Getty Images/Christof Koepsel

Blog ostalo

01.04.2020 | 20.00

Naši klubovi ne trpe štetu, sada se vidi rad Sindikata

Autor

Dok u svetu sporta sve stoji teško je i zamisliti koliko će finanskijski gubici zapravo biti. Sa svih strana, sada već svakodnevno, stižu vesti o smanjivanju plata igračima, o problemima klubova... A, kako je u Srbiji pitali smo Mirka Poledicu.

Mirko Poledica

Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost

Mirko Poledica

Za sada, iako smo svesni da će pauza zbog panedmije koronavirusa ostaviti velike posledice na stanje u srpskim klubovima, nema vesti o tome da je neki klub doneo odluku da smanjuje plate igračima, da nekoga otpusti ili bilo šta slično. Upravo suprotno, iz Čukaričkog je potvrđeno da su igračima već sada isplaćene plate zaključno sa krajem juna.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezevisnost" Mirko Poledica kaže nam da će tek sada da se vidi važnost onoga što sindikat radi.

"Bilo je neformalnih razgovora po pitanju smanjenja plata, ali nikakvih zvaničnih dogovora nije bilo. Komunikacija između klubova i igrača teče normalno i to se dešava na dnevnom nivou, ne samo kod nas već svuda u svetu", rekao je Poledica za Sport Klub.

Deo reakcije nije moguće predvideti, ali deo ipak jeste zahvaljujući činjenici da su u Srbiji igrači u statusu zaposlenih i da se na njih primenjuje Zakon o radu.

"Nije bilo ranije prakse u sudovima, da bi se znala neka buduća reakcija u ovakvim slučajevima. Na ugovore igrača primenjuju se odredbe Zakona o radu, kao i tzv sportskog prava. Vlada Srbije je nedavno donela Uredbu o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja. Moguće je da klub kao poslodavac ponudi zaključenje aneksa ugovora o izmeni zarade i na igračima je odluka da li će to prihvatiti ili ne. Tek je sada došao do izražaja rad sindikata zbog toga što smo se mi izborili da igrači u Srbiji imaju status radnika. Dakle, svi igrači Superlige i Prve lige imaju sa svojim klubovima zaključene ugovore o radu. To u praksi znači da se na njih primenjuje Zakon o radu i da imaju sva prava kao i svi drugi zaposleni. Nijedna odluka ne može biti doneta bez saglasnosti igrača zato što bi bila nezakonita", objašnjava nam Poledica.

Što se tiče regionam Dinamo je prvi objavio plan smanjenja zarada što je dalje za posledicu imalo otpuštanje kompletnog stručnog štaba sem glavnog trebera Nenada Bjelice i pokrenulo brojne spekulacije oko toga zašto su njegovi pomoćnici otpušteni.

"U Hrvatskoj je status igrača drugačiji, oni su preduzetnici (samostalni delatnici) što se u ovom slučaju pandemije pokazalo kao dosta problematično i zbog toga se i dešavaju svi ovi problemi u Hrvatskoj. Naši klubovi ne mogu da urade nešto slično. Igrači su radnici i klubovi moraju poštovati Zakon o radu", ukazao je predsednik SPFN.

Srpski klubovi još uvek ne daju zvanična obaveštenja, ali polako može da se nasluti da će pokušati da smanje plate. Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je u razgovoru za Sportski žurnal da je to neminovnost, Miloš Vazura izrazio je zabrinutost i rekao da će biti teško bez transfera zaklopiti finansijsku konstrukciju, ali je i pojasnio da su klubovi već unapred dobili novac za TV prava. Iz TSC iz Bačke Topole najavili su da će plate isplaćivati kao i do sada, a da činjenica da nema mečeva samo znači da nema premija.

Poledica smatra da se srpski klubovi ne oglašavaju jer zapravo u ovom trenutku nisu ni pretrpeli nikakvu štetu:

"Pandemija traje manje od 20 dana i naši klubovi nisu pretrpeli nikakvu štetu do danas. U Srbiji su prihodi od TV prava, sponzora i ulaznica zanemarljivi i ne mogu da pokriju ni troškove organizacije utakmica dok razvojene lige upravo zbog toga beleže velike gubitke. Naši klubovi prvo treba da obaveste javnost kakvu to oni štetu trpe, ako smatraju da treba da se prave bilo kakve promene, da bi znali u kom pravcu da se razgovara, a ja još jednom ponavljam, do sada niko nije pretpreo nikakvu štetu", zaključio je Poledica.

U tom svetlu, teško je objasniti situaciju u kojoj se našla slovačka Žilina koja je zbog nemogućnosti da se dogovori sa igračima oko smanjenja plata morala da proglasi bankrot i zvanični će prestati da postoji 30. aprila. A teško je zamisliti i da će ovo biti izbegnuto u Srbiji bez obzira na sve.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Stefan

Pa ako se tretiraju kao radnici, zar ne mogu da dobiju otkaz na osnovu 'smanjenja obima posla'.

Odgovori 2 0

KikiVR46

Dok god su na drzavnim tj. narodnim jaslama njima ce biti dobro..

Odgovori 9 0

N

Naci ce ovi nasi nski nacin da zaj.. igrace sigurno

3 0

* Sva polja su obavezna

Vraća se Superliga: Zvezda na Banjici,Mladost u Humskoj

Vraća se Superliga: Zvezda na Banjici,Mladost u Humskoj

Vraća se Superliga: Zvezda na Banjici,Mladost u Humskoj

Superliga Srbije danas se konačno nastavlja posle pauze od dva i po meseca zbog koronavirusa.

"Titula pripada igračima, navijačima i Milojeviću"

"Titula pripada igračima, navijačima i Milojeviću"

"Titula pripada igračima, navijačima i Milojeviću"

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković ističe da njegovi igrači ne smeju da brzaju u meču protiv Rada, već da će im strpljenje doneti titulu već u petak.
Loading...