Rađa za SK: Nas su tretirali kao blago, čemu stranci?

Doug Pensinger/Getty Images

Dino Rađa, rođeni Splićanin, od malena se zaljubio u magičnu igru pod obručima, a uspeo je da ostvari sve što klinac koji počne da se bavi nekim sportom može da zamisli. Podatak da je 2018. godine primljen u Kuću slavnih najbolje odslikava navedeno.

Osvajao je titule i trofeje u Jugoslaviji, Hrvatskoj, Grkoj, igrao je u NBA ligi. Osvajao je titule klupskog prvaka Evrope, trofeje sa reprezentacijom Jugoslavije, Hrvatske, a u razgovoru za Sport Klub odmah je naglasio da na putu ka uspehu postoje dva osnovna postulata.

Zadovoljan sam ostvarenim tokom karijere, tokom koje sam se pridržavao dva osnovna postulata, u pitanju su ponavljanje i ogledalo. Talenat je jako bitan, ali ponavljanjem stičete rutinu, kvalitet, iskustvo. Rastete iz dana u dan. Ako trener kaže da uradite deset ponavljanja, a vi uradite devet, niste prevarili trenera nego sebe. Tada na scenu stupa drugi postulat, a to je ogledalo. Tek kada sami sebe pogledate u oči i kažete: ’Dao sam sve od sebe’, znate da ste uradili i pružili maksimum. Uvek sam nastojao da kada trener kaže uradite deset, uradim jedno ponavljanje više jer sam onda ponosno mogao da se pogledam u ogledalo. Tako je bilo posle svakog treninga utakmice, trofeja…“, naglasio je Rađa za Sport Klub.

Pre nego što je nastavio sa pričom i analizom trenutne situacije u svetu košarke i problem sa kojim se suočavamo na globalnom nivou, Rađa se osvrnuo na neke svoje uspehe.

Moram da naglasim da je najsvetliji trenutak moje karijere titula prvaka Evrope koju sam sa Jugoplastikom osvojio u Minhenu. Bio je to momenat koji nikada neću zaboraviti. Kukoč i ja smo bili klinci, oko nas je bila ekipa sastavljena od pre svega vrhunskih ljudi, a zatim i vrhunskih igrača. Svi smo disali kao jedan, pozitivna energija i hemija se osećala u vazduhu. Zbog toga je Jugoplastika tri puta za redom bila šampion Evrope“, otkrio je Rađa.

Doug Pensinger /Allsport

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Rađa je nastavio sa izlaganjem.

Da priča o sjajnoj energiji i hemiji nije fraza pokazalo je vreme koje je usledilo posle fenomenalnih uspeha. Svi smo se međusobno podržavali, ostali prijatelji, pomagali… Pomažemo jedni drugima i sada, iako je kompletan region prošao kroz turbulentan period. Bili smo generacija koja je znala da sluša, kojoj su red, rad i disciplina bili urođeni i nešto što je bilo sastavni deo ličnosti. Zato smo i postali vrhunski sportisti, zato smo ostvarili vrhunske rezultate, ispisali stranice istorije koje će zauvek biti zanimljive za čitanje“, ističe legendarni košarkaš.

Na pitanje da li bi u bliskoj budućnosti neka od ekipa iz regiona mogla da ponovi uspehe koje su ostvarili Bosna, Cibona, Jugoplastika, Partizan, u periodu kada je šampionat Jugoslavije bio jedan od najjačih u Evropi, Rađa je rekao:

Jako teško. Šampionat Jugoslavije je u tom periodu nije bio jedan od najjačih u Evropi, mislim da je bio najjači. Ekipa koja je uspela da stigne do trona u Jugoslaviji odmah je slovila za favorita kada je reč o osvajanju titule prvaka Evrope. Sada se mnogo toga promenilo u svakom smislu. Pre svega mislim na identifikaciju navijača sa klubom i igračima. Sada u ekipi imate pet-šest stranaca. Navijači i dalje navijaju za svoj klub, ali je teško poverovati da će se spontano na dočeku okupiti više od 200 hiljada ljudi, kao što je bio slučaj kada je Jugoplastika osvojila trofej u Minhenu protiv Makabija. Između ostalog, zbog toga taj trofej i taj momenat ističem kao najvredniji u karijeri, iako ih je bilo zaista mnogo. S druge strane, ekipe iz regiona ne mogu da pariraju finansijski daleko moćnijim gigantima evropske košarke, a upravo ta ulaganja i razlika u budžetima stvaraju razliku u kvalitetu, pa je samim tim teško poverovati da neko može da ponovi uspehe iz istorije i stigne do titule klupskog prvaka Evrope. Meni smeta i što u želji da budu konkurentni sa evropskim klubovima ekipe iz regiona angažuju strance, a na taj način sprečavaju razvoj i napredak domaćih igrača. Moja generacija je živela u drugom vremenu, u vremenu kada su mladi igrači tretirani kao blago i kada su dobijali priliku da iskažu raskoš potencijala koji imaju“.

