Fudbalski događaji koji su obeležili 2019.

Mladen Krstajić
Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

U protekloj 2019. ljubitelji fudbala su imali priliku da u našem regionu, Evropi ali i ostalim kontinentima prate zanimljiva nadmetanja.

Na Starom kontinentu su igrane kvalifikacije za šampionat Evrope 2020, kao i završni turnir Lige nacija, dok su Južna Amerika, Severna i Srednja Amerika, te Afrika i Azija dobili nove prvake. Dva najvažnija klupska evropska takmičenja protekla su u znaku engleskih ekipa, pošto su do finala stigla čak četiri tima sa Ostrva – Liverpul i Totenhem u Ligi šampiona, odnosno Čelsi i Arsenal u Ligi Evrope. Prvenstva u regionu, kao i u ligama ‘petice’, okončana su trijumfima glavnih favorita, a svi će pamtiti dramatičnu trku u Premijer ligi u kojoj je branilac titule Mančester siti za prsa stigao na cilj pre Liverpula.

U protekloj godini nije bilo spektakularnih transfera najvećih svetskih fudbalskih zvezda ali su klubovi, ipak, izdvojili značajne sume novca za pojačanja. Najviše je potrošio madridski Atletiko koji je za angažovanje mladog portugalskog talenta Žoaa Feliksa platio čak 126 miliona evra, što je za sada treći po visini transfer u istoriji fudbala. I u 2019. se naravno vrtela ‘trenerska vrteška’ pa su mnogi, manje ili više poznati stručnjaci, dobili otkaze ali i priliku da vode neku novu ekipu ili nacionalnu selekciju.

Lionel Mesi je po šesti put u karijeri dobio Zlatnu loptu francuskog lista “Frans fudbal”, kao i priznanje FIFA, dok je UEFA za najboljeg igrača Evrope u ovoj godini izabrala štopera Liverpula, Virdžila van Dajka.

Zvezda kupovala i prodavala, Janković otišao u SPAL

Crvena zvezda je doživela značajne promene u igračkom kadru u zimskom prelaznom roku. Na stadion “Rajko Mitić” su na početku godine stigli dotadašnji vezista beloruskog BATE Borisova Mirko Ivanić, krilni napadač slovačkog kluba Spartaka iz Trnave Erik Jirka i bek iz Bordoa, Milan Gajić. Uz njih su angažovana i domaća pojačanja iz Napretka, vezista Miloš Vulić i Aleksa Vukanović, te 197 centimetara visoki napadač Dejan Vidić. Redove šampiona Srbije su napustili štoper Miloš Degenek koji je otišao u klub iz Saudijske Arabije Al Hilal, fudbaler sredine terena Nenad Krstičić (prešao u grčki AEK) i krilni napadač Slavoljub Srnić, čija je nova destinacija bio španski Las Palmas.

Za razliku od večitog rivala, Partizan je bio skromniji u angažovanju novih igrača. Crnogorski reprezentativac Marko Janković prodat je italijanskom SPAL za dva miliona evra, dok su u Humsku stigli krilo norveškog Stabeka Musa Ndžaj, dotadašnji omladinac Crvene zvezde Radivoj Bosić i špic Dejan Georgijević, kao pozajmljeni fudbaler mađarskog Ferencvaroša.

Pulišić najskuplje pojačanje u ligama ‘petice’

Getty Images/ Julian Finney

U pet najjačih evropskih liga je u januarskom prelaznom roku napravljeno 495 transfera, vrednih ukupno 649 miliona evra, što je za 285 miliona evra manja suma u odnosu na zimski prelazni rok prethodne godine. Najskuplje pojačanje bio je američki reprezentativac Kristijan Pulišić za čiji je transfer iz dortmundske Borusije njegov novi klub londonski Čelsi izdvojio sumu od 64 miliona evra. PSŽ je za dovođenja Leandra Parede iz Zenita platio 24 miliona evra manje, dok su Brazilac Lukas Paketa (došao iz Flamenga) i poljski napadač Kšištof Pjontek (stigao iz Đenove) koštali njihov novi klub Milan po 35 miliona evra .

Katar prvi put šampion Azije

Reprezentacija Katara je 1. februara 2019. prvi put postala pobednik Kupa Azije pošto je u finalu odigranom u Abu Dabiju savladala favorita, selekciju Japana sa 3:1. Strelci za Katar su bili Ali Almoez u 12, Abdulaziz Hatim u 27. i Akram Afif iz penala u 83. minutu, dok je gol za Japan postigao Minam u 69.

Rodžers preuzeo vođenje Lisica

Dotadašnji menadžer škotskog šampiona Seltika Brendan Rodžers seo je 26. februara na klupu engleskog premijerligaša Lestera, koji je prethodno zbog loših rezultata ekipe otpustio Kloda Pauela.

Rodžers je sa Keltima osvojio dve šampionske titule, tri Liga kupa i dva Kupa Škotske, dok je vodeći u ranijem periodu Liverpul bio u sezoni 2013/2014 viceprvak Engleske.

Ostavka Mirkovićá, Milošević na klupi Partizana

Trener Partizana Zoran Bata Mirković je 10. marta posle prvenstvenog poraza njegovog tima od Voždovca (0:1) podneo ostavku. Nakon što je ekipu kratko vreme vodio Mirkovićev pomoćnik Žarko Lazetić, čelnici kluba iz Humske su 27. marta odlučili da za novog šefa stručnog štaba imenuju još jednu legendu Partizana – Savu Miloševića. 

Alex Livesey, Getty Images Sport

Čovek koji je na 98 prvenstvenih utakmica u dresu crno-belih postigao čak 65 golova, te zajedno sa Holanđaninom Patrikom Klajvertom bio najbolji strelac prvenstva Evrope 2000. godine, je prihvativši ovaj posao u beogradskom klubu podneo ostavku na funkciju potpredsednika FSS.

Zidan ponovo trener Reala

Zinedin Zidan se u martu vratio na trenersku klupu Reala. Nekadašnji francuski fudbalski as, koji je tokom prvog vođenja ekipe Kraljevskog kluba osvojio tri Lige šampiona, dva svetska klupska prvenstva i jednu Primeru, u drugom mandatu trebalo bi da obavlja posao šefa stručnog štaba Reala do juna 2022. godine.

Zidan je napustio klub sa stadiona Santijago Bernabeu nakon trećeg trijumfa u Ligi šampiona, posle čega je pod njegovim naslednicima Đulenom Lopetegijem i Santijagom Solarijom Real ušao u veliku krizu.

Crno-beli pobedili Zvezdu i uzeli trofej Kupa Srbije

Partizan je 23. maja pobedio Crvenu zvezdu sa 1:0 u finalnom meču Kupa Srbije i tako četvrtu sezonu uzastopno trijumfovao u ovom takmičenju. Klubu iz Humske je ovo inače bio 16. trijumf u nacionalnom kupu, a njegov novi šef stručnog štaba Savo Milošević je pobedom nad večitim rivalom došao do prvog pehara u kratkoj trenerskoj karijeri.

Gol odluke postigao je iskusni štoper Bojan Ostojić u 13. minutu nakon greške odbrambenih igrača šampiona Srbije koji je u ovom duelu propustio priliku da dođe do toliko željene ‘duple krune’. Inače na ovoj utakmici je legendarni kapiten Partizana Saša Ilić sa osvojenim peharom kupa u 41. godini života okončao bogatu igračku karijeru.

Debakl u Ukrajini koštao Krstajića selektorskog posla

Reprezentacija Srbije je uspešno započela kvalifikacije za prvenstvo Evrope, odolevši 25. marta u Lisabonu branicima titule Portuglacima (1:1). Na žalost, u sledećem duelu B grupe sa Ukrajincima 7. juna u Lavovu usledeo je debakl Orlova. Izabranici Mladena Krstajića su poraženi sa 5:0 u utakmici u kojoj je selektor Srbije prvi put izveo formacuju sa tri štopera, jednim defanzivnim veznim i dvojicom napadača (3-4-1-2). Posle ovog neuspelog eksperimenta bilo je jasno da su selektorski dani mladog stručnjaka na klupi Orlova odbrojani.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Krstajić je poslednji put vodio najbolji državni tim Srbije u susretu sa Litvancima (4:1) u Begradu nakon čega ga je Odbor za hitna potanja FSS, na sednici održanoj 13. juna, razrešio dužnosti. Bivši fudbaler Partizana, Veredera i Šalkea je sa selekcijom koju je preuzeo nakon smene Slavoljuba Muslina ostvario bilans od devet pobeda i po pet poraza i nerešenih rezultata.

