Phil Walter, Getty Images

Blog ostalo

23.05.2020 | 12.00

"Stabilizacija i pune tribine – uspeh ravan trofeju LŠ"

Rođen je 1922. godine. Titulu klupskog prvaka Evrope i Superkup Evrope osvojio je 2009. godine. Godinu dana kasnije u velikom finalu Lige šampiona poražen je od Pro Reka. U pitanju je, da ne bude zabune, vaterpolo klub Primorac.

Antonio Toni Petrović

VK Primorac

Mnogi sa pravom kažu da je uz Stari grad, Primorac brend Kotora. Turisti koji su u proteklih desetak godina dolazili u Kotor, nisu mogli da ne primete veliki mural na zidu koji se nalazio nedaleko od Starog grada i koji je bio posvećen herojima Kotora – Zdravku Radiću, Drašku Brguljanu, Damiru Crepulji, Antoniju Petroviću, Darku Brguljanu, Juriju Zatoviču, Gergelji Kišu, Vjekoslavu Paskoviću, Borisu Pavloviću, Bojanu Miloševiću, Adamu Štajnmecu, Draganu Draškoviću, Nebojši Miliću. Trener je bio Ranko Perović.

Primorac je te 2009. godine u velikom finalu posle atomskog vaterpola slavio protiv Pro Reka sa 8:7. Revanš je usledio godinu dana kasnije, kada je tim iz Italije slavio sa 9:3. U međuvremenu, Primorac je osvojio i Superkup Evrope. Kotorani su u tom meču bili bolji od mađarskog Segeda sa 8:6.

Život i sport su jako slični. Usponi i padovi se smenjuju, kao i lepi i tužni momenti. Većina igrača koja je te 2009. godine branila boje Primorca pronašla je angažmane u inostranstvu. Kotorani su morali da se oslone na mlađe snage, na sopstvenu školu. U poslednjih nekoliko godina, Primorac koji je prvi u istoriji Crne Gore stigao do titule klupskog prvaka Evrope uglavnom gleda u leđa Jadranu iz Herceg Novog.

Pre četiri godine je ostao i bez bazena, pa je treninge i utakmice odrađivao i igrao u Budvi. I pored toga, Primorac je uspeo da ostane na nogama, još je član elitnog regionalnog društva, ima mladu i talentovanu ekipu, a početkom naredne sezone se očekuje i otvaranje bazena, što je osnovni uslov da se započne sa stabilizacijom kluba, da se postepeno krene sa pozicioniranjem Primorca na regionalnom i evropskom nivou. Uz ogroman rad, trud i odricanja, ključni postulat će morati da bude strpljenje.

Antonio Toni Petrović, jedan od legendi Primorca i Kotora, bio je centralna figura u periodu najvećih uspeha kluba, isto i kada je klub prolazio kroz pravu agoniju. Uspeo je svojim iskustvom da pomogne Kotoranima da se vrate u elitno regionalno društvo, zatim da ostanu u istom, a onda je pomno pratio mladu ekipu koja je minule sezone ponovo uspela da obezbedi opstanak i stvori osnov da navijači kluba iz Kotora, popularne „Beštije“, ponovo sanjaju velike snove.

Na početku razgovora sa Tonijem Petrovićem pitali smo ga, kakav je njegov san?

Sanjam što se vaterpola i Primorca tiče, da bazen u Kotoru vidim ispunjen do poslednjeg mesta kao nekada, da se korak po korak izvrši stabilizacija kluba u finansijskom smislu, a zatim da se krene u poziconiranje na regionalnom i evropskom nivou. U ovom trenutku, pomenuta stabilizacija, uz dupke pune tribine, bio bi uspeh ravan osvajanju Lige šampiona ne toliko daleke 2009. godine“, naglasio je za Sport Klub Toni Petrović.

