Streeter Lecka/Getty Images

Blog ostalo

09.08.2020 | 12.00

Momak od pola milijarde dolara

Svedoci smo pomeranju granica kada su unosni ugovori u NFL u pitanju. Godinama unazad najbolji pojedinci upisuju se u istoriju kao najplaćeniji na svojoj poziciji, a pre početka nove sezone rekordi bivaju oboreni iznova i iznova.

Patrick Mahomes

Jamie Squire/Getty Images

Igra neprestano evoluira, prototip igrača na određenim pozicijama se potpuno promenio u odnosu na period od pre dve decenije kad smo na ovim prostorima počeli da gledamo NFL utakmice. Današnji lajnbekeri više podsećaju na sejftije iz tog perioda, defanzivni bekovi su sve krupniji jer se mnogo više ide na pas nego na trčanje, a treba ispratiti hvatače koji su produktivni po ulasku u ligu, sve je više kvoterbekova koji trče i sve više trenera koji implementiraju akcije trčanjem za poziciju koja je nekada bila mnogo statičnija. Naravno, anomalije uvek postoje i moram reći da su i u prošlosti kvoterbekovi trčali. Bili su u manjini, da, ali bili su primećeni i viđeni kao idoli od strane mlađe generacije koja je stasala i preuzela NFL. Konačno smo videli da takav tip kvoterbeka može da osvoji i Superboul što nije bio slučaj u prošlosti. Naravno da je osim sposobnosti da trčite potrebno da posedujete i snažnu ruku i da budete precizni kao velikani koji predvode ligu statistički (govorim o istoriji NFL). Šta raditi kad prepoznate takav talenat? Pomerate granice i dajete ugovor kakav nije viđen do tada.

Počeo bih priču sa Raselom Vilsonom koji je do pre nekoliko nedelja bio najplaćeniji kvoterbek lige sa 35 miliona godišnje u proseku. Šta je Rasel uradio da zaradi taj novac? Dva puta je vodio svoj tim do Superboula i osvojio je jednom Lombardijev trofej sa Sihoksima. Mnogi će reći da zasluge pripadaju odbrani koja je bila među najboljim u ligi tih godina, ali ovo je timski sport, pobeđuješ i gubiš kao tim. Rasel je od Sijetla koji nije imao neke velike zvezde ofanzivno napravio tim koji i dan danas uspeva da se plasira u plej-of. Iako nikada nije imao glas za MVP priznanje Rasel po mišljenju mnogih igrača i analitičara spada u sam vrh na poziciji koju igra. Pogledajte listu desetorice najplaćenijih igrača na poziciji kvoterbeka i videćete da se verovatno ne poklapaju sa vašom listom deset najboljih igrača na toj poziciji. Ali, to je NFL.

Najplaćeniji igrači u NFL
1. Patrik Mahoms (Kanzas Siti Čifs) – 45 miliona
2. Rasel Vilson (Sijetl Sihoks) – 35 miliona
3. Ben Rotlisberger (Pitsburg Stilers) – 34 miliona
4. Džered Gof (Los Anđeles Rems) – 33,5 miliona
4. Aron Rodžers (Grin Bej Pekers) – 33,5 miliona
6. Kirk Kazins (Minesota Vajkings) – 33 miliona
7. Karson Venc (Filadelfija Igls) – 32 miliona
8. Dak Preskot (Dalas Kaubojs) – 31,4 miliona (tag)
9. Met Rajan (Atlanda Falkons) – 30 miliona
10. Rajan Tenehil (Tenesi Tajtans) – 29,5 miliona

Sport klub


Draft 2017. godine je doneo nekoliko iznenađenja i razloga da i danas pričamo o tome koliko skauti zapravo znaju ili ne znaju. NCAA šampion Dešon Votson je izabran tek posle Mičela Trubiskog, a za mnoge je mašina za jarde sa Teksas Tek univerziteta Patrik Mahoms bio iznenađenje. Tri godine kasnije Mahoms u svojoj vitrini ima MVP pehar, Lombardijev trofej i šampionski prsten. Za dve godine kao starter je vodio potpuno izgubljenu franšizu Kanzas Siti Čifsa do Finala AFC i do titule, sve uz impresivnu statistiku koja nije viđena tako rano u karijeri čak ni najboljih kvoterbekova. Činjenica je da ima mnogo dobrih saigrača oko sebe, činjenica je da ima jednog od najboljih trenera u istoriji ove igre, ali takođe ne možemo osporiti i neverovatan talenat. Iskreno, očekivao sam ovog leta potpisivanje ugovora od bar 40 miliona godišnje, verujem da su svi, a onda su Čifsi šokirali ceo svet. Da, Mahoms je sin bivšeg bejzbol igrača, ali ne verujem da je iko očekivao bejzbol ugovor u NFL. U ligi gde je mnogo povreda svake sezone osloniti se na nekoga na period duži od pet godina je skoro pa nerealno, ali Čifsi veruju da imaju talenat kakav se retko viđa, a ugovor ide na ruku svima.