Crvena zvezda i Dinamo odbranili titule

Crvena zvezda i Dinamo su odbranili titule u prvenstvima Srbije, odnosno Hrvatske. Ekipa Vladana Milojevića je šampionat najveće republike nekadašnje Jugoslavije završila sa 12 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Radničkog iz Niša, koji je zajedno sa Partizanom i Čukaričkim izborio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Beogradski crveno-beli su ostvarili bilans od 33 pobede, tri remija i samo jednog poraza. Iz lige su ispali Bačka, Zemun i Dinamo iz Vranja, dok su u elitno fudbalsko društvo Srbije ušli TSC iz Bačke Topole, Javor i Inđija.

Dinamo je bio još ubedljiviji u šampionatu na čijem je kraju imao čak 23 boda više u odnosu na drugoplasiranu Rijeku. Pored tima sa Kantride plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope izborili su Osijek i Hajduk. Iz najjače lige Hrvatske je ispao Rudeš, dok se u nju vratio Varaždin. Tim iz Maksimira, baš kao i Zvezda, nije uspeo da dođe u posed duple krune pošto je u finalu nacionalnog kupa poražen od Rijeke sa 3:1.

Sarajevu dupla kruna, Sutjeska ispred Budućnosti

Fudbaleri Sarajeva su stigli do duple krune u dva najvažnija takmičenja Bosne i Hercegovine. Ekipa sa Koševa je nadmetanje u Premijer ligi BiH završila sa pet bodova prednosti ispred drugoplasiranog Zrinjskog i tako po četvrti put postala šampion države. Treće i četvrto mesto u prvenstvenom maratonu pripalo je Širokom Brijegu i Željezničaru, u niži rang su se preselili Krupa i GOŠK, dok su u u elitno fudbalsko društvo BiH ponovo ušli osvajači kupa nekadašnje Jugoslavije – Borac i Velež. Sarajevo je uspešnu sezonu upotpunilo trijumfom u Kupu BiH, gde je u dva finalna meča bilo bolje od Širokog Brijega (3:0, 0:1).

Sutjeska je postala novi šampion Crne Gore završivši prvenstvo sa devet bodova više u odnosu na najvećeg rivala, Budućnost. Pored ekipe iz Podgorice – koja je utehu za neuspeh u šampionatu pronašla u osvajanju Kupa Crne Gore (u finalu savladala Lovćen sa 4:0), plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope izborili su Zeta i OFK Titograd. Iz lige su ispali Lovćen i Mornar, dok su njeni novi članovi postali Kom i OFK Mladost Lješkopolje.

Maribor prvak Slovenije, a Škendija Severne Makedonije

Maribor je trijumfovo u prvenstvenom nadmetanju za šampiona Slovenije ostavivši drugoplasiranu Olimpiju na zaostatku od devet bodova. Pored kluba iz Ljubljane pravo da nastupe u kvalifikacijama za Ligu Evrope su stekli i Domžale i Mura. U niži rang su se preselili Krško i Gorica, a u najkvalitetnijem rangu su ih zamenili Tabor Sežana i Bravo. Olimpija se revanširala najvećem rivalu za neuspeh u borbi za titulu pošto je u finalu Kupa Slovenije pobedila Maribor sa 2:1.

Tetovski klub Škendija je prvi presekao ciljnu vrpcu u šampionatu Severne Makedonije. Novi-stari prvaci su svoju treću titulu osigurali četiri kola pre kraja takmičenja, a na kraju su drugoplasiranom Vardaru pobegli čak 15 bodova. Vardar nije dobio licencu za nastup na međunarodnoj sceni pa su u kvalifikacije za Ligu Evrope otišli Akademija Pandev, Škupi i Makedonija Đorđe Petrov, dok su u niži rang preselile ekipe Bregalnice i Pobede. Kup Severne Makedonije je pripao Akademiji Pandev. Tim iz Strumice je u finalu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladao Makedoniju Đorđe Petrov sa 4:2.

Mančester siti za korak ispred Redsa u Premijer ligi

Titule u evropskim ligama ‘petice’ sačuvali su prethodni šampioni koji su i pre starta važili za glavne favorite. Najneizvesnija je bila trka u Premijer ligi gde je novom-starom prvaku Mančester sitiju bilo potrebno da osvoji čak 98 bodova kako bi za prsa pretekao Liverpul u borbi za šampionski tron. Redsi su imali sedam bodova prednosti u odnosu na Građane, ali im na kraju ni 97 sakupljenih bodova (pretrpeli su samo jedan poraz u prvenstvu i to na Etihadu 2:1) nije bilo dovoljno da, nakon 29 godina čekanja, ponovo budu šampioni Engleske.

Mike Hewitt, Getty Images Sport

Totenhem i Čelsi su obezbedili nastup u Ligi šampiona, dok su se Mančester junajted i Arsenal morali zadovoljiti mestima koje ih vode u manje atraktivno takmičenje – Ligu Evrope. Iz najelitnijeg ranga engleskog fudbala su ispali Kardif, Fulam (Aleksandar Mitrović postigao 11 golova u prvenstvu) i Hadersfild, a novi premijerligaši su postali Norič, Šefild junajted i Aston Vila koja je u odlučujućem meču baraža savladala Derbi kaunti.

Bajern pretekao Milionere, Barselona ponovo na tronu

Bajern je opravdao ulogu favorita Bundeslige iako je dobar deo prvenstva zaostajao za jedinim konkurentom, dortmundskom Borusijom. Fudbaleri iz Minhena su, međutim, u završnici šampionata popravili formu i iskoristili nekoliko kikseva Milionera, pa su na kraju trku završili sa dva boda prednosti u odnosu na klub iz Rura. U Ligu sampiona su se još plasirali Lajpcig i Bajer, dok su Borusija iz Menhengladbaha i Ajntraht morali da se zadovolje pozicijama koje im donose nastup u Ligi Evrope. Iz Bundeslige su ispali Hanover, Nirnberg i Štutgart, a novi članovi elitnog društva su postali Keln, Paderborn i Union Berlin koji je u dva meča baraža bio bolji od Švaba.

Barselona je tri kola pre kraja Primere osigurala 26. titulu, osmu u poslednjih 11 sezona. Klub sa Nou Kampa je na kraju imao 11 bodova prednosti ispred drugoplasiranog madridskog Atletika, dok je Real okončao nadmetanje tek na trećem mestu, što mu je, ipak, kao i četvrtoplasiranoj Valensiji, garantovalo nastup u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju. Primeru su napustili Đirona, Ueska i Rajo Valjekano, dok su u najviši rang španskog fudbala stigli Majorka, Granada i Osasuna.

Juventus i PSŽ lako do titula

Juventus je lako stigao do osme uzastopne titule u Seriji A, ostavivši vicešampoina Napoli na 11 bodova zaostatka. Plasman u Ligu šampiona su u dramatičnom poslednjem kolu prvenstva obezbedili i Atalanta i Inter, dok je Milanu na kraju izmakao nastup u najprofitabilnijem takmičenju Starog kontinenta. Društvo najboljih italijanskih klubova su napustili Empoli, Frozinone i Kjevo, a umesto njih su pravo da se nadmeću u Seriji A stekli Verona, Leće i Breša.

PSŽ je potvrdio da nema ozbiljnog konkurenta u Francuskoj. Izabranici Tomasa Tuhela su na kraju prvenstvene trke sakupili čak 16 bodova više od Lila koji je, kao i trećeplasirani Olimpik iz Liona, obezbedio plasman u Ligu šampiona. Od elitnog tanga francuskog fudbala su se oprostili Kaen i Gengan, dok su novi prvoligaši postali Mec i Brest.

Liverpul po šesti put šampion Evrope

Liverpul je 1. juna u engleskom finalu u Madridu pobedio Totenhem sa 2:0 i tako posle 14 godina ponovo osvojio Ligu šampiona. Klubu sa Enfilda je ovo bio šesti trijumf u najprestižnijem evropskom klupskom takmičenju, dok je treneru Jirgenu Klopu ovo bio prvo trofej koji je uzeo sa Redsima. Tim iz grada Bitlsa je u finalnom duelu poveo već u 2. minutu pogotkom Salaha iz jedanaesterca dok je sve dileme o ishodu meča rešio Origi golom postignutim osam minuta pre kraja.

