Liga šampiona – šta dalje možemo da očekujemo?

Skener 16. jul 202013:49 > 14:13
Alexander Hassenstein Getty Images Sport

Prošlog petka obavljen je žreb za završni turnir najboljih osam klubova Lige šampiona koji će biti odigran od 12. do 23. avgusta u Lisabonu. Biće to najneobičnija završnica elitnog klupskog takmičenja prouzrokovana pandemijom koronavirusa.

Izvučena su dva para četvrtfinala koji čine PSŽ – Atalanta, kao i Atletiko Madrid – Lajpcig, a pobednici tih duela sastaće se u polufinalu. Na preostala dva četvrtfinalna para moraćemo da sačekamo dok se odigraju revanš utakmice osmine finala. Real ili Mančester Siti protiv Juventusa ili Olimpika iz Liona, dok u istom delu žreba čekamo ishode revanša između Barselone i Napolija, Bajerna i Čelsija. Na prvi pogled donja polovina žreba izgleda mnogo jače i tu treba očekivati velike okršaje pogotovo u četvrtfinalu dok sa druge strane PSŽ i Atletiko makar na papiru imaju  nešto veće šanse da prođu među najbolja četiri. Bavili smo se poznatim četvrtfinalnim duelima i najavili šta eventualno možemo očekivati u preostalim revanšima osmine finala.

Pari Sen Žermen – Atalanta

Moćni francuski šampion protiv sjajne Atalante koja uživa velike simpatije brojnih fudbalskih zaljubljenika. Dva tima čija se igračka filozofija zasniva na konstantnoj ofanzivi i velikom broju postignutih golova. Pari Sen Žermen se vratio među osam najboljih klubova Evrope posle nekoliko sezona u kojima je na razne načine ispadao u prvoj nokaut fazi (prošle godine eliminisao ga je Mančester Junajteda usred Pariza duboko u nadoknadi vremena).

Zbog pandemije koronavirusa, francuska Liga 1 je obustavljena pa su fudbaleri PSŽ proglašeni za šampione jer su ionako već imali ogromnu bodovnu prednost u odnosu na drugoplasirani Olimpik iz Marseja. Ono što može biti problem za Parižane uoči duela sa Atalantom jeste činjenica da su poslednju zvaničnu utakmicu odigrali još 12. marta kada su na Parku prinčeva sa 2:0 pobedili Borusiju Dortmund i tako se domogli četvrtfinala Lige šampiona. Nejmaru, Mbapeu i društvu bi sigurno bilo lakše da se prvenstvo nastavilo pa makar uglavnom igrali i revijalno.

Alex Grimm/Getty Images

Ipak, PSŽ neće biti bez takmičarskih utakmica do okršaja sa Italijanima jer će krajem jula odigrati prvo finale Kupa sa Sent Etjenom pa zatim i finale Liga kupa sa Lionom. Biće to dobre provere za sastav Tomasa Tuhela pred nastavak učešća u Ligi šampiona. Na nivou cele sezone, PSŽ izgleda dosta dobro iako mnogi i dalje sumnjičavo gledaju na njihove šanse da osvoje ušati pehar. Parižani su grupnu fazu završili sa pet pobeda i ispred madridskog Reala, dok su posle poraza u prvoj utakmici osmine finala od Borusije Dortmund odreagovali na pravi način i potpuno zasluženo u revanšu kod kuće nadoknadili zaostatak i sa ukupnih 3:2 prošli dalje.

Sa druge strane imamo debitanta u Ligi šampiona koji igra fantastičan fudbal. Sa uživanjem pratimo utakmice Atalante ne samo ove već i prethodne sezone. Tim iz Bergama  ima deset pobeda u Seriji A na poslednjih 11 utakmica (samo remi na gostovanju Juventusu gde je Atalanta vodila 2:1 do 90. minuta) i nalazi se na drugom mestu (u trenutku pisanja teksta) sa velikim šansama da ponovo bude deo elitnog evropskog fudbala. Gomez, Zapata, Iličić, Pašalić, Murijel i ostali fudbaleri zaista čine igru Boginje iz provincije čistom fudbalskom poezijom.

