučaju, želim da mi sezona krene dobro, u nekom mom dobrom osećaju. Ako i rezultatski bude uspešno, biće nam svima lakše. Iskreno, nadam se ulasku u najboljih 30”, kaže Nevena.

Imate novi stručni štab oko sebe, ali ponovo nepotpun?

„U Savezu je došlo do promena i trebalo je nešto duže vremena da sve stane na noge. Trudili smo se da moj program teče, da ne gubim neke planirane treninge. Novi trener mi je Aleš Brezavšek, nekadašnji reprezentativac Slovenije u brzim disciplinama i jedan od pomoćnih trenera u slovenačkom ženskom timu. Dugo se znamo i brzo smo uspostavili dobre odnose. U junu smo potvrdili i kondicionog trenera, Jovana Buhu, koji je došao na predlog Duška Savanovića. Nažalost, nije bilo para i za servisera, pa će mi skije pripremati Brezavšek”, kaže Nevena i dodaje.

Nevena and Ales

Privatna arhiva

„U maju i junu sam bila sama, a to je bio period za fizičke pripreme. Od jula su stvari došle na svoje mesto. Pojavila se mogućnost da se priključim radu ruske muške reprezentacije na kampu u argentinskoj Ušuaji i to će se ispostaviti sjajnim potezom. Imala sam odličnu energiju na treninzima, izazov da skijam sa muškarcima, po njihovim linijama... Iskreno, još uvek ne znam koliko sam brza u odnosu na žene, iako sam nedavno na Hintertuksu bila dobra na merenjima. Sačekaćemo Zelden, to je najteži mogući ispit u veleslalomu, pa da onda pričamo o nekoj formi”, ističe Nevena, zadovoljna što ipak ima dovoljno dana snega u nogama.

„Odradili smo dva kampa, iako je bilo straha zbog finansijskih problema. Dosta sam skijala veleslalom, prelazimo polako na tu disciplinu. Promenila se i oprema u Hedu, naročito pancerice. Puno se bolje osećam na skijama, pogotovo u veleslalomu. Nema šta, jedva čekam da sezona krene, da se nešto dešava i da vidimo gde sam u odnosu na najjaču konkrenciju. Ipak, ono najbolje očekujem tek u decembru.

Iako je postojala priča da će se ukinuti Alpska kombinacija, FIS je povećao broj takmičenja u ovoj disciplini, pa će skijašice imati četiri trke?

„Voziću sve četiri, sigurno”, kaže Nevena. „U toj disciplini sam u Top 30, imaću dobar startni broj i cilj su nam visoke pozicije. Videćemo kako će se pokazati novo pravilo, pošto u slalomu startujete po poziciji u superdžiju. Ne okreće se više najboljih 30, nego najbrža u superveleslalomu kreće prva u slalomu. Želeli su na taj način malo da pomognu „brzinkama” i da ih motivišu da startuju u još većem broju. U suštini, radujem se što ćemo imati četiri kombinacije i što će svaka biti sa superdžijem. Imaćemo treninge i u toj disciplini, u decembru”, dodaje Nevena.

Kada su u pitanju startni brojevi u Svetskom kupu, Ignjatovićeva se nada da će zbog novog sistema bodovanja u kratkom vremenskom periodu i ona uspeti da popravi svoju situaciju.

„Nije više minimum FIS bodova na trkama Evropa kupa 6, nego 15, a na FIS trkama 23. To je dalo prostora devojkama koje se stalno bore za ulazak u 30 u Svetskom kupu, da ne budu u hendikepu u odnosu na ostale. Jer, ako dva, ili tri puta budete u najboljih 30, sa ne baš velikim zaostatkom, recimo do tri sekunde, postoji mogućnost da vaši bodovi budu u nivou bodova koje dobija pobednica FIS trka. Želeli su na taj način da izjednače kvalitet devojaka, koje su stalno tu negde na 30. mestu u Svetskom kupu, sa onima koje pobeđuju na FIS trkama. Ja nemam neke vrhunske FIS bodove, ali ako jednom, ili dva puta uđem u 30, mogu da se popnem na listi”, kaže Nevena.

Šta ste još naučili od ruskih asova, koje je predvodio legendarni Aleksandar Horošilov, nekada jedan od najboljih slalomaša na planeti?

„Ti momci su mi uneli ogromnu dozu entuzijazma, pogotovo Horošilov, koji je samo pokazao da je veliki sportista obično i veliki čovek. Puno sam sa njim pričala i kad znate koliko je muško skijanje teško, onda više cenite taj optimizam i pored činjenice što je potrošio mnogo muke da bi se vratio u prvih 30. Nadam se da ću imati šansu da još neki put treniram sa njima. Iskreno, možda mi više prija da skijam sa muškarcima, nego sa ženama. Drugačiji je mentalni sklop, kod nas devojaka je jača emocija, kod muškaraca je nekako sve opuštenije. Svi ti pomažu bez predrasude i ljubomore I drago mi je što se sve poklopilo”.

Nevena Ignjatovic

Privatna arhiva

Nažalost, Nevena je i dalje u potrazi za sponzorima?