Michael Regan/Getty Images)

Liverpul je zapravo svoje pravo finale imao u polufinalnom nadmetanju sa Barselonom kada je, nakon viskog poraza na Nou Kampu od 3:0, uspeo u čudesnom revanšu na Enfildu da savlada Katalonce sa 4:0. Po dva gola za engleski tim su u ovom nezaboravnom meču postigli Vajnaldum i Origi, a zanimljivo je da su pobednici bili oslabljeni neigranjem povređenih zvezda Salaha i Firmina.

Čelsi nadigrao Arsenal u finalu Lige Evrope

I u drugom po važnosti evropskom klupskom takmičenju ljubitelji fudbala su imali priliku da posmatraju englesko finale u kome je trijumfovao londonski Čelsi. Plavci su u odlučujućem duelu u Bakuu savladali 29. maja gradskog rivala Arsenal sa 4:1 i tako po drugi put doneli u klupske vitrine pehar namenjen najuspešnijem timu u Ligi Evrope. Azar je u svom poslednjem nastupu za Čelsi postigao dva pogotka (jedan iz penala), po jednom su se u strelce upisali Žiru i Pedro, dok je jedini gol za Tobdžije dao Ivobi. Maurisio Sari je nadmudrio specijalistu za evropska finala Unaja Emerija i tako u Bakuu osvojio svoj prvi trofej u trenerskoj karijeri. Pokazaće se da mu je to bio i jedini koga se domogao tokom svog kratkog boravka na klupi londonskog tima, pošto je po okončanju sezone prihvatio ponudu Juventusa i vratio se u Italiju.

Portugalci trijumfovali i u Ligi nacija

Reprezentacija Portugala je tituli šampiona Evrope dodala i trofej prvog osvajača Lige nacija. Selekcija sa Iberijskog poluostrva je u finalnom susretu mini turnira četiri najbolje reprezentacije iz ovog takmičenja savladala 9. juna u Portu državni tim Holandije sa 1:0. Odlučujući pogodak postigao je Gedeš u 60. minutu. Ronaldo i drugovi su prethodno u polufinalu bili bolji od Švajcaraca (3:1), dok su Tulipani istim rezultatom nakon produžetaka pobedili Engleze.

Jan Kruger, Getty Images Sport

Tumbaković seo na ‘užarenu’ klupu Orlova

Nekadašnji trofejni trener Partizana Ljubiša Tumbaković imenovan je 1. jula za novog selektora reprezentacije Srbije. On je sa crno-belima osvojio šest titula šampiona države i tri trofeja nacionalnog kupa, a poslednji posao koji je radio pre nego što je seo na ‘užarenu’ selektorsku klupu Orlova bilo je vođenje reprezentacije Crne Gore. Angažman u Podgorici je napustio nakon što je odbio da vodi Đetiće u kvalifikcionoj utakmici sa reprezentacijom Fudbalskog saveza Kosova.

Jović u transferu vrednom 65 miliona evra prešao u Real

Mladi napadač Ajntrahta Luka Jović je blistao u sezoni 2018/2019 na bundesligaškoj i evropkoj sceni. Nekadašnji centarfor Crvene zvezde i kasnije rezervista Benfike je u dresu kluba iz Frankfurta postigao 17 pogodaka u nemačkom šampionatu (delio treće mesto među najboljim strelcima Budneslige), dok je u Ligi Evrope 10 puta zatresao mreže protivnika što mu je donelo drugo mesto na listi najjefikasnijih fudbalera ovog takmičenja.

Dobre igre golgetera Ajntrahta privukli su pažnju najvećih evropskih klubova, a najkronkretniji je bio Real koji je angažovao srpskog internacionalca u transferu vrednom 65 miliona evra. Jović je tako postao najskuplji srpski fudbaler u istoriji (prethodni rekorder je bio Nemanja Matić koji je prešao iz Čelsija u Mančester junajted za sumu od 45 miliona evra), ali i sedmi najskuplji igrač u istoriji Kraljevskog kluba. Na žalost Luka u jesenjoj sezoni nije uspeo da se svojim igrama nametne Zinedinu Zidanu.

Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Postigao je samo jedan pogodak u Primeri i veći deo vremena provodio na klupi, pa se sve češće spominje mogućnost da u zimskom prelaznom roku ode na pozajmicu u neki drugi klub.

Brazilu Kopa Amerika, a Meksiku Gold kup

Brazil je po deveti put, a prvi nakon 2007. godine, postao šampion Južne Amerike. Selekcija Selesaa je iskoristila činjenicu da se takmičenje u Kopa Amerike ove godine igralo u najvećoj državi kontinenta da vrati trofej u vitrine petostrukih svetskih šampiona. Brazilci su u finalu, koji je 7. jula odigrano na stadionu Marakana u Riju, savladali Peru sa 3:1, a zanimljivo je da je gol koji im je u 41. minutu iz penala dao Paulo Gerera bio jedini koji su primili na ovom šampionatu. Pogotke za pobedničku reprezentaciju su postigli Everton, Žesus i Rišarlison iz penala. Treće mesto na turniru je pripalo Argentini koja je prethodno u polufinalu poražna od Brazila (0:2), pa je Lionel Mesi tako propustio još jednu šansu da sa Gaučosima osvoji neki trofej. As Barselone, koji je isključen u susretu za treće mesto sa Čileom, je kritikovao sudije i čelnike Južnoameričke fudbalske konfederacije “zbog korupcije i podrške Brazilcima”, nakon čega ga mu je KOMNEBOL izrekao tromesečnu zabranu nastupa za reprezentaciju.

Reprezentacija Meksika osvojila je rekordnu sedmu titulu na Gold kupu, kontinentalnom šampionatu Severne i Srednje Amerike, pošto je u finalnom meču u Filadelfiji savladala Jamajku sa 3:1. Meksikancima je to bio treći trijumf na poslednja četiri šampionata ovog kontinenta, a golove za Sombrerose u finalnom meču su postigli Guardardado u 31, Korona u 47. i Peralta u 61. minutu.

Hadžibegić selektor Crne Gore

Fudbalski savez Crne Gore je 25. jula izabrao Faruka Hadžibegića za novog selektora reprezentacije te zemlje. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i štoper šampionskog tima Sarajeva iz sezone 1984/1985 je pre dolaska na klupu Đetića tokom trenerske karijere bio selektor BiH i vodio brojne klubove u Turskoj, Francuskoj i Španiji.

Alžirci po drugi put prvaci Afrike

Reprezentacija Alžira je, posle 29 godina, po drugi put trijumfovala u Kupu afričkih nacija pošto je 19. jula u finalnom susretu odigranom u Kairu savladala selekciju Senegala sa 1:0. Alžircima je pobedu i trofej doneo pogodak Bunedže u drugom minutu, što je bio jedini šut u okvir gola koji su izveli fudbalera iz Magreba tokom celog meča. Reprezentacija Senegala, koju je predvodio as Liverpula Mane, je uputila devet udaraca na gol protivnika ali, ipak, nije uspela da po prvi put postane šampion afričkog kontinenta.

Zvezda dovela Garsiju i Van la Paru, Partizan Natha i Asana

Beogradski rivali su doveli veliki broj novih fudbalera u letnjem prelaznom roku. Zvezda je angažovala iskusnog španskog vezistu Hozea Alberta Kanjasa, kao i dvojicu krila – Argentinca Matea Garsiju i Holanđanina Radživa Van La Paru. Za Garsiju je njegovom dosadašnjem klubu Las Palmasu plaćeno obeštećenje od 1.800.000 evra i dogovoreno je da on u beogradskom klubu godišnje zarađuje 500.000 evra. Transfer Van La Pare je bio ‘težak’ 1.200.000 evra, a od stranaca su još dovedeni brazilski levi bek Žander i portugalski napadač Tomane.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Među crveno- bele su stigli domaći igrači, štoper Radovan Pankov iz Radničkog i mladi vezista Rada Njegoš Petović. Spisak pojačanja je kompletiran neočekovanim povratkom iz Saudijske Arabije Miloša Degeneka koji je nakom šestomesečne pauze ponovo postao stub odbrane šampiona Srbije. Marakanu su napustili kapiten Vujadin Savić i bek Filip Stojković koji su karijere nastavili u APOEL, odnosno Rapidu. Mladi napadač Dejan Joveljić je za 4.500.000 evra prodat Ajntrahtu, a Aleksa Terzić se preselio u Fiorentinu. Iz Zvezde je nakon kratkotrajne epizode otišao Goran Čaušić (u Arsenal iz Tule), kao i holandski vezista Lorenco Ebisilio koji je našao novi aranžman u Japanu.

