Obradović: Nema ko mi nije rekao ’ne dolazi u Zvezdu’

Skener 23. avg 202015:41 > 15:46
SK

„Sport, košarka, bude i prođe, a ostaje karakter, kakav si čovek. U roditeljskoj kući sam naučio da je iskrenost važna, i to me vodi do danas“.

Kažu da sam strog, a gde možeš nešto da napraviš bez reda i discipline. Zašto Crvena zvezda, pa moja ambicija, energija, želja da budem najbolji, tamo gde je najteže, u svom ’selu’“.

Povezano

Ovako priča Saša Obradović, trener crveno-belih za Sport Klub sa priprema na Kopaoniku. Nedelja je zasluženo slobodan dan, ima malo više lufta, pa se dotičemo raznih tema, od sumiranja rada na planini, koji je u završnoj fazi, pojačanja, preko uticaja „rekla – kazala“ do rivaliteta sa večitim rivalom.

Sa godinama sam naučio da se ne fokusiram na ono na čega ne mogu da utičem. Tako nema ko mi nije rekao, pre ozvaničenja saradnje, šta ću u Zvezdi, sve sa primerima… Kao da ja ne znam gde sam došao i kao da je na nekom drugom mestu manji pritisak. Posle deceniji i po trenerskog staža, stvarno je višak da mi to pričaju, dobronamerno ili na onaj drugi način. A šta ćemo sa skromnim klubovima nerealnih ambicija. Ih, šta sve nisam prošao“.

Iako će posle sledećih reči ostati pun koš nevernih Toma, Obradović nastavlja:

Došao sam da sa zadovoljstvom vodim svoj klub, gde sam igrački začet, otišao u beli svet, odrekavši se izvesnih finansijskih sredstava. To nije žrtva, već moj izbor. Igrači, stručni štab, ovde smo da pravimo rezultat za klub i, svoje karijere. Profesionalno i predano“.

KK Crvena zvezda

Obradovićev dan na Kopu započinje rano, oko pet ujutru („tada najbolje razmišljam o svemu od prethodnog dana“). Vežbanje u teretani, pa i kouč mora dobro da „izgleda“. Sastanci sa saradnicima, dva dvočasovna treninga, obroci, analize, gledanje snimaka… I, sad, čik da kaže da je nezadovoljan…

„Igor Kokoškov i ja se znamo još iz kadetskih dana Crvene zvezde, ali je on rano prekinuo karijeru zbog teške povrede. Nismo prekidali kontakt sve ove godine, iako je decenije proveo u NBA ligi. Sjajan je stručnjak, dobar izbor za selektora, kao i za Fenerbahče. Ali, neće biti prijateljski kada se sudarimo na startu Evrolige“.

Odlično urađen bazični posao za sada jer smo ovde do petka, 28. avgusta. Samo da ovako ostane. Ovo bi trebalo da bude garancija za formu, da traje bar izvesno vreme u predstojećoj sezoni. Jer, dosta faktora utiče na konstantnost forme kada se igra sve veći broj utakmica. Trenutno sam zadovoljan, imam neki presek stanja, a što bi mi treneri rekli – zdrav kolektiv. Neću da spominjem povrede, nije ih bilo, samo da tako ostane“.

Posle duže pauze, izazvane pandemijom, većine prvotimaca, mnogo novih (igračkih i trenerskih) lica, priprema u „poluizolaciji“, šta je bilo najteže u dosadašnjem periodu?

Ne bih ocenjivao, teško ili lako. Imam odgovorne saradnike, otvorene za saradnju. Mi smo profesionalci, sasvim dovoljno ambiciozni, jer drugačiji i ne mogu u Zvezdu. A tim je motivisan, to se vidi u svakoj rutini, pre i posle treninga, ostaju duže u dvorani. Uši su im ’otvorene’, a rade i više od zahteva stručnog štaba. Zato je lako sa ljudima istih ambicija“.

Krenula je priča, prvo timski napredak, pa i o pojedincima, bezopasne pedagoške težine.

KK Crvena zvezda mt:s

Generalno sam zadovoljan izborom stranaca (Hol, Volden, Lojd, Rit). Noko je ok, pridružiće nam se u Beogradu, posle manjih zdravstvenih problema, uspeće sve da nadoknadi. Strana pojačanja imaju ambiciju, određeno iskustvo, atletske sposobnosti i razumevanje igre. Mislim da će dobro odgovoriti na velika očekivanja. Evidentna je velika podrška iskusnih domaćih igrača, Lazića i Simonović, koji su deo nekadašnjih rezultata. Imaju karakter, harizmu, daju podrškuprogramu. Ma, niko od starijih igrača, a bilo je za očekivati, nije prozborio ni ’pola’ reči, recimo teške pripreme… To je za trenera velika stvar. Simonović i Lazić su važni za ovaj program, pomoć su treneru u kreiranju atmosfere, kao i što uče mlade da shvate svoje uloge“.

