Patrick Smith/Getty Images

Blog ostalo

09.05.2020 | 14.25

Čavlović: Nije vreme za kraj, nego novo podbacivanje

U ovoj vesti

KK Cibona

Uprkos svim problemima koje su potresle Cibonu, klub je ostao na nogama i počeo pripreme za period koji sledi i naredna takmičenja.

Domagoj Čavlović

KK Cibona

Domagoj Čavlović

Početkom maja, nakon popuštanje mera u borbi protiv koronavirusa, košarkaški su se vratili zajedničkim treninzima. Treninge održavaju u “Draženovom domu”, a rad se odvija u tri smene i bez trenera Ivana Velića, koji je u obaveznom karantinu od dve nedelje posle povratka u Hrvatsku iz BiH.

Košarkaši Cibone će nastaviti, a iz dana u dan intenzivirati rad. Niko u ovom trenutku ne može da proceni koliko će trajati borba protiv pandemije, kada će biti otvorene granice, da li će biti nastavljeno takmičenje u ABA ligi. Međutim, izabranici Ivana Velića su praktično već sada počeli pripreme za narednu sezonu, s obzirom da su izborili mesto u elitnom društvu, a da je šampionat Hrvatske prekinut.

Formiranje ekipe će zavisiti od budžeta koji će Cibona imati na raspolaganju. Ono što je jasno osnov tim će biti izuzetno mladi i talentovani momci kojih tim iz Zagreba, svojevremeno evropski gigant, ima na pretek.

Pandemija je dovela i do nekih poslovnih odluka koje su u vanrednoj situacija kao što su borba protiv koronavirusa i zemljotres koji je pogodio Zagreb bile nužne, a izazvale su mnogo različitih, većinom negativnih komentara u medijima i na društvenim mrežama.

Naime, klub je u jednom trenutku operativno funkcionisao samo na direktoru na minimalnoj plati, a zaposleni su dogovorno prihvatili otkaz i prelazak na biro rada. Sada su se svi vratili na svoja radna mesta, a otkazi su poništeni.

Zadovoljan sam činjenicom da se smo počeli proces stabilizacije, kao i činjenicom da u kompletnom sastavu nastavljamo sa radom i borbom za Cibonu. Mnogo kritika je upućeno na naš račun, kao i na račun kluba. Da li su u pitanju bili mediji, ili kritike i saopštenja od strane navijača preko društvenih mreža, pokazali smo spremnost da transparentno, bez skrivanja odgovorimo na sva pitanja, javno i odgovorno”, naglasio je direktor Cibone i predsednik ABA lige Domagoj Čavlović i nastavio:

Naglašavam kako su svi podaci o klubu, od finansijskih i revizorskih izveštaja, sponzorskih ugovora, fnansijskih planova, pa do Statuta, javno dostupni podaci koje svako može u bilo kom trenutku da proveri. Poslovanje kluba je transparentno u cilju kvalitetnog rada, za razliku od teksta u kojem se napadalo rukovodstvo Cibone i koji je nestao sa društvenih mreža nakon što je otkriveno da iza njega ne stoje navijači. Uvek će biti uspeha i neuspeha, loših i dobrih odluka, zadovoljnih i nezadovoljnih ljudi. Međutim, nećemo se vraćati u prošlost, gledamo samo napred, ka povratku Cibone na staze uspeha.”

Ivan Velić

KK Cibona/Ivan Santro

Ivan Velić

Domagoj Čavlović je naglasio da se iz dubine duše, kao i svi u klubu zahvaljuje vernima navijačima kluba, koji su u teškim vremenima pružili podršku i pokazali veru da će klub uspeti da se vrati na pozicije na kojima je nekada bio.

Aktivnije ćemo se uključiti kako bi izgradili kvalitetniji odnos sa našim navijačima. Mnogo je pozitivnih primera na kojima želimo da radimo i izgradimo vernu publiku sa kojom ćemo igrati u odličnom okruženju. Košarkaški klub Cibona ovim putem svim ljubiteljima košarke i navijačima poručuje da nije vrijeme za kraj, već za novo podbacivanje”, zaključio je Domagoj Čavlović.

PR služba Cibone je dostavila odgovore Domagoja Čavlovića i kluba na sva pitanja i sve kritike koje su bile upućene u proteklom periodu. Direktor Cibone, predsednik ABA lige i klub su transparentno odgovorili na sva pitanja, koliko god ona neugodna bila.

1. Zašto KK Cibona kao udruženje građana ne raspiše izbore po principu jedan član – jedan glas?

“Skupština ima usklađen Statut sa Zakonom o sportu i Zakonom o udruženjima i kao takav je na snazi.”

