Ben Hoskins, Getty Images Sport

Blog ostalo

08.12.2019 | 13.02 > 13:08

Osveta – umerena i hladna, baš kakva je i bila potrebna

Ponos mu je bio povređen, priznao je i sâm. U Njujorku je prvi put boksovao van svoje Britanije i to u meču sa protivnikom kojem su, uprkos logici, davane vrlo male šanse. Jedna levica u slepoočnicu uvela ga je u hodnike agonije koji su rezultirali gubljenjem tri titule i statusa neporaženog.

Anthony Joshua

Richard Heathcote/Getty Images

Poslovno očekivano zaštićen, pali šampion imao je pravo na momentalni revanš, a njegov kamp je mudro sačekao onoliko koliko je potrebno da se Londonac oporavi, spremi i mentalno ojača dovoljno da bude spreman da pojaseve vrati u svoje vlasništvo.

Britanski superteškaš Entoni Džošua briljantno je sproveo u delo zacrtani plan i ubedljivom jednoglasnom odlukom sudija u subotu uveče u predgrađu Rijada ponovo postao šampion sveta u tri verzije. Bez trunke sumnje, dominirao je u meču nad Endijem Ruisom juniorom i zaradio pomalo i komično visoku svotu novca.

Kako je izgledao najveći bokserski događaj godine ili, što je možda još zanimljivije, zašto je ovo bio događaj godine u svetu tog sporta? Nekoliko je faktora, ali je prvi očigledan – od kraja 19. veka i Džona Salivana najteža kategorija smatra se ključnom u sportu i ona je tokom godina rađala najveće zvezde. Neki, poput Džoa Luisa, Muhameda Alija ili Majka Tajsona, nadilazili su i celokupni sport. Posle prilične suše na početku 21. veka, sredinom „desetih“ startovala je nova uspešna era superteškaša.

Tome je verovatno u najvećoj meri doprineo upravo Džošua, koji je svojom amaterskom karijerom, ličnošću, izgledom, marketinškim potencijalom, bokserskim umećem i ekstremnom popularšnošću postao istinska globalna bokserska superzvezda današnjice. Prva u najtežoj diviziji posle mnogo godina.

Zato je i njegov poraz prvog juna u legendarnom „Medison Skver Gardenu“ od zamene Endija Ruisa i bio toliki šok. Džošua je protiv Vladimira Klička, u verovatno i do danas najvećoj pobedi svoje karijere, pokazao da se ne boji „da se pobije“ – u meču sa legendarnim Ukrajincem AJ je bio u „dubokim vodama“, ali je reagovao fantastično. Našao je snagu, bio hrabar i prevazišao tešku situaciju u ringu. To je i ono što definiše šampiona više od bilo čega drugog – nalaženje odgora za teške situacije.

Prilično teška situacija dogodila se i u spomenutom meču u MSG – Ruis, opasan i brz kakav jeste, pronašao je jednu pukotinu u četvrtoj rundi, plasirao levi kroše koji je momentalno poremetio Džošuinu ravnozežu i meč je već tada bio gotov. Amerikanac meksičkog porekla nastavio je da koristi prednost, munjevitim kombinacijama iznova bacao prvaka na platno, sve dok sudija u sedmoj rundi nije bio primoran da prekine meč.

Endi Ruis Mlađi

Al Bello/Getty Images

Endi Ruis Mlađi

Džošua ovog puta nije uspeo da prevaziđe problem u ringu, situacija je bila previše komplikovana, ali imao je privilegije koje idu uz status šampiona. Ugovoren je revanš, na mudro osmišljenoj bezbednoj vremenskoj udaljenosti, pa je ostalo ono najbitnije – da ovoga puta uradi možda nešto još teže – nađe izlaz iz teške situacije van ringa.

Još mudriji od svog kampa bio je i promoter Edi Hern, koji je u revanšu ugledao potencijal koji mnogi nisu. U cilju pravog koristoljubivog promotera smislio je sve kako bi optimizovao svoje „zlatne koke“, a niko nije mogao da mu priži bolje uslove od saudijskog kapitala. Hernove velelepne ideje do tančina su realizovane – sagrađen je stadion na otvorenom u predgrađu Rijada na istorijskom lokalitetu, ugovorene su spektakularne uvodne borbe, obojica boksera su u skladu sa mogućnostima odlično odradila promo deo posla, mediji su očekivano zažmurili na određene probleme u Saudijskoj Arabiji i pisali u najlepšem svetlu o mestu održavanja meča... Šta god se mislilo o Hernu i generalno opisu posla promotera, mora se priznati da su tehnički uslovi i narativ koji su okruživali veliki duel bilo perfektni.

Ipak, mnogo je bitnije ono što se u ringu dešavalo. A desilo se to da je Džošua demonstrirao da je pravi šampion. Poraz od Ruisa ga je, kontraintuitivno, učinio još većim prvakom. Sada ima još jedno iskustvo prevazilaženja problema, a tek mu je 30 godina.

