Patrick Smith/Getty Images

Blog ostalo

20.08.2020 | 12.00

Koprivica: Ne živim od "etiketa"

U ovoj vesti

KK Partizan NIS

„Bio sam ubeđen još u martu da će Olimpijske igre 2020. biti odložene, ali sam siguran da će se sledećeg leta održati u Tokiju. Svet ima hleba, ali bi i da se igra“.

Vladimir Koprivica

SK

Ovako razgovor za Sport klub započinje profesor dr Vladimir Koprivica (68), svetski priznat stručnjak teorije sportskog treninga, mag kondicije, punog koša nagrada za karijeru iz udžbenika.

Ne volim kada uz moje ime ide prefiks ’naj’, posebno u timskom sportu poput košarke. Ima boljih od mene, ali možda nisu imali koji gram sreće, ili nisu radili u velikim klubovima. Rezultati dođu ili izostanu iako uložite ogroman trud, ali me pomenute ’etikete’ ne nose, niti ’diraju’", skromno će savetnik za kondicioni rad u KK Partizan.

Ne menja se reda radi

„Ne mistifikujte posao kondicionog trenera. Pored fizičke spreme, snage, gde su tek taktika, prilagođavanje rivalima, oporavak...Mi smo mirniji kada počne stabilan, takmičarski deo, ako ide dobro. Ako ne ide, moraju korekcije, ali čega i kako. Ne samo da se tek tako nešto promeni“.

Tri decenije pod obručima, mnogo su više od hobija, uprkos univerzitetskoj profesuri, koja nije prestala ni po zvaničnom odlasku u penziju. Ali, i pravi sagovornik na temu – kako do forme u vreme koje svima kroji virus korona.

Planovi moraju da postoje bez obzira koliko to izgledalo teško i nemoguće. Na ispitu će biti ozbiljnost klubova i pojedinaca. Nekada u nevolji lako pređemo u defetizam, ali to nije karateristika velikih sportista. Imaju volje, energije i ljubavi, tako se odnose prema svom sportu, bez obzira da li će i kada biti takmičenja“.

Domaći košarkaši, pa i crno-beli, uz koje je, sa kraćim prekidom, godinama Koprivica, zbog epidemije su prekinuli sezonu i treninge polovinom marta, nastavili u maju, da bi prvenstvo nedugo zatim bilo i formalno otkazano. Usledio je odmor, briga zbog drugog talasa, a u ovo doba, počinju pripreme za 2020/21, uz „tonu“ neizvesnosti.

Bio sam zadovoljan stanjem igrača i kada su se okupili posle skoro dva meseca pauze. I tada su bili spremni bez obzira na funkcionalne probleme, nedostatak trčanja, rada sa loptom... Neki ni u ’kućnim’ uslovima nisu zanemarili šut. To ne govori toliko o dobrom planu stručnog štaba, koliko o ozbiljnosti pojedinaca, pa i klupske institucije. I tokom letnje pauze, u ovim vanrednim okolnostima, igrači su dobili upustva i, nadam da će biti u pravom stanju“.

kk partizan

KK Partizan/Dragana Stjepanović

U situaciji „počni, stani, pa opet počni“ treninge, ama baš ništa ne može da podseća na uobičajene sezone i pauze.

Nije virus samo zlo

„U doba korone smo shvatili koliko je važno i najobičnije kretanje. Možda pomogne da poboljšamo ličnu fizičku kulturu. Onda smo nešto uspeli iz nevolje. Da iz očajnog stanja izađemo jači, kao što je govorio Andrić: ’Kad nisam očajan, ne vredim ništa’. Kao što bih poželeo kolegama nastavnicima fizičke kulture povratak na tradicionalne časove. Može i onlajn, ali ništa bez pogleda u oči i praktične nastave“.

Nije lako isplanirati nastavak, ali iskustvo i praksa su me naučili da nijedna godina zapravo nije ista. Tako i eventualno kopiranje priprema bi bilo i jeste velika greška. Uvek pričam kao anegdotu kada se svojevremeno jedan fudbalski trener žalio na rezultate, a sve je uradio kao i prethodne sezone. Dodajem, zato i nije bilo rezultata. Evidenta je opasnost duge pauze, ali računam na profesionalnost igrača. Najteže je što nedostaju parametri da bi pripreme bile ’ful’“.