Partizan je bio mnogo aktivniji proteklog leta nego u zimskom prelaznom roku. U Humsku su došli nigerijski napadač Umar Sadik (Roma), brzonogo japansko krilo Takuma Asano i kapiten izraelske reprezentacije Birbas Natho. Japančev transfer je iznosio milion evra, dok će trogodišnja vernost izraelskog veziste koštati klub iz Humske ukupno 1.800.000 evra (600.000 po sezoni). Među crno-bele se vratio i nekadašnji reprezentativac Lazar Marković, kao i najplaćeniji fudbaler u istoriji kluba, vezista Sejduba Suma koji je bio na pozajmici u Izraelu. U redovima osvajača Kupa Srbije se ponovo našao levi bek Rajko Brezančić, a spisak pojačanja zaključili su mladi reprezentativac Srbije Aleksandar Lutovac (došao iz Rada), te štoperi Igor Vujačić i Dominik Dinga.

Beogradski klub je Al Saržiju za sumu od tri miliona evra prodao svog najboljeg strelca Rikarda Gomeša. U Olimpijakos je otišao Svetozar Marković, dok se španski defanzivac Mark Valijente vratio u domovinu gde će ubuduće nositi dres Sportinga iz Hihona.

Španija: Atletiko za Žoaa Feliksa platio 126 miliona evra

Najvećú sumu za dovođenje jednog igrača u letnjem prelaznom roku je izdvojio madridski Atletiko koji je za agažovanje mlade zvezde Benfike i portugalskog fudbala Žoaa Feliksa platio čak 126 miliona evra. To je treći najveći transfer u istoriji, pošto su od mladog Portugalca do sada samo više koštali Nejmar (prešao iz Barselone u PSŽ za 222 miliona evra) i Kilijan Mbape (iz Monaka u PSŽ za 135 miliona evra). Atletiko je novac za ovu kupovinu dobrim delom obezbedio zahvaljujući parama koje je dobio od prodaje Antoana Grizmana. Francuz je iz Madrida prešao u Barselonu u transferu vrednom 120 miliona evra, a klub sa Nou Kampa je za igrača sa kojim je sklopio petogodišnji ugovor odredio obeštećenje od 800 miliona evra.

Angel Martinez/Getty Images

Šampion Španije je angažovao i mladog vezistu Ajaksa Frenkija de Jonga za šta je izdvojio nešto manju sumu – 75 miliona evra. Real je proteklog leta doveo toliko najavljivanog belgijskog reprezentativca Edena Azara iz Čelsija, a njegov prelazak na stadion Santijago Bernabeu koštao je Kraljevski klub čitavih 100 miliona evra.

Engleska: Rekordni transfer Megvajera u Junajted

Rekordni transfer na Ostrvu u 2019. nije obavio Mančester siti nego njegov gradski rival Junajted. Želeći da reši probleme u odbrani klub sa Old Traforda je izdvojio rekordnu sumu za jednog defanzivca, pa je tako engleski reprezentativac i dotadašnji štoper Lestera Hari Megvajer promenio klub u transferu vrednom 87 miliona evra. Time je za celih šest miliona evra nadmašen raniji rekord postavljen prilikom prelaska Virdžila van Dajka iz Sautemptona u Liverpul u januaru 2018. godine. Petogodišnji ugovor sa Junajtedom potpisao je i dotadašnji levi bek Kristal Palasa Aron van Bisaka za šta je njegov novi poslodavac platio sumu od 50 miliona evra. Šampion Engleske je bio nešto skromniji u izdvajanju novca za pojačanja, pa ga je dolazak Rodrija iz Atletika koštao 70 miliona, a prinova iz Juventusa Žoao Kanselo pet miliona evra manje. Proteklog leta se isprsio Arsenal koji je dao, za njegove standarde, velikih 80 miliona evra kako bi napadač Lila Nikolas Pepe stigao u klub iz Londona. Šampion Evrope Liverpul je prespavao letnji prelazni rok, dok Čelsi zbog kazne UEFA nije mogao da dovodi pojačanja.

Italija: Juve dao za De Lihta 85,5 miliona, Lukaku u Interu

Mada proteklog leta nije angažovao igrače poput Kristijana Ronalda, Juventus je, ipak doveo nekoliko kvalitetnih fudbalera u Torino. Najviše novca je plaćeno za mladog štopera Ajaksa Matijasa De Lihta čiji je transfer iznosio 85,5 miliona evra. Novi defanzivac Juventusa godišnje će zarađivati 10 miliona evra. U redove šampiona Italije su kao slobodni igrači stigli dotadašnji vezisti Arsenala i PSŽ Aron Remsi i Adrijen Rabio, dok se Điđi Bufon, nakon godinu dana provedenih u Parizu, vratio u voljeni torinski klub.

Vicešampion Italije Napoli je realizovao rekordni transfer u klupskoj istoriji, izdvojivši za dovođenje reprezentativca Meksika i golgetera PSV Irvinga Lozana sumu od 38 miliona evra. Najviše je u glavnom prelaznom roku poslovao Inter. Milanezi su platili za ovaj klub rekordnih 65 miliona evra (a mogli bi izdvojti i dodatnih 13 miliona bonusa ukoliko budu ispunjeni dogovoreni uslovi) kako bi uspešno okončali pregovore o transferu robusnog napadača Mančester junajteda, Belgijanca Romelua Lukakua na San Siro. Sa Old Traforda je na pozajmicu stigao i Čileanac Aleksis Sančez, dok je iskusni urugvajski štoper Dijego Godin, nakon isteka ugovora sa Atletikom, kao slobodan igrač odlučio da potpiše ugovor sa trostrukim šampionom Evrope. Za vernost bivšeg desnog beka Herte Austrijanca Valentina Lazara dato je 25 miliona evra, a na pozajmicu su, sa klauzulom o obaveznom otkupu, iz Kaljarija i Sasuola došli italijanski reprezentativci Nikolo Barela i Stefano Sensi.

Francuska: Ikardi na pozajmici u PSŽ

Šampion Francuske PSŽ nije 2019. godine realizovao spektakularne transfere, pa je najveće ime koje je u letnjem prelaznom roku stiglo u pariski klub bio problematični napadač Intera Mauro Ikardi. Argentinac je u Grad svetlosti stigao na pozajmicu, a ostaje da se vidi hoće li PSŽ iskoristiti da pravo da, po njenom isteku, otkupi od milanskog kluba ovog kontraverznog fudbalera.

Emilio Andreoli/Getty Images

Konteu 11 miliona evra godišnje u Interu

Maurisio Sari je pre starta jesenje sezone dobio priliku da sedne na klupu Juventusa, gde će godišnje zarađivati pet i po miliona evra. Na klupi njegovog dotadašnjeg kluba Čelsija, u kome je proveo samo jednu sezonu, nasledila ga je igračka legenda londonskih Plavaca Frenk Lampard. Dvostruko više od Sarija će biti plaćen novi šef stručnog štaba Intera Antonio Konte. Čovek koji je osvajao titule sa torinskom Starom damom i Čelsijem će kao najplaćniji trener u istoriji italijanskog fudbala zarađivati godišnje 11 miliona evra.

Zvezda i Dinamo izborili plasman u Ligu šampiona

Dva kluba iz regiona, Crvena zvezda i Dinamo su uspeli da uspešno okončaju kvalifikacije i izbore plasman u Ligu šampiona. Beogradski crveno-beli su, nakon neizvesnih nadmetanja i uz mnogo sreće, drugu sezonu uzastopno postali učesnik najvažnijeg klupskog takmičenja Starog kontinenta. Pošto su u prva dva kola uz dosta poteškoća eliminisali litvansku Suduvu (0:0, 2:1) i finski Helsinki (2:0, 0:1), fudbaleri Vladana Milojevića su se u trećoj rundi sastali sa danskim prvakom Kopenhagenom.