Atalanta je najefikasniji tim cele lige sa 93 postignuta gola na 33 meča. Mučili su se puleni Đan Pjera Gasperinija na početku prvog mandata u Ligi šampiona. Odmah su doživeli ubedljiv poraz 4:0 od zagrebačkog Dinama. U trećem kolu su izgubili 5:1 na gostovanju Mančester Sitiju, a posle četiri odigrane utakmice italijanski klub se nalazio na dnu grupe sa samo jednim bodom. Revanširali su se Dinamu kod kuće pobedom od 2:0 i na kraju uspeli u Ukrajini da potpuno razbiju neugodni Šahtjor iz Donjecka sa 3:0. Nije sve bilo ni do Italijana jer su fudbaleri Dinama iz Zagreba prokockali vođstvo od 3:1 u petom kolu protiv Šahtjora primivši dva gola duboko u nadoknadi vremena i tako ispustili istorijsku priliku za prolaz dalje. Sreća prati hrabre pa se tako Boginja provincije našla među 16 najboljih timova Evrope. Dvomeč sa Valensijom nije predstavljao nikakav problem jer se Atalanta sa obe pobede i ukupnih 8:4 plasirala u četvrtfinale gde apsolutno pripada. Možda nije zvučno ime, ali trenutno igra fudbal koji vredi makar četvrtfinala Lige šampiona ako ne i više.

Emilio Andreoli/Getty Images

Imaće Atalanta jednu utakmicu na neutralnom terenu da iznenadi favorizovani PSŽ za koga samo osvajanje Lige šampiona predstavlja krajnji cilj. Italijanima će svakako odgovarati daleko veći broj odigranih takmičarskih utakmica od francuskog kluba koji će ih imati samo dve. Po završetku Serije A imaće Gasperinijevi momci taman 10 dana da se odmore i pripreme za veliki okršaj sa odmornim Parižanima. Biće specifično igrati samo jednu utakmicu pa ne treba očekivati totalnu ofanzivu oba tima baš od početka, ali ako prvi pogodak bude postignut u ranom periodu igre onda možemo videti pravi festival golova. Gledajući napadački potencijal kojim raspolažu PSŽ i Atalanta sa pravom očekujemo efikasnu utakmicu i mnogo atraktivnih poteza. Italijani će sigurno ući u meč rasterećeniji, sa velikom željom da se nadigravaju. Pod velikim pritiskom će biti zvezde PSŽ da opravdaju ulogu favorita i ostanu na putu ka samoj završnici Lige šampiona. Ovo će biti prvi meč između dva pomenuta kluba.

Atletiko Madrid – Lajpcig

Drugi par četvrfinala Lige šampiona čine madridski Atletiko i još jedan debitant u ovoj fazi turnira nemački Lajpcig. Biće ovo sudar dve potpuno različite fudbalske ideologije. Atletikova defanziva i jedna od najčvršćih odbrana u Evropi protiv napadačke i vrlo otvorene igre koju preferira sve moćniji nemački predstavnik. Nakon što se španska La Liga nastavila posle pauze zbog pandemije koronavirusa, stiče se utisak da Atletiko definitvno bolje igra nego u prvom delu sezone. Jordandžije su obezbedile novo učešće u Ligi šampiona što je bio prioritet posle povratka na teren imajući u vidu da se klub neočekivano rano oprostio od borbe za titulu. Odlične partije Saula i Ljorentea, vrlo dobri Karasko, Koke, Parti  i naravno fantastični Oblak na golu su pokazatelji da Atletiko i te kako ima raspoložive snage za velike izazove u Ligi šampiona. Ne treba zaboraviti ni Žoaa Feliksa, koji se sve bolje snalazi u specifičnom sistemu Dijega Čola Simeonea. Tu su još napadači Morata i Kosta, koji nisu uvek na očekivanom nivou,  ali mogu da pomognu.

