Gospodin u zelenom sakou

Getty Images/Kevin C. Cox

Eldrik Tont Vuds, ili onako kako ga ceo svet zna Tajger Vuds, jedan od najboljih golfera na svetu i jedan od najprepoznatljivijih sportista planete. Paralelno sa uspesima nizao je i skandale. Recept da postaneš superstar.

Bio je briljantan i u juniorskim i koledž danima, ali svet je čuo za njega praktično čim je postao profesionalac.

Uplovio je u profesionalne vode sa 20 godina, 1996. godine. Sledeće će biti uvršten u golfersku Kuću slavnih.

Već u prvoj profesionalnoj godini, tačnije do kraja aprila 1997. osvojio je tri PGA turnira i na to dodao prvi mejdžor trofej na Mastersu 1997. Prvi put se probio na prvo mesto na svetu u junu 1997, ni godinu dana nije bio profesionalac. Prvih deset godina 21. stoleća bio je najdominantnija figura u svetu golfa. Od avgusta 1999. do septembra 2004. bio je prvi igrač sveta (264 nedelje). Ponovio je to u periodu od juna 2005. do oktobra 2010. (281 nedelja). U tom periodu osvojio je 13 mejdžor turnira.

Sledećih deset godina njegove karijere obeležile su brojne povrede i problemi u privatnom životu, a nije ga bilo na terenima od decembra 2009. do aprila 2010. Bio je na pauzi kako bi razrešio probleme sa suprugom što se na kraju završilo razvodom i spektakularnim priznanjem brojnih neverstava. Sve je to lepo bilo upakovano kao „problem sa ovisnošću o seksu“. Spektakl za medije u kome su, naravno, prednjačili oni u Americi.

Povezano

Do novembra 2011. pao je na 58. mesto na svetu, da bi zatim usledio spektakularan povratak na prvo mesto koje je držao od marta 2013. do maja 2014. godine. Usledile su nove povrede, operacije, „neslaganja“ sa zakonom i ispadanje sa svetske liste najboljih 1.000 golfera. U periodu od avgusta 2015. do januara 2018. pojavio se na samo jednom turniru. Činilo se te 2018. da je ponovo onaj stari – osvojio je Tur čempionšip, prvi veliki turnir nakon pet godina, a 2019. godine trijumfovao je i na Mastersu – bio mu je to prvi mejdžor nakon 11 godina. Prošle godine vratio se i u reprezentaciju SAD i slavio u Prezidents kupu.

Novom velikom povratku prethodilo je hapšenje zbog sumnje na vožnju u alkoholisanom stanju. Vuds je tvrdio, a posle se to pokazalo kao tačno, da nije pio i da je za volanom zaspao zbog reakcije na lekove koje je pio nakon operacije kolena. I sam je rekao da ga je to „pokrenulo“ i ponovo vratilo na pobedničke staze.

Prva decenija tokom koje su se uspesi nizali jedan za drugim, a rekordi stari i po pola veka padali pred njim kao da ih nije ni bilo, rekordni su bili i ugovori koje je potpisivao sa sponzorima. Najbolji brendovi iz svih svera života utrkivali su se da mu daju desetine, pa i stotine miliona dolara. Kada je 2000. godine produžio saradnju sa Najkijem dobio je 105 miliona dolara na ime petogodišnje saradnje. Bio je to najvredniji ugovor koji je jedan sportista dobio u to vreme.

Kada su na videlo izbili različiti skandali koji su pratili njegov razvod, sponzori su počeli jedan po jedan da otkazuju saradnju. Ali, to se ponovo promenilo kada se vratio na tur. Ipak, ne u tako megalomanskim razmerama.

Spekulisalo se da će majka Vudsovo dvoje dece dobiti gotovo pola milijarde dolara na ime razvoda, ali se na kraju ispostavilo da je iz razvoda izašla bogatija za „samo“ 110 miliona. Tu nisu uračunate nekretnine koje su pripale bivšoj gospođi Vuds i hipoteke koje na njih plaća poznati golfer, kao ni novac koji isplaćuje na ime izdržavanja dece.

Getty Image/Kevin C. Cox / Staff

Iako je saopštenje koje je par objavio nakon dogovora o razvodu zvučalo normalno i civilizovano, žuta štampa je mesecima uživala u razvlačenju najboljeg golfera sveta po svojim stranicama.

Brojna neverstva i preljube Vudsov PR tim je sveo na „ovisnost o seksu“ pa je golfer proveo nekoliko meseci u ustanovi za rehabilitaciju u Misisipiju.

Cela ova priča oko razvoda, koliko god nema nikakve veze sa njegovom karijerom, zapravo je učinila da se o njemu još više priča. Kao i pad i novi povratak koji su usledili. Ova strana njegovog života ne remeti dugačku listu rekorda koju je ispisivao tokom karijere, niti umanjuje značaj svih nagrada koje je dobio. Dodaje samo ono nešto što je, čini se Amerikancima potrebno da izuzetno uspešan sportista postane supesrtar.

Od prvih dana, pa sve do danas, ljubitelji golfa širom sveta daju mnogo novca za neku sportsku memorabilu koja ima bilo kakve veze sa njim. To se nije menjalo ni u vreme kada je bio u igračkoj i privatnoj krizi, ni u vreme kada su golfom gospodarili Rori Mekilroj ili Džordan Spit, ali se svakako pojačalo kada je 2019. uspeo ponovo da pobedi na Mastersu. Recimo, za najobičniju potpisanu fotografiju ljudi plaćaju skoro 2.000 dolara, a potpisana rukavica vredi i preko 10.000 zelenih novčanica. A prodaje se sve, od kačketa i majica, preko patika, rukavica i štapova, do fotografija sa turnira koje je Tajger potpisao. Cena, sitnica od par desetina do par desetina hiljada dolara.