Potke za SK: Toliko smo se čuvali u Italiji, a onda…

CEV

Nije saginjao glavu ni pred rivalima na terenu, ni pred protivnicima u životu. Posle 21 dana bolovanja, Marko Podraščanin je zvanično pobedio koronavirus.

Početkom juna, baš kada su se okupili srpski odbojkaši, potvrđeno je da je Aleksandar Atanasijević pozitivan na COVID-19.

Samo nekoliko dana kasnije, prisustvo virusa otkriveno je kod Marka Podraščanina, Srećka Lisinca, Dražena Luburića, trenera Igora Žakića. Mesec dana kasnije, svi su se oporavili.

U razgovoru za Sport Klub, Podraščanin je govorio o vremenu provedenom u izolaciji, borbi sa koronavirusom, novom izazovu u klupskoj karijeri i mogućem završetku reprezentativne.

Povezano

„Prošlo je, dobio sam negativan test“, potvrdio je Podraščanin za Sport Klub.

„Bio sam pozitivan 21 dan. Imao sam povišenu temperaturu na početku, pa je odlučeno da se lečim kod kuće, u Novom Sadu. Međutim, brzo je ustanovljeno da imam upalu pluća. Morao sam šest dana da provedem u bolnici. Sada je, srećom, sve dobro. I ostali reprezentativci su se oporavili, sve je prošlo“.

Iskusni srednji bloker je mesec i po dana bio u karantinu u Italiji, a potom još mesec dana po povratku u Srbiju.

„Čuvali smo se u Italiji toliko dugo, uspeli da se vratimo u Srbiju i onda se ovde zarazimo. Da mi je neko pričao, ne bih mu verovao. Nenadano se sve dogodilo. Svi igrači su bili testirani pred početak priprema. Bata je svratio prvog dana samo na kratko, da nas pozdravi, jer ni on nije znao u tom trenutku da je zaražen. Epilog svega, propale su nam pripreme, ali je na kraju ipak sve dobro završeno“.

Kada je situacija u Italiji bila najgora, Podraščanin je bio sam u Peruđi, pošto se njegova supruga Milena, sa kćerkom Milom i tek rođenim sinom Matijom, odmah vratila u Srbiju.

„Još u martu, kada je moglo da se nasluti šta će da se dogodi, moja porodica se vratila u Srbiju. Ja sam sa timom išao u Rusiju na meč Lige šampiona. Kada smo se vratili, već je bilo jasno da se prvenstvo neće nastaviti, kao ni međunarodna takmičenja. Iz Rusije su javili da ne planiraju da dođu na revanš. Mi smo odradili još nekoliko treninga zajedno, a onda je sve stalo. Bili smo u izolaciji, trenirali smo kod kuće, morali smo da se čuvamo“, priseća se Marko.

U domovinu se vratio sredinom aprila.

„Čuvenim konvojem kroz Sloveniju i Hrvatsku“, priseća se Marko. „Kada sam stigao u Srbiju, ponovo sam morao u karantin. Onda sam došao na pripreme i zarazio sam se. I opet sam bio prinuđen da se udaljim od porodice“.

Vremena za odmor, baš sa svojim najmilijima, neće imati, pošto je već dobio poziv od svog novog kluba Trentina.

„Plan je da se igrači okupe 6. ili 7. jula. Sezona će početi ranije, kako bi se sve završilo sredinom aprila, zbog brojnih reprezentativnih takmičenja, koja će se dogoditi narednog leta“.

CEV

Podraščanin u Trentino prelazi posle četiri godine provedene u Peruđi. Rastanak sa klubom iz Umbrije nije bio onakav kakvom se nadao.

„U januaru smo imali usmeni dogovor da ostajem. Ja sam bio zadovoljan saradnjom, kao i uprava kluba onim što sam pokazao na terenu. Međutim, u februaru se sve promenilo. Brzo sam dobio ponudu Trentina. Rekli su mi da planiraju da oforme snažan tim, da ostaju Srećko Lisinac i Simone Đaneli. Odlučio sam da pređem. Uveren sam da ću pronaći novi motiv, kao što je to bio slučaj, kada sam pre četiri godine prešao u Peruđu iz Lubea“.

Na pitanje šta očekuje od naredne sezone, Marko odgovara:

„Biće svakako čudna. Trebalo bi od 1. jula da dozvole zajedničke treninge i za ostale sportove, osim za fudbal. Videćemo kakve će mere da budu kada sezona počne. Svakako, moramo da budemo inteligentni i na terenu i van njega, da se čuvamo. Kada je reč o ambicijama, Trentino je dobar tim, spreman da se bori za trofeje. Ove prve sezone nećemo igrati Ligu šampiona, ali se nadam da već naredne hoćemo“.

Zbog pandemije koronavirusa spojiće se dve klupske sezone, pošto neće biti nijednog reprezentativnog takmičenja. I to je sasvim novo iskustvo za 32-godišnjeg blokera.

„Mi smo sa reprezentacijom dve nedelje radili treninge kod kuće, bili smo na vezi preko interneta. Radili smo na fizičkoj pripremi. Kada smo se okupili bili smo spremni da radimo sa loptom. Plan je bio da odemo i u Vrnjačku Banju. Ipak, viša sila nas je sprečila“.

U prethodnom razgovoru za Sport Klub, Podraščanin je rekao da bi voleo da se oprosti od nacionalnog tima olimpijskom medaljom u Tokiju. Sada se zna da to neće biti moguće. Zbog toga se nameće pitanje koliko će još igrati u ‘plavom’ dresu.

CEV

„Plan je bio da ostanem sa timom ovo leto, da treniramo. Takav je bio dogovor svih iskusnijih igrača. Ipak, ne znam kakva će situacija da bude naredne godine. Moram da razmislim, da razgovaram sa porodicom, sad smo brojniji za još jednog člana. Zavisi i kakva bude klupska sezona. Nisam siguran da ću igrati narednog leta. A Pariz je tek daleko“.

I dalje je teško prihvatiti činjenicu da reprezentacija Srbije drugi put zaredom neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

#related-news_0

„Ne mogu rečima opisati koliko mi je žao. Da nismo ostvarivali dobre rezultate, pa i hajde. Ali osvojili smo poslednje Evropsko prvenstvo. Zaslužili smo da se nađemo u Tokiju, verujem da bismo se tamo i za medalju borili. Ali nismo se kvalifikovali i ne vredi više razmišljati o tome“.

Iako je sve više onih koji brinu za budućnost srpske odbojke, pogotovo u muškoj konkurenciji, Podraščanin nije pesimista.

„Takve su priče bile i kada smo mi nasledili generaciju koja je osvojila zlato u Sidneju. Normalno je. Ali ja bih se okrenuo onom pozitivnom. Gledao sam sada ove mlade igrače na treninzima, možda oni nisu trenutno na našem nivou, ali su orni za rad, imaju perspektivu“.

Ako Marko tako kaže, onda moramo da mu verujemo. Ipak je reč o čoveku koji je za 15 godina u reprezentaciji odigrao je čak 292 zvanične utakmice za nacionalni tim, po čemu je četvrti na večnoj listi, iza Andrije Gerića, Nikole Grbića i Gorana Vujevića. Legendarni Potke u kolekciji ima svetsku bronzu i pet medalja sa Evropskih prvenstava, uključujući i dve zlatne. Ima i pet odličja u Svetskoj ligi, a učestvovao je dva puta na Olimpijskim igrama.