„Biće mi prazna kaciga, neće biti sponzora na njoj. Zvala sam, tražila i sama, ali i shvatila da to jako teško ide. Boriću se za sebe, kako bi se pričalo i o meni i o srpskom skijanju. Ipak sam ja bila tri puta na Olimpijskim igrama, osvajala bodove u Svetskom kupu i bila šesta na jednoj trci. Ali, uvek je ista muka. Jasno mi je da skijanje, pogotovo u Srbiji, nije toliko praćeno, ali, sad mi treba pomoć. Kad budem prva na svetu, lako ću! Naravno, ne krivim nikoga, puno ima obećavanja, ali na kraju uvek ostanete sami sa sobom”, priznaje devojka iz Kragujevca, po ostvarenim rezultatima najbolji zimski sportista u Srbiji svih vremena.

Vraćamo se još malo na vaš stručni štab. Kako sve to funkcioniše, kada ste praktično jedinka?

„U takvom slučaju, poverenje mora da bude maksimalno. Nema nas 30, da bismo mogli da se mrštimo jedni na druge. Mora sve da bude transparentno, mora sve da se zna. Ako neko ima nešto protiv, to treba odmah da kaže. O tome pričamo otvoreno, ja iznesem svoje mišljenje, on svoje. Nisam više mala, znam kako funkcionišu neke stvari. Ne može ovde, kao u nekom ekipnom sportu da se švercujete, ovde se sve vidi, štoperica ima usta”, kaže Nevena.

Kakav je Vaš plan i program u prvom delu sezone?

„Idemo u Zelden, pa sledi mali odmor, pa jedan trening superdžija i slaloma, a onda ćemo u dvoranu. Fokusiraćemo se malo i na slalom, treba da vratim onu „brzu nogu”. Plan je posle toga da odemo u Levi. Tu ćemo videti da li ćemo početkom decembra otići na Evropa kup, ili ćemo u Kilington. Cilj mi je više Svetski kup, ali dosta se trka preklapa, pa ćemo zbog startnog broja pokušati da popravimo i bodove”, dodaje Ignjatovićeva.

Pratite li šta se događa u vrhu Svetskog kupa? Očekujete li da Vlhova još neki put ugrozi Šifrinovu i kako će sve to izgledati bez Lindzi Von i Marsela Hiršera?

„Šifrinova je vanrazredna, takav je sklop celog sportiste, ona će i dalje biti u nekom svom elementu, kao što je bila i do sada. Ima tu nekih devojaka koje su joj se opasno približile. A što se muškog skijanja tiče, mislim da će iskočiti neki momci, koji će se pokrenuti posle odlaska večitog pobednika, Marsela Hiršera. Što se tiče Vlhove, imali smo jedan zajednički trening, na kojem sam se i ja dobro pokazala. Nisam obraćala pažnju na njeno skijanje, više sam bila fokusirana na svoje”, priznaje Nevena.

Znate li kakva je situacija u slovenačkom timu?

„Videla sam se ovih dana sa Marušom Ferk, njima se ceo tim promenio. Svima solidno ide, videćemo na trkama. I dalje smo drugarice, mnogima nedostajem, nedostaju i one meni, ali bićemo na trkama zajedno. Možda je tako i trebalo da bude. Ana Drev ne skija, Meta Hrovat je najveća uzdanica, Tina Robnik se vratila posle povrede, Ana Bucik je tu i Neja Dvornik, uz iskusnu Marušu Ferk. Imaju dobar tim, neko će iskočiti, sigurno”, kaže Nevena.

Povrede su, nažalost, sastavni deo sporta, a ona se dogodila nedavno Marku Vukićeviću. Verujemo da ste razmenili neke poruke?

„Da, poslala sam mu poruke podrške, iskreno, u takvim situacijama ne znaš ni šta da pitaš, ni šta da kažeš. Želim mu da se što brže vrati. Ipak smo mi mala skijaška nacija, nedostaje nam svaki dobar skijaš, pa su ovakve stvari za nas prava katastrofa. Nadam se da će se Marko brzo oporaviti i da ga sve te povrede ne bole puno. Jak je i mlad, vratiće se, sigurno, još jači...”, rekla je na kraju intervjua Nevena Ignjatović, najbolja srpska skijašica, koja će se sutra pojaviti na startu premijere Svetskog kupa u Zeldenu.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Alex

Bitno da se dalo brdo para zvezdi i partizanu

Odgovori 4 0

Rossonero

Uhh sitno brojimo do nove sezone,nadam se Igore legendo da cete i ove sezone prenositi skijanje.

Odgovori 13 0

Bratislav

Невена, морађеш у ријалити...

Odgovori 5 4

* Sva polja su obavezna

Ignjatović za SK: Osvojiću medalju na ZOI u Pekingu!

Ignjatović za SK: Osvojiću medalju na ZOI u Pekingu!

Ignjatović za SK: Osvojiću medalju na ZOI u Pekingu!

Šestu sezonu zaredom najbolja srpska skijašica, Nevena Ignjatović, osvojila je bodove u Svetskom kupu. Ukupno 29 u dve trke alpske kombinacije, čime je 29-godišnja Kragujevčanka zauzela 17. mesto u generalnom plasmanu njene omiljene discipline.

Otkazane trke u Sloveniji - Kilde osvojio prvi Globus

Otkazane trke u Sloveniji - Kilde osvojio prvi Globus

Otkazane trke u Sloveniji - Kilde osvojio prvi Globus

Zbog pandemije koronavirusa otkazane su trke u Kranjskoj Gori i na taj način završena je sezona Svetskog kupa. Veliki Kristalni globus osvojio je norveški skijaš Alaksander Omot Kilde.
Loading...