Majami Hit – tim budućnosti

Skener 14. mar 20208:53 > 8:55
Getty Images, Andy Lyons

NBA sezona prekinuta je na minimum mesec dana zbog pandemije korona virusa, a prema mišljenju mnogih, među kojima je i najobavešteniji NBA novinar Edrijan Vojnarovski, pitanje je kada i da li će se uopšte i nastaviti.

Kad god da se desi da se košarka ponovo igra na NBA terenima, jasno je da postoje timovi sa izuzetno mladim i perspektivnim igračima koji su zarad budućnosti žrtvovali sadašnjost i koji će u narednim godinama biti sve bolji i uspešniji. Tu se pre svega misli na Atlantu, Finiks, Memfis, Sakramento, Nju Orleans…

Povezano

Međutim, ekipa koja već ima ozbiljan rezultat i koja iz sezone u sezonu može samo sve više da raste i napreduje jeste Majami Hit. Možda prelomni trenutak u novijoj istoriji kluba bio je prošlog leta, kada su se oslobodili Hasana Vajtsajda i njegovog ogromnog ugovora (više od 27 miliona dolara po sezoni). Vajtsajd je „old school“ petica, koje više nisu popularne u ligi i neko ko i pored na papiru dobre statistike više uzima timu nego što mu daje. Pritom je nepredvidiv i nedisciplinovan (često se sukobljavao sa trenerom Spolstrom kada je završnice mečeva provodio na klupi) i činjenica je da je ove sezone „gušio“ Portland onako kako je to radio u Majamiju prethodnih godina.

Klub sa Floride u ovom trenutku ima sve, mladog i odličnog trenera u Eriku Spolstri koji je pritom i „head coach“ sa najdužim stažom u jednom timu u celoj ligi (U Majami došao 1997. godine, a glavni trener postao 2008.). Majami ima i legitimnog superstara u Džimiju Batleru, koji uz Kavaija Lenarda važi za najboljeg dvosmernog igrača u ligi (podjednako dobro igra i u odbrani i u napadu). Imaju i iskusnog lidera u Goranu Dragiću, koji je bez sumnje jedan od najuticajnijih plejmejkera u ligi i koji je nesebično pristao da mečeve počinje na klupi.

Međutim, ovaj tekst nije o Spolstri, Batleru i Dragiću koji su definitivno jezgro tima u ovom trenutku, već o mladom kvartetu – Bem Adebajo, Kendrik Nan, Tajler Hirou i Dankan Robinson kojima je i individualno i timski nebo granica i kojima je osim mladosti zajedničko i to što su potpuno „ispod radara“ došli u ligu.

Pa krenimo redom:

Bem Adebajo

https://youtube.com/watch?v=dQHcuLjYOWw

Idris Femi Bem Adebajo ima samo 22 godine, rođen je u Njujorku ali je nigerijskog porekla. Iako je liga zvanično prihvatila ime Bem, to je u stvari nadimak koji mu je dala majka kada je kao beba sa godinu dana obarao stočiće u kući na isti način na koji je to činio popularni Bem- Bem iz crtane serije „Porodica Kremenko“. Adebajo je nakon uspešne srednjoškolske karijere, odradio jednu sezonu na prestižnom univerzitetu Kentaki, nakon čega su ga čelnici Majamija izabrali na draftu 2017. sa 14 pozicije. Već u ruki sezoni pokazao je da bi mogao brzo da istisne Hasana Vajtsajda iz tima. Moderan je centar, izuzetno snažan i pokretan i u stanju da odradi zakucavanje „vetrenjača“ i to u igri što je nezamislivo za „petice“. Ono što je mnogo bitnije, potpuno je podređen ekipi, radi prljav posao pod koševima ali i preuzima odgovornost kada je to potrebno. Ove sezone u proseku je beležio više od 16 poena, 10 skokova i 5 asistencija po meču. Zasluženo je pronašao svoje mesto na nedavno održanom ol-staru u Čikagu. Plaćen je samo 3,5 miliona po sezoni.

Kendrik Nan

 Kendrik Melvin Nan je možda i najprijatnije iznenađenje ove sezone u NBA ligi. Ruki koji ima 24 godine i koji nije draftovan, ali ne zbog kvaliteta već zbog problematične prošlosti. Naime, Nan koji je tokom srednje škole i na startu svoje koledž karijere važio za jednog od najtalentovanijih igrala iz generacije 1995. u SAD, optužen je da je kao student treće godine univerziteta Ilinoj udario devojku a zatim nakon što je ležala po njoj prosipao vodu. Zbog toga je optužen i suspendovan a koledž karijeru je završio na znatno slabijem programu na univerzitetu Oukland. Može se reći da je Majami u slučaju Nana rizikovao i da se taj rizik itekako isplatio. Nan, koji igra na pozicijama 1 i 2, u svojoj ruki sezoni u proseku beleži više od 15 poena po meču ima skoro 4 asistencije po utakmici, pritom igra za minimum od 1,416, 852 dolara.

Dankan Robinson

Dankan Mekbrajd Robinson ima 25 godina i primarno igra na poziciji beka šutera, ali zbog visine (203 cm)može da igra i krilo, odnosno trojku. Ono što je zajedničko njemu i Kendriku Nanu je da nisu draftovani i da igraju za minimalac (1,416, 852 dolara). Koledž karijeru počeo je na ne toliko poznatom Vilijamsu ali je završio na Mičigenu. U svojoj drugoj sezoni u Majamiju, Robinson ima fantastične procente šuta 44 posto za 3 (4. u ligi) i preko 90 posto sa linije za slobodnih bacanja. Sa 243 ubačene trojke ukupno ove sezone nalazi se tik iza Badija Hilda (244) i Džejmsa Hardena (271). Ove sezone ima nešto više od 13 poena u proseku po meču.

Tajler Hirou

Tajler Kristofer Hirou najmlađi je košarkaš Majamija i nedavno je napunio 20 godina. I on je kao Adebajo odigrao jednu sezonu na Kentakiju, nakon koje ga je Majami izabrao kao 13. pika na draftu prošlog leta. U svojoj ruki sezoni igra izuzetno zrelo i često preuzima odgovornost u završnici. Ima neverovatno meku ruku i potencijalno će biti jedan od najboljih šutera u ligi. U svojoj prvoj sezoni zaradio je 3,640,200 dolara a beleži 13 poena u proseku po meču.

Gorespomenutom kvartetu treba dodati i Derika Džonsa Džuniora koji je ima 23 godine, aktuelni je šampion takmičenja u zakucavanju i beleži 9 poena za 25 minuta u proseku po meču ove sezone za Majami.

Iako mnogi smatraju da je Majami sa ovako mladim i perspektivnim igračima imao sreće, ipak deluje da je sadašnja ekipa sastavljena zahvaljujući genijalnom Petu Rajliju koji je predsenik „Vreline“.

U trenutku kada je NBA sezona prekinuta Majami je imao skor 41-24 i bili su na 4. mestu na Istoku iza Milvokija, Toronta i Bostona. Već sada su imali više pobeda (39-43) nego prošle sezone kada su ostali bez plasmana u plej-of.