Doug Pensinger /Allsport

Kada je reč o raskošu potencijala, gotovo svi eminentni košarkaški stručnjaci su saglasni da je generacija koja je osvojila titulu prvaka sveta u Bormiju jedna jedina i gotovo neponovljiva.

Generacija iz Bormija je napravila svetski košarkaški potres. Nije mnogo vremena trebalo da dobijemo epitet belog ’drim tima’. Odrasli smo zajedno, bili veliki prijatelji, živeli i funkcionisali kao prava porodica. Prošle su decenije, a ništa se nije promenilo. I dalje na društvenim mrežama imamo grupu Bormio, grupu u kojoj se međusobno podržavamo kada je teško, radujemo kada se nešto lepo dešava, međusobno razmenjujemo nove šale, ili se prisećamo kako je to nekada izgledalo“, naglasio je Rađa i nastavio u dahu, „Da li bi beli ’drim tim’, pobedio američki na Olimpijskim igrama u Barseloni? Jako mi je žao što nije došlo do tog meča. Objektivno mislim da bi slavio američki ’drim tim’ jer je to bila ekipa sastavljena od košarkaških vanzemaljaca. Mi smo u finalu uspeli da pariramo tokom prvog poluvremena. Da smo bili u kompletnom sastavu, da se nije desilo sve što se desilo, imali bismo željenu rotaciju, bili bismo daleko konkurentniji. Ko zna, možda bismo uspeli da stignemo do neizvesne završnice i meča na jednu loptu. Međutim, objektivno bili su bolji. S druge strane, sam podatak da su svi čekali taj duel sa nestrpljenjem, najbolje ilustruje šta je u svetu košarke značila generacija iz Bormija, šta je sve mogla da postigne…“.

Dok se iskreni ljubitelji košarke sa setom sećaju perioda kada su klubovi iz regiona harali Evropom, sada se čeka odluka po pitanju nastavka NBA lige, Evrolige i ABA lige.

Pratim naravno dešavanja u svetu košarke. Kao i svi, čekam da vidim kakva će biti odluka za sva tri takmičenja, ali se zaista ne bih bavio prognozama i procenama kakve će one biti. Suočeni smo sa globalnim zdravstvenim problemom koji nemilosrdno odnosi ljudske živote. Za sada je potpuno neizvesno kada će ova pošast biti zaustavljena. Da li za mesec, dva, tri, godinu… Samim tim, ne bih pričao trenutno o aktuelnom stanju i košarkaškim temama jer je u ovom momentu najvažnije da se pridržavamo propisanih mera, da pomognemo u borbi protiv koronavirusa i da posledice koje su već stravične, pokušamo da svedemo na što je moguće manju meru“, naglasio je Rađa i dodao, „Meni izolacija, kao ni većini sportista širom planete, ne pada teško jer smo navikli na disciplinu, imamo u sebi visok nivo samosvesti i odgovornosti. Apelujem na sve građane da slede primer sportista jer objektivno njima ova izolacija najteže pada, s obzirom na to da su navikli na svokodnevne treninge, utakmice i putovanja. Ako oni mogu da ostanu kod kuće, ostanite i vi“.

Tim DeFrisco /Allsport

Kada će biti izvojevana pobeda protiv koronavirusa, a svi se nadaju i veruju da hoće, krajnje je neizvesno. S druge strane, već sada je jasno da posle koronavirusa, sledi velika ekonomska kriza koja će značajno promeniti situaciju u svim sportovima.

Apsolutno je jasno da posle globalne zdravstvene pošasti, sledi ekonomska kriza, a samim tim i budžeti svih klubova, u svim sportovima će biti drastično smanjeni. Fokusiran sam na košarku i jasno je da će primanja biti daleko manja nego što je to bio slučaj do sada. Da li je to prilika za ekipe iz regiona? Da li je to prilika da se radom sa mlađim selekcijama formira nova generacija koja će biti slična onoj iz Bormija? Voleo bih iz dubine duše da se to i desi u periodu koji sledi, ali sada je najvažnije da pobedimo virus, da ostanemo zdravi“.

Zato, ostanite doma!“, poručio je na kraju razgovora Dino Rađa.

Tokom bogate karijere Dino Rađa je branio boje Jugoplastike, Rome, Boston Seltiksa, Panatinaikosa, Zadra, Olimpijakosa, Cibone i Splita. Igrao je za reprezentaciju Jugoslavije i Hrvatske. Sa reprezentacijom Jugoslavije, Rađa je pored zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Bormiju za igrače do 19 godina, osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seulu, dve zlatne medalje i jednu bronzanu na šampionatima Evrope. Sa selekcijom Hrvatske, Rađa je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Barseloni, bronzu na Svetskom i dve bronzane medalje na šampionatima Evrope.

Osvojio je dve titule klupskog prvaka Evrope sa Jugoplastikom, Kup Radivoja Koraća sa Romom, tri puta je bio šampion Jugoslavije, dva puta šampion Hrvatske, dva puta šampion Grčke. U vlasništvu ima dva trofeja Kupa u Hrvatskoj i Grčkoj, uz jedan u Jugoslaviji. 2018. primljen je u košarkašku Kuću slavnih.