VK Primorac

VK Primorac

Zatim je priča krenula svojim tokom, iskusni as, čija je oproštajna utakmica na otvorenom bazenu u Kotoru u avgustu 2019. godine okupila vaterpolo evropsku elitu, sa zadovoljstvom je započeo priču o stvaranju moćnog Primorca iz Kotora, od kojeg je svojevremeno drhtala kompletna vaterpolo Evropa.

Sve je počelo tri godine pre osvajanja titule prvaka Evrope, a prvi korak je bio dolazak na mesto predsednika Denisa Mandića. Usledila je uspešna borba u cilju stabilizacije i postavljanja kluba na zdrave noge. Ekipa je formirana u skladu sa raspoloživim budžetom, a bili smo zaista ponosni da su gotovo svi igrači bili Kotorani. U početku su ambicije bile da se veliki snovi ostvaruju korak po korak, a osnovni postulati su bili red, rad, disciplina i strpljenje. Uz sve navedeno, jako bitna stavka je bila pozitivna energija i prava porodična atmosfera koja se osećala na svakom koraku. Neizostavan deo na putu ka uspesima koji su usledili bili su ljubitelji vaterpola, naši navijači, popularne Beštije, koje su na svakom meču bila ogromna energija i veliki vetar u leđa, mladom i talentovanom timu“, naglasio je Toni Petrović koji je prvu sezonu pratio iz italijanskog Salerna i nastavio, „Pomenuta mlada i talentovana ekipa je te godine osvojila titulu. Bila je to ogromna injekcija samopouzdanja da se nastavi dalje sa slaganjem kockica u šampionski mozaik. Odmah posla osvajanja titulu, tokom leta, stigli smo Nebojša Milić, Anđelo Šetka, Boris Pavlović i ja. Nismo imali megalomanske ciljeve, ali smo želeli da vidimo od kakvog smo materijala satkani. Cilj je bio da odbranimo titulu, što smo i uspeli, a drugi cilj je bio da pokušamo da se domognemo finalnog turnira Lige šampiona. Stigli smo do baraž mečeva, ali posle dve krajnje neizvesne utakmice, više sreće i iskustva je imao mađarski Vašaš. Međutim, tada smo svi shvatili da smo kadri i da možemo da stignemo do evropskog trona“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Petrović je nastavio sa izlaganjem:.

„Odmah je urađena nadogradnja tima. Stili su Mlađan Janović, Jurij Zatovič, Gergelji Kiš i Adam Štajnmec. Jako je bitno naglasiti da je sve vreme prvi trener tima i čovek koji je slagao pomenute kockice u šampionski mozaik bio Ranko Perović. Popularni Čapro je na početku priče o stvaranju moćnog Primorca trebalo da bude igrač, ali su čelnici kluba predložili, a Perović prihvatio da se prihvati trenerskog posla. Ispostavilo se da su obe strane donele fenomenalne odluke
“, rekao je Petrović i nastavio, „Usledila je legendarna 2009. godina, godina u kojoj smo osvojili titulu šampiona Evrope i Superkup, ali smo ostali bez titule u Crnoj Gori. U pomenutoj godini, počeli su problemi sa finansijama, bilo je turbulencija, ali nismo želeli da stanemo, nismo želeli da odustanemo od ostvarenja sna. U dvomeču za plasman na finalni turnir posle velike borbe pobedili smo Jadran iz Herceg Novog, a zatim je ključnu ulogu na putu ka tronu odigrao trener Perović. Rasteretio nas je, opustio, ubedio da smo cilj ostvarili, a da je sada ključno da pružimo maksimum, da na kraju duela u Rijeci koja je bila domaćin finalnog turnira možemo da se pogledamo u oči i kažemo: ’Više od ovoga nismo mogli’“.

Primorac je uz ogromnu podršku navijača uspeo da napravi iznenađenje jer nije slovio za favorita kada je reč o osvajanju titule prvaka Evrope, naprotiv. Već u polufinalu se očekivala pobeda Mladosti iz Zagreba, ali...

