Kada ne igra kao protiv Venecije, Partizan juri pobede

Skener 12. nov 201921:59 > 22:44
KK Partizan NIS

Nova šansa da Partizan obezbedi plasman u drugu fazu Evrokupa – pošto crno-beli nisu uspeli da u prethodnom kolu kod kuće kao favoriti pobede Rejer Veneciju i osiguraju plasman u najboljih 16 timova Evrokupa, Beograđani će na gostovanju protiv Tofaša imati popravni.

Pobeda “Parnom valjku” obezbeđuje plasman u drugu rundu, dok je Tofaš u slučaju trijumfa u sredu veoma blizu tom ostvarenju, iako im pobeda matematički ne garantuje prolazak grupe. Turska ekipa je na skoru od po tri pobede i poraza.

Srpski vicešampion je prvi na tabeli sa pet pobeda i jednim neuspehom – igrama je već prevazišao očekivanja pred start takmičenja, ali je navijačima ostao loš utisak nakon prilično energetski manjkave predstave u “Štark areni” prethodne nedelje protiv Venecije.

Povezano

Beograđani su tada odigrali svoju najlošiju utakmicu od starta Evrokupa i u nedostatku žestine ogolili svoj gorući problem – nedostatak napadačke kreacije.

Za jasnije viđenje zahvalno je konsultovati i prvi alat analitike – naprednu statistiku. Ona stavljena u pravi kontekst veoma zgodno ilustruje koji su aktuelni problemi crno-belih, baš kao i koje su uzdanice srpskog tima.

Šta Partizan radi dobro? Igra odbranu, skače i čuva loptu! Sva tri segmenta indikatori su visokog nivoa discipline i marljivog trenerskog rada koji govori u prilog štabu Andree Trinkijerija. Po defanzivnom rejtingu, broju primpljenih poena prilagođenom na 100 poseda, Partizan je treći najbolji defanzivni tim Evrokupa sa iznosom 85,5, a “škrtije” odbrane imaju samo Darušafaka i ove sezone senzacionalni Promiteas(izvor: overbasket.com).

U još jednom aspektu je Trinkijerijeva ekipa veoma dobra – Partizan drži protivnike na tek 31,6 odsto šuta za tri poena, po čemu je šesti najbolji u čitavom takmičenju. Srpski predstavnik igra “paklenu” odbranu i na spoljnim pozicijama, na kojima im fizičke predispozicije dopuštaju mnogo preuzimanja, a visoki igrači su aktivni i brzi na nogama, a to nimalo ne odgovara rivalima.

KK Partizan NIS

Što se tiče izgubljenih lopti, Partizan ih beleži u tek 14 odsto svojih poseda i po tome je treći iza Promiteasa i Uniksa. Veliki kompliment za tim koji se brani toliko energično, naročito za bekove predvođene Nemanjom Gordićem, koji ima najviše loptu u svom posedu u ključnim trenucima. Osim toga, Partizan je po ukupnom procentu uhvaćenih skokova na 100 odbitaka sedmi najbolji tim EK, a najbolji u svojoj grupi. Vilijam Mozli je u svakom od prethodnih šest mečeva imao barem po šest skokova.

Međutim, postoje stvari u kojima Partizan podbacuje, a one u pravom svetlu mogu da isplivaju tek kada Partizan nije na svom ovosezonskom elitnom nivou u obrani i kada nema luksuz brojnih zaustavljenih protivnikovih napada. Partizan ima problema sa ofanzivnom kreacijom – po efektivnom šutu iz igre (prilagođen šut za dva i tri poena) Partizan je 11. najlošiji u takmičenju, dok je po procentu slobodnih bacanja od beogradske ekipe u čitavom Evrokupa gora jedino Venecija.

Partizan nije katastrofalan u napadu, ali je jasno da bez frenetične odbrane kakvu je igrao do sada, nema ni izbliza visok domet u Evrokupu. Tofaš je idealna prilika da crno-beli vrate “zamajac” koji ih je držao od početka sezone, a poslovičnim “istim udarcem” ubiju i „drugu muvu“ – plasman u drugu rundu takmičenja.

U prvom meču koji su Partizan i Tofaš igrali u Beogradu osmog oktobra viđena je veoma uzbudljiva utakmica – Partizan je veoma loše krenuo i gubio tokom čitavog prvog poluvremena, a potom je predvođen izvrsnim Radetom Zagorcem šuterski eksplodirao u drugom delu. Domaćin je tada postigao 13 trojki, što je najviše u Evrokupu za Partizan u 21. veku. Zagorac je završio meč sa 26 poena, a Novica Veličković je u odsustvu povređenog Rašona Tomasa igrao za sebe trenutno nekarakteristična 22 minuta i oduševio “Grobare” sa 15 poena.

KK Partizan NIS

Sličan šuterski učinak Partizanu praktično garantuje pobede u Evrokupu, a cilj će biti učiniti ga češćim. Partizan će u Turskoj igrati bez Korija Voldena, koji i dalje nije potpuno zalečio povredu koju je zadobio na gostovanju u Limožu.

Tofaš je jako iskusan tim pun igrača koji imaju individualni kvalitet dovoljan da se donese prevaga – Met Lodžeski, Di-Džej Vajt, Semi Mehija i Bariš Ermiš nisu u najboljim godinama i ne pripadaju više vrhuncu evropske košarke, ali svako od njih ima kvalitet da “preuzme uzde” nad timom i reši meč. Jedan košarkaš jeste na vrhuncu – to je Devin Vilijams, najbolji igrač tima u Evrokupu u ovoj sezoni. Bivši krilni centar Budućnosti se neočekivano briljantno snašao u Tofašu, a na šest dosadašnjih mečeva u proseku ima 15,3 poena i 8,5 skokova.

Partizan je u Turskoj definitivno manji favorit nego što je bio u Areni protiv Venecije, ali je daleko od autsajdera – ima igru koja je pogodna za ostvarivanje dobrih rezultata na teškim gostovanjima. Dok god se Partizan brani kako ume, Rašon Tomas i momci su u igri. Na teškom gostovanju, a ovo u Bursi svakako pripada toj kategoriji, neizvestan finiš u kojem vrebate svoje šanse je ono čemu treba da se nadate.

Meč u Bursi počinje u 18 časova po srednjeevropskom vremenu, a ljubitelji košarke u Srbiji moći će da ga prate u direktnom prenosu na Sport klubu 1. Utakmici će prethoditi studijska emisija koja počinje u 16 časova i 45 minjuta, a nakon duela u zanimljivom razgovoru komentatora i gostiju moći ćete da čujete i analizu viđenog.

Mečeve Evrokupa pratite samo na Sport klubu.