Šćepanović za SK: Od prošlosti se ne živi

Skener 28. avg 202019:18 > 19:19
SK

Često se zapitamo koji je to 'iks faktor' koji nekog igrača čini vrhunskim. Da li se stiče ili se as rađa sa božjim darom da bude najbolji i najspretniji kada je najteže i najpotrebnije. Ali sve te filozofske pretpostavke su suvišne kada sednete i popričate s Vladom Šćepanovićem, trenerom Partizana.

Njegova smirenost, inteligencija, samopouzdanje i prirodnost dobitna su kombinacija i automatski daju odgovore na spomenute dileme. Kada ga slušate dok mudro i neposredno govori, odmah vam postane jasno kako je elegantno, vešto i srčano “uništavao” protivnike, postizao ključne poene u borbama za trofeje.

„Kao igrač sam bio profesionalac želim da budem i takav trener“, počinje Šćepanović razgovor za Sport Klub.

Upravo ta konstatacija nameće niz uvodnih pitanja – kako se snalazi u novoj ulozi, kakva je saradnja sa igračima, kako se postavio prema njima. Naše zapažanje je da nije nametnuo lažni autoritet, onaj, što bi se reklo, na silu…

Po povratku iz Vrnjačke Banje i Kraljeva ipak, doći će do izmena u daljem programu priprema.

 „Tokom 20 godina igranja, naučio sam mnogo o odnosu trener – igrač. Na terenu nema bliskosti, ni sa sinom, ni sa drugom, ni sa bratom, to je tako kad je posao u pitanju. Igrači Partizana su disciplinovani i pametni momci to razumeju na pravi način. Svi zajedno smo na istom putu, a Partizan je veliki i ozbiljan klub, u kojem se, po tradiciji, znaju red i ambicije“.

Crno-beli u subotu završavaju pripreme u Vrnjačkoj Banji, a Šćepanović ne krije zadovoljstvo urađenim.

„Uradili smo ono zbog čega smo ovde došli. U potpunosti smo ispunili zacrtani plan, praktično, bez ijednog odstupanja od programa. Na sreću, nije bilo povreda, one sitnije su uobičajene, njih ne računamo. Momci su sebi i nama olakšali posao što su došli spremni na okupljanje i poneli se kao pravi profesionalci. Poslušali su instrukcije stručnog štaba, sve su ispoštovali i zato im svaka čast! To ujedno pokazuje i sa kakvim motivom su stigli na pripreme“.

Dok priča za Sport Klub, Šćepanović drži hotelsku knjigu utisaka i delimično prepričava šta je napisao:

„Imali smo odlične uslove u Vrnjačkoj Banji za pripreme, u hotelu “Fontana” su se svi maksimalno trudili da nam pruže što ugodniji boravak, bili su preljubazni, na čemu smo im veoma zahvalni. Sve je bilo na visokom nivou. Uspeli smo da se maksimalno fokusiramo na rad, bez obzira na gužvu u banji, mi se nismo udaljivali od hotela i sve je proteklo besprekorno i bezbedno. I tu želim da istaknem igrače za disciplinu u pridržavanju mera zaštite od korone, pri čemu su i na taj način pokazali odgovornost i prema sebi i drugima“.

SK

Dobro raspoloženje nije pokvarila ni jučerašnja, može se reći, lažna uzbuna oko zdravstvenog stanja Kodija Milera Mekintajera, koji je zbog povišene temperature upućen u Beograd na testiranje na koronu.

„Nije bilo dileme, ni promisli da je Kodi pozitivan, ali zbog celokupne situacije oko pandemije, preventivno je poslat na testiranje. A videlo se da nema simptome. Jednostavno, momak je imao stomačne probleme, žestoko trenirao, došao iz Amerike, promenio klimu, hranu, vremensku zonu… Mi smo, naravno, preduzeli sve mere, kako to radi svaki ozbiljan klub. Bilo je nekih napisa u medijima, a niko da nas pozove i pita šta je istina. Tendenciozno pisanje medija se ponekad pojavi na neku temu, ali moramo da budemo svesni da je Partizan veliki klub i kao takav je na udaru i kritika i neistinitih informacija, ali važno je da budemo spremni i jaki za takve situacije i sve izazove, da se, pre svega, fokusiramo na naš rad“.

