"Ne dozvoljavam da neko bude veći navijač SRB od mene"

Skener 23. jun 202018:41 > 18:46
Košarkaški savez Srbije

Halo Bolonja, ne, ipak je Milano. Aleksandar Đorđević se vratio u familijarnu bazu, razmišlja se o košarci, ali i zdravlju, virus kovid, koji je bacio planetu na kolena, na žalost, još uvek nije samo ružni balast prošlosti.

Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

I to je jedan od razloga što poznati trener nije siguran kada će do rodnog Beograda, u kome smo ga videli pre više od tri meseca, posle pobede (Darušafaka) i plasmana u četvrtfinale Evrokupa. Ali, moratorijum na najveća evropska takmičenja, italijansku ligu, čijim primerom se povela i Srbija, ostavio je, manje, više, košarku u formi ‘pijace’ i, iščekivanju sledeće sezone.

Povezano

Bolonjski klub ‘pakuje’ tim za Palakanestro 2020/21 i Evrokup. Ili možda Evroligu, ukoliko Panatinaikos ostane tvrde vere i povuče se iz najprestižnijeg takmičenja.

„Svi prave svoje planove, a Virtus gleda svoja posla. Što manje pričamo, to bolje,“ ostao je zakopčan strateg bolonjskih crno-belih u razgovoru za Sport Klub.

Za razliku od predsednika Masima Zanetija, koji ne krije da su Bolonjezi prvi u redu da eventualno zamene atinske Zelene bez obzira na cenu.

„Sada je primarno osmatranje tržišta, a imena nam stavljaju drugi,“ prebacuje nekadašnji trofejni selektor Srbije na temu koja je uvek aktuelna između dve sezone, čak i kada se neka, voljom pandemije, završi ranije, bez trofeja, plasmana…

Ambicije Virtusa sigurno ne zadovoljava trio sa kojim je finalizovan posao.

Petica Amadeo Tesitori stigao je iz Treviza, Avud Abas iz Breše, a krilni centar Amar Alibegović iz Rome. Sa ocem ovog poslednjeg, Teomanom, nekada sam igrao u jugoslovenskoj (juniorska) reprezentaciji,“ diktira Đorđević, kome su na klupi i srpske zvezde, Miloš Teodosić i Stefan Marković.

KK Partizan NIS

Zvanične pripreme Virtusa bi trebalo da počnu 1. avgusta, a krajem tog meseca i prvi zvanični meč Superkupa posle skoro pola godine izolacije od takmičarske košarke.

Nije bilo lako, niti će biti. Neophodna nam je i dalje velika odgovornost, disciplina i opreznost. To najbolje znamo mi koji smo najjaču fazu epidemije proveli u Italiji. Posebno je virus potkačio sever zemlje. Pa, poslednji put smo trenirali u sali početkom marta. I kada su mere popustili, radili smo malo u parku. Amerikanci su još ranije otišli u SAD, Teo i Stefan su bili u Srbiji, asistent Mihajlović je bio onlajn u kontaktu, sa programom i ostalim…

Iako je završetak NBA sezone totalno neizvestan, evropska košarka će imati mnogo teže finansijske posledice. Već su najavljeni rezovi u evroligaškim velikanima.

Svi smo toga svesni, ali i izgubljenih ljudskih života. Međutim, moramo da budemo pozitivni, lagano dižemo glavu, da se potrudimo da kroz sport, košarku vratimo nešto duha narodu. Dobro je da se skrenu misli, iako još ništa nije gotovo. Postoje slučajevi, brojke i sada u Milanu… Tako lako možeš da ga odneseš kod nekog u kuću, odgovornost na prvom mestu. Ipak, sport bi trebalo da pobedi,“ veruje večiti pobednik.

Saša nacionale je na pet velikih takmičenja kao selektor Srbije osvojio tri srebra, svetsko, olimpijsko i evropsko, da bi se, posle prošlogodišnjeg SP u Kini i petog mesta, povukao sa klupe. Ostao je ‘dužan’ priču, ili nam se samo čini…

Nema priče, sve je ok. Samo nikome ne dozvoljavam da bude veći navijač Srbije od mene,“ toliko od Đorđevića.

Putevi se (ne) ukrštaju

Putevi Đorđevića i Panatinaikosa, makar indirektno da se ukrste ovog leta pod uslovom da višestruki šampion Kontinenta ‘prebegne’ u FIBA Ligu šampiona, a Virtus uskoči na upražnjeno evroligaško mesto kako se odavno spekuliše.

Saši atinski velikan, odnosno vlasnik Dimitris Janakopulos, iz vreme saradnje (2015/16), nisu ostali u lepom sećanju (čak i sudske parnice za finansijska namirenja). Na pitanje kako procenjuje razvoj Zelenog trilera, Đorđević seče već u startu:

Ne trošim vreme na nevažne stvari.“