Getty Images / Christopher Lee

Blog ostalo

18.09.2020 | 10.00

Romantika, ipak, nije umrla

U ovo vreme zla ili vreme smrti, kako god, ima i lepih stvari koje nam daju nadu i snagu za neko bolje sutra. Jedna vest sa Stare Karaburme je svetlo na kraju tunela.

Privatna arhiva

OFK Beograd, velikan koji se nažalost sada takmiči u Trećoj ligi Srbije, koji se bori sa nestašicom novca i infrastrukturnim problemima, ipak nije zaboravio svog Rakija.

Upravo tako, početkom septembra, otvorena je renovirana ambulanta koja nosi ime „Milan Aranđelović“. Opremljena je i uređena donacijama kluba navijača OFK Beograda, a sa zidova gledaju Rakijeve fotografije, sa terena, sa legendama kluba i prijateljima.

Pa ko onda može ili sme da kaže da je romantika umrla!

Kako Raki može da bude zaboravljen. Nikako. Njegov otac Vidojko živeo je 97 godina, deda Kostatin čak 103, a na proslavi njegovog 88. rođendana u januaru 2017. godine poželeli smo u da ih on stigne i prestigne. Nažalost, 10. jula te godine, umro je u 89. godini baš kada se spremao da dođe na promociju moje knjige o Ljupku Petroviću. Čuli smo se dan ranije...

Raki je bio nešto posebno, dostigao je nebeske visine i bio nestvarno popularan iako nije bio ni fudbaler, ni pevač, ni glumac... Bio je fizioterapeut, ali nije sanirao samo povrede, on je lečio i dušu. Bio je Raki na četiri svetska i četiri evropska prvenstva, na klupi reprezentacije je sedeo više od 300 puta, a na klupi voljenog OFK Beograda više od 1.500 puta. Nestvarno. Zaslužio je Orden zasluga za narod i Orden za vojne zasluge, a dobio je i Zlatnu plaketu FS Srbije i OFK Beograda za životno delo.

Raki Aranđelović i Dragoslav Stepanović

OFK Beograd

Raki Aranđelović i Dragoslav Stepanović

Sklopio je oči, a da nije mogao da oprosti ni drugima ali ni sebi što je njegov OFK Beograd, kako je govorio, spao na niske grane. Sa suzama u očima, ne jednom je pričao:

Moj klub odavno ne postoji, to nije onaj moj klub i zbog toga me duša bolli. Nekada su nas zvali ’Romantičari’, a sada smo tragičari. Nekada su svi na Staroj Karaburmi živeli za OFK Beograd, živote su svoje zalagali za voljeni klub...“.

Raki je najviše voleo Iliju Petkovića, sada se valjda s njim druži tamo, na nebeskim visinama, a objasnio je mnogo puta i zašto.

Svi oni s kojima sam godinama delio dobro i zlo su moja deca, ali Petko je, ipak, nešto drugo. Dočekao sam ga kada je u OFK Beograd došao iz Knina, kad se mučio i borio kroz život. Kada se završi trening i većina ode u provod, Ilija je ostajao na terenu do mraka. I zato je postao svetski igrač“.

Rakija su svi voleli, šta voleli, obožavali, a i njegovo srce je moglo da primi „milion stanovnika“. Od starijih igrača pominjao mi je lepršavost Miloša Milutinovića, a posebno Dragoslava Šekularca. Za Pericu Radenkovića je govorio da mu je prijatelj od najranijih dana, da je  u stalnom kontaktu sa Branetom Oblakom. Napominjao je da je mnogo voleo Škiju Katalinskog pošto je imao „dva srca“, kao i Dejana Savićevića, Peđu Mijatovića, a za Dragana Džajića je znao da kaže:

Za Džaju imam jedno veliko hvala. Hvala za mu za onaj gol u Firenci kada smo pobedili svetske prvake Engleze jer sam zahvaljujući njemu dobio tri plate“.

Ljubimci su mu bili i Vladislav Bogićević i Siniša Mihajlović, a Zorana Baticu Mirkovića, koji je bio redovan gost na njegovoj slavi – Svetom Jovanu, prosto je obožavao.

Raki Aranđelović, Kika Antić, Sava Popović i stručni štab OFK Beograda na nekoj od utakmica.

OFK Beograd

Raki Aranđelović, Kika Antić, Sava Popović i stručni štab OFK Beograda na nekoj od utakmica.

Kada smo igrali protiv Brazila u Fortalezi, uverio sam se svojim očima koliko je bio prisan sa Luisom Felipeom Skolarijem. Uleteli su jedan drugom u zagrljaj poput automobila Formule 1, podelili su poklone, Raki je naravno poneo i šljivovicu...

Radio sam sa Skolarijem u Kuvajtu dve godine, a postali smo prijatelji za sva vremena. Kada je Miljan otišao iz Kacije, došao je neki Englez, drkadžija, srećom nije se dugo zadržao. Onda je došao Brazilac Skolari, kulturan, pametan i sjajan trener. Ali, još bolji čovek. Bio sam mu u kući u Brazilu dva dana, a on je kod mene doveo čitav stručni štab Portugala kada su igrali u Beogradu, a on bio selektor“.

I to je Raki. Nema više Milana Aranđelovića, mnogu su u ovoj priči počivši, ali će baš kao i Raki uvek biti „živi“. OFK Beograd se potrudio da Raki nikada ne bude zaboravljen pa je jasno da romantika,  to sam već napisao u prvom delu, nije mrtva. Naprotiv. I nije bitno u kom rangu takmičenja se ’Romantičari’ bore za mesto pod fudbalskim suncem...

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

SrB

Naklon do poda autoru, sve cestitke!!

Odgovori 13 0

Maki

Topla ljudska priča, da zagreje srca u ovom crnilu svakodnevice.

Odgovori 20 0

* Sva polja su obavezna

Milikić nova uzdanica odbrane Celja

Autor

Milikić nova uzdanica odbrane Celja

Milikić nova uzdanica odbrane Celja

Mirko Miličić dres Inđije zamenio je dresom šampiona Slovenije Celja.

"Ako je Srbija digla ruke... Mhitarjan kao Đoković"

"Ako je Srbija digla ruke... Mhitarjan kao Đoković"

"Ako je Srbija digla ruke... Mhitarjan kao Đoković"

Golman Fudbalskog kluba Ararat iz Jermenije, šampiona nekadašnje Sovjetske republike, Stefan Čupić, uz Novaka Đokovića, ovih dana najpopularniji je srpski sportista.
Loading...