Buda Mendes, Getty Images Sport

Blog ostalo

17.09.2020 | 10.00

Radovanović za SK: Dvorane će poželeti publiku

„Prilično je nerealno očekivati u skorije vreme pune košarkaške dvorane. Trebalo bi biti zadovoljan da se utakmice uopšte igraju, pa možemo bar da gledamo prenose. Nisam siguran ni šta će biti sa odloženim Olimpijskim igrama, osim ako svet ’stigne’ do efikasne vakcine za virus koronu“.

Dragan Radovanović

OKS/Sportnetwork

Ovako priča profesor dr Dragan Radovanović za Sport Klub.Dugogodišnji lekar najboljih košarkaša Srbije i hirurg beogradske bolnice „Dr Dragiša Mišović“, ne širi crne misli već samo realno (naučno) sagledava situaciju u kojoj se našao svet. Borba za životne navike pre pandemije biće duga i, neizvesna.

Od hirurgije do sporta

Dragan Radovanović je specijalista hirurgije sa anesteziologijom, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, prvi čovek Crvenog krsta Srbije, predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta i član Medicinske komisije FIBA. Međunarodna košarkaška organizacija ga je odredila za supervizirajućeg doktora na ’fajnal ejtu’ Lige šampiona, krajem meseca u Atini.

Ne možemo da govorimo o normalnom funkcionisanju sporta, ako globalno nema normalnog života. Jednostavno je, ali je u ljudskoj prirodi da pruža otpor nečemu što ne prija. Kada je proletos sve stalo na skoro tri meseca, jedina želja brojnih ljubitelja sporta, košarke, bila je da barem počnu sa treninzima. Kako košarkaški klubovi finiširaju pripreme, sad bi svi u dvorane. Za to nema uslova, niti bilo ko može, posebno ne moja struka, da prognozira“, nema dilemu dr Radovanović.

Fudbalska lopta se kotrlja evropskim stadionima, istina praznim, igra se manje, više, po sistemu kola, završena su najjača međunarodna takmičenja, uveliko počeo i ciklus za tekuću sezonu...Sa košarkom stvari stoje nešto komplikovanije.

Da sam u poziciji da direktno odlučujem, uvek bih podigao ruku za sistem takozvanih ’mehura’ kako se trenutno igra u NBA ligi. Turnirski tip takmičenja, učesnici su maksimalno izolovani, a sve u smislu prevencije neširenja zaraze u timovima. Ništa ne može da bude zaštita sto odsto, ali ovaj model spušta rizik na prihvatljiv minimum.

I
ako nije doneta konačna odluka, sva je prilika da će NBA model primeniti i Evroliga, ali i regionalna ABA liga, takmičenja koja bi trebalo da startuju početkom oktobra.

Takmičenje na takav, turnirski način, zadovoljava osnovne epidemiološke kriterijume i jedini je izlaz da funkcioniše dvoranski – košarkaški sport u ovom periodu.

košarkaška lopta, prazne tribine

2020 Euroleague Basketball

Najveći srpski košarkaški klubovi, Crvena zvezda i Partizan, odavno „lamentiraju“ nad praznim tribinama, koje će potrajati u sezoni 2020/21. Doduše, crveno-beli, u „inat“ koroni, počeli su prodaju sezonskih karata za „normalna vremena“, pa kad dođu, dobrodošla...

Ne zaboravljaju doping

„Ni u doba korone, ne zaboravljaju se doping testovi. Taman posla da se tako nešto desi. I te kontrole se rade u svojim okvirima, mada je sve pomalo limitirano u uslovima pandemije“, priznaje dr Radovanović.

Nema uslova da se košarka igra u punim dvoranama. Znam da postoje najave i pritisci navijača, ali, verujte, nije vreme za pune sale. To bi bilo idealno tlo za transimisiju virusa, među gledaocima, ekipama, ma svima. Ne bi bilo pametno da se tako nešto uradi“, skoro apeluje dr Radovanović.

Da bi zvučao „uverljivije“, poznati „beli mantil“ nastavlja:

Moramo da sačekamo povoljniju epidemiološku situaciju, a sada da budemo realni i racionalni. Da li se sport, košarka vratila? Pa, jeste, makar i na TV ekranima. I to je nešto u odnosu na ništa. I u normalnim okolnostima, barem polovina sveta ne ide na stadione, dvorane, već gleda prenose kod kuće. Da budemo zadovoljni i nečim, u globalno teškoj situaciji, a ne da budemo neskromni.

Ako su mečevi bez publike kakav, takav prvi korak ka normalizaciji sporta, kad će drugi korak?