U eri seleri kepa teško je imati previše zvezda na rosteru, a Kanzas Siti je pronašao način da sve igrače koji spadaju u krem lige počaste adekvatnim ugovorima. Tajrik Hil i Trevis Kelsi spadaju u top pet igrača po primanjima na svojim pozicijama i biće na rosteru bar još dve sezone, ostali ofanzivci će prihvatiti manje novca jer su svesni da se u Kanzasu gradi nešto posebno. Defanzivno su Čifsi čekali dugo da potpišu Krisa Džonsa koji je uz kolegu iz sekunderija Tajrana Metjua među najplaćenijim igračima na svojoj poziciji. Do 2022. godine svi pomenuti igrači će ostati na rosteru Kanzas Siti Čifsa koje svi vidimo među najboljim timovima u ligi. Preporučujem da pogledate Sport Klub NFL Podkast na Youtube platformi gde je tema ’’Power rankings’’ ako želite više detalja.

Dolazimo do ugovora koji je pomerio granice, ugovor Patrika Mahomsa koji bi mladom kvoterbeku mogao da donese pola milijarde dolara za deceniju igranja fudbala.

Patrick Mahomes

Elsa/Getty Images

Čifsi su morali da budu kreativni i da pronađu način da zadrže momka koji može tako brzo da se prilagodi da je gotovo izvesno da će njegova karijera biti duga i uspešna. Ako izuzmemo ozbiljnije povrede sve češće viđamo da kvoterbekovi imaju karijere duže od decenije, tako da možda i nije bio preveliki rizik ponuditi ovakav ugovor. Najbitnije za zvanične prvake NFL jeste da njihova mlada zvezda u prvih nekoliko sezona neće zarađivati velike novce. Iako je dobio deset miliona po potpisivanju ugovora kao bonus i 140 miliona koji su zagarantovani, do 2023. godine Mahoums će zarađivati manje od 30 miliona po sezoni. To će se naravno kompenzovati u kasnijim sezonama kad Čifsi krenu u ribilding i otpuste ostale zvezde jer jednostavno, tako funkcioniše NFL. U sledeće dve, tri sezone Čifsi će manje više imati isti tim i priliku da probaju da učine nešto nalik Petriotsima, da osvoje bar tri titule i upišu se u istoriju kao dinastija.

Mahomsova zarada po sezoni
2020 – 10,825 miliona (ukupna zarada)/ 825.000 (za sezonu)
2021 – 22, 807 miliona (ukupna zarada)/ 990.000 (za sezonu)/ 21, 717 miliona (roster bonus)/ 100.000 (trening bonus)
2022 – 29,45 miliona (ukupna zarada)/ 1,5 milion (za sezonu)/ 27.4 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2023 – 40,45 miliona (ukupna zarada)/ 5,5 miliona (za sezonu)/ 34,4 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2024 – 37,95 miliona (ukupna zarada)/ 2,5 miliona (za sezonu)/ 34,9 miliona  (roster bonus/ 550.000 (trening bonus)
2025 – 41,95 miliona (ukupna zarada)/ 2,5 miliona (za sezonu), 38,9 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2026 – 41,95 miliona (ukupna zarada)/ 2,5 miliona (za sezonu), 38,9 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2027 – 59,95 miliona  (ukupna zarada)/ 10 miliona (za sezonu)/ 49,4 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2028 – 44,45 miliona (ukupna zarada)/ 13 miliona (za sezonu)/ 30,9 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2029 – 44,95 miliona (ukupna zarada)/ 20,5 miliona (za sezonu)/ 23,9 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2030 – 50,45 miliona (ukupna zarada)/ 27 miliona (za sezonu)/ 22,9 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)
2031 – 52,45 miliona (ukupna zarada)/ 38 miliona (za sezonu)/ 13,9 miliona (roster bonus)/ 550.000 (trening bonus)

