Noć kada je Luka Dončić morao da postane Kralj

Skener 19. nov 201911:50 > 11:51
Ethan Miller/Getty Images

U noći između ponedeljka i utorka Luka Dončić odigrao je najbolju utakmicu u dosadašnjoj karijeri ostvarivši učinak od 42 poena, 11 skokova i 12 asistencija u pobedi Dalasa protiv San Antonija.

Nakon fenomenalne prve sezone, u kojoj je zasluženo poneo titulu rukija godine, još bolje partije Dončića na startu ove sezone ne predstavljaju iznenađenje i već su sa pravom krenule priče da bi mogao da postane najmlađi MVP lige u istoriji, ali i poređanja sa “kraljem“ Lebronom Džejmsom čije pojedine rekorde Slovenac već dostiže.

Međutim, legitimno pitanje jeste zašto Dončić već nije „kralj“ i zašto potencijalno jednu od najboljih karijera u NBA istoriji gradi u dresu Dalas Maveriksa, a ne kao član Sakramento Kingsa.

Povezano

Zbog toga se vraćamo u istorijsku noć između 21. i 22. juna 2018. kada je u Barklajs centru u Bruklinu napravljen jedan od najvećih propusta u istoriji drafta. Naime, pravo biranja prvog pika imali su Finiks Sansi i mnogi su očekivali da će sa novim trenerom Igorom Kokoškovim, tim iz Arizone izabrati upravo Luku, koji je zajedno sa srpskim stručnjakom Sloveniji doneo zlato na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

Međutim, pitanje je koliko se Kokoškov uopšte pitao za bilo šta kao tek novopečeni trener, pošto je tadašnji generalni menadžer Finiksa, mladi i neiskusni Rajan Mekdona, sa svojim timom već zacrtao da se kao prvi pik izabere Diandre Ejton i niko mije mogao da utiče na tu odluku. Navodno, vlasnik Sansa Robert Server je bio zainteresovan za Dončića, pre nego za Ejtona, ali to su samo nagađanja. Ali, kada je video šta je napravio, Server je svog „dži ema“ otpustio ekspresno i to preko telefona. Kokoškov je odradio prvu i verovatno jedinu sezonu kao glavni trener jedne NBA ekipe, ali je i on dobio otkaz na kraju iste koja je za Finiks bila jedn od najneuspešnijih u istoriji.

Ronald Martinez/Getty Images

Rane Finiksa zbog nebiranja Dončića su teške i duboke, ali je melem dobar start ove sezone sa potpuno novim timom, trenerom Montijem Vilijamsom i „front ofisom“ koji predvodi Džejms Džouns. Ako se pitate gde je i šta radi danas Diandre Ejton, odgovor je da odrađuje suspenziju od 25 mečeva zbog „pada“ na doping testu.

Taj antologijski propust Finiksa morao je da iskoristi Vlade Divac, generalni menadžer Sakramenta, koji je imao pravo biranja drugog pika. On se odlučio za Marvina Beglija koji je po karakteristikama sličan Ejtonu, u prevodu, visoki košarkaš sa dobrim fizičkim predispozicijama, ali ne više od toga.

Opravdanje i Finiksa i Sakramenta bilo je isto, da su bili „tanki“ na poziciji centra i da nisu želeli da guše svoje bekovske linije i potencijalne superstarove poput Devina Bukera (Finiks) i Dierona Foksa (Sakramento).

Ali kada imate priliku da izaberete igrača koji menja izgled ne samo franšize, već i cele lige, onda ta prilika mora da se iskorisi i nema opravdanja ako je propustite.

Christian Petersen/Getty Images

Još na startu prošle sezone, pomalo su komična bila pravdanja trenera Kingsa Dejva Jejgera, koji je govorio da su on i njegovi saradnici skakali od oduševljanja i „bacali koske“ kada su dobili Beglija i kako je siguran kako će on i Foks biti novi Durent i Vestbruk što spada u jednu od najneozbiljnijih izjava ikada u NBA. Inače, Jejger je danas na birou za nezaposlene pošto je dobio otkaz u aprilu. On je bio „žrtveno jagnje“ u aferi „nebiranja Dončića“, što nas vraća na odgovornost Vlade Divca koji ga je i otpustio.

Nekada sjajni košarkaš i bivši predsednik Olimpijskog komiteta Srbije postao je generalni menadžer Kingsa u aprilu 2015. godine, kada je počeo da gradi ekipu koja bi ličila i imala rezultate kao tim Sakramenta koji je čiji je on bio važan deo pre skoro dve decenije. Njegov prijatelj, vlasnik kluba i multimilijarder Vivek Ranadiv mu je dao odrešene ruke i Divac je imao, i danas ima, veliku slobodu u donošenju svih odluka, što je retkost u NBA ligi.

Međutim, pošto su se konačno otarasili Demarkusa Kaznsa u februaru 2017, godine, počeo je „ribilding“ tima koji i dalje traje i to prilično neuspešno. Sakramento deluje kao ispodprosečna ekipa na Zapadu, gde se za sve pitaju Badi Hild, Herison Barns i trenutno povređeni Foks i Begli. Posle lošeg starta ove sezone i pošto će verovatno opet ostati bez plej ofa, Divac će bez obzira na prijateljstvo, u jednom trenutku morati da snosi odgovornost i objasni Viveku Ranadivu zašto se milioni dolara od marketinga i ulaznica, a sve u vezi sa Dončićem, slivaju na račun i u džep Marka Kjubana (vlasnik Dalasa) a ne u njegov.

Interesantno je da je saga oko nebiranja Dončića indirektno uticala i na to ko je danas selektor Srbije. Da je Finiks odabrao Luku, sigurno bi imao bolju prošlu sezonu i trener Kokoškov bi ostao glavni trener i tada sigurno ne bi mogao da „tezgari“ tokom leta.

Igor Kokoškov, novi selektor Srbije, danas kao pomoćnik Luku Voltonu, sa klupe upravo Sakramenta gleda kako se ekipa muči na startu sezone. Mnogo se priča o lošim međuljudskim odnosima u Kingsima i kako je prvi koji je sa pravom nezadovoljan Bogdan Bogdanović, koji je izgubio mesto startera.

Zbog greške Divca, ljubiteljima košarke, NBA i Sakramenta, ostaje samo da maštaju kakav bi bio domet bekovskog tandema Bogdanović – Dončić bez obzira na to ko čini ostatak ekipe.