Octavio Passos/Getty Images

Madriđani su grupnu fazu takmičenja završili na drugom mestu iza Juventusa. U osmini finala dobili su verovatno najtežeg mogućeg protivnika, aktuelnog šampiona Evrope (sada već i Engleske) Liverpul. Pamtiće dugo tu noć na Enfildu navijači madridskog kluba jer se na čudesan način Atletiko vratio u igru i sa tri postignuta gola u produžecima uspeo da sa 0:2 preokrene na 3:2 i izbaci slavni engleski klub iz daljeg toka takmičenja. Ogromna pobeda za četu Čola Simeonea koja daje nadu da posle poraza u finalima 2014. i 2016. godine od gradskog rivala Reala, možda ove sezone konačno može osvojiti ušati pehar. Opet ih mnogi neće svrstati u najuži krug kandidata, ali to za Atletiko nije ništa novo i uloga favorita iz senke savršeno odgovara Jorgandžijama. Još dve jake utakmice u domaćem prvenstvu su pred crveno-belima iz Madrida do duela sa Lajpcigom.

Ambiciozni Lajpcig nije izdržao do kraju u trci za šampionsku titulu Bundeslige i na kraju se zadovoljio trećim mestom iza Bajerna i Borusije. Promenljiva forma i gubitak bodova protiv nekih slabijih rivala oslikavali su Lajpcigov učinak u nastavku nemačkog prvenstva. Najveći problem za ekipu Julijana Nagelsmana uoči meča sa Atletikom predstavlja odlazak najboljeg igrača i strelca Tima Vernera u londonski Čelsi. Bez tako ubojitog napadača biće mnogo teže Nemcima da probiju tvrdu odbranu Jorgandžija. Lajpcig se okrenuo više puta oprobanom receptu i iz sestrinskog Red Bul Salcburga doveo korejskog fudbalera Hvanga Hi-Čana koji može da pokrije sve pozicije u napadu. Momak od koga se mnogo očekuje, ali biće mnogo teško nadomestiti Vernerov odlazak. Navijači će se najviše uzdati u već proverene snage koje predvode Šik, Zabicer, Haidara, sve bolji Olmo, Forsberg, Upamekano i drugi. Takmičenje po grupama u Ligi šampiona fudbaleri Lajpciga su okončali na prvom mestu ispred Liona, Benfike i Zenita. U nokaut fazi su bez ikakvih problema sa ukupnih 4:0 izbacili prošlogodišnjeg finalistu Totenhem.

Kada se sve sabere, Atletiko ima veće šanse za prolaz u polufinale ponajviše zbog mnogo većeg iskustva od protivnika, ali i neigranja Vernera što bi trebalo biti od velike pomoći. Još su Jorgandžije u punom takmičarskom ritmu i verovatno formu polako tempiraju upravo za okršaj sa Lajpcigom. Sigurno će ući u utakmicu vrlo oprezno i moguće prepustiti terensku inicijativu rivalu prvih 10-15 minuta. Simeone ništa neće prepustiti slučaju i forsiraće ako treba najružniji mogući fudbal samo da Atletiko prođe dalje.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Biće zanimljivo kako će na veliki izazov odgovoriti najperspektivniji trener današnjice Nagelsman. Hoće li od starta krenuti ofanzivno da proba ranim golom poremetiti Čolovu koncepciju ili će ući u neku vrstu nadigravanja sa temperamentnim Argentincem. Moraće na taktičkom planu savršeno da pripremi utakmicu jer igrati na ispadanje protiv madridskog Atletika predstavlja vrlo zahtevan izazov. Biće odigrana samo jedna utakmica i to bi trebalo u neku ruku da poveća šanse nemačkom klubu jer svi znamo kako su mnogi velikani prolazili u dvomeču sa Jorgandžijama. Nedavno su to na svojoj koži najbolje osetili fudbaleri Liverpula. Atletiko i Lajpcig se nikada ranije nisu sastajali.

