Fudbal vraća život u Španiju

Španija je zemlja lepote i sreće, ali, pojavio se virus koji je ovu lepu zemlju zavio u crno. Više od tri meseca smrt je postala deo svakodnevice, i dan danas policijski čas diktira način života. A onda, sunce se probilo kroz tamne i crne oblake objavom da kreće fudbalska sezona.

Fudbal vraća život u Španiju“, tvrdi Zoran Vekić, nekadašnji fudbaler Dorćola i OFK Beograda koji je internacionalnu karijeru gradio u Francuskoj i Španiji u kojoj živi već 40 godina i koji je jedan od najpriznatijih evropskih menadžera, „Došlo je vreme da Španci, koji žive za fudbal, udahnu vazduh punim plućima i konačno počnu da se osmehuju. A osmeh na lice može da im vrati samo fudbal, bez obzira što na tribinama neće biti navijača“.

Ono što je interesantno, u Španiji će se igrati fudbal svaki dan, u narednih 20 odigraće se 20 utakmica u Primeri, a na isti način  biće nastavljeno takmičenje i u Sekundi.

Koliko god da je bilo spekulacija da se fudbal možda neće igrati, dileme nije bilo. Bez fudbala nema života u Španiji, a ako se tome doda ekonomski element, onda je bilo jasno da je samo pitanje dana kada će lopta početi da se kotrlja. Tako da je za sve one koji su u fudbalu i razumeju se u španska načela,  bilo jasno da će se igrati upravo na ovakav način. Jer, zbog duge pauze dugovi su ’ubili’ i najveće klubove koji uglavnom zavise od tv prava. Čak negde 70-80 odsto!  I zato će se fudbal igrati sdvakodnevno kako bi klubovi od televizije mogli da dobiju novac za život ili preživljvanje“, objašnjava Vekić.

Bilo je dosta polemike oko toga da li će se igrati sa ili bez navijača, ali je i to pitanje brzo stavljeno ad akta.

UEFA – Handout via Getty Images

Predsednik države  Sančez je od ’prvog minuta’ govorio da svi klubovi moraju da imaju iste uslove. Na primer, i sada bi moglo da se igra na Majorki ili na Kanarskim ostrvima, ali šta je, na primer, sa Realom. Ako se zna da u Madrid dnevno dođe, prođe i ode čak milion ljudi, onda ne treba objašnjavati šta to znači i koliko kovid može problema da donese. Uostalom, prvo žarište u Madrid doneli su 8. marta protestanti, levičari, jer se na ulicama glavnog grada tada pojavilo više od milion i po ljudi. Zna se i šta je, nažalost, donela utakmica Atalanta – Valensija, a smešno je bilo i kad su se Klop i Simeone pozdravljali laktovima a na utakmici Liverpul – Atletiko Madrid na tribinama nije bilo nijedno prazno mesto“.

Sada se zna da Sevilja i Betis otvaraju nastavak sezone u 22 časa, uz direktan prenos na Sport Klubu.

Španci su precizno pravili ’raspored časova’, a ko će kada i u koje vreme igrati, zavisilo je i od klime. Tako će se od 22.00 igrati u Sevilji, Valensiji, na Majorki, u Barseloni, Osasuni, Madridu…“.

Realu kao da ne smeta što će se igrati bez navijača, pošto je legendarni „Santjago Benbeu“ već prošlost.

Da, to je sada već ruševina na kojoj će se izgraditi najmoderniji stadion na svetu vredan 600 miliona evra. A Real će do kraja sezone igrati na pomoćnom stadionu ’Alfredo di Stefano’ koji prima oko 5.000. gledalaca“.

Angel Martinez/Getty Images

Mnogo se polemike vodilo oko toga ko je zbog duge pauze više oštećen, veliki ili mali klubovi, a pogotovo da li će pet izmena doneti boljitak Realu i Barsi ili na primer Leganesu, Eibaru, Espanjolu…

Bila je to smehotresna olimpijada“, i sam se smeje Vekna, „A oni koji su tvrdili da su Real i Barsa u minusu, trebalo bi da brzometno odu u fudbalsku penziju. Pa najveći španski klubovi imaju i po 30 profesionalaca, za svako mesto u timu i po dva-tri, ne igrača, nego reprezentativaca! I kako onda mogu ’mali’ da imaju prednost ako se zna da oni raspolažu verovatno sa po 14, 15, 16 igrača koj mogu ravnopravno da se nose sa najjačim klubovima u Primeri“.