Sproveo je odlično plan u delo – jednostavno je shvatio da je mnogo pokretniji od 20 kilograma težeg protivnika i minimizovao rizik. Ukoliko ne ulazi u razmene sa kratke distance, šanse da će biti ugrožen su skoro nepostojeće. Ukoliko se ne izloži hitrim Ruisovim „bombama“, ne postoji mogućnost da primi štetu.

You Tube

Tako je i bilo – otkad je ušao u arenu uz zvuke afrobita Fele Kutija i tako naglasio svoju vezu sa nigerijskim poreklom, Englez je stopostotno verovao u svoj plan i disciplinovano ga sprovodio u delo. „Kličkovski“, mnogi su rekli – Džošua je pokazao i zašto je bio lakši nego ranije. Kretao se i kretao, „ubadao“ Ruisa prednjim direktom, „grlio“ ga svaki put kada je odstojanje bilo skraćeno i bežao iz klinča veoma hitro kada bi delovalo da je situacija kritična.

Sudije su posle završetka 12. runde potvrdile ono što su svi koji su meč gledali i mislili – Džošui je pripalo sigurno 10 od 12 rundi, a Ruis je praktično pao bez ispaljenog metka. Ironično je da mu je ono što mu je pomoglo u prvom susrtetu u potpunosti eliminisalo šanse u drugom. Endi jednostavno nije mogao da stigne Džošuu, nije došao u priliku da „veže“ svoje eksplozivne kombinacije.

I meč je bio gotov, nema tu prevelike analize, Džošuin ugao je apsolutno nadmudio Ruisov, a toga je svestan bio i pokunjeni Amerikanac, koji će se verovatno odobrovoljiti kada posle meča bude video svoj račun u banci. Čovek sa petoro dece i ima dosta izdataka, naročitno ako su klinci ješni na tatu.

You Tube

Šta je sledeće za Džošuu, pitanje je koje je sada ključno. Svaki normalan navijač ima jednu i isključivu želju – meč sa Diontejom Vajlderom. To je ono što je sportski najlogičnije. Međutim, to nije ono što je finansijski najisplativije.

Veliki duel Flojda Mejvedera i Manija Pakjaoa doneo je svetu boksa jedno od najvećih pošasti tog sporta – beskrajno odlaganja najvećih borbi u cilju „isisavanja“ maksimalnih količina novca. Amerikanac i Filipinac su se, bez preterivanja, sastali četiri godine kasnije nego što je to bilo logično i potrebno iz jednog jedinog razloga – što veće isplate. Promocija je trajala i trajala, dvojica velikana sport su imali protivnike u međuvremenu, često i veoma dobre, ali nije bilo onog najiščekivanijeg. Na kraju, borba je razočarala, Pakjao je prošao svoj zenit, a „Lepi dečko“ Mejveder je bez problema slavio razočaravši milione. Što je najgore od svega, plan im je uspeo i svi su se obogatili još ekstremnije. Na taj način postavljen je zlatni standard koji i danas traje.

Zato, iako je najlogičnije da Džošua što je pre moguće odmeri snage sa Vajlderom i odluči ko je neprikosnoveni šampion, to neće biti moguće. Prvo treba da gledamo malo „tjun-ap“ borbi, tzv. pripremnih mečeva. Džošua ima obavezne izazivače, Aleksandra Usika i Kubrata Puleva. Obojica su opasni, naročito vešti majstor boksa Usik, ali iskreno, ko bi posle svega ovoga želeo da gleda Džošuu sa Pulevim?

Ipak, izvesno je da ćemo slične mečeve gledati, ali ostaje nada da će meč biti organizovan 2021. godine. Želimo da verujemo. Uostalom, vrlo često se u takvim mečevima sa očekivanim ishodima dese ogromna iznenađenja koja potpuno poremete istoriju sporta. Pitajte samo Bastera Daglasa ili, što da ne, Endija Ruisa.

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Relja

Ovaj Ruiz da je pokretniji i da moze da stigne dzosuu ubio bi ga

Odgovori 3 1

buda

u tome je kvaka 22 - da pokretljiviji i da moze da ga stigne, onda ne bi bio ruiz koji bi ga ubio :)

1 0

Marko

Sprdnja od boksa, smesno i zalosno za takav sport.

Odgovori 12 4

* Sva polja su obavezna

"Tajson je i dalje Tajson, ali Roj je još veoma brz"

"Tajson je i dalje Tajson, ali Roj je još veoma brz"

"Tajson je i dalje Tajson, ali Roj je još veoma brz"

Roj Džons Junior, bivši šampion u četiri kategorije, priprema se za revijalni meč sa nekadašnjim neprikosnovenim prvakom sveta u superteškoj kategoriji Majkom Tajsonom, a priliku da na Džonsovim sparinzima “glumi” Tajsona imao je Britanac Kris Jubenk Junior.

Džošua: Fjuri bi mogao da razmisli o penziji

Džošua: Fjuri bi mogao da razmisli o penziji

Džošua: Fjuri bi mogao da razmisli o penziji

Britanski bokser Entoni Džošua izjavio je da ne strepi od duela sa Tajsonom Fjurijem, već da ga jedva čeka.
Loading...