Prvi meč u Beogradu okončan je bez pobednika (1:1), a revanš u glavnom gradu Danske doneo je veliku dramu. Crveno-beli su poveli pogotkom Boaćija ali su domaćini golom Ndojia u završnici prvog poluvremena izjednačili rezultat. Posle isključenja Milunovića u 52. minutu, fudbaleri srpskog šampiona su u nastavku utakmice uspešno odolevali naletima Kopenhagena i izborili mogućnost da preko izvođenja jedanaesteraca stignu do cilja.

Oba tima su izvela po 11 penala, a junak trijumfa Zvezde bio je golman Milan Borjan koji je odbranio tri udarca igrača Kopenhagena. Danci su dva puta bili u prilici da okončaju priču, međutim njihovi izvođači jedanaesteraca nisu sačuvali smirenost i pogodili mrežu. Na kraju u 11. seriji, posle preciznog udarca Pankova, Borjan je ‘pročitao’ Vinda, pa je ovaj maraton završen trijumfom crveno-belih (7:6).

FK Crvena zvezda

Poslednja prepreka na putu ka novom ulasku u Ligu šampiona bio je švajcarski Jang Bojs, Zvezda je veći deo posla obavila u prvom susretu u Cirihu sa koga se, zahvaljujući pogocima Degeneka i Garsije, vratila sa obećavajućim remijem (2:2). Pobednika nije bilo ni u revanšu na stadionu Rajko Mitić (1:1) ali je više golova postignutih u gostima otvorilo srpskom timu vrata raja.

Dinamo je po sedmi put postao učesnik grupne faze Lige šampiona. Najbolji hrvatski klub je u drugom kolu kvalifikacija lako preskočio prvu pepreku, gruzijski Salurtalo (2:0, 3:0). Prvi duel sa mađarskim Ferencvarošem u Maksimiru doneo je neprijatno izneneđanje pošto su gosti uspeli da se u Budimpeštu vrate sa obećavajućim nerešenim rezultatom (1:1). Revanš u glavnom gradu Mađarske pokazao je da su izabranici Nenada Bjelice mnogo kvalitetniji sastav od domaćina. Dinamo je trijumfovao sa 4:0, što mu je omogućilo da u plej-ofu odmeri snage sa norveškim Rozenborgom. Modri su kod kuće stekli značajan kapital od dva gola prednosti (2:0), koji je sačuvan u revanšu u Trondhejmu. Norvežani su poveli sa 1:0 ali je izjednačujući pogodak Gojaka rešio sve dileme o tome ko će od ova dva rivala otići u grupnu fazu najcenjenijeg evropskog klupskog takmičenja.

Partizan preko Moldea stigao u Ligu Evrope

Partizan se, kao jedini od timova iz regiona, našao među klubovima koji su stekli pravo da se nadmeću u grupnoj fazi takmičenja Lige Evrope. Crno-belima nije bilo teško da u drugom kolu kvalifikacija eliminišu nedorasli velški tim Konah Kej. Trijumfovali su u oba meča (1:0, 3:0), a zatim se suočili sa daleko težom preprekom – turskim Malatjasporom. Izabranici Save Miloševića su u prvoj utakmici u Beogradu pružili sjajnu igru i pogocima Sadika, Asana i Sume iz penala stekli značajnu prednost od dva gola (3:1) za revanš. Minimalan poraz u Turskoj (0:1) značio je zapravo trijumf za srpski tim koga je sada od nastupa u Ligi Evrope delila samo jedna prepreka norveški Molde.

Iako su fudbalari iz Skandinavije poveli pogotkom Bolija u prvoj utakmici u Humskoj, Suma je ubrzo izjednačujućim golom vratio Partizan u igru. Minimalnu pobedu, odnosno prednost za revanš beogradskom sastavu je doneo Tošić pogotkom u 87. minutu. Fudbaleri nekadašnjeg vicešampiona Evope su i u utakmici u Norveškoj bili bolji rival ali su počeli da strepe da će biti eliminisani kad je Džejms u 72. minutu doveo domaćine u vođstvo. Ipak, radost igrača i navijača Moldea nije dugo trajala pošto je Nemanja Miletić u 80. minutu postigao izjednačujući pogodak. Rezultat se do kraja meča nije menjao, pa je Partizan preko Moldea stigao u Ligu Evrope

Van Dajk najbolji fudbaler Evrope u izboru UEFA

Štoper Liverpula Virdžil van Dajk proglašen je 29. avgusta u Monaku za najboljeg fudbalera Evrope u prošloj sezoni u izboru UEFA. Holanđanin je tokom izbora u kome su učestvovali treneri i novinari dobio više glasova od Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Claudio Villa/Getty Images

Mesi prvi igrač sveta u izboru FIFA

As Barselone Lione Mesi je 23. septembra izabran za najboljeg fudbalera sveta u protekloj sezoni u izboru FIFA. Argentinac je prvi put nakon 2015. dobio ovo priznanje, a pored njega su kandidati u finalu izbora bili Kristijano Ronaldo i Virdžil van Dajk.

Tumbaković porazom od Portugala debitovao na klupi Srbije

Ljubiša Tumbaković je 7. septembra u Beogradu porazom u važnom meču sa Portugalom (2:4) debitovao na selektorskoj klupi Srbije. Orlovi u susretu četvrtog kola kvalifikacione grupe B nisu uspeli da iznenade branioca kontinentalne titule, pa su im posle ovog meča ostale samo teoretske šanse da se na kraju takmičenja nađu među dve prvoplasirane reprezentacije i tako direktno obezbede plasman na naredno prvensto Evrope. Golove za Portugalce su postigli Vilijam Karvaljo u 42, Gedeš u 58, Ronaldo u 80. i Bernando Silva u 86. minutu, dok su strelci za selekciju domaćina bili Milenković u 68. i Mitrović u 84. minutu.

Region: Crveno-beli i Modri jesenji prvaci

Vodeće pozicije na kraju jesenje sezone u prvenstvima dve najveće republike sa prostora nekadašnje Jugoslavije drže branioci titula. Crvena zvezda je prvi deo šampionata Srbije okončala sa 11 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Partizana, a zanjimljivo je da su crveno-beli jedini poraz u ovom delu prvenstva doživeli upravo od večitog rivala, koji ih je u devetom kolu savladao sa 2:0.

Dinamo u prvenstvu Hrvatske zimuje na čelnoj poziciji sa devet bodova viška u odnosu na prvog pratioca Hajduk. Bod manje od splitskih Bilih ima Rijeka, a dva manje četvrtoplasirani Osijek.

Sarajevo zimuje na vrhu, Musemić zaplakao posle smene

Daleko neizvesnija borba za vrh vodila se u Premijer ligi BiH. Prošlosezonski šampion Sarajevo je na kraju otišao na zimsku pauzu sa bodom prednosti u odnosu na gradskog rivala Željeničar i povratnika u elitno fudbalsko društvo ove države banjalučki Borac. Zanimljivo je da je 3. decembra, nakon poraza od Želje uprava Sarajeva smenila trenera Husrefa Musemića pod čijim vođstvom je ekipa prošle sezone uzela duplu krunu. Ova odluka je izazvala proteste navijača kluba sa Koševa, a nekadašnji napadač Sarajeva i Crvene zvezde je vidno potresen zaplakao pred TV kamerama.

Budućnost beži Sutjesci, Vardar ispred Škendije

Budućnost je jesenji deo šampionata Crne Gore završila na vodećoj poziciji. Tim iz glavnog grada države zimuje na vrhu sa osam bodova prednosti ispred branioca titule i jedinog rivala u bici za tron, nikšičke Sutjeske. U prvenstvu Severne Makedonije najuspešniji tim jeseni je Vardar. Iako u derbiju poslednjeg kola nisu uspeli da savladaju glavnog konkurenta iz Tetova na svom terenu (meč je zavšen rezultatom 2:2) Skopljanci su, ipak, otišli na pauzu sa zalihom od osam bodova viška u odnosu na Škendiju. Olimpija je prvi deo prvoligaškog maratona u Sloveniji okončala kao lider iza koga drugoplasirani tim šampiona Maribora zaostaje četiri boda.

Lige ‘petice’: Liverpul juri ka tituli, Inter preti Juventusu

Jesenja sezona u takmičenjima liga ‘petice’ donela je neočekivanu dominaciju Liverpula u Engleskoj, kao i veliku neizvesnost u borbi za titulu u prvenstvima Nemačke, Italije i Španije. Već sada je izvesno da PSŽ, kao i ranijih godina, nema pravih rivala u Francuskoj, pa će se ponovo bez problema popeti na šampionski tron.

