Granitna odbrana uzrok prve meč-lopte za drugu rundu

Skener 5. nov 20191:36 > 1:39
KK Partizan NIS

Posle briljantno odrađenog prvog dela prve faze Evrokupa Partizan u šestom kolu pred svojim navijačima ima priliku da u meču sa Venecijom šestom pobedom već obezbedi plasman u drugu rundu. Sjajan uspeh, naročito imajući u vidu da se pred start EK grupa B smatrala jednom od najjačih u takmičenju.

Srpski vicešampion odigrao je iznad svih očekivanja u prvih pet kola i pobedio svakog rivala, uključujući i Veneciju, pa je vreme da sa svakim od timova odigra još po jedan meč. Partizan je jedni tim u Evrokupu sa svih pet pobeda i nalazi se veoma blizu plasmana u drugu rundu.

Ukoliko u utorak uveče “Parni valjak” bude slavio na domaćem terenu, plasiraće se u drugu fazu Evrokupa bez obzira na ostale rezultate, što je ishod kakav je malo ko mogao da predvidi kada je izvučena grupa u kojoj su osim Partizana i Venecije bili još Ritas, Limož, Lokomotiva i Tofaš.

Povezano

Ipak, ekipa Andree Trinkijerija uspostavila je mehanizam pomoću kojeg su crno-beli uspeli da dođu do odličnih rezultata, a on pre svega počiva na izvanrednoj igri u defanzivi. To potvrđuju i napredne statistike, prema kojima je Partizan najbolja odbrana Evrokupa sa defanzivnim rejtingom 81,9 ispred Darušafake i Promiteasa, ali i rudimentarne “boxscore” brojke – Partizan protivniku dopušta tek 67 poena po meču, a rivale svodi na tek 46 odsto uspešnosti u šutu za dva i 30,9 odsto kada su u pitanju trojke.

Venecija nije delovala dobro u prvom kolu, što je pretežno Partizanova zasluga, pa italijanski tim nije demonstrirao ono što ga krasi. Radi se o napadački potentnom sastavu koji može da pogađa trojke u serijiama i ima pregršt odličnih šutera.

Prva zvezda tima je krilni centar Ostin Dej – nekada 15. pik prve runde NBA drafta i velika nada Detroit Pistonsa, ali kasnije košarkaš koji je našao svoje mesto u NBA kao čovek zadatka. Najveći uspeh karijere ipak je ostvario sedeći na klupi – kao rezervista San Antonija 2014. postao je i NBA šampion. U evropskoj košarci je od 2016. godine, a glavni kvaliteti su mu pokretljivost i sjajan skok-šut za 211 centimetara visokog košarkaša. Dej ima velikih problema van linije za tri poena u tekućoj sezoni u Evrokupu – pogodio je tek tri puta od 18 pokušaja, ali treba imati na umu da vrlo lako može da “eksplodira” kada mu se okolnosti pokope.

Ima Venecija još dobrih ofanzivaca – tu je iskusni šuter Majkl Bramos, kao i Mičel Vat, koji je briljirao u prethodnom kolu protiv Ritasa. Venecija se nalazi u nizu od tri pobede i “brejk” u Beogradu bi je ostavio nadomak plasmana u drugu rundu, pa treba očekivati motivisane goste. Venecija je ekipa koja već dugo igra zajedno, osvojila je dve titule prvaka Italije i veoma je uigrana.

Jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju je i zdravstveni bilten – prema rečima trenera crno-belih Andree Trinkijerija, Partizan će u utorak igrati bez beka Korija Voldena, kojeg muči povreda, ali i nedavno pristiglog pojačanja Džejmsa Bela, koji je i dalje u procesu privikavanja na novi klub.

Što se tiče prvog duela dva tima, dovoljno je reći da je pobeda u severnoj Italiji ostvarena sa najmanjom razlikom od svih dosadašnjih pet Partizanovih – u prvom kolu Evrokupa bilo je 66:63 u izuzetno tvrdoj i šuterski “škrtoj” utakmici. Na samom početku sezone, kada ni treneri nisu imali jasno iskristalisane rotacije, Rašon Tomas je demonstrirao svoj glavni kvalitet – vanserijsku energičnosti, a Markus Pejdž je bio verovatno jedini šuterski raspoloženi akter meča. Partizan je tokom većeg dela susreta imao prednost, ali nije imao “baruta” u napadu da meč i prelomi, pa je nakon trojke Bramosa u samom finišu postojala bojazan da će crno-beli možda i ispustiti trijumf. Ipak, Bramos nije mogao da ubaci još jednu tešku trojku i Partizan je tada došao do prve pobede u grupi.

#related-news_0

Meč je bio ilustrativan, utoliko što je pokazao neke stvari karakteristične za igru tima iz Humske – Tomasovo i Mozlijevo angažovanje u reketima, spomenutu agresivnu odbranu, atletičnost ekipe i činjenicu da u ključnim trenucima lopta ide u ruke Nemanji Gordiću, čoveku koji ima zadatak da donosi odluke u najtežim trenucima.

Partizan je ostvario sjajne rezultate od starta sezone i treba očekivati veliku posetu u utorak – atmosfera je u prvom meču koji se igrao u „Štark areni“ ove sezone bila veoma dobra, kada je nakon preokreta Partizan slavio protiv Tofaša, ali treba očekivati da će u duelu sa Venecijom na tribinama biti mnogo vatrenije nego što je to do sada bio slučaj. Posebno kada se ima na umu da pobeda donosi veliki uspeh i rani plasman u narednu rundu.

Meč se igra u utorak od 20 časova u novobeogradskoj “Štark areni”, a direktan prenos obezbeđen je na Sport klubu 1. Utakmici će prethoditi studio, dok će gledaoci po okončanju duela moći direktno da prate i konferenciju za štampu.

Pogledajte RASPORED MEČEVA i TABELE Evrokupa.