Budućnost NFL je već počela vol. 5

Thearon W. Henderson/Getty Images

Na kraju ove priče o hvatačima draft klase 2019, koji su obeležili prošlu sezonu, predstavićemo vam možda i najboljeg ili makar onog koji je najviše pokazao od svih.

Rob Carr/Getty Images

Reč je o još jednom Braunu, ali ovoga puta Ej Džeju Braunu, koji za razliku od Markisa Brauna nije ni u kakvom srodstvu sa čuvenim Antoniom, ali je po mentalitetu, karakteru i predispozicijama da dostigne slavnog prezimenjaka možda i najbliži njemu.

Povezano

Artur Džuan ili skraćeno Ej Džej AJ je rođen 1997. godine u malom gradiću Sterkvil u državi Misisipi, gde je i pohađao srednju školu. Od malih nogu je bio neverovatno talentovan za bejzbol i sve do pred kraj osnovne škole svi u porodici su mislili da će jednoga dana postati upravo bejzbol igrač. Sjajne fizičke predispozicije još od rane mladosti i nadarenost za sport uopšte bile su ključne da Ej Džej tokom srednje škole uporedo igra oba sporta i u oba bude podjednako uspešan.

U seniorskoj sezoni u srednjoškolskom fudbalskom timu imao je učinak od 83 hvatanja za 1.370 jardi i čak 13 tačdaunovaa, pomogavši svom timu da osvoji titulu državnog prvaka te sezone. Iste godine je postao tek drugi igrač posle Kajlera Mareja koji je igrao u obe All-American utakmice – u američkom fudbalu i bejzbolu. Bio je uporedo visoko rangiran u oba sporta: među 50 najboljih bejzbol igrača i peti najbolji hvatač u amerčkom fudbalu u čitavoj klasi te godine.

U februaru 2016. godine odlučio se za studiranje na Univerzitetu Misisipi (čuveni Ole Mis) i to u oba sporta uporedo. Ipak te iste godine na MLB draftu izabrali su ga San Dijego Padres za koje je načelno i potpisaougovor, zbog čega praktično nije mogao da nastupa za bejzbol koledž tim Misisipija. Tako je konačno mogao da se u potpunosti posveti fudbalu.:.

Tim Warner/Getty Images

U frešmen sezoni nije bio u glavnoj ulozi, ali retko ko jeste, bez obzira na talenat i potencijal. Tu sezonu je završio sa skromnim učinkom od 412 uhvaćenih jardi i tri tačdauna. Ipak, već sledeće softmor sezone je počeo da briljira. Ostaće upamćena njegova utakmica na otvaranju sezone kada je uhvatio osam lopti od čega je jedno hvatanje bilo dugačko 71 jard, a drugo 77 jardi i to oba za tačdaun. Tu sezonu je završio sa učinkom od 1.252 uhvaćene jarde i 11 tačdaunova i bio proglašen za najboljeg igrača u državi Misissipi. Već tada je bilo jasno da je nova zvezda rođena. Istovremeno u ekipi su bila još dvojica hvatača koja su zajedno sa njim bili prava noćna mora za sve ekipe u Americi. Junak naše prošle priče Di Kej Metkef je jedan od te dvojice, a sebe su samoinicijativno nazvali NWO (Nasty Wide Outs) i zaista su uspevali da na svakom meču u potpunosti potvrde ime koje su sami sebi nadenuli.

#related-news_0

U ispostaviće se poslednjoj juniorskoj sezoni, ponovo je bio najbolji hvatač u timu, a i drugu godinu zaredom je bio izabran u najbolji tim godine. Uostalom učinak od 85 hvatanja za 1.320 jardi i šest tačdaunova je bio sasvim dovoljan za tako nešto. I tada, baš kao i njegov saigrač Metkef, donosi odluku da ne odigra poslednju, seniorsku, sezonu na koledžu, već se prijavljuje za draft.

Veliki broj timova je bio zainteresovan za njega. Očekivalo se ipak da će biti izabran u prvoj rundi i to od strane Baltimora, kome je očajnički bio potreban hvatač koji će odmah pomeriti granice, ali su se oni odlučili za Markisa Holivuda Brauna i nisu se pokajali. Ali, daleko od toga da su se pokajali i Tenesi Tajtansi koji su sa 51. mesta pokupili Ej Džeja Brauna. Eventualni razlozi zašto junak naše priče nije bio meta timova u prvoj rundi kasnije je objašnjena time da je Ej Džej više slovio za slot risivera i da nije bio do kraja kompletan – “kakav danak neiskustvu”- rekao bi junak jednog od legendarnih ostvarenja domaće kinematografije.

Došao je tako u tim gde je već bilo nekoliko dobrih hvatača, ali se odmah nametnuo. I bez obzira što je Tenesi sezonu počeo sa Markusom Mariotom na poziciji kvoterbeka, njemu kao ni ranije nije bilo toliko važno ko baca lopte. Na otvaranju sezone protiv Klivlenda, imao je tri hvatanja za 100 jardi u blistavoj pobedi svog tima od 43:13. Već u četvrtom kolu protiv Atlante uhvatio je svoja prva dva tačdauna u profi karijeri u pobedi svog tima od 24:10 uz 94 uhvaćene jarde.

