Poznata lica u Beograd donose veliki izazov

Skener 7. jan 202014:22 > 14:34
KK Partizan NIS

U utorak počinje druga faza Evrokupa, a u sredu u „Štark areni“ srpski vicešampion Partizan će započeti borbu za plasman među osam najboljih timova takmičenja, a na startu ga čeka ogromna prepreka predvođena dobro poznatim licima.

Gosti crno-belih biće tri plejmejkerska velikana srpske košarke – igrači Miloš Teodosić i Stefan Marković i trener Aleksandar Đorđević, jedan od najvećih ljubimaca Grobara. Zajedno, oni predvode povratak „Crnog V“ u elitu evropske košarke i na dobrom su putu.

Virtus iz Bolonje će gostovati Partizanu u Beogradu u sredu od 19 časova i 55 minuta, a direktan prenos ćete moći da gledate na Sport klubu 1. Uz to, studijska emisija počinje od 19 časova, a nakon nje bićete u prilici da gledate i kompletnu konferenciju za medije.

Povezano

Tim iz Bolonje je delovao veoma dobro u prvoj fazi takmičenja – ostvarili su osam pobeda i dva poraza i plasirali se u drugu fazu kao prvoplarisani u konkurenciji Andore, Monaka, Promiteasa, Makabi Rišona i Ulma.

Ključni ljudi u crnom dresu Virtusa su već spomenuti srpski plejmejkeri – kapiten reprezentacije Miloš Teodosić je u prvoj fazi u proseku za oko 25 minuta na parketu imao 16,9 poena, 2,7 skokova, 5,6 asistencija i 3,3 izgubljene lopte šutirajući fantastično: 63% za dva, 41% za tri i 90% penale. Marković je takođe veoma dobar – za nešto manje od 30 minuta u proseku ima 9,2 poena, 3,4 skoka, 5,7 asistencija i 3 izgubljene lopte. Teći Srbin u Virtusu Stefan Nikolić dobija veoma malu minutažu u drugom najjačem evropskom takmičenju.

Đorđević može da računa i na nekoliko pristojnih napadačkih opcija koje uglavnom čine Amerikanci – krilo Kajl Vims postiže 13,1 poen, a bek Frenk Gejns 12,8 po meču. Nakon njih najefikasniji su Džulijan Gembl i Vins Karter, redom atletski moćni košarkaši.

Virtusova igra je u skladu sa modernim košarkaškim tendencijama – tim pod Teodosićevim vođstvom igra veoma brzo i u stanju je da postiže mnogo poena u kratim periodima kada je napad „podmazan.“ Ipak, visok tempo ponekad može da se otme kontroli, pa je Virtus druga ekipa po broju izgubljenih lopti u Evrokupu. Sve počinje i završava se Teodosićevim odlukama kada je na parketu – svi ljubitelji košarke u Srbiji znaju da od Tea može uvek da se očekuje neočekivano, a on ima nesporni kvalitet dovoljan da ponekad izdigne napad tima i na najviši evroligaški nivo.

Partizan početak druge faze u Evrokupu takođe dočekuje u dobroj formi – crno-beli su slavili devet puta u prethodnih 11 mečeva u svim takmičenjima, uključujući i niz od šest trijumfa u ABA ligi. Navijače „Parnog“ valjka naročito može da raduje činjenica da su mnoge od tih pobeda u regionalnom takmičenju ostvarene prilično lako i da je u njima odbrana Partizana delovala „naštimovano.“

Virtus je ipak veći izazov i za takav „skapl“ klub iz Humske će morati da zaigra na višem nivou u napadu. Partizan je u prvoj fazi Evrokupa bio treći najgori u šutu za tri poena – crno-beli su van linije 6,75 metara šutirali skromnih 30,9 odsto, a slobodna bacanja su im bila još veći problem jer su bili drugi sa dna u tom statističkom parametru sa veoma loših 65,6 odsto.

U konkurenciji Virtusa, Darušafake i Trenta Partizan definitivno nije bez šansi za prolaz u treću fazu, ali kikseve poput nekih koje je pravio u prvoj grupi ne sme da pravi. Virtus je možda i najbolji tim grupe, ali nije nepobediv, dok god igrači Andree Trinkijerija igraju žestoko i odgovorno.

Redži Reding je imao dosta vremena da se uigra sa ekipom i pokaže da je pravo pojačanje – čovek koji povezuje igru i doprnosi na oba kraja parketa. Što se tiče Vila Mozlija i Rašona Tomasa, ne bi trebalo da bude oscilacija – čak i kada napadački nisu raspoloženi, (krilni) centri crno-belih pomažu u velikoj meri i daju agresivnu notu igri.

Nemanja Gordić u plejmejkersoj ulozi će verovatno imati loptu kod sebe najviše, a možda najveću nepoznatu predstavljaju Rade Zagorac i Ognjen Jaramaz. Od njihovog šuterskog raspoloženja zavisiće napad crno-belih, koji kada „prodiše“ posle nekoliko ubačenih trojki, može da bude prilično dobar. Izaziv za italijanskog trenera i njegove saradnike biće da to upriliči češće nego što je do sada bio slučaj.

Sjajna košarka nas očekuje u sredu, a za sve koji ne budu bili u Štark areni direktan prenos na Sport klubu 1 pružiće priliku da vidimo neka od najvećih imena regionalne košarke poslednih godina, ali i jedan ‚popunjen‘ i kvalitetan Partizan.