Larkin za SK: Košarka je moj mir, Vasa mi je pomogao

Skener 13. feb 202021:49 > 21:54
Euroleague Basketball via Getty Images

Košarkaš Efesa Šejn Larkin govorio je za Sport klub o tome kako se uklopio u evropski stil igre, o poremećaju sa kojim se borio, kao i o tome na koji način mu košarka i dalje pomaže u toj borbi.

Novi plejmejker reprezentacije Turske istakao je i da mu prija saradnja sa srpskim košarkašem Vasilijem Micićem i trenerom ekipe Erginom Atamanom.

Njegova priča počinje od, ni manje ni više nego – bejzbola, sporta koji mu se nije dopao, ali iz kog je naučio mnogo.

Moj otac je bio veoma dobar igrač bejzbola, čak je u Kući slavnih bejzbola, igrao je bejzbol 20 godina. Ja sam odrastao uz taj sport, pratio sam sve njegove treninge, sve njegove utakmice, ali iz nekog razloga, bejzbol jednostavno nije bio pravi sport za mene. Siguran sam da ste čuli ili čitali priču o tome kada sam igrao „pič“ sa trenerom, to je čuvena igra kada vam trener baca loptu, ja sam zamahnuo i trener je rekao: ‘Šta to radiš, kakav ti je to zamah, nemaš pojma‘. Bejzbol mi verovatno nije išao zbog toga što sam stalno radio nešto što su mi drugi rekli, slušao sam svog oca i sve te druge ljude, ali možda sam i previše slušao, pa je moja ljubav prema bejzbolu prestala, počeo sam da se bavim košarkom i američkim fudbalom. I eto, to je priča sa bejzbolom”, počeo je Larkin za Sport klub.

Euroleague Basketball via Getty Images

Od oca je naučio kako treba da se opusti pred važan meč, a govorio nam je i svojoj porodici u kojoj ima mnogo sportista, što je dodatno uticalo na njegovo košarkaško sazrevanje.

Ipak, najviše pažnje posvetio razgovoru o poremećaju protiv kog se dugo borio. Opsesivno-kompulsivni poremećaj kod njega se manifestovao na specifičan način, a zbog toga je imao problema u školi, porodici, na treningu.

Zašto ne bih govorio o tome, izdao sam i zvanično saopštenje o tome, mislim da je to bilo pre neke dve ili tri godine, pre nego što sam došao ovde u Efes. To je nešto sa čime sam morao da se nosim od malih nogu, poremećaj koji ja imam može da se ispolji na više načina, kod mene je bio slučaj da sam se opsesivno bojao bakterija, stalno sam morao da perem ruke, to je jedna vrsta opsesivno kompulsivnog poremećaja. Kada sam mlad bilo mi je teško da se izborim sa tim jer tada ti poremećaji nisu bili toliko poznati široj javnosti i nisu bili tako dobro shvaćeni. Kako postajete stariji, postajete i sve zreliji, prošao sam određene terapije, naučio sam da meditiram i da se nosim sa tim problemima. Naučio sam da preskačem i druge prepone u životu. Što se tiče OCD-a, on nikada ne može da bude izlečen, može samo da se kontroliše, nikada neće nestati, i ja mogu da kažem da sada, sa 27 godina, mogu da kontrolišem taj poremećaj umesto da on kontroliše mene“, rekao je Larkin, istakavši da je u košarci pronašao mir, a zatim i dodao:

Euroleague Basketball via Getty Images

Bilo je teško, ušao sam u mnoge svađe sa prijateljima i porodicom, prošao sam kroz veoma teške trenutke u detinjstvu kada sam kao 10-godišnjak sedeo sam i plakao i pitao se zašto, ne kapiram, zašto baš ja. Bilo je teško proći sve to, ali sam terapijom uspeo da prevaziđem sve to. I majka mi je pomogla, ona takođe ima taj poremećaj. Uz terapiju i činjenicu da sam sazreo kao čovek, uspeo sam da dođem ovde gde sam sada i mislim da sada malo više umem da cenim prošlost i sve što se dešavalo ranije. Sada je sve manje-više pod kontrolom“.

Larkin je promenio nekoliko sredina u NBA ligi, ali se nigde nije zadržao i nije mogao da se pronađe. Za Evroligu kaže da mu prija način igre, pristup treninzima i pripremi za važne mečeve, dopada mu se uloga trenera u elitnom evropskom takmičenju, kao i saradnja svih saigrača na terenu.

O adaptiranju mladih igrača u najjaču košarkašku ligu sveta ima poseban stav.

Mislim da je stvar u tome da u NBA ima mnogo talentovanih igrača, NBA je sjajna liga, ali se tamo sve svodi na dve stvari: talenat i situacija u kojoj se nalazite. Postoje igrači u Evropi koji mogu da odu u NBA i imaju 20 poena ili 10 asistencija po utakmici, nema sumnje da mogu da imaju te lude brojke, ali jednostavno nisu bili u pravoj situaciji ili su imali jednu povredu. Kada imate otvoreno mesto, vi morate da budete potpuno spremni, u Evropi će vas više sačekati. Ja jednostavno nisam bio u dobroj situaciji i kao što sam rekao, sve se svodi na talenat i situaciju. Mnogi momci iz Evrope, kada bi bili u pravoj situaciji i kada bi im se otvorilo mesto, imali bi te lude brojke i iskoristili bi to“, objasnio je Larkin i nastavio o ulozi trenera:

U NBA treneri nemaju toliko kontrole, igrači imaju svu kontrolu u NBA. Recimo, ako se nekome u NBA ne sviđa situacija u kojoj se nalazi ili trener sa kojim sarađuju, onda mogu da zatraže trejd. Kažu Vadite me odavde‘. U Evropi to nije opcija, morate da odradite svoj ugovor. Morate da slušate svog trenera i na neki način da zadovoljite njegov ego, morate da ih slušate i radite to što traže i sve to vreme, morate da budete ono što jeste i van terena i na njemu i samo tako možete da dobijete poverenje trenera. Ako se ne slažete sa trenerom, onda više ništa nije do vas. Oni imaju svoje strategije, svoje taktike, oni određuju sve, ali na kraju, razlika je u tome što NBA igrači mogu da rade šta hoće a mi ne možemo“.

Euroleague Basketball via Getty Images

Nakon prošlogodišnjeg plasmana na Fajnal-for kada su Larkin i Micić bili u centru pažnje, i ove sezone istanbulski tim nastavio je sa sjajnim partijama, u kome su se posebno isticiali njih dvojica. Larkin je četiri puta zaredom proglašen najkorisnijim igračem kola ove sezone, a za to mu je, kako kaže, bila važna i pomoć srpskog plejmejkera.

Vasa je sjajan momak i na terenu i van njega, obožava košarku, uvek ima neki savet, uvek će da sasluša savet, on mi je pomogao da napredujem. U svom prethodnom klubu, ja sam bio glavni plejmejker i morao sam da prenosim loptu, nisam imao momka kao što je Vasa da mi pomogne, da skine pritisak sa mene, da mi dozvoli da se malo odmorim. Mnogo je sve lakše kada pored sebe imate momka kao što je Vasa, može da postigne koš, može da doda i onda je meni lakše da igram svoju igru, tako da je sve mnogo bolje i mnogo lakše kada je on tu, kada ja ne mogu, on može da nosi tim i lepo je biti uz takvog momka, koji je posvećen svom poslu, želi da napreduje i na terenu i van njega, imam sjajan odnos sa njim“, rekao je američki košarkaš.

Kompletan intervju sa Šejnom Larkinom pronađite OVDE.