Getty Images/Stuart Franklin

Blog ostalo

21.05.2020 | 17.00

Fudbal i muzika: Noć mi te Samjuel i Rumenige Bilja

Iako naizgled potpuno drugačiji, fudbal i muzika imaju jedan zajednički činilac – umetnost. Drugačije se ne može opisati ono što budi snažne emocije u čoveku.

Stefan Milivojević, Anastasija Knežević

print screen

Stefan Milivojević, Anastasija Knežević

Malo šta godi oku toliko kao dobar fudbal. Uhu ništa ne prija više od kvalitetne muzike. Dakle, esencija umetnosti na delu.

Ali, kako nazvati spajanje fudbala i muzike u jedno? Kakvo ime dati onome što je okupiralo pažnju fudbalske javnost u Srbiji u doba kad je koronavirus zabranio kotrljanje lopte širom planete?

Nije ni važno. Nekad nije neophodno stvari definisati do kraja. Imena prestaju da budu bitna onog trenutka kad na scenu stupe lepa osećanja.

Ljubav je, svakako, najlepše od svih. A ona je proteklih dana porasla prema fudbalu i muzici istovremeno, zahvaljujući Stefanu Milivojeviću i Anastasiji Knežević.

Pitate se kako? Njihovom muzičkom numerom - Rumenige Bilja!

Imena su vam poznata? Da, u pitanju su legendarni nemački fudbaler i sadašnji igrač Milana. Njima je pripala čast da ponesu naslov prerađene pesme Ružica si bila, čuvenog hita Bijelog Dugmeta, otpevane kroz imena mnogobrojnih fudbalera.

(Ovo ‘mnogobrojnih’ shvatite ozbiljno, jer ćete u pesmi čuti čak i neka imena koja ste zaboravili. Časna reč!).

Uostalom, poslušajte i sami.

You Tube

Dopada vam se? Hajde onda da zavirimo ispod površine i saznamo kako se “kalila” ova umetnost.

To sam radio još u srednjoj školi, neke isečke sam pravio sa društvom, zezali smo se tako. Okidač su mi bili Neki paori (grupa koja je na sličan način prepevavala poznate pesme). Bilo je prezabavno to što su radili i tako je sve krenulo. S time što sam se ja potrudio da pesma bude samo od imena fudbalera, bez ikakvih dodataka”, počinje razgovor Stefan Milivojević za Sport Klub.

Za one koji su propustili, Rumenige Bilja nije inicijalna pesma. Prvenac je bio Noć mi te Samjuel (Noć mi te duguje, Zdravko Čolić), koju je Stefan otpevao u solo izvedbi.

U karantinu uz višak slobodnog vremena sam shvatio je da je vreme da završim davno započete pesme, te sam ih u istom periodu i izbacio. Apsolutno nisam očekivao da će da dođe do ovoga, da će pesma izlaziti po portalima, da će da se sluša toliko, šeruje. Iznenadio sam se, zaista”.

You Tube

Mladi srpski glumac ne skriva oduševljenje reakcijom javnosti.

Presrećan sam. Znači mi mnogo da samo i jedan čovek napiše: ,,Ulepšao si mi dan'', a kamoli ovo. Još kad sam izbacio prvu pesmu, ljudi su počell da se javljaju, čestitaju, pružaju podršku.. Prelep je osećaj”.

Izbor numera bio je lak – jedna omiljena i jedna koju svi vole.

To su neke dve pesme koje stalno pevam, volim ih. Konkretno, Noć mi te duguje mi je omiljena i zato sam je prvu izabrao. Ružica si bila je numera koju mnogi ludi vole, kao i ja, pa otuda i ona. Imam ja i neke brže pesme. Mislim da je to još veće zezanje, kad se brzo nabrajaju igrači, ali videćemo šta ćemo sa njima”,

A šta na stapanje fudbala i muzike kaže Anastasija, studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti?

Pratim fudbal, ali to ne može da se poredi sa Stefanom. Ja sam bila oduševljenja kad sam čula Noć mi te duguje i kad mi je posle predložio da zajedno otpevamo Ružica si bila, prihvatila sam to sa zadovoljstvom. Generalno, tu pesmu obožavam”, kaže ona.

Učenje teksta, snimanje, obrada… Sve je odrađeno u dan. Pomoć je stigla i od strane Eldara Zubčevića i Nemanje Cerovca, momaka na gitarama.