Tim sa Enfilda uverljivo vodi u Premijer ligi u kojoj je ostvario neverovatan bilans od čak 19 pobeda i samo jednog remija (protiv Mančester junajteda na Old Trafordu). Klopov sastav ima 13 bodova više od drugoplasiranog Lestera, najprijatnijeg iznenađenja prvenstva, dok je trećeplasirani šampion Mančester junajted zaostao čak 14 bodova iza lidera. Iako je do kraja trke u Premije ligi ostalo još mnogo utakmica, čini se da će Redsi, nakon trodecenijskog posta, narednog proleća konačno zakoračiti na šampionski tron.

Juventus u Seriji A ima isto bodova kao i novi Konteov Inter – 42. Tim iz Milana je čak do remija u Firenci (izjednačujući gol za Fiorentinu postigao Vlahović u poslednjem minuti) bio lider šampionata iako je poražen od ekipe iz Torina u njihovom međusobnom obračunu na San Siru. Ostaje da se vidi hoće li Inter sa najavljenim pojačanjima u zimskom prelaznom roku uspeti da i u nastavku prvenstvene trke bude konkurentan prvom favoritu uz Torina. Iz borbe za vrh ne treba otpisati ni Lacio koji trenutno zaostaje šest bodova (uz meč manje) za sastavom iz glavnog grada Pijemonta.

Barselona i Real prema očekivanjima u Primeri vod borbu na titulu. Posle 18 odigranih kola Katalonci imaju dva boda više od Madriđana. Situaciju nije promenio ni ishod odloženog El klasika koji je 18. decembra okončan na Nou Kampu bez pobednika i golova. Gužva vlada na vrhu Bundeslige gde promenjive igre Bajerna koriste njegovi rivali. Nakon 17 prvensvenih kola na čelu tabele se nalazi Lajpcig, Borusija iz Menhengladbaha je druga, dok su Bavarci treći sa četiri boda manje od lidera. .

U šampionatu Francuske ekipa koju predvode Nejmar i Mbape, i pored tri pretrpljena poraza, ima nakon 18 kola sedam bodova prednosti nad drugoplasiranim Olimpikom iz Marseja, a tome treba dodati i podatak da su Parižani odigrači meč manje od tima sa juga zemlje.

Zvezda i Dinamo se oprostili od Evrope

Klubovi iz regiona, Crvena zvezda i Dinamo zauzeli su poslednja četvrta mesta u svojim grupama Lige šampiona, pa neće nastaviti takmičenje u Evropi u februaru 2020. godine Crveno-beli su za rivale u grupi B imali Bajern, Totenhem i Olimpijakos, pa se, s obzirom na kvalitet ekipa, očekivalo da Beograđani i tim iz Pireja vode borbu za treću poziciju koja obezbeđuje nastavak evropske avanture u Ligi Evrope.

Fudbaleri Vladana Milojevića su na startu pretrpeli očekivani poraz u Minhenu gde je Bajern savladao šampiona Srbije sa 3:0. Usledeo je 1. novembra duel sa Olimpijakosom na stadionu Rajko Mitić u kome su Grci otišli na odmor sa minimalnom prednošću zahvaljujući golu Semeda u 37. minutu. U nastavku su gosti, nakon isključenja Benzie, ostali sa igračem manje, što je domaćin iskoristio i pogotkom Vulića u 62. minutu izjednačio rezultat. Zvezda je nokautirala grogiranog rivala u završnici susreta kada su, najpre Milunović, a zatim i Boači, nakon dobro izvedenih kornera udarcima glavom pogađali mrežu Olimpijakosa.

Pokazaće se da je ova pobeda (3:1) bila jedina koju je srpski tim ostvario u grupi. U naredna četiri duela Beograđani, ne samo da nisu osvojili ni bod, već nisu ni jednom zatresli mrežu rivala, dok su njihovi protivnici čak 16 puta “matirali” Borjana. Najpre je Totenhem naneo dva ubedljiva poraza (5:0 i 4:0) crveno-belima, da bi zatim Bajern 26. novembra u glavnim gradu Srbije prosto razmontirao (6:0) nedoraslog protivnika koji nije stvorio ni jednu šansu tokom 90 minuta meča.

I pored ovih teških poraza, Zvezdi je i nerešen rezultat na gostovanju Olimpijakosu u poslednjem kolu garantovao treće mesto u grupi, odnosno nastavak takmičenja u Ligi Evrope. Nekadašnji šampion Starog kontinenta, ipak, nije uspeo da u Pireju ostvari željeni cilj. Ishod meča su presudila dva jedanesterca. Prvi, koji je, nakon prekrašaja nad Marinom, u završnici prvog poluvremena izveo Tomane nije završio u mreži, pošto je šut Portugalca samo uzdrmao prečku Olimpijakosovog gola. Onaj drugi koji je u 87. minutu, posle nepotrebnog igranja rukom Žandera u šesnaestercu gostiju, realizovao El Arabi doneo je grčkom klubu, ne samo minimalnu pobedu (1:0), već i mesto među timovima koji će se iz Lige šampiona preseliti u Ligu Evrope.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Mada je na kraju zauzeo poslednje mesto u grupi C, Dinamo je do poslednjeg kola bio u igri za osvajanje drugog mesta, odnosno plasman u osminu finala Lige šampiona. Ekipa iz Zagreba je sjajno započela nadmetanje u grupi deklasiravši na Maksimiru italijansku Atalantu sa 4:0. Posle očekivanog poraza na gostovanju Mančester sitiju (2:0), usledila su dva, kasnije će se pokazati, presudna duela sa Šahtjorom. U prvom, odigranom u Ukrajini Modri su bili blizu osvajanja tri velika boda. Nakon pogotka Oršića sa bele tačke u 60. minutu vodili su sa 2:1, ali su domaćini preko Orsa izjednačili rezultat. U završnici susreta Olmo je pogodio stativu i tako propustio priliku da hrvatskom prvaku donese važnu pobedu.

Još bliži trijumfu fudbaleri Nenada Bjelice bili su u drugom duelu odigranom 6. novembra u Zagrebu. Kada su u 89. minutu pogotkom Ademija poveli sa 3:1 činilo se da je pitanje pobednika rešeno, međutim, u sudijskoj nadoknadi vremena gosti iz Ukrajine su postigli dva gola i tako sprečili slavlje domaćina. Dinamo je, nakon poraza od Atalante (0:2) u Italiji, dočekao pobednika grupe Mančester Siti. Klubu koji je davne 1967. osvojio nekadašnji Kup sajamskih gradova je pobeda nad engleskiim prvakom garantovala ostanak u Evropi, a u slučaju da Šahtjor ne savlada Atalantu, i plaman u osminu finala Lige šampiona. Zagrepčani su dobro započeli meč i pogotkom Olma poveli sa 1:0. Građani su, međutim, ubrzo prebacili u višu brzinu i do kraja susreta četiri puta pogodili mrežu Livakovića. Pošto je Atalanta savaladala u Ukrajini Šahtjor (2:0) i tako uhvatila poslednji voz za nastavak takmičenja u Ligi šampiona, Dinamo je na kraju ispao najveći gubitnik nadmetanja u C grupi. Sa pet osvojenih bodova i dve ispuštene pobede u delima sa Šahtjorom, oprostio se od Evrope zauzevši poslednje mesto u grupi.

Partizan protiv AZ Alkmara ispustio šesnaestinu finala LE

Partizan nije uspeo da u Ligi Evrope osvoji jedno od prva dva mesta u grupi i tako obezbedi da i u 2020. godini bude učesnik ovog takmičenja. Crno-beli su nadmetanje u grupi L završili na trećoj poziciji iza neprikosnovenog Mančester junajteda i AZ Alkmara ali ostaje žal što su u dva presudna duela sa holandskim timom ispustili pobede koje bi im sigurno donele prolaz u šenaestinu finala drugog po vrednosti evropskog klupskog takmičenja.

