Prva teniserka sveta

Clive Brunskill Getty Images

Pokušala je da pobegne od tenisa, ali od sudbine nije mogla. Uz dvogodišnju pauzu, kratku karijeru kriket igračice, te mnogo uspona i padova u tenisu, Ešli Barti postala je Gren slem šampionka i zauzela je prvo mesto na WTA listi.

Ešli Barti morala je da pobedi sebe pre nego što je počela da pobeđuje i rivalke. Iako je imala obećavajuću juniorsku karijeru, Australijanka je 2014. odlučila da želi pauzu. Sa samo 18 godina poželela je da proba ‘normalan život’.

Iako je potencijal pokazala i u kriketu, zasigurno je znala da je čeka mesto u istoriji kada se tenisu vratila 2016. Tri godine kasnije postala je Gren slem šampionka i prva teniserka sveta. Tu poziciju 24-godišnjakinja drži i danas.

A njen put ka vrhu počeo je pre tačno dve decenija.

Povezano

Želja da bude najbolja odvela ju je na teniski teren kada je imala svega četiri godine. Kao dete je igrala netbol. Ipak, odlučila je rano da se posveti tenisu jer nije mogla da parira sestrama Sari i Ali u netbolu.

„Prvi put kada sam joj dobacio lopticu, beng! Vratila ju je nazad“, prisetio se njen prvi trener Džim Džojs. „Nikada nisam video odlučnije dete“.

Već sa devet godina je trenirala sa starijim dečacima, a sa 13 je igrala protiv odraslih igrača.

Kvalitet je brzo pokazala i na takmičenjima. Imala je obećavajuću juniorsku karijeru, bila je druga na svetskoj rang listi, a 2011. je osvojila Vimbldon.

„Moje prvo putovanje u Evropu je trajalo šest ili sedam nedelja. Plakala sam svako veče. Sećam se da sam govorila mami da mrzim to što radim“, prisetila se Ešli svojih početaka.

Ipak, nije još bila spremna da odustane. Profesionalnu karijeru počela je u aprilu 2010. godine, da bi u glavnom žrebu WTA turnira učestvovala prvi put 2012.

Tokom 2013. ostvarila je prvu pobedu na WTA turniru u Maleziji, ali  to nije bila godina u kojoj se istakla u pojedinačnoj konkurenciji.

Zapravo, bila je to sezona u kojoj se probila u konkurenciji dublova. Partnerka joj je bila Kejsi Delakva. Udružene, dve Australijanke su odigrale tri finala Gren slemova – za titule su se borile na Australijan Openu, Vimbldonu i US Openu. Ipak, nisu osvojile nijednu.

Bila je to izazovna godina za Ešli, koja je tek napunila 17,  pošto je kod kuće provela samo 27 dana.

Chris Hyde Getty Images Sport

Uprkos svim problemima sa kojima se suočavala u singlu, Barti je i naredne sezone imala dobre rezultate u dublu. Zajedno sa Delakvom je osvojila drugu titulu, dok je do četvrtfinala stigla na Rolan Garosu i Vimbldonu.

Ipak, posle US Opena, došlo je do sloma. Nezadovoljna životom koji je vodila i sasvim sigurno izostankom boljih rezultata u pojedinačnoj konkurenciji, Barti je odlučila da je vreme za pauzu.

„Ešli je bila tužna sve vreme. Rekao sam ženi da moramo da se postaramo da bude srećna“, otkrio je otac Robert.

„Jesmo li bili razočarani kada je rešila da napravi pauzu? Jesmo. Ali kada smo je videli kako uživa sa sestrama, to je bilo mnogo bolje“.

Australijanka je odlučila da upozna sebe i stekne prijatelje, zbog čega se okrenula kriketu.

Iako nije prethodno tenirala taj sport, brzo je dobila ponudu da zaigra za Brizbejn Hit.

„Sve se dešavalo prebrzo u tenisu. Mnogo vremena provodila sam na putovanjima… Želela sam da steknem iskustva kao normalna tinejdžerka“, objasnila je Ešli.

„Htela sam da izađem iz mehura u kome sam živela dok sam igrala tenis putujući 30 sedmica godišnje. Upoznala sam mnogo prijatelja igrajući kriket, to me je dodatno oslobodilo pritiska. Opustila sam se, odmorila i ponovo stekla želju da igram tenis“.

Tenisu se vratila 2016. godine u februaru, posle završetka WBBL sezone. Prvobitno se takmičila u dubl konkurenciji i slabijim turnirima u singlu.

Narednu sezonu počela je van Top 250 i u singlu i u dublu, da bi godinu završila među najboljih 20 na obe liste. Na turniru u Maleziji, gde je ostvarila prvu pobedu u karijeri, osvojila je prvu titulu u pojedinačnoj konkurenciji. Tu sezonu završila je na 17. mestu.

Tokom 2018. osvojila je prvu Gren slem titulu. U paru sa Koko Vandevej trijumfovala je na US Openu. U polufinalu je par pobedio Barboru Krejčikovu i Katerinu Sinjakovu, koje su bile aktuelne šampionke Rolan Garosa i Vimbldona. U borbi za trofej savladale su Timeu Baboš i Kristinu Mladenović, koje su iste godine trijumfovale na Australijan Openu. Barti i Vandevej su spasle čak tri meč lopte u finalu.

Sa jasno određenim ciljem, pomalo ispod radara, Barti je počela 2019. godinu. Uoči Rolan Garosa je odigrala samo dva turnira na šljaci – u četvrtfinalu Madrida je izgubila od Simone Halep.

U Parizu je do prve i za sada jedine Gren slem titule u singlu došla kao osmi nosilac. U finalu je pobedila Marketu Vondrušovu, kojoj je prepustila samo četiri gema. Tokom celog turnira izgubila je samo dva seta.

Julian Finney Getty Images Sport

Barti je postala prva Australijanka koja je trijumfovala na Rolan Garosu još od Margaret Kort 1973, te prva igračica iz Australije koja je osvojila Gren slem od Samante Stosur 2011.

„Kada sam pravila pauzu, nisam mislila da ću se ikada naći u ovakvoj situaciji. Tada nisam mislila da ću ikada više igrati tenis. Bio je to period života u kojem sam morala da se pozabavim nekim stvarima u privatnom životu. Tada je to bila velika odluka, ali ona je učinila ovu titulu još značajnijom“, proučila je Ešli u Parizu.

Osvojila je potom titulu u Birmingemu i postala prva teniserka sveta.

Niz od 15 pobeda prekinut je na Vimbldonu, gde je u četvrtoj rundi izgubila od Alison Riske.

Godinu je završila na prvom mestu, pošto je na kraju trijumfovala i na Završnom turniru WTA, za koji je nagrađena sa 4.42 miliona dolara, što je najveća novčana nagrada u istoriji.

Kakva lekcija za sve.