Ekskluzivno: FIFA nikada neće narediti smanjenje plata

Skener 2. apr 202021:07 > 21:18
Wattie Cheung/Getty Images

Na aktuelna pitanja oko smanjivanja plata igračima kako u Srbiji tako i u celom svetu, odgovore smo potražili od direktora pravne službe FIFPro, svetske unije profesionalnih igrača, Roja Vermera.

U ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub direktor pravne službe FIFPro Roj Vermer govorio je o glasinama da su Međunarodna fudbalska federacija i Evropska fubdalska unija preporučile smanjivanje plata igrača, o tome koji je stav FIFPro po ovom pitanju i šta nacionalna udruženja igrača mogu da urade.

Dotakli smo se i teme najavljenog osnivanja fonda FIFA za pomoć klubovima i igračima i brojnih odluka velikih evropskih klubova o smanjivanju plata.

„Svesni smo glasina koje kruže da je FIFA naredila smanjenje plata za 50 odsto. To je u potpunosti netačna informacija jer ni FIFA ni UEFA nikada neće narediti smanjivanje plata klubovima. Za sada su obe organizacije imale brojne i raznovrsne razgovore sa vlasnicima evropskih i svetskih klubova na temu prevazilaženja globalne krize. Konsenzus je postignut na način da bilo kakve promene u uslovima zapošljavanja i ugovora moraju da budu donete uz pristanak igrača ili predstavnika igrača i da neće biti jednostrano nametane“, za Sport Klub je rekao Roj Vermer.

Povezano

Svetska unija profesionalnih igrača svakako po ovom pitanju ima svoj stav:

„FIFPro je deo radnih grupa i u UEFA i u FIFA po pitanju ovog problema. Naša organizacija čvrsto stoji na stanovištu da je potreno da i u Srbiji budu obavljeni razgovori na ovu temu i da treba da ih obeve predsavnici Saveza, Sindikata profesionalnih fudbalera ‘Nezavisnost’ (SPFN) koji je naš član i klubova. Izuzetno je važno da igrači i njihovi predstavnici imaju udela u donošenju bilo kakvih odluka“, poručuje Vermer.

Udruženja igrača u svim zemljama imaju svoj posao, pa tako i SPFN, a Vermer je istakao važnost trenutka i posla koji je pred svima u ovom periodu:

„SPFN je uvek bio odličan predstavnik svim igračima u Srbiji i može mnogo da pomogne u pregovorima između klubova i igrača o svemu što će se dešavati u narednom periodu, kao što je na primer promena u ugovorima koja se odnosi na plate. Istovremeno, Srbija je već dugo zemlja u kojoj se odluke donose bez konsultacija sa predstavnicima igrača. To zaista mora da se promeni, posebno u ovoj situaciji. FIFPro, kao i do sada, nastavlja svakodnevnu saradnju sa SPFN i naporno radi kako bi pružio prodršku igračima po svim pitanjima, a to se odnosi i na podršku u očuvanju mentalnog zdravlja, ali i planiranja života posle fudbalske karijere“.

Poslednjih dana veliki broj najvećih evropskih klubova objavio je da su igračima smanjene plate. Od Juventusa preko Barselone do Atletiko Madrida. Ide se i do smanjenja od 70 odsto. Vermer je napravio paralelu sa potencijalnim smanjenjima plata igračima u Srbiji:

„Ukoliko su smanjenja plata napravljena uz saglast igrača ili predstavnika igrača, u potpunosti je neprihvatljivo da se mi mešamo u odluke klubova. Videli smo da je nekoliko klubova u najjačim evropskim ligama smanjilo plate i da su njihovi igrači pristali na to. Ipak, i ti klubovi i ti igrači su u takvoj situaciji da je gotovo nemoguće povući paralelu između tih odluka i odluka koje će donositi neki drugi klubovi, uključujući tu i Srbiju u kojoj većina igrača prima veoma skromne plate. Misao da bi igračima u Srbiji plate mogle da budu smanjene za 70 odsto je apsurdna“, kaže Vermer.

Početkom sedmice stigle su i najave da će FIFA osnovati fond za pomoć igračima i klubovima koji že biti najteže pogođeni krizom.

„I UEFA i FIFA najavili su da će pomoći fudbalskoj industriji dodatnim fondovima. Za sada, nemamo informaciju na koji način i u kom obliku će ta pomoć stići“, zaključio je direktor pravne službe FIFPro Roj Vermer.