VK Primorac

VK Primorac

Protiv Mladosti smo odigrali gotovo bez greške. Odbrana je bila granitna, Radić na golu fenomenalan, u napadu smo bili strpljivi, odlučni i hrabri. Na kraju smo slavili sa 9:6. Iskreno, u tom trenutku smo pomislili da možemo do trona, iako je na tom putu stajao zid u vidu Pro Reka. Znali smo da je ključ početak utakmice. Znali smo da moramo da odigramo čvrsto i agresivno na svakom pedlju terena, da ne dozvolimo rivalu da stekne prednost, da moramo da ih uvedemo u nervozu. Uspeli smo u tome“, naglasio je Petrović.

Primorac je na krilima navijača vodio sa 6:3, u tom trenutku se pojavio mali strah od pobede, Reko je izjednačio na 7:7, ali je Štajnmec uspeo posle pokušaja Crepulje, da prosledi loptu u mrežu za konačnih 8:7, za veliko slavlje, za istorijski uspeh koji zaljubljenici u vaterpolo i navijači Primorca nikada neće zaboraviti.

Bio je to meč generacije. Nestvarno dobro smo izgledali u odbrani. Radić je spustio ’roletnu’, bili smo ponovo hrabri i odlučni u napadu. Kao ajkule smo grizli u odbrani. Vodili smo sa 6:3, ali Reko je bio moćan. Stigao je do izjednačenja i siguran sam da su mnogi u tom trenutku pomislili da nam evropska titula klizi iz ruku. Nismo se složili sa takvim epilogom, uspeli smo da stignemo do cilja, a naravno slavlje je bilo neverovatno. Nije trajalo samo do duboko u noć, nego nekoliko dana. Izvesno je da niko od nas neće zaboraviti finalni turnir Lige šampiona u Rijeci“, naglasio je Petrović i dodao, „Problemi sa finansijama su bili sve veći i veći, ali su nas pobede održavale iznad površine. Osvojili smo Superkup. Bili smo bolji od Segeda, ponovo je veliko slavlje na trenutak sklonilo probleme u drugi plan. Nastavili smo sa borbom, ponovo stigli do finalnog turnira 2010. godine. Put je bio isti. Slavili smo u četvrtfinalu protiv Jadrana, u polufinalu protiv Juga, ali u finalu nismo imali šansu protiv Reka. Italjani su slavili sa 9:3, a krajnji rezultat definitivno nije realan odnos snaga između dva tima. Jednostavno, u sportu se dešava da tokom meča jedan tim ima savršen, a drugi tim izuzetno loš dan. Upravo se to desilo u velikom finalu. Reko je uspeo da nam se revanšira, mi smo bili neizmerno tužni, a posle te sezone, gotovo svi smo napustili Primorac i krenuli dalje kada su karijere u pitanju“.

Petrović se preselio u italijansku Savonu sa kojom je osvojio LEN Evrokup. Kasnije je igrao za Primorje iz Rijeke sa kojim je osvojio titulu i Kup u Hrvatskoj, ali kada je stigao poziv da je neophodan Primorcu, da je Kotoranima potrebna pomoć kako bi klub preživeo, nije mnogo razmišljao i vratio se u rodni Kotor.

Sa ove distance svima nam je jasno da je plasman u veliko finale bilo fantastičan uspeh, ali jako nam je teško pao poraz. Ne kaže se slučajno da istorija pamti samo pobednike. Tog dana jednostavno nismo bili na željenom nivou da ponovimo uspeh iz prethodne sezone. Vratio sam se u Kotor jer sam u dubini duše osećao obavezu da moram da pomognem klubu koji se nalazio u još uvek se nalazi u teškoj situaciji. Uspeli smo iz A2 Regionalne lige da stignemo do elitnog društva, zatim da obezbedimo opstanak u istom“, rekao je Petrović i nastavio, „Usledila je oproštajna utakmica na kojoj su se okupili svi momci iz trofejne generacije, evocirali smo uspomene, tu su bili i ostali vrhunski igrači iz Evrope, kao i mladi momci iz Primorca koji su prošle sezone sami uspeli da se izbore za opstanak u elitnom društvu, iako tri godine nisu imali priliku da treniraju na svom bazenu, nego su svakodnevno putovali i vraćali se u Budvu. Svako ko se bavi ili se bavio sportom, svestan je o kakvom problemu pričam. Na svu sreću, pomenutom problemu se nazire kraj, bazen će biti spreman za narednu sezonu, a samim tim i uslovi da Kotorani i Primorac ponovo sanjaju velike snove“.

