Sve što radiš, radi bolje!

Skener 24. apr 202010:48 > 10:51
Dan Mullan Getty Images Sport

Kada sam saznala da će mi jedan od narednih izazova u poslu biti ragbi, znala sam da moram da budem spremna na sve – na učenje, izazove, neizvesne, ali i dosadne i rano rešene mečeve. Na sve su me iskusnije kolege upozorile.

Ragbi i ja upoznali smo se bliže tokom prošlogodišnjeg Svetskog kupa u Japanu.

Bilo je tu svega – od teorijski poznatih pravila do gledanja istih u praksi, spoznavanja koliko je sport naporan i težak, zbog čega Svetsko prvenstvo u ragbiju traje toliko dugo i naravno čuveni haka ples. Ipak, kao i u košarci, tražila sam makar jednog igrača uz pomoć koga ću prići bliže tom dinamičnom sportu. Odlučila sam se i tokom pripreme za studijske emisije i utakmice koje ste mogli da gledate na Sport klubu, da to bude Oven Farel.

Povezano

Ni danas nisam sigurna da je to ispravno, kao ni da li će mnogo veći poznavaoci ragbija biti saglasni sa mnom, ali valjda je stvar ukusa.

Farel svaki osvojeni poen slavi spajanjem kažiprsta, kako bi napravio znak „JJ“. To je njegov čuveni „Joining Jack“ pozdrav, kojim Oven skreće pažnju na dobrotvornu organizaciju koja se bavi potrebama obolelih od mišićne atrofije, čiji je i on član.

Njegova Engleska je u finalu tog Svetskog kupa poražena od Južnoafričke Republike, ali detalj u polufinalu protiv Novog Zelanda ponovo je mnogo toga govorilo o njemu.

Pre svakog meča Novozelanđani su izvodili čuveni haka ples. I zaista, čak i oni koje ragbi ne zanima, bili su uz Sport klub makar na dva minuta. Izgledaju i zvuče neustrašivo, sigurno, naprave prednost u startu, a protivnici imaju jasno obeleženu liniju odakle bi trebalo da ih posmatraju.

He knew“, komentarisali su kratko navijači Engleske na društvenim mrežama, deleći sliku tog pogleda Ovena Farela, koji je blago osmešen posmatrao haku. I to nije bio jedini odgovor Engleza. Vicešampioni sveta su haku posmatrali formirajući slovo V na terenu, želeći da pokažu da imaju spreman odgovor, zbog čega su kasnije novčano kažnjeni, doduše simbolično.

Ipak, samo jedno je bilo važno. Branioci titule spakovali su kofere i vratili se kući.

A sada, „flešbek“, kao na filmu.

Pet godina ranije…

Oven ulazi u svlačionicu juniorske ekipe Sarasensa, koja svakog časa treba da istrči na teren i odigra finale Kupa. Tim u kome je i on ponikao najbolji savet može da dobije od čoveka koji je deo sebe ostavio u Sarasensima. Govor koji je održao je i motivišući, i taktički i onaj koji 18-godišnjake ostavlja bez reči i ideje da postave neko pitanje, jer odgovor na svako na koje su i pomislili bio je:

Michael Steele Getty Images Sport

„Sve što radiš svakog dana, radi bolje“.

U klupskoj karijeri definiše ga lojalnost i mnogo trofeja. Od 2008. je član Sarasensa, sa jednim dvogodišnjim odlaskom na pozajmicu u Bedford od 2009. do 2011. godine.

Za Sarasense je debitovao 11 dana nakon 17. rođendana i tada bio najmlađi ragbista koji je zaigrao u profesionalnoj engleskoj ragbi union ligi, a kasnije je taj rekord oborio Džordž Ford iz Lester Tajgersa.

Za seniorsku reprezentaciju Engleske nastupa od 2012. godine i  do sada je odigrao 83 utakmice.

Boje Sarasensa branio je 188 puta i zabeležio je 2083 poena.

Igra „prljavo“, možda zato i nije svima omiljen, ali može li u ragbiju drugačije?

Dva puta osvajač Kupa Šest nacija, tri puta osvajač triple krune, tri podignuta trofeja Kupa šampiona sa Sarasensima, kao i pet puta osvojen trofej Premijeršipa.

Izgleda jednostavno, baš onako kako i kaže. Sve što radi svakog dana, radi bolje.