Neraščišćeni računi u osmini finala

Preostala dva para četvrtfinalne runde dobićemo tek pošto budu odigrane revanš utakmice osmine finala. Prvo počinjemo od najzvučnijeg para koji čine Real Madrid i Mančester Siti. Građani trenutno igraju odličan fudbal što su nedavno na najbolji način demonstrirali ubedljivim trijumfom nad novopečenim šampionom Premijer lige Liverpulom od 4:0. Pep Gvardiola stalno ističe zadovoljstvo zbog načina igre svog tima koji deluje potpuno spremno za predstojeće evropske izazove. Real ima veliku šansu da prvi prođe kroz cilj u šampionskoj trci sa Barselonom jer na dva kola do kraja La Lige ima četiri boda prednosti. Ekipa Zinedina Zidana se nalazi u seriji od devet uzastopnih pobeda i ukoliko vrati titulu na Santjago Bernabeu ući će sigurno sa mnogo više samopouzdanja u revanš sa Gvardiolinim timom. Mančester Siti ima ulogu favorita pre svega zahvaljujuči trijumfu iz prve utakmice na gostovanju Madriđanima rezultatom 2:1 i generalno gledano igra bolje i ubedljivije od svog protivnika. Pred Realom će biti zaista težak zadatak da preokrene situaciju u svoju korist na Etihadu, ali najtrofejniji evropski klub nikako ne treba unapred otpisivati. Pogotovo ne sa Zidanom na klupi.

Sledeći par čine Juventus i Olimpik Lion. Bjankoneri se nalaze na dobrom putu da i devetu godinu zaredom osvoje Seriju A uprkos tome što ne igraju prema očekivanjima. Jedva se Juventus izvukao kući protiv Atalante remijem, a pre toga izgubio je od velikog rivala Milana 4:2. Mauricio Sari definitvno nije uspeo da primenu svoju filozofiju sa dominacijom na terenu kroz pas igru i veliki posed lopte. Stalno se muči kako do kraja da uklopi trio Ronaldo, Dibala, Iguain. Mnogo toga ne štima u igri Stare dame. Ako želi da prođemeđu osam najboljih moraće da anulira poraz 1:0 iz prve utakmice na Žerlanu protiv Liona.

Valerio Pennicino/Getty Images

Za Francuze svakako jeste hendikep činjenica da su poslednju zvaničnu utakmicu odigrali još početkom marta u Ligi 1. Turbulentna i teška sezona za Lion tokom koje se mnogo bitnih igrača povređivalo pa je ekipa igrala vrlo promenljivo i završila tek na sedmom mestu domaćeg šampionata. Kao jedina prava pripremna utakmica pred put u Torino ostaje finalni susret Liga kupa sa PSŽ 31. jula. Bez obzira na poraz iz prvog meča, Juventusu se daju veće šanse za prolaz dalje. Stara dama ima kvalitetniji sastav predvođen Kristijanom Ronaldom i treba očekivati veliku ofanzivu domaćih od samog starta dok će gosti probati da sačuvaju svoj gol i na eventualne kontra napade priprete favorizovanom protivniku. Mnogima sudar Sitija i Juventusa izgleda kao najrealniji scenario za sledeći četvrtfinalni duel ali videćemo šta će se na kraju desiti.

Revanš meč između Barselone i Napolija na Kamp Nouu bi mogao biti mnogo zanimljiviji nego što većina očekuje. Katalonci i dalje važe za favorita posle remija 1:1 u Napulju, ali se tim Đenara Gatuza trenutno nalazi u sasvim dobroj formi i pruža bolje partije nego u periodu kada se igrala prva utakmica između dva pomenuta rivala. Po povratku na teren nakon duge pauze zbog koronavirusa, Napolitanci su uspeli na penale da savladaju Juventus i osvoje Kup Italije. U Seriji A imaju četiri trijumfa na poslednjih šest utakmica. Jedino su poraženi od izvanredne Atalante.

