Njujork Niksi – hronologija propadanja i agonije

REUTERS/Mike Segar

Komedija „Edi“ snimljena 1996. godine opisuje mučenje košarkaškog tima Njujork Niks koji se raspada na svim frontovima pre nego što ulogu trenera preuzme navijačica čiji lik tumači glumica Vupi Goldberg.

U filmu ozbiljne uloge imaju i poznata NBA imena poput Marka Džeksona, Rika Foksa, Džona Selija, Gerija Pejtona, Vlada Divca, Lerija Džonsona, Denisa Rodmana, Tajrona Magzi Bogsa, pokojnog Malika Silija, a u epizodnim rolama pojavljuju se i današnji predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp, tadašnji gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, čak nakratko i Divčeva supruga Snežana.

Film je nastao kao plod mašte četvorice scenarista, koji su se bavili lošim odnosima u klubu na svim relacijama igrači – trener – rukovodstvo – navijači, ali na kraju ipak Niksi izlaze iz svega kao pobednici uz holivudski „hepi end“.

Međutim, navijači Niksa nisu mogli ni da pretpostave da će fikcija iz filma, samo nekoliko godina kasnije postati realnost i da će serija loših kadrovskih poteza i slabih rezultata trajati pune dve decenije.

Njujork Niksi osnovani su 1946. godine, a zlatni period doživeli su početkom sedamdesetih kada su na krilima neponovljivog Volta Frejzera osvojili, ispostaviće se, dve jedine titule u istorije franšize (1970, 1973).

Rick Stewart /Allsport

Era Patrika Juinga, koji je plavo-beli dres nosio od 1985. do 2000. godine takođe se smatra uspešnim periodom tima iz „Velike jabuke“, iako Niksi nisu došli do titule. Najbliži šampionskom prstenu bili su u sezoni 1993/94 kada su, tokom Džordanove pauze, došli do velikog finala gde su na neverovatan način izgubili od Hjuston Rokitsa, iako su vodili sa 3:2 u seriji. Tokom devedesetih vodili su velike borbe na Istoku sa Detroitom, Čikagom i Indijanom uz brojne antologijske mečeve u Medison Skver Gardenu, a pored Juinga u ekipi su igrale i tadašnje NBA zvezde poput Čarlsa Ouklija, Džona Starksa, Entonija Mejsona…

U leto 2000. godine Niksi su odlučili da trejduju tada već vremešnog i istrošenog Juinga u Sijetl Supersonikse i da krenu u takozvani „ribilding“, ali to je ujedno bio i početak agonije iz koje Niksi ne izlaze do danas.

Odlazak Džefa van Gandija i početak mučenja

Oni mlađi koji danas prate NBA Džefa van Gandija više pamte kao novinara i komentatora nego kao trenera. Međutim, Niksi su pod njim bili i više nego uspešni u drugoj polovini devedesetih. Krajem 2001. godine Van Gandi je na početku sezone neočekivano dao otkaz zbog „izgubljenog fokusa i lutanja ekipe“.

Ezra O. Shaw /Allsport

Čini se da je tada još mladi stručnjak bio nezadovoljan potezima čelnika kluba i lošim odnosima među najboljim igračima. Tada se govorilo o brojnim klanovima koji su naklonjeni Alanu Hjustonu, Latrelu Sprivelu i ostalim liderima tima. U narednih nekoliko sezona, odlučeno je da se tim gradi oko Antonija Mekdajsa, što se ispostavilo kao promašaj pre svega zbog toga što je tadašnji ’Ol star’ igrač imao brojne probleme sa formom i povredom kolena.

Ajzeja Tomas – neuspešan na svim frontovima

Nakon nekoliko turbulentnih godina u Niksima su se odlučili za hazarderski potez da Ajzeji Tomasu   daju odrešene ruke da rukovodi klubom sa mesta predsednika. Nekada fantastični plejmejker nije do tada imao iskustva sličnog tipa, pa je već u svojoj prvoj sezoni pravio brze i nepromišljene poteze, pa je čak u jednoj godini promenio tri trenera (Don Čejni, Herb Vilijams, Leni Vilkins). U klub je doveo tada superstara Stefona Marberija i nekoliko veterana poput Penija Hardaveja, Dikembea Mutomba i Vina Bejkera. Ovaj eksperiment se nije pokazao kao uspešan. Niksi su regularni deo sezone završili kao sedmi na Istoku i ispali su u prvom kolu plej-ofa. U narednim sezonama ekipa je igrala sve gore, pa se Tomas 2006. godine odlučio da preuzme ekipu kao trener što je imalo katastrofalne posledice, pošto ekipa sastavljena od preskupo plaćenih pojedinaca u naredne dve godine nije bila ni blizu doigravanja. Tomas je 2008. dobio otkaz i nikada posle toga nije imao priliku u NBA, ni kao trener ni kao funkcioner.

Tračak nade – dolazak Karmela Entonija

Sledeće dve sezone Niksi (2008/09, 2009/10) su praktično žrtvovali čekajući momenat da u tim dovedu nekog od najboljih igrača u ligi što se ostvarilo tokom leta 2010, kada je dres Njujorka obukao Amari Stodemajer, a pravi bum na tržištu dogodio se naredne godine kada su u svoje redove doveli Karmela Entonija. U toj prvoj zajedničkoj sezoni Amari i Karmelo se zbog povreda nisu naigrali košarke, pa je do izražaja došao tada malo poznati Džeremi Lin tokom famoznog „Linsenitija“ kada je tokom dva meseca sjajnih partija od anonimusa postao najinteresantniji igrač u NBA. 