Drugi problemi muče, ama baš sve klubove u Španiji.

Osnovni cilj je kako profesionalce psihološki vratiti na teren posle tri meseca pauze, bez obzira ko je i koliko trenirao. I tu se polemiše i piše: jesno je da je mnogo lakše Mesiju ili Ronaldu da treniraju u svojim ’hacijendama’ a znatno teže većini igrača koji žive u stanovima i nemaju ni kuće ni staze za trčanje, bašte i bazene… Drugi problem je, navode svi, dinamika igre i lopta, kako vratiti izgubljeni osećaj. Ali, po tom pitanju nema povlašćenih i onih drugih, svi su u istom košu“.

Barsa (58) ima dva boda više od Reala (56), a Sevilja (47), Hetafe (46), Sosijedad (46), Atletiko Madrid (45), Valensija (42)… su na velikoj udaljenosti.

David Ramos/Getty Images

Veliki rivali vodiće žestoku borbu. I teško je sada reći ko je bliži tituli. Problem velikana je i u tome što moraju da se bore za bodove, ali i da gledaju unapred. Barsa je u težoj situaciji jer su oko 500 miliona potrošili na Dembelea, Kutinja i Grizmana a od njih nisu skoro ništa dobili, a ni Madridostima neće biti lako jer gro novca moraju da izdvoje za novi stadion. Biće to, dakle, borba na dva fronta“.

Po ovome što Vekić priča ne možemo očekivati spektakularan prelazni rok, kakav smo imali minulih godina.

Skoro sam siguran da ovaj prelazni rok neće doneti nijedan transfer vredan, na primer, 100 miliona evra. Klubovi su mnogo novca izugubili, a imaju problem i sa navijačima kojima će morati da vrate pare za ulaznice koje su, naravno, unapred platili. A znate da u Španiji karte planu mnogo pre početka sezone. Sada su i neki veliki predsednici nekako stidljivo poručivali navijačima da im oproste taj trošak. Koji nije mali pa valja očekivati da im sociosi neće izaći u suret. Videćemo, ko zna šta može da se dogodi, pogotovo što Mesi insistira da se na ’Kamp Nou’ vrati Brazilac Nejmar, ali i da se obavezno angažuje njegov Argentinac Lutaro Martinez iz Intera, zaista sjajan golgeter. S druge strane, Urugvajac Luis Suarez se vratio na teren posle 147 dana pauze pošto je 12. januara operisao koleno. I ja verujem da će 13. juna, kada Barsa bude gostovala na Majorki, biti bar na klupi za rezerve“.

A onda nam Zoran Vekić, Dorćolac koji živi u Madridu, otkriva jedan zanimljiv slučaj.

REUTERS/Stringer

Jedini klub u Primer koji nije skidao igračima plate ili revidirao ugovore je Hetafe našeg reprezentativca Nemanje Maksimovića. Predsednik Tores je izjavio da ako nema novca da ispoštuje sve igrače, onda ne bi trebalo ni da vodi klub. To važi i za bonuse i  za navijače koji će na utakmice dolaziti besplatno. Maksa mi stalno priča o sjajnoj atmosferi, uostalom, da nije tako, Hetafe ne bi bio četvrti na tabeli i skoro je sigurno da će i ove godine, kao i prošle, igrati u Evropi. E sada, da li u Ligi šampiona ili u Ligi Evrope, videće se posle odigranih poslednjih 11 kola“.

Uz konstataciju da je sunce granulo u Španiji, Vekna nam za kraj, otkriva jednu malu, srpsku tajnu.

Stalno se čujem sa Slavišom Jokanovićem. On je u Dohi, a i tamo je fudbal stao. Međutim, Jokan zna da uživa, on je zajedno sa dve ćerkice u najboljem gradskom hotelu. I to ne bi bilo ništa neobično, da njih troje nisu jedini stanovnici hotela“.

Španski fudbal i Sport Klub ponovo zajedno.