Beograđani su na startu dočekali AZ Almar u meču u kome su gosti prvi došli u vođstvo. Natko je sa dva pogotka (42. iz penala i 61.) doneo željeni preokret, a domaćini su još od 27. minuta imali igrača više na terenu pošto je Svenson nakon starta nad Asanom dobio crveni karton. Ipak, srpski tim nije uspeo da sačuva prednost jer je kontra gostiju u 66. minutu okončana golom Stengsa. Do kraja utakmice izabranici Save Miloševića propustili su nekoliko prilika i tako ostali bez dva važna boda.

Usledio je trijumf na gostovanju Astani (2:1), a nakon dva poraza od Mančester junajteda (0:1, 0:3), Partizanu je bilo neophodno da u novom odmeravanju sanaga sa Holanđanima ostvari pobedu kako bi ostao u borbi za drugo mesto. Srpski tim je odlično počeo utakmicu u Hagu jer je pogocima Asana i Sume stekao prednost od dva gola razlike.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Kada su u drugom poluvremenu domaćini ostali bez isključenog Bordua izgledalo je da će gosti rutinski privesti utakmicu kraju. Iako brojčano nadmoćniji crno-beli su se u završnici susreta povukli u odbranu za šta su za samo četiri minuta dva puta bili surovo kažnjeni. Najpre je Drjuf u 88. minuti, iskoristivši grešku Stojkovića, poslao loptu u nebranjenu mrežu, da bi u drugoj minuti sudijske nadoknade isti igrač udarcem upućenim nogom raspršio sve snove fudbalera iz Beograda o nastavku evropske priče.

Poketino, Kovač i Ančeloti pali sa trenerske vrteške

Sa trenerske vrteške je 2019. godine palo nekoliko uglednih stručnjaka koji u klubovima liga ‘petice’ nisu ostvarili željene rezultate. Iako je sa Bajernom, doduše uz dosta problema, osvojio očekivanu titulu u Bundesligi, a u jesenjoj polusezoni pobeđivao sve rivale u Ligu šampiona, Niko Kovač je, ipak, početkom novembra dobio otkaz u minhenskom klubu. Hrvatski stručnjak još od dolaska u najveći nemački klub nije bio u dobrim odnosima sa nekoliko važnih igrača, pa su mediji gotovo stalno najavljivali njegovu smenu. Blede igre i loši rezultati u nacionalnom šampionatu izazvali su nezadovoljstvo kod navijača i čelnika kluba, a nakon katastrofalnog poraza od Ajntrahta (1:5) Kovač je razrešen dužnosti.

Samo šest nakon što je doveo Totenhem do finala Lige šampiona, Argentinac Maurisio Poketino je morao da ode sa klupe Pevaca. Poketina su posla koštali loši rezultati londonskog tima u Premijer ligi gde se, posle nekoliko neočekivanih poraza, našao daleko od očekivane borbe za vrh. Sličnu sudbinu doživeo je 29. novembra menadžer Arsenala Unai Emeri sa kojim su klupski čelnici, nakon sedam mečeva ekipe bez pobede, raskinuli saradnju. Emeri nije uspeo da vrati Tobdžije u vrh englekog fudbala ali ni da ih dovede do trofeja u svom omiljenom takmičenju – Ligi Evrope, pošto su u finalnim susretu poraženi od Čelsija.

Italijanska trenerska legenda Karlo Ančeloti je neočekivano pre isteka ugovora sredinom decembra 2019. okončao posao u Napoliju. Nakon što je pobedom nad Genkom (4:0) odveo Napolitance u osminu finala Lige šampiona, Ančeloti je dobio otkaz od predsednika kluba Aurelija De Laurentisa. Razlog za smenu su bili loši rezultati ekipe u Seriji A ali i nezadovoljstvo De Laurentisa zbog izostanka bezrezervne podrške trofejnog stručnjaka u gazdinom sukobu sa igračima.

Murinjo vodi Totenhem, Gatuzo novi trener Napolija

Žoze Murinjo je nepunih godinu dana nakon otkaza u Mančester junajtedu započeo da radi novi posao u Premijer ligi. Predsednik Totenhema Danijel Levi je, nakon rastanka sa Poketinom, procenio da je Portugalac najbolje rešenje za posrnule Pevce, pa je Specijalni dobio nimalo lak zadatak da povede ekipu prema vrhu tabele engleskog šampionata, a u Ligi šampiona ode što dalje može. Arsenal je nakon smene Emerija sa klupe vodi bivši fudbaler ovog kluba Fredi Ljundberg, ali je klub sa Emirata ubrzo angažovao svog bivšeg igrača i dotadašnjeg Gvardiolinog pomoćnika u Mančester sitiju Mikela Artete.

Stephen Pond/Getty Images

Bajern je kao stalno rešenje izabrao Kovačevog pomoćnika Hansa Ditera Flika. U Napoliju je, otpuštenog Karla Ančelotija, zamenio njegov bivši učenik u Milanu Đenaro Gatuzo.

Srbija treća u grupi, baraž poslednja šansa za PE

Reprezentacija Srbije, kao što je i bilo očekivano nakon poraza od Portugala, nije uspela da u kvalifikacijama izbori plasman na prvenstvo Evrope 2020. godine. Orlovi su, uz bilansom od četiri pobede i po dva poraza i nerešena rezultata, zauzeli treće mesto u kvalifikacionoj grupi B sa šest bodova zaostatka za prvoplasiranom Ukrajinom i tri u odnosu na Portugal. Izabranici selektora Tumbakovića su, posle poraza od evropskih šampiona, dva puta savladali Luksemburg (3:1 i 3:2) i jednom Litvaniju (2:1), dok su poslednji susret u grupi sa Ukrajincima u Beogradu okončali remijem (2:2).

Zahvaljujujući činjenici da su u Ligi nacija bili prvi u svojoj grupi C divizije, reprezentativci Srbije ipak, imaju još jednu šansu da preko baraža izbore nastup na šampionatu Starog kontinenta. Prva prepreka u polufinalu biće im veoma teška, pošto će 26. marta u Oslu odmeriti snage sa domaćinom Norveškom. Ukoliko se iz duela u Skandinaviji vrate kao pobednici, poslednja prepreka u meču koji bi se 31. marta igrao u Beogradu bili bi im Škotska i Izrael.

Hrvatska izborila nastup na šampionatu Starog kontinenta

Vicešampion sveta Hrvatska je kao pobednik kvalifikacione grupe E izborila nastup na prvenstvu Evrope. Vatreni su osvojili 17 bodova, tri više od drugoplasiranog Velsa i četiri od Slovačke, a jedini poraz su doživeli na gostovanju Mađarskoj u Budimpešti (1:2). Izabranici Zlatka Dalića su se Mađarima za ovaj neuspeh revanširali u Splitu (3:0), dva puta su savladali Slovake (4:0, 3:1), dok su u duelima sa Velšanima i Azerbejdžancima uknjižili po četiri boda.

I BiH mora u baraž, Prosinečki platio ceh

Prognoze su govorile da će reprezentacija BiH, zajedno sa prvim favoritom Italijom, otići iz kvalifikacione grupe J na prvenstvo Evrope. Ipak Zmajevi su neočekivano podbacili i razočarali svoje navijače, pa su na kraju takmičenja zauzeli tek četvrtu poziciju u grupi sa samo 13 sakupljenih bodova i skromnim bilansom od četiri pobede, pet poraza i jednim nerešenim rezultatom.

Nakon pobede na startu nad Jermenijom (2:1) usledila je serija loših rezultata. Izabranici Roberta Prosinečkog su najpre u Zenici ispustili pobedu protiv Grka (vodili su sa 2:0, a meč je okončan rezultatom 2:2), da bi zatim doživeli poraze u susretima sa Finskom (0:2), Italijom (1:2) i Jermenijom (2:4). Posle neuspeha u Jerevanu selektor je podneo ostavku ali je kasnije, na zahtev čelnika FS BiH, ipak pristao da i dalje vodi reprezentaciju. Usledila je ubedljiva pobeda nad Fincima u Zenici (4:1) ali je slabašna nada da bi Zmajevi , ipak, mogli stići do drugog mesta ugaršena nakon poraza od Grka (1:2) u Atini.

sport klub

Prosinečki je smenjen po okončanju kvalifikacija, međutim Bosna i Hercegovina, zahvaljujući prvom mestu u grupi B divizije Lige nacija, i dalje ima šansu da se putem baraža ubaci među učesnike kontinentalnog šampionata. Za Zmajeve je povoljna okolnost što će polufinalni meč sa Severnom Irskom, kao i eventualni finalni susret sa boljim iz duela Republike Irske i Slovačke, igrati na svom terenu, u Sarajevu ili Zenici.

