Getty Images/Stuart Franklin

Blog ostalo

10.07.2020 | 10.59 > 11:00

FCA Horizon kup na SK: Fudbal, jer za decu nema lepše

Crvena zvezda, Partizan, Čukarički, Rad… Kad se govori o uspešnim školama fudbala, prva asocijacija budu ti klubovi. Ali, ako zagrebete malo ispod površine, pronaći ćete još jednu veliku bazu fudbalskih talenata – Atakante.

FK Atakante

FC Atacante

FK Atakante

Sportsko selo u Deligradskoj ulici mesto je gde se deca od najranijeg doba uče osnovama najvažnije sporedne stvari na svetu.

Prijem, predaja, dribling, dupli pas... Fudbalska je azbuka bez koje se na terenu ne može „čitati“ i „pisati“. Zato je neophodna potpuna posvećenost tim elementima.

Da se „slova“ ne smeju preskakati, svesni su i u Atakanteu, klubu predanom školovanju mališana, i dosadašnji rezultati govore u prilog tome.

Tokom 12 godina postojanja, kroz tu školu je prodefilovao veliki broj dečaka i devojčica, uzrasta od 5 do 14 godina. Vredan rad sa kvalitetnim učiteljima, omogućio je najboljim đacima da dalje fudbalske studije nastave i u Ljutice Bogdana i u Humskoj ulici.

FK Atakante

FC Atacante

FK Atakante

Od svog osnivanja, trudimo se da razvijamo ljubav prema fudbalu kod dece. Naš cilj je da ih naučimo fudbalskoj osnovi i izvedemo na pravi put. Da ne žure sa odlaskom u velike klubove, nego da to učine u pravom momentu. Da kod nas dostignu vrhunac i onda odu na još bolje mesto. U najvećem broju slučajeva, uz saradnju sa roditeljima, uspeli smo u tome”, započinje Mihailo Jovanović, osnivač i predsednik Atakantea, priču za Sport Klub.

Atakante se u 8 kategorija takmiči u različitim ligama u domaćim okvirima, ali neretko je deo i mnogobrojnih međunarodnih turnira.

Igramo Fer-plej ligu, Minimaksi ligu… To je sjajan koncept za razvoj dece. Ali, mi se ne zaustavljamo samo na tome, već putujemo svuda po svetu i igramo turnire. U Kini smo osvojili zlata za uzrast 2009. i 2010. Na prestižnom turniru u Italiji stigli smo do finala i igrali protiv slavnog Juventusa. Velike pohvale dobili smo tamo. Sve je to pokazatelj uspešnog rada. Bili smo na turnirima u Bugarskoj, Rumuniji… Putovanja su samo jedan deo naše strategije i obuke. Mislim da smo postavili visoke standarde u radu sa decom, pa čak i za mnogo poznatije klubove”.

FCA Horizon Cup

FC Atacante

FCA Horizon Cup

Dokaz takvih standarda predstavlja i FCA Horizon kup, turnir u organizaciji Atakantea, koji će se tokom jula i avgusta odigrati u Beogradu.

Biće to naš treći turnir. Ovoga puta u našoj bazi u Sportskom selu. Igraće se u pet različitih uzrasta – do 7, 8, 9, 10 i 11 godina. Planirali smo da bude po 8 ekipa u godištu, ali je interesovanje veliko i verovatno ćemo morati da proširimo na po 10 ili 12 klubova”, kaže Jovanović i dodaje:

Prošle godine gostovala nam je i akademija Čelsija iz Hong Konga. Naravno, tu su bili i Crvena zvezda, Partizan, Čukarički… Sva ta imena govore koliko je turnir ozbiljan i značajan. Što se ovogodišnje organizacije tiče, sigurno će učestvovati Zvezda, Radnički Valjevo, Žarkovo, Petlić Smederevo, Kolonija iz Smederevske Palanke… Želeli smo da ponovo napravimo internacionalni turnir, ali celokupna situacija to ne dozvoljava”.

Poseban gosta FCA Horizon kupa biće i škola fudbala iz Kosovske Mitrovice.

Velika nam je čast što ćemo njih ugostiti. Škola fudbala DIF sa dva godiša, 2013. i 2009, biće deo turnira. Hoćemo da obradujemo našu decu sa Kosova i Metohije. Mnogi od njih do sad nisu imali priliku da vide Beograd. Ovo je šansa da ih ugostimo na pravi način i oraspoložimo, posle svih dešavanja. Biće to sjajno druženje sa ovdašnjom decom. Spremili smo im i adekvatne poklone. Naravno, tu su i nagrade za najbolje ekipe, strelce, igrače, golmane…”.

FK Atakante

FC Atacante

FK Atakante

Značaj turnira, a sve u cilju pomoći fudbalskom razvoju mališana, prepoznala je i Sport Klub televizija. Na našim kanalima moći ćete da pratite direktne prenose mečeva.

Zamislite samo to, imaš 7 ili 8 godina i pojaviš se na televiziji, igraš utakmicu i ona se uživo prenosi… Verujem da za decu nema ništa lepše od toga”.

Pored takmičenja, u planu su i brojni drugi sadržaji. Između ostalog, deca će imati priliku da se druže i sa fudbalerom Liverpula Markom Grujićem.

Promoter turnira je Marko Grujić. On će doći, deliti dresove, družiti se sa decom, fotografisati… Imamo u planu još neke fudbalere, ali o tome ćemo naknadno”.

Marko Grujić

Getty Image

Marko Grujić

Sve je spremno da se sjajna ideja sprovede u delo. Ipak, u Atakanteu uz posebnu pažnju prate razvoj situacije sa koronavirusom u Srbiji.

Mi pratimo preporuke Ministarstva i kriznog štaba. Radimo sa decom i moramo da budemo obazrivi. Za sad smo sve organizovali i sa te strane nema nikakvih problema. Na terenu će biti 10-15 dece, roditelji na distanci na tribinama i neće biti nikakve gužve. Poštovaće se socijalna distanca. To je najbitnije...”.

KOVID-19 je prethodnih meseci bio nepremostiva prepreka svim sportskim dešavanjima. Jovanović veruje da to neće biti slučaj i ovoga puta.

Zar za decu ima nešto lepše nego da se igraju fudbal sa drugarima u periodu kad nema škole i kad su zabranjena putovanja? Čekati da ovo skroz prođe i zaustaviti sve, zaista da nema smisla. Lepo je vreme, igra se napolju… Mislim da je mnogo bolje za njih da budu na otvorenom i igraju fudbal, nego da sede kod kuće uz kompjuter”, zaključio je Mihailo Jovanović u razgovoru za Sport Klub.

Termini odigravanja FCA Horizon kupa su: 25. jul U10 uzrast, 26. jul U8 uzrast, 8. avgust U9 uzrast, 9. avgust U7 uzrast i 16. avgust U11 uzrast.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Loading...