„U sportu formiraš navike, ali si životni invalid ako ostaneš samo u jednoj delatnosti. Nisi spreman za drugo, dođe do razočaranja, traženja i nenalaženja sebe. A ono što je bilo na gomili (novac) brzo ode. Toga se treba čuvati, kao i da sve ne ode na stomak, pa je trenerska tuga pregolema“.

Ovde nije bio kraj blic analizi.

Postojale su otvorene sumnje da li je Kuzmić dovoljno dobar da bude deo Zvezde, posle saobraćajke, povrede, oporavka, učinka u protekloj sezoni. Pozitivno ga ocenjujem, radio je celo leto, to se primećuje. U ovom trenutku, ne znam da li će da ponovi sezonu kada je bio kod kolege Radonjića, ali, posle svega što je prošao, bolji je. Slično važi i za Jagodić-Kuridžu, a koliko i kako ću da ga koristim, otom, potom, sada sam zadovoljan“.

Kako je krenuo, Obradović je morao i koju i mladim snagama…

Još prolaze prosec ’odrastanja’. Mnogo im fali u igri, tehničko-taktičkom delu… Tu smo da im pomognemo, ali moraju da su svesni da je svaki minut nagrada u Zvezdinom dresu“.

Da li će biti još pojačanja?

Biće, ne samo kod nas, nego i kod ostalih rivala. Teško je planirati, kada igraš mnogo utakmica, da svi ostanu zdravi, nevezano od problema sa kovidom-19. Ne smem ni da zamislim da neko bude pozitivan, pa pauza i, takav igrač kreće od nule. U dugoj sezoni, moraš da imaš dovoljan broj igrača da sve to iznesu, a ponekad je igračko osveženje neophodno kao reakcija na neki drugi način“, diplomatski će Obradović.

O ambicijama i da ne pričamo?

Matthias Kern/Bongarts/Getty Images

Najveće, nema šta da se doda, ni oduzme, pre svega, u regionalnoj i domaćoj ligi. A Evroliga, i tu imamo velika i, realna očekivanja. Ako su srednje rangirani rivali potpisali igrače, koji su bili na Zvezdinoj listi želja, a nismo imali finansijske mogućnosti, trebalo bi ’prikočiti’. Ako bi samo to određivalo status, odnosno mesto na tabeli, ne bi bili negde… Ipak, to nije jedini faktor. Naše ’karte’ su zajedništvo, klupska organizacija i podrška navijača“.

Anja i Rastko Obradović nisu krenuli košarkaškim stazama kao tata Saša ili tetka, koja je bila veliki Zvezdin talenat. Ćerka studira grafički dizajn u Španiji, a sin završava srednju školu u Berlinu i sestrinim će fakultetskim putem.

Kako ovo poslednje kada će se najverovatnije igrati u praznim dvoranama?

Znam, nije isto 20.000 ljudi u ’Areni’ i nula, ali… Biće to veliki problem, ali moramo dalje. Znam odlično kako sama atmosfera menja kriterijum suđenja, ponašanje rivala, to su uvek znali gosti Zvezde. Samo da se izostanak publike ne oseti na rezultatima“.

A večiti derbi, pa bez publike?

Oduvek se zna – svaka evroligaška utakmica je važna, ali je najvažnija ona protiv Partizana. Sa tim sam rastao i sazrevao“, kaže nekadašnji reprezentativni plejmejker, koji je bio najbolji deo crveno-belih 1994. u finalnom slavlju protiv crno-belih.

Ni sistem takmičenja u sezoni 2020/21 nije poznat baš zbog opasnosti od širenja virusa korona?

Ne znamo za čega se spremamo, iako Evroliga tvrdi da nema šanse da se odloži kalendar početkom oktobra. Kako igrati, po modelu NBA, kako stići da završiš sezonu… Mnogo pitanja, koja stvaraju stres, pa u jednom momentu, prestaneš da se baviš time, radiš od danas do sutra“.

Saša Obradović se ne bavi ni prepucavanjima, pričama iza (i ispred) leđa…

To sam isključio iz života, nemam vremena, ni uticaja. Moj fokus su vođenje tima i što više pobeda, a da ne gubim svoje ja i ne podležem pritisku. Čuh od Bože Maljkovića, koji je osvojio toliko košarkaških trofeja, da je u Srbiji, teže odgovarati na pres konferenciji nego voditi utakmice. Ja sam spreman, vaše kolege mogu sve da pitaju, neću se naljutiti“.