Kako Vlado reče, genetika je čudo. O tome najbolje svedoči primer njegovog trinaestogodišnjeg sina Vuka, za kojeg kažu da je isti tata, likom, stasom i talentom za košarku. „U Podgorici imam klub “Ol star”, u kojem Vuk trenira i zaista, podseća na mene, a hvale ga i treneri. Trenutno sam odvojen od porodice, posvetio sam se poslu u Partizanu, a oni su u Podgorici“, priča Vlado.

 Bazične pripreme se završavaju subotnjim gostovanjem u Kraljevu, gde će tim iz Humske imati prvu poroveru i to, kao prošle godine, sa ekipom Sloge.

„To je utakmica koja će da nam posluži da proverimo šta smo uradili proteklih dana i kakvo je trenutno stanje ekipe“.

Nažalost, ovog leta kraljevačka publika neće moći da prati ovaj susret, a u taboru crno-belih setno gledaju na tu činjenicu. Igrači Partizana su malo pozavideli odbojkašima, koji su na Memorijalu “Bole Bošković” u Kraljevu, juče i danas imali gledaoce.

„Sve će biti bez publike… Ne samo utakmica u Kraljevu. Moramo na to da se privikavamo. To nije sport, ali jednostavno je sada tako“, razočaran, ali i realan je Šćepanović.

U intervjuima često spominje košarkašku filozofiju, koje se drži.

„Radio sam sa mnogim velikim trenerima, učio i pamtio, ali uvek se trudio da izgradim sopstveni stil. I kao igrač i sada kao trener. Košarka je igra za pametne i inteligentne ljude, a kada pričamo o filozofiji, onako uopšteno, zna se šta je prioritet. Moramo da pratimo trendove, otkako je napad sveden na 24 sekunde igra se znatno ubrzala, a to znači da igrači moraju da atletski odgovore izazovima, da budu fizički spremni, da mnogo trče, da igraju jaku odbranu. I na sve to idu i individualni kvaliteti igrača, svaki trener mora da prilagodi koncept karakteristikama pojedinaca“.

Osvojio je gomilu trofeja sa klubovima (Budućnost, Efes Pilsen, Partizan, Panatinaikos) i reprezentacijom. Iako ne voli da se osvrće na slavnu igračku prošlost i komentariše “bilo je lepo dok je trajalo”, ipak, odgovara na pitanje koji su mu uspesi najdraži.

O tradicionalno visokim ambicijama Partizana Vlado kaže da je izlišno trošiti reči, zatim potvrđuje da je dovođenjem Mike tim kompletiran i da se za sada ne razmišlja o još nekim pojačanjima. A ne želi mnogo ni da razglaba o uspešnoj sezoni, koju je prekinula viša sila, zvana korona.

„Ne osvrćem se nikad na prošlost, od nje se ne živi. Ni na lepu, ni na ružnu, a inače, pamtim samo lepe stvari, loše potiskujem. Koliko se osvrneš u prošlost toliko izgubiš od budućnosti. Iz prethodne sezone smo nešto naučili, izvukli neke pouke, bila je uspešna, ali sada je na nama da se trudimo da budemo još bolji i spremniji“.

Svestan je debitant na klupi crno-belih težine izazova, ali to su, kako kaže, upravo stvari zbog kojih je izabrao najteži poziv.

„Saradnja sa igračima i kolegama i članovima stručnog štaba od prvog dana je ljudska i iskrena, krasi nas zajedništvo. Naravno, svesni smo da nas očekuju i dobri i loši dani. Trenerski posao volim zato što je prepun izazova i uzbuđenja, ja mogu da funkcionišem samo kad mi radi adrenalin. Isključivo tako. Nema straha, ni treme, na samopouzdanju uvek baziram optimizam, a ja sam večiti optimist. Srećan sam što imam podršku svih u klubu, a uprava nam je obezbedila maksimalne uslove, naše je da se posvetimo samo radu“, poručuje Vlado Šćepanović.