Samopouzdanje ponovo stanuje u Humskoj

Skener 13. jan 202020:39 > 15. jan 2020 10:48
kkpartizan.rs

Ostalo je 0,8 sekundi nade da Partizan pred svojim navijačima u Štark areni dođe do pobede i osamostali se na prvom mestu tabele ABA lige. Prilično neizgledno? Pogađali su crno-beli u istoriji i teže i mnogo bitnije šuteve, a razlog za to je samopouzdanje. Čini se da ono ponovo stanuje u Humskoj.

„Parni valjak“ se trenutno nalazi na vrhuncu dosadašnje sezone. Protiv Virtusa je u Areni Partizan igrao najbolju košarku još od završetka Vujoševićeve ere, a u istoj dvorani je nekoliko dana kasnije protiv Cedevita Olimpije demonstrirao ono što ga je zauvek učinilo kultnim timom u okvirima evropske košarke – ogromnu sportsku energiju i disciplinu.

Spomenuti šut je pogodio Ognjen Jaramaz – jasno je svima da je sreća igrala veliki udeo u poslednjem trijumfu crno-belih, ali do nje ne bi moglo da dođe da srpski vicešampion nije sa dobrim stanjem uma ušao u poslednju sekundu susreta. Mladi plejmejker je pogodio, publika je eksplodirala i akumulirala mnogo pozitivnih vibracija za mečeve koji slede.

Povezano

Prethodno izdanje Partzana u Evrokupu daje za pravo navijačima da imaju visoka očekivanja – konačno su se poklopile dve najjače potencijalne strane ovosezonskog rostera Partizana. Da mogu da igraju vrhunsku evrokupovsku odbranu smo znali od ranije, svakoj ekipi u ovom takmičenju je veliki izazov suočiti se sa Partizanovim pritiskom i preuzimanjem.

Ipak, ono što nismo znali je da Partizan može da napada na visokom nivou – protiv Virtusa su crno-beli “zasuli” koš ekipe iz Bolonje iz svih pozicija i pokazali da imaju sposobnost za najveće napadačko oružje u modernoj košarci, postizanje trojki u serijama. Jašući na talasu inflacije ubačenih trojki u prvom poluvremenu, Partizanovi igrači su stekli dovoljnu zalihu da u trećoj četvrtini prežive jedan napadački jalov period.

Ipak, ofanzivni blesak poput onog iz prvog poluvrmena meča sa timom Aleksandra Đorđevića nije realno očekivati iz susreta u susret – sada već imamo dovoljan uzorak od početka sezone da zaključimo da Beograđani neće “lomiti” protivnike lepršavom igrom i mnoštvom ubačenih skok-šuteva, naprotiv. Odbrana je ono što čini Partizan možda i najnepoželjnijim rivalom u tekućoj sezoni Evrokupa. Hrpa trojki može samo da povremeno obogati nastup Partizana, a što se to češće događa, to će Partizan lakše doći do trijumfa.

Partizanova snaga je u broju upotrebljivih igrača – očekivalo se pre sezone da će se profilisati tzv. “prva opcija” u napadu, ali do toga nije došlo, verovatno odlukama trenera Andree Trinkijerija i njegovog stručnog štaba. Partizan trenutno ima nekoliko veoma raspoloženih košarkaša koji na smenu preuzimaju glavne uloge u timu.

Markus Pejdž igra odlično u ovogodišnjoj roli, sjajan je u defanzivi, a pogodio je barem jednu trojku u svakom od prethodnih 9 mečeva u Evrokupu. Nemanja Gordić je blistao protiv Virtusa, general je tima sa loptom u rukama, a Kori Volden je upravo protiv ekipe iz Bolonje prikazao bez premca najbolju utakmicu sezone i ilustrovao zašto je bio najkorisniji igrač izraelskog prvenstva u protekloj godini. Od Ognjena Jaramaza možda treba i očekivati manji pad posle velikog emotivnog pražnjenja, a već neko vreme izostaje elitna napadačka partija Radeta Zagorca.

KK Partizan NIS

Pod košem Vilijam Mozli i Rašon Tomas predstavljaju jedan od najboljih skakačkih tandema u takmičenju, a njihva brzina u odbrani daje beogradskom timu sijaset opcija. Za očekivati je nešto manje minuta za kapitena Novicu Veličkovića na gostovanju, a Nikola Janković i Stefan Birčević uvek “muški” odrade svoje minute.

Neće svaki od navedenih košarkaša imati dobru utakmicu, ali to ne treba ni očekivati – ovaj Partizan je koncipiran na način da nije ni potrebno dobiti idealnu partiju od svakog od 12 “skinutih” igrača. Barem u napadu, u odbrani svako mora da bude na visini zadatka da bi sistem funkcionisao.

Jasno je šta Partizan treba da uradi da bi trijumfovao Južnom Tirolu, ali velike planove za meč koji predstoji ima i domaća ekipa. Trento je u premijernom meču druge faze Evrokupa izdržao na gostovanju protiv Darušafake i želi da ostvari cilj svake ekipe u ovakvom formatu takmičenja – tri pobede kod kuće i “šta god” na strani.

Treći put se u istoriji sastaju Trento i Partizan u Evrokupu, u drugom dvomeču u dve sezone, a oba puta su u sezoni 2018/2019. očekivano slavili domaćini.

Najveća napadačka zvezda tima iz severne Italije je uvek neukrotiv Alesandro Đentile – momak koji je talentom mogao i u mnogo veće timove od Trenta, ali mu je diskutabilno donošenje odluka uvek odmagalo. Ipak, samo je taj talenat dovoljan za oko 16 poena u proseku u Evrokupu, a najveću podršku ima u američkim saigračima – bek Džejms Blekmon ima oko 13, a centar Džastin Noks oko 12 poena i 6 skokova u proseku. Trento, tipično za Palakanestro, odlikuje brza igra kojom komanduje iskusni kapiten, Argentinac Toto Foraj, koji je zaštitno lice kluba od kada ga je pojačao 2011. godine.

Da li se Partizan smatra favoritom za osvajanje Evrokupa? I dalje je veoma daleko od takvog statusa, ali znatno bliže nego što je to bio na početku sezone. Međutim, ono što može “mirne” duše da se zaključi je da crno-beli ni u jednu utakmicu ne ulaze kao autsajderi, a to već govori mnogo. Stvari su se poklopile u redovima nekadašnjih evropskih šampiona – iskustvo i energija igračkog kadra, profesionalno ophođenje košarkaša, dobro trenersko vođstvo, po rivale neugodan stil igre, entuzijastična publika, dug post koji je prethodio… “Savršena oluja” koja pokazuje da može da bude veoma moćna, ali i nepredvidiva.

Koja će strana zapasti Trentu, videćemo u sredu od 19 časova na Sport klubu 2. Od 18 časova vas na Sport klubu 1 očekuje studijska najava drugog kola druge faze Evrokupa, kao i vanrednog evroligaškog kola.