Chris Trotman/Getty Images

Njujork je teškom mukom stigao tada do plej-ofa, ali su Niksi lako u prvom kolu poraženi od Majamija. I pored negodovanja navijača, Niksi su se posle sezone odrekli usluga Džeremija Lina, doveli nekoliko veterana i konačno imali uspešan regularan deo sezone. Iako Stodemajer nije bio ni senka onog moćnog igrača iz Finiksa, Entoni je bio u sjajnoj formi i nosio je ekipu do odličnog skora 54-28 i do drugog mesta na Istoku. U ekipi su bili i iskusni Džejson Kid, Tajson Čendler, Kenjon Martin, Markus Kembi, a bitnu ulogu su igrali i Džej Ar Smit i tada mladi Iman Šampert. Tim je sa klupe vodio Majk Vudson.

Ipak, dobru sezonu, Niksi su pokvarili u polufinalu Istoka gde su ispali od Indijane (2-4). Ispostavilo se da je upravo ta sezona bila i najuspešnija za Njujork u novom milenijumu, ujedno i poslednja kada su igrali u plej-ofu.

Velika očekivanja od Fila Džeksona i potpuni sunovrat

Verovatno jedina sredina u kojoj Fil Džekson nije bio uspešan upravo je Njujork. Nakon višestrukih titula sa Bulsima i Lejkersima iskusni stručnjak je 2013. došao u Nikse sa velikim ambicijama i u nameri da ekipu podigne iz pepela, ali tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata tim je izgledao kriminalno loše i nije bio ni blizu plej-ofa, na u odnosu na Zapadnu konferenciju, mnogo slabijem Istoku.

Maddie Meyer/Getty Images

Eksplozijom letonskog rukija Kristapsa Porzingisa delovalo je da bi stvari mogle da se promene 2015. godine, međutim Niksi su opet ostali bez plej-ofa, Porzingis se povredio, a Džekson je napustio ekipu 2017. godine. Isto je učinio Porzingis dve godine kasnije, navodno nazivajući Nikse „kancerogenom sredinom“.

Leto 2019. godine – tresla se gora…

Želja svih navijača Niksa prošlog leta bila je da se u tim kao prvi pik dovede vanserijski potencijal Zajon Vilijamson. Njujork nije imao sreće, pa je birao tek kao treći tim na poslednjem draftu i u ekipu je došao talentovani kanadski tinejdžer Ar Džej Beret. Međutim, Niksi u „of sezoni“, u kojoj je nekolicina superstarova imala status slobodnih agenata, nisu uradili praktično ništa. Navodno su Irving, Durent, Lenard, Džordž svi bili interesantni Njujorku, ali su svi završili u drugim timovima.

Patrick Smith/Getty Images

Sezona koja je u martu prekinuta zbog pandemije virusa COVID-19 bila je još jedna u nizu koju navijači Niksa širom sveta žele što pre da zaborave. Njujork je u trenutku prekida bio na 12. poziciji u Istočnoj konferenciji sa skorom 21-45.

Nestvarno zvuči podatak da je Njujork u poslednjih 20 godina samo četiri puta igrao i posle regularnog dela sezone od čega su ukupno dobili samo jednu plej-of seriju.

Popularnost Bruklina, tračevi, sraman odnos prema legendama Niksa, balkanska veza…

Još jedna stvar koja ne ide na ruku Niksima i njihovom eventualnom povratku na staze stare slave je i to što je grad Njujork 2012. dobio još jedan klub sa velikim ambicijama i mogućnostima pošto se franšiza Netsa iz susednog Nju Džersija preselila u Bruklin. Ekipa je redovna u plej-ofu, a očekuje se da naredne sezone budu i kandidati za titulu ako Kajri Irving i Kevin Durent budu zdravi.

Iako su tokom poslednjeg prelaznog roka ostali „kratkih rukava“, Niksi nastavljaju potragu za suerstarom koji bi došao u tim i oko koga bi se gradila ekipa sledeće sezone. Pre nekoliko nedelja se pojavila informacija da su Niksi uporni u nameri da u svoje redove dovedu Krisa Pola, mada su mnogi skeptični prema tome šta ovaj igrač može da pruži u 36. godini, iako iza sebe ima dosta dobru sezonu u ekipi Oklahome.

Elsa/Getty Images

Čini se da loši potezi kluba, slabi rezultati, brojni skandali nisu bili dovoljni Niksima u prethodnih 20 godina, pa su se pored svega toga ogrešili o legende kluba pa je tako Čarls Oukli na silu izbačen iz dvorane tokom utakmice Niksa u februaru 2017. godine. Takođe, tretman koji je najpoznatiji navijač Spajk Li doživeo u martu ove godine je takođe sramota za klub koji mu nije dozvolio da uđe u dvoranu na način na koji to radi više od tri decenije.

Interesantno je da i pored svih problema, u kojima su Niksi godinama, njihova sportska oprema je i dalje među 10 najprodavanijih u Americi od svih sportskih franšiza. 

Takođe, zanimljivo je da je u u novom milenijumu Njujork tri puta na draftu birao igrače sa ovih prostora. Miloš Vujanić je kao 36. pik biran od strane Niksa 2002. godine, a sledećeg leta su sa 39. pozicije odabrali Slavka Vraneša. Međutim, nijedan ni drugi nikada nisu obukli dres ove ekipe, a ostaje da se vidi da li će to poći za rukom Ognjenu Jaramazu, na kojeg pravo polaže upravo  Njujork posle drafta 2017. godina, kada je srpski košarkaš i aktuelni igrač Partizana završio na 58. mestu.