Patrick Mahomes

Kevin C. Cox/Getty Images

Osim rizika od povrede postoji i rizik zasićenja, retka i neizlečiva ’’bolest’’ kod pojedinih igrača koji zabeleže uspeh rano u karijeri ili se finansijski obezbede, pa više ne osećaju potrebu da se takmiče kao na početku svoje karijere. Ne možemo znati sa sigurnošću, ali deluje da Mahoms nije takav. Deluje da mu je misija da se zabavlja i da dostigne velikane koji su igrali u prethodnoj eri i polako usporavaju u svojim poznim igračkim godinama. Ispred njih je Kanton i Kuća slavnih, iza njih su kilometri i kilometri filma, godine odricanja, treninga, posvećenosti i konstantnosti. Kad uspeš da prebaciš 5.000 jardi u svojoj prvoj pravoj sezoni, budeš MVP, osvojiš Superboul u drugoj, ne staješ, ideš dalje odlučan da dok imaš vetar u leđa dostigneš nivo najboljih ikada viđenih. Da, nisam pomenuo i najveći ugovor u istoriji u trećoj sezoni, i to bi trebalo da natera čoveka da pokaže da je to u potpunosti zaslužio.

Šta ovo znači za igrače u NFL i budućnost ugovora koji tek slede. Granice se pomeraju svake godine, ali samo posebni talenti bivaju nagrađeni na ovaj način. Nijedan raning bek ma koliko bio dobar, konstantan i produktivan neće dobiti ugovor kao Kristijan Mekefri jer je ovaj momak pomerio granice igranja na svojoj poziciji. Tek treći igrač u istoriji NFL koji je uspeo da ima 1.000 ili više jardi kako trčanjem tako i nakon hvatanja. Osim toga tu je na svakoj utakmici, brz je, agilan, izdržljiv, konstantan i lice franšize. Svake godine se podiže granica za prosečnu zaradu na svim pozicijama, igrači obično čestitaju kolegama, pa ako odigraju dobru sezonu brže bolje pokreću pregovore za novi ugovor. Cene samo skaču, igrači obično skaču od sreće, a mi imamo o čemu da pišemo svake godine od marta do avgusta.

Naravno, za najkompleksniju poziciju u američkom fudbalu važe druga pravila. Dak Preskot, Dešon Votson i Lamar Džekson su igrači na poziciji kvoterbeka koji će nakon ruki ugovora tražiti velike novce jer svako od njih donosi X faktor timu za koji igra, a kada draftujete takvog kvoterbeka morate da gradite budućnost oko njega. Koliko god bili uspešni i dobri u pregovorima ne verujem da će iko od njih dobiti ugovor koji je dobio Patrik Mahoms. Ali, ugovori će rasti, pravila će se menjati, igrači će biti sve više i više zaštićeni i možda dočekamo na kraju i neke hip hop izvođače kako u svojim pesmama promene malo priču i nakon NBA novca se pohvale kako imaju NFL novac, jer ako ste klinac u SAD pola milijarde može da vas baci u duboko razmišljanje: „Zašto ja ne bih postao novi Patrik Mahoms“. Što je više igrača koji jure slavu, uspeh, titule, novac, to je liga neizvesnija, bolja i uzbudljivija, tako da je na nama da se zavalimo ispred malih ekrana, uživamo u majstorijama i čekamo novi ugovor koji će nas naterati da pričamo danima o njemu.

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Cakmy

Super analiticki i tacni podaci iz ugovora.Samo da nije pozurio?! Valjda nije!

Odgovori 0 0

DaniloVB

Odlican tekst Mixa, sad cekamo podcast :)

Odgovori 9 1

Pfc

Kao prvo hvala svima iz SK tima shto uopshte mozemo da uzivamo u nfl-u i svim ovim stvarima oko njega. Moje licno mishljenje je da ti igraci zaista zasluzuju sva ta primanja koja imaju. Da sad ne uporedjujemo neke druge sportove gde igraci zaradjuju i vishe od ovoga, ovi momci ne simuliraju, ne valjaju se vec ginu na terenu. Jedva cekamo pocetak sezone a do tad podcast.....

Odgovori 9 0

* Sva polja su obavezna

Montana spasao svoje unuče od kidnapovanja

Montana spasao svoje unuče od kidnapovanja

Montana spasao svoje unuče od kidnapovanja

Legendarni igrač američkog fudbala Džo Montana zajedno sa suprugom je sprečio kidnapovanje svog devetomesečnog unučeta.

Metkelf od tragičara do junaka Sihouksa

Metkelf od tragičara do junaka Sihouksa

Metkelf od tragičara do junaka Sihouksa

Sijetl Sihouksi slavili su u jednom od derbija treće nedelje protiv Dalas Kaubojsa na svom terenu 38:31.
Loading...