Ako mislite na pune tribine, posebno u košarkaškim uslovima, načekaćemo se...Osnovni uslov je da infekcija virusom bude pod kontrolom, odnosno da nema zaraženih među publikom, igračima, stručnim štabovima...Iz ove perspektive, to je baš daleko. Pogledajte samo evropske zemlje. Toliko su različiti uslovi, tačnije broj zaraženih, obolelih, hospitalizovanih, od dana do dana, od meseca do meseca. Taman se u nekoj sredini smanji, a na drugom mestu poveća broj pacijenata. I šta bi onda radili, negde ima, a negde nema publike. To tako ne ide.

koronavirus, maska

David Ramos, Getty Images Sport

Jedino svetlo na kraju kovid tunela, sagovornik vidi u...

Koronavirus može da se obuzda samo kompetativnom vakcinom, koja bi pružila imunitet za više od 75 odsto populacije. Tek tada bi mogli da govorimo o normalizaciji života, pa i sporta.

Dr Radovanović je dugogodišnji predsednik Zdravstvene komisije nacionalnog olimpijskog komiteta i jedna od adresa za pitanje da li će se i kako održati (već odložene) Olimpijske igre u Japanu sledeće godine.

Zaraza usred lige

„Ako se usred ligaških košarkaških takmičenja otkrije da je neko pozitivan, sve zavisi od trenutnih regulativa. Prva pomoć je testiranje svih kontakata da bi se otkrili potencijalni zaraženi, izolacija inficiranih... To može da bude opasno ako se bude igrala klasična liga, a mislim da je to sada nerealno“.

Opet se vraćam na dostupnost vakcine, to je u uzročno-posledičnoj vezi za najveći sportski događaj. Ako se to desi, korona problem je rešen, a ovako...Uveliko imate prilike da čujete komentare pojedinaca, institucija, kompanija u Japanu na temu održivosti OI. Ta zemlja se dosta dobro, do sada, nosila, sa pandemijom, a održavanje Igara, sa sportistima iz celog sveta, bez vakcine, bilo bi zdravstvena bomba. Bez obzira da li ima, ili nema publike. Dosta različitih mišljenja, pitanja, a mi sa ovom epidemijom moramo da živimo od danas do sutra, ceo svet.

Vraćajući se na basket zbivanja, u domaćim i regionalnim okvirima, zanima nas da li je propisan broj obaveznih testiranja profesionalnih košarkaša?

Obavezan je test pre početka zvaničnog takmičenja, neko bi rekao, što češće, to je rizik manji, ali...Kada povežete troškove za testiranja, koja bi zbog svojih limita, trebalo raditi dva puta nedeljno, jasno je da je to teško izvodljivo u našim prosečnim klupskim uslovima. Jer, PCR test ima tačnost oko 70 odsto, a validnost 72 sata.

Ima nešto važnije i od „non-stop“ testiranja.

Primarna zaštita sportista je uskalditi način života sa pandemijom. U prevodu, ono što sa pravom stalno potenciraju kolege epidemiolozi, striktno pridržavanje mera zaštite. Tokom treninga, u svlačionici, ali i kada završe sa sportskim obavezama.

Osim borbe sa virusom, koji je život okrenuo naglavačke, dr Radovanović, sa višedecenijskim angažmanom u sportskoj medicini, upozorava:

Ono što vidim kao novonastalu situaciju su detaljni pregledi i analize sportista koji su imali koronu, teži ili lakši oblik. Mnogo stvari je nepoznato oko virusa, ali ne i da ostavlja posledice na pluća i srčani mišić, što je izuzetno opasno posebno za one koji se izlažu velikim fizičkim naporima što je slučaj sa sportistima. Primera radi, miokarditis je znak velikog medicinskog alarma, a može da usledi kao posledica infekcije virusom. Oni koji su imali teži oblik korone i posle oporavka moraju biti detaljno praćeni, pre povratka na teren. Isto važi i za sportiste sa lakšom kliničkom slikom, asimptomatskim oblikom, pa i njih mogu da ’zakače’ promene na srčanom mišiću. Nije borba sa virusom jedina, već i ona sa posledicama.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Lesa

Slušaš li ti Đokoviću, samo vakcina. Batali one tvoje šarlatane, samo nezavisni i respektabilni doktori.

Odgovori 5 1

* Sva polja su obavezna

Novi problem za Baltimor: Lamar zaražen koronavirusom

Novi problem za Baltimor: Lamar zaražen koronavirusom

Novi problem za Baltimor: Lamar zaražen koronavirusom

Kvoterbek Baltimor Rejvensa Lamar Džekson zaražen je koronavirusom, prenose američki mediji.

Još pozitivnih u Baltimoru

Još pozitivnih u Baltimoru

Još pozitivnih u Baltimoru

Trebalo je da bude šlager programa za Dan zahvalnosti, ali duel između velikih rivala Pitsburga i Baltimora pomeren je za nedelju zbog brojnih slučajeva pozitivnih na koronavirus u Baltimoru. I još ih se pojavljuje.
Loading...