Barsa će verovatno izgubiti šampionsku trku sa Realom i ostaće joj Liga šampiona kao jedina šansa da izvuče sezonu. Atmosfera u samom klubu nije dobra, predsednik Bartomeu gotovo da je izgubio svako poverenje, a mnogo se priča o nezadovoljstvu prve zvezde Lionela Mesija. Još aktuelni prvak Španije igra slabo za svoje visoke standarde i izuzimajući partiju protiv Viljareala sve drugo nije bilo na zadovoljavajućem nivou. Blaugrana će biti pod imperativom prolaska u četvrtfinale dok se rasterećeniji Napoli uzda u svoje glavne adute poput Insinjea, Milika, Kaljehona, Mertensa i drugih. Nepredvidivi Italijani sigurno mogu napraviti problem Barseloni čak i na Kamp Nouu, pogotovo u ovom vrlo delikatnom trenutku za španskog velikana. Od Mesija i društva se ipak očekuje plasman dalje, ali ne smeju da potcene neugodne Napolitance koji izgledaju mnogo uigranije i konkretnije na terenu nego ranije.

Alex Caparros/Getty Images

Na kraju nam ostaje dvomeč između Bajerna i Čelsija. Tu nema mnogo dilema i posle apsolutne dominacije Bavaraca i pobede u prvoj utakmici na Stamford Bridžu od 3:0 samo čudo može da spase Plavce iz Londona. Bajern je rekordni osmi put uzastopno osvojio Bundesligu i nedavno sa 4:2 trijumfovao u finalu Kupa protiv Bajera iz Leverkuzena. Gotovo savršeno radi mašinerija Hansa Flika koju predvodi jedan od najboljih svetskih napadača Robert Levandovski. Tim sa Alijanc arene se pohvalio novim velikim pojačanjem Lirojom Saneom, koji bi trebalo još više da poboljša i ovako već moćnu ofanzivnu liniju nemačkog šampiona. Jedino što Bajernu ne ide na ruku je nova višenedeljna pauza do nastavka Lige šampiona, ali znajući Nemce neće tu biti mnogo opuštanja. Treba ih očekivati potpuno spremne za revanš sa Čelsijem.

Ekipu Frenka Lamparda do kraja sezone u Premijer ligi čeka žestoka borba za novo učešće u Ligi šampiona. Plavci igraju promenljivo sa usponima i padovima, ali se u ovoj tranzicionoj godini za klub može pohvaliti Lampard za mnogo toga (ponajviše za afirmaciju nekoliko sjajnih mladih igrača). Mnogo se očekuje od zvučnih pojačanja Vernera i Ziješa za sledeću sezonu. Čelsi pred sobom može da ima lepu budućnost i videćemo kako će se situacija dalje odvijati. Što se tiče revanša u Minhenu, šanse za engleskog predstavnika su minimalne. Bajern dobro pamti poraz iz finala Lige šampiona 2012. godine baš na svom stadionu. Nema potrebe da bilo gde žure, ali poznajući njihov mentalitet sigurno će želeti novu ubedljivu pobedu kako bi osveta bila kompletna i što surovija. Flikov sastav izgleda dovoljno jako ne samo za prolaz među osam najboljih već i do samog kraja. Nema Čelsi šta da izgubi i moraće od samog početka da ide grlom u jagode i eventualnim ranim datim golom ostavi kakvu takvu nadu. Ništa nije nemoguće ali imajući u vidu Bajernovu snagu i kompletni utisak koji ostavlja cele sezone sve osim plasmana dalje bilo bi ogromno iznenađenje. Ako budu na visini zadatka, gledaćemo novi okršaj Barselone i Bajerna što bi svakako bio pravi spektakl.