U međuvremenu, potpunu dominaciju u Crnoj Gori je preuzeo Jadran iz Herceg Novog. Novljani su uspeli da zauzmu izuzetno značaju poziciju i na evropskoj sceni. Pre dve godine su bili na pragu plasmana na finalni turnir Lige šampiona, a isti slučaj je bio i ove koju je prekinuo koronavirus. Pored toga, Jadran je prošle sezone igrao u finalu LEN Evrokupa gde je malo sreće i iskustva nedostajalo da se stigne do evropskog trofeja. Slavio je francuski Marsej.

Rekao sam na početku priče da je stabilizacija i postavljanje Primorca na zdrave noge uz oslanjanje na mlade igrače iz sopstvenog pogona i povratak navijača na tribine cilj kojem treba težiti i koji bi u periodu koji sledi bio ravan osvajanju Lige šampiona. Međutim, u životu i sportu, uvek treba težiti višim ciljevima. Samim tim, cilj Primorca u ovom trenutku treba da bude, da što pre postane konkurentan Jadranu, jer bi to značilo da je postao konkurentan na regionalnom i evropskom nivou. Nadam se i verujem da će isto uspeti da urade Budva i Kataro, da će biti formirano više klubova u Crnoj Gori, jer su klubovi osnova državnog tima, koji je na kraju krajeva, svima prioritet“, naglasio je Petrović i dodao, „Reprezentacija je u protekle četiri godine ostvarila gotovo sve što je planirala. Formirana je generacija koja je kadra da izbori mesto na Olimpijskim igrama, pokazala je to na Evropskom prvenstvu. Pored toga, formirana je generacija koja može da bude konkurenta na svim velikim takmičenjima, zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim, moram da naglasim da je momcima ostalo da stave tačku na ’i’. Da obezbede mesto na Igrama u Tokiju, a iskreno, uveren sam da će uspeti u tome. Pokazali su da su sposobni za to na šampionatu Evrope. Malo je ekipa na svetu, koje minus od pet golova mogu da pretvore u pobedu protiv rivala i selekcije kakva je Hrvatska. Imaju potencijal, kvalitet i karakter. Za kraj, siguran sam da vaterpolo u Crnoj Gori ima svetlu budućnost, ali glavnih postulata: red, rad, disciplina i strpljenje, moramo da se pridržavamo“.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Bazen u Kotoru će biti spreman za sezonu koja sledi

Bazen u Kotoru će biti spreman za sezonu koja sledi

Bazen u Kotoru će biti spreman za sezonu koja sledi

Bazen u Kotoru, koji je van upotrebe već tri godine, na radost ljubitelja vaterpola i plivanja, na radost klubova Primorac i Kataro, biće spreman za početak naredne sezone, naglasio je gradonačelnik Kotora Željko Aprcović.

Gojković za SK: Tek Tokio će zaokružiti naš projekat

Gojković za SK: Tek Tokio će zaokružiti naš projekat

Gojković za SK: Tek Tokio će zaokružiti naš projekat

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore je tri puta bila na pragu osvajanja medalje na Olimpijskim igrama, ali je u Pekingu, Londonu i Riju morala da se zadovolji četvrtim mestom, mnogi bi rekli najgorim mogućim.
Loading...