Manute Bol – džin velikog srca

Mike Powell/Getty Images

Sjajni nastupi Bola Bola za Denver u mečevima pred nastavak NBA sezone bili su prilika da se stariji ljubitelji košarke prisete njegovog pokojnog oca – Manutea Bola, koji je bio jedna od najvećih atrakcija u ligi krajem osamdesetih i početkom devedestih, pre svega zbog visine od 231 centimetra.

Manute je rođen u Turaleju u Južnom Sudanu kao član plemena Dinka. Otac, majka i sestra su bili viši od dva metra, dok je navodno deda bio visok dva metra i 39 centimetara. Bol je kao tinejdžer čuvao stoku u svom plemenu, nije imao nikakvo obrazovanje i želeo je da postane fudbaler. Tokom služenja vojnog roka prvi put je zaigrao košarku. Kasnije ga je tokom jednog kampa u Africi primetio američki trener Don Fili koji ga je 1982. godine poslao u Sjedinjene Američke Države kod svog prijatelja Kevina Mekija koji je sa klupe predvodio Klivlend Stejt Univerzitet. U papirima koje je doneo iz Sudana Bol je zvanično bio visok 155 centimetra, pošto je u domovini bilo lakše da ga izmere dok sedi.

Pošto nije imao nikakve podatke o datumu rođenja, a ni sam nije znao kad je tačno rođen, trener Meki mu je iz glave odabrao 16. oktobar 1962. godine, kako bi kao 19-godišnjak mogao da nastupa za njegov tim u NCAA ligi. Sam Meki je kasnije izjavio da je siguran da je Bol pri dolasku u Ameriku imao više od 30 godina, a da je tokom poslednjih sezona u NBA bio blizu 50.

Međutim, Bol nije znao ni reč engleskog pa nije mogao da dobije stipendiju od koledža tako da se 1983. prijavio na NBA draft, gde su ga u petoj rundi kao 97. pika odabrali San Dijego Klipersi. Ipak, NBA je njegov odabir proglasio nevažećim. Zbog toga je Bol prvi zvaničan meč u Americi odigrao za manji Bridžport Univerzitet u drugoj diviziji NCAA. U prvoj sezoni imao je neverovatnu statistiku od 22 poena, 13 skokova i 7 blokada po meču. Ponovo se prijavio na draft 1985. godine kada je izabran sa 31. pozicije od Vašington Bulitsa. Postao je zvanično najviši igrač u istoriji NBA lige, a u prvoj sezoni beležio je više od pet blokada po meču. U međuvremenu je naučio engleski, bio je magnet za navijače i jedan od najvećih šoumena u NBA. Novinari su ga opsedali na svakom koraku, a 1987. objavljen je članak u kome se pojavila informacija da je Manute kopljem ubio lava kada je imao 15 godina. Kasnije se Bol poverio prijatelju da se samo šalio sa novinarima. Posle Vašingtona igrao je u Golden Stejtu, Filadelfiji i Majamiju.

Tokom drugog boravka u Bulitsima igrao je zajedno u ekipi sa Rumunom Džordžom Murešanom  koji je takođe visok 231 po čemu su do danas ostali najviši tandem u istoriji košarke.

Karijeru je završio Voriorsima 1995. godine. Ostao je jedini košarkaš ikada viđen u NBA koji je u svojoj karijeri imao više blokada (2.086) nego poena (1.599).

Bio je omiljen i među saigračima i među navijačima i imao je sličnu popularnost kao danas Boban Marjanović. Tokom nastupa u Filadelfiji postao je blizak prijatelj sa Čarlsom Barklijem koga je jedini zvao – Čarli. Barkli je svojevremeno izjavio da je Bol izuzetno pametan čovek, da ima veliko srce i da je odan prijatelj. Takođe, Barkli je smatrao da mu je san da živi u svetu gde bi svi bili kao Bol.

Manute Bol je mnogo veći pečat ostavio van košarkaškog terena, pošto je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama kako bi pomogao svom rodnom Sudanu. Novac zarađen u NBA trošio je na obnavljanje i otvaranje bolnica, vrtića, škola i sportskih objekata. Nakon NBA lige mu je ponestalo novca, pa je zarađivao kao šoumen, a tada se oprobao i kao bokser, hokejaš i džokej. Ponovo je sav novac slao u Sudan gde je pomogao izbeglicama građanskog rata.

Tim de Frisco /Allsport

Tokom saobraćajne nesreće 2004. godine u Konektikatu slomio je vratne pršljenove vozeći se u taksiju. Imao je problem sa bolničkim računima pošto nije imao zdravstveno osiguranje.

Manute Bol preminuo je usled otkazivanja bubrega 10. juna 2010. godine u SAD, ali je sahranjen u Sudanu. Bol je često govorio da mu je najveća želja da u Sudanu bude mir i da Južni Sudan dobije nezavisnost što se dogodilo sedam meseci nakon njegove smrti.

Bol je iza sebe ostavio desetoro dece iz dva braka. Jedan od njegovih sinova Bol Bol trebalo bi u subotu da odigra prvi zvaničan meč u NBA ligi kada Denver igra protiv Majamija.