,,Stefan me je pozvao i sutradan smo snimili. S obzirom na situaciju nismo mogli da probamo zajedno, samo smo došli i na licu mesta otpevali i odsvirali. Bilo mi je jako čudno kad sam otpevala preradu prvi put, ali sam ubrzo naučila, pohvatala sva imena i prezimena i navikla se na ovu verziju. Sad kad bih pevala tu pesmu, ne znam da li bih mogla ceo tekst u originalu da izvedem, ha-ha-ha!"

Tokom snimanja, ideje su se same nizale...

"Želeli smo da bude originalno u tom drugačijem izvođenju. Kad se prave obrade koje nisu vezane za
original, ideje se same nižu, kao i u slikanju. Slikar nema jasnu ideju kako će izgledati, već sklapa ideju po ideju i dobije završan rad. Svako od nas je dao neki svoj predlog i na kraju je tako ispalo”, dodaje Anastasija.

Stefan Milivojević, Anastasija Knežević

print screen

Stefan Milivojević, Anastasija Knežević

Son, Koke, Koman, Toliso, Vilšir, Džeko… Pesmama preovlađuju imena sadašnjih fudbalera, ali ne zaostaju ni oni iz bliže i dalje prošlosti. Tako možemo čuti i Aliadier, Nonda, Leman, Kamoranezi…

“Sve je to uticaj igrice Fudbal menadžer. Od prvog razreda ga igram i to mi je pomoglo. Tu pokupiš sve igrače, i one iz osamdesetih i devedesetih godina, tako da raspolažem imenima u razdoblju od barem 40 godina. Baš dosta fudbalera znam. Tako sam i krenuo, prvi stih, drugi i bilo mi je presmešno kako sve zvuči. Uzeo sam papir i nastavio dalje da pišem, za tri sata sam napisao sve”, ističe Stefan.

Zastupljeni su i srpski fudbaleri, kao i neki strani iz redova večitih rivala. Stefan i Anastasija ne skrivaju da im je crveno-belo na srcu, ali protekcije nema. Naprotiv.

U Noć mi te duguje imam deo Moreira Almami. Dakle, čoveka ne mogu da volim nikad, ali mi je bilo zabavno kako zvuči. Poštujem Partizan, imam drugare partizanovce i nemam problem te vrste. Na kraju je bitno da se dobro rimuje, ha-ha-ha!”, jasan je Milivojević.

Stefan Milivojević, Anastasija Knežević

print screen

Stefan Milivojević, Anastasija Knežević

U numeri Rumenige Bilja napravljen je, ipak, mali ustupak.Tako se u jednom stihu začulo i ono čuveno – Dejo genije, Dejo majstore!

Hteo sam da napravim neku promenu i morao je da to bude neko iz Crvene zvezde. Nema konkretan razlog što baš Dejo, ali znao sam da je to dobar izbor”.

Prodor na veliku scenu je napravljen, a planova za dalje projekte je mnogo.

Mislim da ćemo nešto drugačije uraditi, nešto van fudbalske teme, pa ćemo se opet vratiti na to. Ja sam već neke prerade napisao, ali hoću da svaki put bude bolji nego prošli. Želim da bude drugačije, novo, zanimljivije, da bude neočekivano”.

Na predlog pesme gde će biti ubačena imena drugih sportista, košarkaša na primer, Milivojević odgovara:

Možda, ali to znanje je krhko, slabije nego fudbal. Mnogo bi mi vremena bilo neophodno. Videćemo, prvo da damo ove ispite što imamo, ha-ha-ha! Mada, iskreno, mene to sa drugim imenima i ne radi toliko. Ovo sa fudbalom je čista emocija”, zaključio je Stefan Milivojević u razgovoru za Sport Klub.

Fudbaleri, košarkaši ili neki drugi sportisti, manje je bitno. Stefan i Anastasija su zagrebali u novu vrstu umetnosti, onu koja budi najfinije emocije, a u tome se ne može pogrešiti.

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Ljubiša iz Niša

Bravo majstore. To su časovi ljubavi širokogrudih delija. Prema svima. Ne samo prema Partizanu, on je nebitan...

Odgovori 3 9

Ivan Mikic

Cele noći Canavaro s njom sam Figo... Neki Paori još davno pre ovih

Odgovori 34 2

james

@Ivan Mikic - mnogo bolje od paora

4 3

* Sva polja su obavezna

Loading...