Mandarić za SK: Da vratim Olimpiju u vrh, pa idem

Celje 69, Maribor 67, Olimpija 67... Da li je iko očekivao da će na kraju balade ovako izgledati tabela prvenstva Slovenije?

Peter Macdiarmid/Getty Images

Da će Celje prvi put u istoriji biti šampion, a da će Olimpija završiti tek na trećem mestu. Iako joj je bio potreban još samo gol u poslednjem kolu u Celju (2:2) da opet ogrne šampionski plašt.

Povezano

Kako u svakom zlu ima i nešto dobro, po svemu sudeći predsednik Olimpije Milan Mandarić će ostati još  jednu sezonu medju „zmajčekima“, iako je najavio odlazak na kraju sezone. Naime, pre nešto manje od godinu dana, sedeo sam u hotelu „Hilton“ sa čovekom koji je ostavio pečat u Engleskoj, Americi, Belgiji, Francuskoj… Kada mi je rekao da je vreme za rastanak. Ali, kako je ovaj gospodin – biznismen, rođeni pobednik, očigledno ga je duboko pogodio neuspeh, pa je promenio mišljenje.

Samo dan posle kraja sezone i remija u Celju, pozvao sam Milana Mandarića i, naravno, prvo sam ga upitao da li ostaje ili odlazi iz Ljubljane.

Prvo da kažem da sam razočaran. Očekivao sam, zacelo da budemo šampioni, mnogo šansi smo propustili u toku prvenstva, a ne samo u poslednjem kolu. I protiv Celja smo olako primali golove, a ćerdali šanse. I na kraju, oni su se radovali, ali da budem iskren do kraja, mnogo su slabiji tim od nas i od Maribora. I zato sam sada u dilemi. Šta mi je raditi“, rekao je Mandarić za Sport Klub.

Očigledno je da Mandarić, koji je i u biznisu kao i u fudbalu, navikao samo na uspehe, ne može tek tako da se pomiri sa trećim mestom.

Print screen/SK

Imam nekoliko prijatelja koji su spremni da mi se pridruže, postanu partneri, i finansijski pomognu da Olimpija stekne sve uslove da u narednoj sezoni ispravimo ovogodišnji neuspeh, osvojimo prvo  mesto i pokušamo da igramo u Ligi šampiona. To je uvek bio moj cilj jer da nije tako ja se ne bih ni hvatao u ovo fudbalsko kolo. Postoji i druga opcija, da Olimpija dobije nove vlasnike jer postoji  jedna grupa biznismena koja je spremna da je kupi“, naglasio je Mandarić.

Ipak…

Nisam gubitnik,  bliži sam odluci da prvo vratim Olimpiju na sam vrh slovenačkog fudbala pa onda da odem“, kaže Mandarić.

Ko malo poznaje Milana Mandarića zna da je on, pre svega, borac. Setite se samo šta je napravio sa Lesterom, kojim je rukovodio od 2006. do 2009. godine. Klub je spasao bankrota, regulisao sve dugove, rešio infrastrukturu, oformio odličan stručni štab, doveo pojačanja, a uz to napravio  i fondciju koja je sjajno radila svoj posao. Klub je stao na zdrave noge, Mandarić je otišao, a Lester je potom napravio senzaciju i postao prvak Engleske.

Ponosan sam na uspeh Lestera i nadam se da bar mali deo tog šampionskog kolača pripada i meni“, skromno je tada govorio Mandarić.

Ross Kinnaird/Getty Images

Sudbina je htela da dolazi u klubove (a i u kompanije) koji su bili u rasulu, spasavao ih je i vodio do velikih uspeha. Da podsetim, 1999. godine je preuzeo Portsmut koji je bio u stečaju. Doveo je Harija Rednapa i počeli su dobri rezultati. Klub je ostao u Premijer ligi, osvojen je i Kup, a kada je Milan otišao, u Portsmutu je napravljen njegov kip u prirodnoj veličini. Nažalost, Portsmut je danas u četvrtoj ligi. Vodio je ugledni biznismen i Šefild Venzdej, osnovao Akademiju, raširio skauting mrežu, vratio ga u život, iz treće lige došao do Čempionšipa, stigao do plej-of, ali je Premijer liga ostala samo san. I dok ga podsećam na engleske uspehe, Mandarić se vraća na slovenačke teme.

Lepo je toga se setiti, ali to je vreme prošlo. Mene sada muči Olimpija. Napravili smo mi mnogo grešaka tokom sezone, bilo je mnogo promena trenera, čini mi se da se i ekipa zasitila i da na tom planu moramo mnogo toga da uradimo u narednom periodu“, otkriva Mandarić.

I Mandarić već razmišlja unapred što jasno govori da ostaje u Ljubljani bez obzira na neke nedoumice.

U svakom slučaju moramo da dovedemo iskusnog i uspešnog trenera koji će dobiti odrešene ruke i maksimalno poverenje, a sigurno je da treba angažovati četiri-pet pojačanja. Kada kažem pojačanja, mislim da te novajlije moraju da budu glavni u ekipi i nosioci igre, a ne da ih mi pravimo igračima. Nemamo za to vremena jer Olimpija uvek mora da bude najbolja“, kaže prvi čovek Olimpije.

Ne plaši se Mandarić ni Celja ni Maribora…

Čestitam Celju na tituli, ali mislim da nije na nivou Olimpije, tim je njihov uspeh veći. Maribor ima mnogo problema, ali ja u to ne bih ulazio. Olimpija mora da pobedi prvo sebe, a onda će sve doći na svoje mesto“, ističe Mandarić.

Štoper Olimpije Maki Banjak nosiće u novoj sezoni dres Partizana, ali je u poslednje vreme bio krivac za nekoliko golova. I protiv Celja, u odlučujućem meču, izveštači su konstatovali da je kriv za prvi gol a da je slabo reagovao i kod drugog, odlučujućeg. Milan, međutim, s osmehom kaže:

Kamerunac je dobar igrač, nije to sporno, samo će Savo morati da mu ’glavu izmasira’“.

Milan Mandarić živi na relaciji London – Njujork – Ljubljana. I ništa mu nije teško.

Odlazim u Ameriku iduće nedelje, ostaću desetak dana a onda se vraćam jer već 12. avgusta počinje  prvenstvo“, rekao je Mandarić.

Jasno kao dan. Milan Mandarić i Olimpija i dalje „ruku pod ruku“.