2. Zašto se u klubu ne radi ništa po pitanju komunikacije s navijačima?

“Komunikaciju sa navijačima održavamo kroz medije, putem naše web stranice i putem društvenih mreža, Facebooka, Instagrama i Tvitera. Ne postoji udruženje navijača KK Cibona, pa tako nikada, ni od kakvog udruženja, nismo dobili nijedan upit vezan za bilo kakvu problematiku, no u budućnosti ćemo svakako kao i dosada raditi na našoj komunikaciji, stimulisanju i praćenju navijača kako bi izgradili vernu publiku koja će nas pratiti na utakmicama.”

3. Zašto se u klubu biraju igrači po pripadnosti menadžerskoj agenciji, a ne po kvalitetu?

“Komunikacija po pitanju dolazaka i odlazaka igrača je ista kao i u svim klubovima. Stručni štab na čelu sa prvim trenerom Ivanom Velićem autonomno slaže ekipu i to nema nikakve veze s funkcijom direktora kluba. On je tu kako bi dogovorio finansijske uslove ugovora. Naglašavamo da direktor Čavlović nije doveo nijednog igrača, već su ih uvek birali sportski direktori i treneri u svom mandatu. Promašaji sa igračima, činjenica da pojedini igrači nisu uspunili ono što se od njih očekivalo je sastavni deo našeg posla i to se dešava svim klubovima. Nije tačno da se igrači biraju na osnovu pripadnosti menadžerskim agencijama, jer je Cibona od 2011. godine, pa do danas, uvek u sastavu imala više od tri ili četiri igrača iz različitih agencija. Igrače smo dovodili na osnovu procene kvaliteta.”

Sport klub

4. Zašto članovi kluba nemaju uvid u poslovanje kluba?

“Finansijski izveštaj poslovanja kluba Cibona svake se godine objavljuje u roku od 15 dana od predaje istog Finansijskoj agenciji za kontrolu poslovonja (FINA) u skladu sa Zakonom o udruženjima. Uvid u poslovanje kluba daje se svim njegovim članovima i svima koji isto zahtevaju pri prijavama. Svake godine se izveštaj za proteklu sezonu objavljuje na klupskoj web stranici www.cibona.com stoga je, uz sve gore navedeno, poslovanje kluba javno i transparentno.”

5. Koliko je stvarno dugovanje kluba? Kakvo je stanje s predstečajnom nagodbom?

“Cibona je 2014. godine otvorila proces predstečajne nagodbe i javno prijavila dug od 34 miliona kuna koji je kroz prijave narastao na 40 milijuna kuna (više od 5 miliona evra), te kasnije izglasan na način da je otplata samih potraživanja umanjena za određeni postotak po grupama. Takođe je dogovorena otplata kroz sedam godina uz godinu dana počeka. Kao što je već navedeno pod tačkom četiri, finansijski izveštaj kao i obračun dobiti i gubitka vidljiv je na stranici kluba pa se iz njega može pročitati finansijsko stanje kluba.”

6. Kako stoji klub po razvoju mladih igrača?

“Cibona je u prethodnih desetak godina razvila brojne mlade igrače. Lansirali smo četiri igrača u NBA ligu, Darija Šarića, Ante Žižića, Ivicu Zubca i Bojana Bogdanovića. Oporavili smo mnoge igrače kao što su Dominik Mavra i Filip Krušlin koji su prestali igrati košarku. Roko Rogić je najsvežiji primer koji je lutao po nižim rangovima dok ga mi nismo lansirali prošle godine pa sad igra u Evropi i za reprezentaciju. I dalje ćemo nastaviti sa razvojem svih mladih i perspektivnih igrača koji žele da izrastu u vrhunske košarkaše.”

7. Kako je moguće da zastupate osim KK Cibone još i jednu menadžersku agenciju, te se time nalazite u sukobu interesa?

“Firma Najjači tim d.o.o. je firma za upravljanje teniskim terenima. Firma se prijavila na jednom javnom konkursu koji nije dobila i od tada nema prometa u trgovini niti u bilo kojoj drugoj delatnosti. Firma nema prometa, a svi njeni podaci su javno dostupni. U skladu sa navedenim, ne postoji sukob interesa."

8. Zašto umesto interesa kluba branite interese osoba koje su takođe sudelovale u pljački Cibone i svedočite u njihovu korist?

“Odgovorno tvrdim da od kada sam u klubu, a to je od 2011. godine, pljačke u klubu nije bilo. Mi saniramo klub koji je do 2010. godine uspeo nagomilati preko 100 miliona kuna duga (oko 13 miliona evra). Još uvek smo u fazi tih sanacija, sa tim da smo paralelno osvajali titulu u Hrvatskoj, Kup, ABA ligu i prošle godine još jednu titulu u duelu sa sedam puta finansijski jačom Cedevitom. Ne znam u kojem je to periodu, otkad sam ja u klubu iko pljačkao Cibonu, otkud takve insinuacije i o kojoj bi se osobi radilo.”

