Getty Images/Christof Koepsel

Blog ostalo

02.04.2020 | 21.07 > 21:18

Ekskluzivno: FIFA nikada neće narediti smanjenje plata

Autor

Na aktuelna pitanja oko smanjivanja plata igračima kako u Srbiji tako i u celom svetu, odgovore smo potražili od direktora pravne službe FIFPro, svetske unije profesionalnih igrača, Roja Vermera.

FIFPro

Wattie Cheung/Getty Images

FIFPro

U ekskluzivnom intervjuu za Sport Klub direktor pravne službe FIFPro Roj Vermer govorio je o glasinama da su Međunarodna fudbalska federacija i Evropska fubdalska unija preporučile smanjivanje plata igrača, o tome koji je stav FIFPro po ovom pitanju i šta nacionalna udruženja igrača mogu da urade.

Dotakli smo se i teme najavljenog osnivanja fonda FIFA za pomoć klubovima i igračima i brojnih odluka velikih evropskih klubova o smanjivanju plata.

"Svesni smo glasina koje kruže da je FIFA naredila smanjenje plata za 50 odsto. To je u potpunosti netačna informacija jer ni FIFA ni UEFA nikada neće narediti smanjivanje plata klubovima. Za sada su obe organizacije imale brojne i raznovrsne razgovore sa vlasnicima evropskih i svetskih klubova na temu prevazilaženja globalne krize. Konsenzus je postignut na način da bilo kakve promene u uslovima zapošljavanja i ugovora moraju da budu donete uz pristanak igrača ili predstavnika igrača i da neće biti jednostrano nametane", za Sport Klub je rekao Roj Vermer.

Svetska unija profesionalnih igrača svakako po ovom pitanju ima svoj stav:

"FIFPro je deo radnih grupa i u UEFA i u FIFA po pitanju ovog problema. Naša organizacija čvrsto stoji na stanovištu da je potreno da i u Srbiji budu obavljeni razgovori na ovu temu i da treba da ih obeve predsavnici Saveza, Sindikata profesionalnih fudbalera 'Nezavisnost' (SPFN) koji je naš član i klubova. Izuzetno je važno da igrači i njihovi predstavnici imaju udela u donošenju bilo kakvih odluka", poručuje Vermer.

Udruženja igrača u svim zemljama imaju svoj posao, pa tako i SPFN, a Vermer je istakao važnost trenutka i posla koji je pred svima u ovom periodu:

"SPFN je uvek bio odličan predstavnik svim igračima u Srbiji i može mnogo da pomogne u pregovorima između klubova i igrača o svemu što će se dešavati u narednom periodu, kao što je na primer promena u ugovorima koja se odnosi na plate. Istovremeno, Srbija je već dugo zemlja u kojoj se odluke donose bez konsultacija sa predstavnicima igrača. To zaista mora da se promeni, posebno u ovoj situaciji. FIFPro, kao i do sada, nastavlja svakodnevnu saradnju sa SPFN i naporno radi kako bi pružio prodršku igračima po svim pitanjima, a to se odnosi i na podršku u očuvanju mentalnog zdravlja, ali i planiranja života posle fudbalske karijere".

Poslednjih dana veliki broj najvećih evropskih klubova objavio je da su igračima smanjene plate. Od Juventusa preko Barselone do Atletiko Madrida. Ide se i do smanjenja od 70 odsto. Vermer je napravio paralelu sa potencijalnim smanjenjima plata igračima u Srbiji:

"Ukoliko su smanjenja plata napravljena uz saglast igrača ili predstavnika igrača, u potpunosti je neprihvatljivo da se mi mešamo u odluke klubova. Videli smo da je nekoliko klubova u najjačim evropskim ligama smanjilo plate i da su njihovi igrači pristali na to. Ipak, i ti klubovi i ti igrači su u takvoj situaciji da je gotovo nemoguće povući paralelu između tih odluka i odluka koje će donositi neki drugi klubovi, uključujući tu i Srbiju u kojoj većina igrača prima veoma skromne plate. Misao da bi igračima u Srbiji plate mogle da budu smanjene za 70 odsto je apsurdna", kaže Vermer.

Početkom sedmice stigle su i najave da će FIFA osnovati fond za pomoć igračima i klubovima koji že biti najteže pogođeni krizom.

"I UEFA i FIFA najavili su da će pomoći fudbalskoj industriji dodatnim fondovima. Za sada, nemamo informaciju na koji način i u kom obliku će ta pomoć stići", zaključio je direktor pravne službe FIFPro Roj Vermer.

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

N

Citamo da se svuda fudbalerima smanjuju plate uz njihov pristanak. Al drugo je kad Barsa smanji platu nekome ko je zaradio milone i pregurace par meseci bez plate. Sta ovim nasima jos da uzmu? Mada, ionako ih ne placaju.

Odgovori 4 0

6 times

A zašto bi igrači morali da se odreknu plata ako ne moraju milijarderi vlasnici klubova, biznismeni i poznate ličnosti? Pedeset odsto njihovih plata ionako ide na poreze a taj novac od poreza valjda služi za ovako nešto?

Odgovori 24 2

Kowalski

da, služi za ovako nešto, ne bi to nešto odnelo toliko života i zarazilo celu planetu. Znači ne služi, več služi za enormno bogaćenje pojedinaca i organizacija. Zato dođe ovo nešto i sve resetuje.

5 0

* Sva polja su obavezna

"Ponudio posao ženama, vidimo se na protestu"

"Ponudio posao ženama, vidimo se na protestu"

"Ponudio posao ženama, vidimo se na protestu"

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma u utorak je održao sastanak sa bivših igračima nekadašnjeg Superligaša iz tog grada, ali nije postignut nikakav dogovor o izmirenju dugova.

Bivši igrači Borca postavili ultimatum gradu Čačku

Autor

Bivši igrači Borca postavili ultimatum gradu Čačku

Bivši igrači Borca postavili ultimatum gradu Čačku

Nimalo lepa vest u utorak stiže iz Čačka.
Loading...