U međuvremenu je Mariotu na mestu kvoterbeka zamenio Rajan Tenehil, ali Braunu to nije smetalo, već je i sa “novim” kvoterbekom uspostavio sjajnu saradnju. U 12. kolu protiv Džeksonvila, imao je samo četiri hvatanja, ali za čak 135 jardi i tačdaun. Dve nedelje kasnije, protiv Okland Rejdersa briljirao je sa pet hvatanja za 153 jarde, pri čemu je tačdaun koji je uhvatio na ovom meču bio dugačak 91 jard. Već je postao velika pretnja za sve odbrane u ligi, a osvajanje jardi nakon hvatanja postala su njegov prepoznatljiv potpis, mada su to svi znali još sa koledža, ali je skauting stručnjaka u NFL očigledno još jednom omanuo.

Već na sledećem meču protiv Hjustona, nova senzacionalana partija ruki hvatača: osam hvatanja, 114 jardi i tačdaun. Taj meč je Tenesi ipak izgubio, baš kao i sledeći protiv Nju Orleansa u kome je imao tačdaun trčanjem za 49 jardi. U poslednjem kolu Tajtansima je bila potrebna pobeda u meču protiv Hjustona od koga su izgubili samo dve nedelje pre toga. Braun je još jednom iskočio u prvi plan i doneo praktično svom timu pobedu sa četiri hvatanja za 124 jarde i jednim tačdaunom. Regularni deo ruki sezone je tako završio sa ukupno 52 hvatanja za 1.052 jarde i osam tačdaunova. Naravno da se našao u ruki timu godine, ali zar je uopšte bilo sumnje u tako nešto!?

Bobby Ellis/Getty Images

Imao je tu retku čast da u ruki sezoni zaigra i u NFL plej-ofu i to u čak tri utakmice, s obzirom na to da je Tenesi preko Nju Inglanda i Baltimora dogurao čak do finala AFC, gde je poražen od budućih šampiona Kansas Siti Čifsa. U plej-ofu nije bio u prvom planu jer je zvezda tima raning bek Derek Henri igrao prosto nestvarno i sam predvodio napad Tenesija. Braun je tri utakmice završio sa učinkom od pet hvatanja za 64 jarde. I pored svega nije bio previše razočaran zbog toga, naprotiv, bila je to sezona za pamćenje i najava još jedne hvatačke dominacije u narednim godinama. Tako je još jedan Braun (uz Holivuda Brauna iz Baltimora), učinio da svi lakše i brže prebolimo izostanak najvećeg Brauna (Antonija) koji je pre pojavljivanja ove dvojice mladića harao ligom i uveseljavao sve ljubitelje ove čudesne igre. Ipak i bez AB, prezime Braun će se i u narednim sezonama očigledno izgovarati sa mnogo strahopštovanja…

Ovime završavamo ovaj serijal o generaciji hvatača iz klase 2019, koja je zablistala i oduševila u prethodnoj sezoni. Ipak, na kraju ne bi bilo korektno, a ne pomenuti i imena Mikola Hardmana iz Kanzas Sitija, koji je oduševio u specijalnom timu, vraćajući pantove i početna ispucavanja. Bio je odličan i kao hvatač, zbog čega je u ruki sezoni dobio poziv i na Proboul, zatim Darijusa Slejtona iz Njujork Džajantsa, koji je u tandemu sa takođe ruki kvoterbekom Danijelom Džonsom na kraju imao učinak od 740 jardi i osam tačdaunova. Ili Diontea Džonsona iz Stilersa koji je baš kao i Slejton uz rezervne kvoterbekove Pitsburga došao do učinka od 680 uhvaćenih jardi i pet tačdaunova. Konačno ne treba zaboraviti ni Hantera Renfroa iz Okland Rejdersa koji je oduševio uz učinak od 49 hvatanja za 605 jardi i četiri tačdauna.

Nema sumnje da je smena generacija u NFL u velikom jeku i to ne samo na poziciji hvatača, već i na svim ostalima, a posebno onoj najvažnijoj – kvoterbeka. Uostalom, da je tako garantuje i  budući draft koji je počinje već u četvrtak i na kojem će se naći imena novih mladih momaka koji su već na koledžu najavili da bi već u svojim ruki sezonama mogli da naprave veliku prevagu za NFL timove koji ih budu izabrali. Posebno obratite pažnju na poziciju hvatača jer kažu da je ova klasa koja sada dolazi, možda i najbolja svih vremena. A videli ste kakvu smo strašnu generaciju imali u prošloj sezoni.

Da biste se bolje pripremili i ispratili nastupajući draft, kolega Mihailo Stefanović će vam u danima koji predstoje, baš kao i nekoliko godina unazad doneti priču o svim najznačajnijim prospektima i kandidatima koji se mogu očekivati. Biće to prvi virtuelni draft u istoriji, ali to ne umanjuje spektakl koji nas zasigurno očekuje u direktnom prenosu na Sport Klubu 1 u noći između četvrtka i petka.