Stojačić za SK: Basket je tuča i adrenalin

Skener 22. maj 202022:11 > 22:15
fiba.basketball

Srpski basketaš i bivši košarkaš Stefan Stojačić govorio je u intervjuu za Sport klub o trenutnom stanju u tom sportu, kako u Srbiji, tako i na međunarodnom nivou.

Stojačić je i dalje deo tima u kome je i počeo da se bavi tim sportom, a sezona njegovog Limana, kao i svih ostalih ekipa potpuno je promenila tok kada je pandemija virusa korona zaustavila čitav svet.

Sa bivšim košarkašem Vojvodine, Mege, Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog razgovarali smo tokom vanrednog stanja.

Novosađanin je govorio o planovima ekipe, o svom iskustvu sa reprezentacijom Srbije, kao i o načinu na koji je sada regulisan izbor basketaša koji će činiti srpski tim i predstavljati Srbiju na najvećim takmičenjima.

Naredni cilj za basketaša koji se nedavno ostvario u ulozi oca je plasman na Olimpijske igre, a dane izolacije proveo je baveći se aktivnostima koje ga ispunjavaju, a za koje nije imao dovoljno vremena zbog čestih putovanja koja iziskuje basketaška sezona.

Stvarno nas je ovo potpuno zateklo. Kada je krenula pandemija u Kini, moja ekipa Limana je direktno sarađivali sa kineskom reprezentacijom, trenirali smo ih da pokušaju da se plasiraju na Olimpijske igre. Bio je plan da do Igara i mi ostanemo tamo, ali kako se sve u trenutku promenilo, to je uticalo na moju ekipu. Bilo je priča da se Igre neće odlagati i da će se sezona nastaviti, tako da smo mi u Srbiji trenirali punom parom. Sticajem okolnosti, virus se proširio, sve je odloženo, sva naša takmičenja, naročito međunarodna. Pitanje je da li će ove godine biti mogućnosti da se sve to organizuje. Na kraju su pomerene i Olimpijske igre, nešto što je svima nama bilo motiv i za šta smo se borili”, počeo je Stojačić za Sport klub.

fiba.basketball

On je prokomentarisao i odluku Svetske košarkaške federacije (FIBA) da otkaže sva svoja takmičenja planirana ovog leta. Ipak, situacija sa basketom 3×3 je specifična.

Mi smo naslonjeni na FIBA kao krovnu organizaciju. Mislim da smo mi najnepraktičnije takmičenje u ovoj situaciji. Recimo, mi i teniseri funkcionišemo tako da igramo turnire na različitim kontinentima i u različitim zemljama vikend za vikendom. Nama su ta putovanja osnovna i od toga smo direktno zavisni. Biće doneta neka odluka o igranju basketa na otvorenom, mi imamo tu pogodnost, dok košarka zahteva dvoranu. To se odnosi samo na domaća takmičenja i to jeste veliki podstrek za nas, ali to nije bio glavni cilj ekipe, kao ni naših najboljih ekipa koje se takmiče na međunarodnoj sceni”, objasnio je basketaš Limana.

On je opisao i kako je trebalo da izgleda okviran plan putovanja i igranja njegove ekipe ove sezone, koji je usled širenja virusa morao značajno da se promeni.

Prvi turnir koji je trebalo da igramo je trebalo da bude u Dohi 1. aprila. To je odatle krenulo. Mi u ovom sportu ne možemo da planiramo baš 100 odsto svoju sezonu unapred, sve zavisi od kvalifikacija, ali je trebalo od 1. aprila sezona punim intenzitetom da krene, pa da traje negde do kraja oktobra. Sada, po novim saznanjima, dobili smo informaciju da je na Filipinima sve odloženo do kraja godine, a nama je u Manili bilo zakazano drugo takmičenje ove godine, u maju. Sada apsolutno nemamo nikakva očekivanja, ne znamo ništa. Treniramo da održimo formu, ali nemamo nikakve naznake o nastavku sezone”, rekao je Stojačić.

fiba3x3.com

Vreme u izolaciji iskoristio je da se posveti roditeljskim obavezama, u kojima je, kako kaže, uživao. Osim toga, bilo je vremena i za aktivnosti koje voli van terena.