Igokea, Cibona

Igokea/Nenad Vuruna

Igokea, Cibona

9. Otkaz zaposlenima?

“Kada je reč o optužbama kako je direktor kluba usled pandemije koronavirusa brže bolje krenuo sa otkazima svih zaposlenih, preko službenih komunikacijskih kanala kluba i svih medija smo odmah pojasnili da se ne radi o ni o kakvoj čistki već da smo na ovaj način pokušali spasiti klub te smo u dogovoru sa svim radnicima koji su shvatili ovu nameru to i napravili. Domagoj Čavlović je ostao jedini u klubu isključivo iz razloga što bez jedne odgovorne osobe klub ne bi mogao funkcionisati, a platu je stavio na minimalac.”

10. Klub nema ozbiljne sponzore?

“Kada je reč o sponzorima, otkako je Domagoj Čavlović u klubu postoje sponzorski paketi koji su podeljeni po kategorijama i omogućavaju sponzorima ulazak u Upravu kluba. Mnoge firme sa kojima smo sarađivali su u ozbiljnim problemima s poslovanjem, poput bivšeg Agrokora ili Francka i Intersporta. Klub u prethodne dve sezone na dresu nosi svog jakog sponzora, Erste banku, a valja napomenuti kako još od vremena VIPneta, Cibona nije imala tako jakog sponzora.”

11. Zapošljavanje direktora Čavlovića?

“Direktor Čavlović u Cibonu je došao iz privatnog sektora, privatne firme za veleprodaju sportskih brendova. U klub nije došao političkim preporukama, već zbog svojih profesionalnih kvalifikacija i zasluženih uspeha. Nakon njegovog dolaska, klub je osvojio ABA ligu. Daljnji napredak u Evroligi nije bio moguć zbog finansijskih zahteva koje Evroliga stavlja pred klub koji se kvalifikuje za takvo takmičenje, kao što su uredni finansijski i revizorski izveštaji, ugovori sa sponzorima i finansijski plan, a javni je podatak da je Cibona 2014. godine otvorila proces predstečajne nagodbe i iz tog razloga je jasno zašto Cibona tada nije mogla da igra Evroligu.”

Cibona - Crvena Zvezda

KK Cibona/Ivan Santro

Cibona - Crvena Zvezda

12. Afera oko transfera Žižića i Zubca?

“Transferi Žižića i Zupca su prošli kontrolu USKOK, FIBA i BAT. Prekontrolirani su svi papiri i utvrđeno je da je sve odrađeno u skladu sa zakonima. Ne postoji ništa sporno u njihovim transferima. Žižićev transfer je transfer od kojeg je Cibona zaradila najviše u istoriji kluba”.

13. Neistine u odnosu na rad i delovanje kluba i direktora kluba?

“U objavi na Facebook stranici grupe “Smogovci” pod naslovom 'Kraj!? Vrijeme je!' od dana 25. aprila 2020. godine (koji je u međuvremenu obrisan) su iznesene brojne neistine u odnosu na rad i delovanje kluba i direktora Domagoja Čavlovića. Prema mišljenju pravnika, navedene neistine u svom sadržaju ispunjavaju elemente kaznenih dela uvrede i klevete opisane članovima 147. i 149. Kaznenog zakona. Kako je u narednim danima predmetni tekst prenesen u više medija kroz neistinite senzacionalističke naslove utemeljene isključivo na objavljenom tekstu, nastavljeno je stvaranje iskrivljene društvene slike o osobi direktora kluba, koje uzrokuje dalekosežne i nesagledive negativne posledice, primarno za direktora Čavlovića i njegovu porodicu. Takvim postupanjem je povređeno pravo na ugled i čast direktora kluba, ali i samog Košarkaškog kluba Cibona, koji svoje delovanje ostvaruje upravo putem osoba ovlaštenih za zastupanje. S obzirom da iza iznošenja predmetnih neistina ne stoji organizovano udruženje sa legitimnim ciljem, već imenom i prezimenom poznati pojedinci, KK Cibona će protiv odgovornih osoba preuzeti pravne korake koji joj stoje na raspolaganju, a sa isključivim ciljem zaštite prava na čast i ugled, kako kluba tako i svojih zaposlenih”.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

ABA transfer za plejmejkera: Iz Mege u Cedevitu

ABA transfer za plejmejkera: Iz Mege u Cedevitu

ABA transfer za plejmejkera: Iz Mege u Cedevitu

Američki plejmejker Kendrik Peri, koji je bio doskorašnji organizator igre Mege Bemaks, novi je košarkaš ljubljanske Cedevita Olimpije, potvrdio je klub iz slovenačke prestonice.

Budućnost čeka odluku ABA i analizira tržište

Budućnost čeka odluku ABA i analizira tržište

Budućnost čeka odluku ABA i analizira tržište

Košarkaši Budućnosti, navijači i čelnici kluba sa nestrpljenjem iščekuju odluku čelnika ABA lige u vezi sa eventualnim nastavkom ABA lige. Stav šampiona Crne Gore je jasan, Podgoričani bi voleli da dobiju priliku da se na parketu bore za titulu i plasman u Evroligu.
Loading...