Ali, profesor Koprivica nije zatečen.

Iako je određen start regionalne lige i takmičenja u Evropi, sve može u danu da se poremeti ukoliko zdravstvena situacija eskalira. Ili šta činiti ako se neko iz tima u sred priprema ili kasnije zarazi... Moraju postojati alternative. Partizan je počeo pripreme 17. avgusta, detaljan plan postoji za prvu nedelju, a ostalo zavisi od individualnog stanja i, već pomenutih, ’viših’ okolnosti. Program rada diktira dužina priprema. Imaćemo više dana za ovosezonsko spremanje nego u leto 2019, ali ne kao nekada. Tada ste mogli da imate 14 dana uvodnog rada, pa se često odlazilo na takozvane visinske pripreme, posle kojih je sledio manje, više duži period da bi, primera radi, skočne sposobnosti bile na zadovoljavajućem nivou“.

Postoje li i rezervni planovi...

KK Partizan

ABA/KK Partizan NIS

Koprivica je kao kondicioni trener osvojio 22 domaća i regionalna naslova za tri decenije pod obručima, uglavnom sa Partizanom, mada je radio i u Crvenoj zvezdi. Bio je profesor i dekan beogradskog Fakluteta sporta i fizičke kulture, a trenutno je angažovan na privatnom Fakultetu za sport

Pripreme i rad sa košarkašima su žive stvari, a kada ima – nema nekih osnovnih parametara, pravite korekcije u hodu. Momci u crno-belom su veoma odgovorni i profesionalni, pa očekujem da izguramo valjano i u ekstremno drugačijoj sezoni. Čak i ako se dese odlaganja starta takmičenja, nećemo se zbuniti. Znate šta ne bi valjalo, da se nešto pomeri unapred. E, onda bi bila panika. Ne verujem u takav scenario, ali čovek mora na sve da misli“.

Onda da negde pohranimo i mogućnost da OI možda neće biti ni 2021. kako strahuju pojedini visoki sportski zvaničnici?

Nisam ni kockar, ni kladioničar, samo trezveno razmišljam. Kao što mi je unutrašnje ja govorilo još u proleće da će se mnoga takmičenja odložiti na godinu dana, prosto ’znam’ da će OI biti održane narednog leta, makar i bez publike. Svedoci smo da već sada tako funkcioniše, pre svih, profitabilni fudbal. Igre su svetska zabava, pa često okupe više zemalja nego što UN ima članica kao u Riju. Sport od toga živi. To je biznis koji će pobediti, ako je potrebno i razum. Oni koji upravljaju svetom, neće dati šansu sportu da se ne ’dese’ Olimpijske igre. Najvažnije je da nam sport vrati radost, da u budućnosti kao ljudi budemo srećni kada ne bude korone. Pre epidemije, nismo to shvatali“.

Tako razmišlja profesor Koprivica, koji kao nekadašnji najbolji student beogradskog Univerziteta, priznaje da nije voleo teoriju treninga, deo „fizičke“ nauke koji ga je proslavio. Kako život okreće...

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Miloš XI

Bravo gospođa Rado, retki su intervjui sa profesorom Koprivicom 👏

Odgovori 18 2

divljina

Aj baba mani se vise

Odgovori 2 34

Стефан

@divljina - покажи макар мало поштовања. Овај човек то заслужује. Хвала.

29 1

* Sva polja su obavezna

Zagorac: Dugo Zvezda nije imala ovakav kvalitet

Zagorac: Dugo Zvezda nije imala ovakav kvalitet

Zagorac: Dugo Zvezda nije imala ovakav kvalitet

Krilni igrač Partizana Rade Zagorac govorio je o derbiju ABA lige odigranom u ponedeljak, a posebno je apostrofirao kvalitet rivala, istakavši da je na višem nivou nego prethodnih godina.

KKCZ: Ova pobeda u rangu istorijskih

KKCZ: Ova pobeda u rangu istorijskih

KKCZ: Ova pobeda u rangu istorijskih

Uprava Košarkaškog kluba Crvena zvezda oglasila se saopštenjem povodom pobede tima u večitom derbiju protiv Partizana 86:85, ali se dotakla i drugih stvari vezanih za utakmicu.
Loading...