I Severna Makedonija još u igri za prvenstvo Evrope

Mada je takmičenje u svojoj kvalifikacionoj grupi G završila na trećem mestu, iza Poljske i Austrije, selekcija Severne Makedonije još uvek ima mogućnost da se nađe na prvenstvu Evrope. Makedocima je uspeh u takmičenju Lige nacija gde su bili pobednici grupe u D diviziji omogućio da dobiju dodatnu šansu u baražu. Najpre će u polufinalu pokušati da eliminišu reprezentaciju Fudbalskog saveza Kosova, dok bi u eventualnom odlučujućem dulu za protivnika imali boljeg iz susreta Belorusije i Gruzije. U četvrtoj polufinalnoj grupi baraža koju će sačinjavati pobednici skupina A divizije sastaće se reprezentacije Bugarske i Mađarske, odnosno Islanda i Rumunije.

Slovenija i Crna Gora otpali u kvalifikacijama

Od selekcija iz regiona jedino su Slovenija i Crna Gora nakon kvalifikacija izgubile sve šanse da se nađu na završnoj smotri fudbala našeg kontinenta. Zmajčeki su već spomenutoj grupi G bili četvrti iza Poljske, Austrije i Severne Makedonije ali su zbog činjenice da takmičenje u Ligi nacija nisu završili kao pobednici svoje skupine, ostali bez mogućnosti da dodatnu priliku za plasman na prvenstvo Evrope potraže u baražu.

Crnogorci su bili najneuspešniji od svih selekcija sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Đetići su nadmetanje u grupi A, u kojoj su se još nalazile reprezentacije Engleske, Češke, Bugarske i FS Kosova, okončali na poslednjoj petoj poziciji, a u osam utakmica su sakupili samo tri boda ne ostvarivši ni jednu pobedu

Žreb za EP: Hrvatska i Engleska čekaju Orlove u grupi D

U Bukureštu je obavljen žreb za prvenstvo Evrope, koje će se od 12. juna do 12. jula održati u čak 12 gradova našeg kontinenta. Za ljubitelje fudbala u regionu najinteresantniji bi trebalo da bude sastav grupe D jer otvara mogućnost da, ukoliko selekcija Srbije bude uspešna u baražu, na šampionatu Evrope odmeri snage sa velikim rivalom – Hrvatskom. U ovoj grupi se još nalaze reprezentacije Engleske i Češke, a dve prvoplasirane selekcije će nastaviti takmičenje u eliminacionoj fazi takmičenja. Ako izabranici Ljubiše Tumbakovića odu na šampionat u prvom meču će 15. juna odmeriti snage sa Česima u Glazgovu. Naredni rival će im pet dana kasnije na londonskom Vembliju biti Engleska, dok bi duel Orlova i Vatrenih bio odigran na glazgovskom stadionu Hempden park 23. juna. Vicešampioni sveta će se na startu u londonskom ‘hramu fudbala’ suprotstaviti 14. juna selekciji domaćina, dok će 19. juna u drigom kolu za rivala u Glazgovu imati Čehe.

Print screen/SK

Od ostalih grupa najviše pažnje privlači ona u kojoj će rivali biti tri pretendenta na titulu – Portugal, Francuska i Nemačka. Uz njih, u ovoj F ‘grupi smrti’ će svoje mesto naći i pobednik plej-ofa A divizije, a mečevi će se igrati u Budimpešti i Minhenu.

Ostale grupe:

Grupa A (Rim, Baku): Italija, Švajcarska, Turska, Vels

Grupa B ( Kopenhagen, Sankt Peterburg): Belgija, Rusija, Danska, Finska.

Grupa C (Amsterdam, Bukurešt): Ukrajina, Holandija, Austrija, pobednik baraža Divizije D.

Grupa E (Bilbao, Dablin): Španija, Poljska, Švedska, pobednik baraža Divizije A.

Barbosa doneo Kopa Libertadores Flamengu

Brazilski klub Flamengo je po drugi put u istoriji postao šampion Južne Amerike pošto je u dramatičnom finalu odigranom u Limi savladao branioca titule Kopa Libertadores, argentinsku River Platu sa 2:1. Argentinci su gotovo ceo meč bili bolji tim i od 14. minuta vodili pogotkom Rafaela Santosa Bore. Kada se činilo da će rutinski privesti utakmicu kraju usledio je neočekivani preokret, a junak trijumfa tima iz Rija bio je dvostruki strelac Gabrijel Barbosa. Fudbaler koji se nije snašao u Interu zbog čega je prosleđen na pozajnicu u domovinu, najpre je u 89. minutu doneo izjednačenje Flamengu, da bi u trećem minutu sudijske nadoknade vremena drugim pogotkom šokirao igrače i navijače kluba iz Buenos Ajresa.

Mesiju šesti put pripala Zlatna lopta

Lionel Mesi je početkom decembra ušao u istoriju kao prvi fudbaler koji je šest puta dobio Zlatnu loptu, priznanje koje francuski list “Frans fudbal” svake godine dodeljuje najboljem igraču sveta. Argentinac je do ove godine sa po pet dobijenih Zlatnih lopti delio prvo mesto na večnoj listi sa svojim rivalom Kristijanom Ronaldom. Drugi najveći broj glasova u ovogodišnjem izboru dobio je štoper Liverpula Virdžil van Dajk, dok je treće mesto pripalo napadaču Juventusa Kristijanu Ronaldu.

Alex Caparros, Getty Images Sport

Žreb osmine finala LŠ: Real na Mančester siti

Takmičenje po grupama u Ligi šampiona proteklo je prema očekivanjima pa su se u osminu finala plasirali favoriti. Jedino iznenađenje moglo bi da predstavlja neuspeh prošlosezonskog polufinaliste Ajaksa koji se, zbog poraza na svom stadionu od Valensije (0:1), morao da zadovolji utešnom nagradom – prolećnim nastupom u Ligi Evrope. Ni Konteov Inter nije uspeo da u konkurenciji Barselone i Borusije iz Dortmunda izbori jedno od prva dva mesta u grupi. Milanski tim je u poslednjem kolu na San Siru u odlučujućem duelu za drugu poziciju poražen od kombinovanog sastava prvoplasirane Barselone (1:2) ali ga je najviše koštao neplanirani gubitak dva boda u duelu sa praškom Slavijom (1:1).

Žreb je doneo nekoliko interesantnih duela u osmini finala čiji će se prvi mečevi igrati 18. i 19. februara, odnosno 25. i 26. dana drugog meseca 2020. godine. Revanši su na programu 10, 11, 17. i 18. marta. Najviše pažnje privlače nadmetanja Reala i Mančester sitija, Bajerna i Čelsija, te branioca titule Liverpula sa madridskim Atletikom. U ostalim susretima se sastaju: Borusija (D) – PSŽ, Barselona – Napoli, Juventus – Olimpik Lion, Totenhem – Lajpcig, Atalanta – Valensija.

Žreb za šesnaestinu finala LE: Olimpijakos protiv Arsenala

Obavljen je žreb i za šesnaestinu finala Lige Evrope. Olimpijakos, koji je je umesto Crvene zvezde iz Lige šampiona otišao u ovo takmičenje, sastaće se u borbi za plasman u osminu finala sa londonskim Arsenalom, dok će AZ Alkmaru rival biti austrijski LASK. Prvi mečevi su na programu 20. februara, dok će se revanši odigrati sedam dana kasnije.

Parovi šesnaestine finala: Vulverhempton – Espanjol, Sporting – Bešekšahir, Hetafe – Ajaks, Bajer – Porto, Kopenhagen – Seltik, APOEL – Bazel, Kluž – Sevilja, Olimpijakos – Arsenal, AZ Alkmar – LASK, Klub Briž – Mančester junajted, Ludogorec – Inter, Ajntraht – Salcburg, Šahtjor – Benfika, Volfsburg – Malme, Roma – Gent i Rendžers – Braga.

Milojević otišao, Stanković na klupi Zvezde

Vladan Milojević je, nakon dve i po godine tokom kojih je sa Zvezdom ostvario velike uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, odlučio da po okončanju jesenje sezone napusti trenersku klupu šampiona Srbije. Novi šef stručnog štaba crveno-belih biće nekadašnji as Crvene zvezde, Lacija i Intera Dejan Stanković.