Želeo sam da to bude porodično, da što više provedemo vremena u prirodi, da pobegnemo na selo ili na vikendicu, ali i da ispoštujemo sve mere. I u kućnim uslovima sam na početku trenirao, tim nekim intenzitetom koji je bio zacrtan. Kada sam video da će ovo potrajati i da se sezona neće tako lako nastaviti, vratio sam se na ove svoje druge strane koje imam. Malo sam se posvetio fakultetu koji je zanemaren. Mislim, nije zanemaren, ostao je master rad već dugo, pa sam sada krenuo da se bavim time i još nekim stvarima koje su vezane direktno za kompjutere, pošto je to moja struka”, rekao je Stojačić i dodao:

Tu je i klavir, malo više stoji. Sviram ponekad, počele su te dečije pesmice više da budu na repertoaru sada. ‘Zakleo se bumbar’ i tako te neke stvari. Sviram za razonodu. To je nešto što mene zadovoljava, nisam nešto redovan. Kada se dobije dete prioriteti se menjaju, nema se mnogo vremena. Dođe beba malo da lupa po klaviru, pa onda i ja malo prosviram”.

Stojačić je bio deo reprezentacije Srbije koja je na Svetskom prvenstvu u Manili osvojila zlatnu medalju. Bilo je to prvo veliko takmičenje na kome je reprezentacija Srbije bila selektovana i nije je činio jedan tim koji je i tokom sezone igrao u tom sastavu. Bivši košarkaš Crvene zvezde prokomentarisao je dve mogućnosti sastavljanja reprezentacija u ovom sportu.

To je moj jedini nastup za reprezentaciju na tom Svetskom prvenstvu i to je poslednje zlato koje je Srbija osvojila. Moja nesrećna okolnost je što sam 2019. sezonu počeo sa povredom, koja se vukla cele sezone i na kraju sam propustio veći deo sezone, kao i sva reprezentativna takmičenja. Video sam da nisam spreman i to sam prijavio”, rekao je Stefan i dodao:

Što se tiče toga šta se promenilo… Sada se bira tim, izabran je selektor, treneri koji rade sa reprezentacijom. To je sada opet malo škakljivo pitanje za mene, pošto ja nisam bio sada uvršten na spisak reprezentacije u startu. Moje ubeđenje je bilo da sam zaslužio šansu da pokažem da li sam spreman ili nisam. Dve godine sam bio najbolji strelac Svetske lige. To je bila samo neka sporna situacija koja se desila. Nakon toga sam ponovo bio na širem spisku i sve je bilo normalno. Meni lično ovo odlaganje Igara i nije tako loše došlo je ću moći da pokažem svoj kvalitet u trenutku kada sam sto posto spreman”.

Glavna dilema i polemika u basketu 3×3 i sistemu biranja ko će činiti nacionalni tim vodi se u vezi sa jednim pitanjem – da li srpski tim treba da čini najbolje rangirana srpska ekipa na svetskoj rang listi ili bi najbolje bilo selektovati najbolje igrače iz svih ekipa i napraviti od njih tim?

Moje mišljenje je da i jedno i drugo ima logike. Ja bih se lično i zalagao za to da reprezentaciju čini jedan tim, ali samo ukoliko se naprave tačni kriterijumi koji će to tim biti. Ako je neki tim pobedio ili je bolji na rang listi, kako god, samo da bude fiksno rečeno koji tim predstavlja Srbiju, a ne da bude po ličnom nahođenju. Trebalo bi na početku sezone da znamo šta treba da ostvarimo da bismo bili u reprezentaciji. Sa druge strane, ukoliko bi se organizovale pripreme mislim da bi profesionalni igrači mogli da naprave saradnju i da se za kratak period uigramo. Možda bi to zahtevalo dodatan napor sa organizacijom priprema, ali mislim da bismo mogli da se lako uigramo”, rekao je Stojačić za Sport klub.

On je još govorio i o tome kako izgleda život jednog basketaša u jeku sezone, ispričao nam je i na koji način se on i njegove kolege bore protiv “džet lega” i kako je uspeo da završi fakultet, gradi košarkašku i basketašku karijeru, ostvari se kao roditelj, da se bavi robotikom, kompjuterima i nauči da svira klavir. Stojačić je otkrio i da li mu je ta svestranost pomogla ili odmogla u karijeri, a govorio je i o svojim ambicijama u trenerskom poslu.

Kompletan intervju sa Stefanom Stojačić pogledajte OVDE: