Brazilski fudbalski klasik za sva vremena

REUTERS/Tomas Bravo

Utakmica između dva brazilska velikana Santosa i Flamenga odigrana 27. jula 2011. godine ostaće upamćena kao jedna od najboljih u istoriji brazilskog (možda i južnoameričkog) klupskog fudbala.

Iako nije imala veliki rezultatski značaj donela je pregršt uzbuđenja, istorijski duel Ronaldinja i Nejmara, devet golova (jedan dobio nagradu Ferenc Puškaš), veliki preokret, neverovatan promašaj, golmana koji brani „panenka“ penal, pa potom pimpluje loptu kako bi još više isprovocirao protivnika i publiku. Sve što običan fudbalski romantik može poželeti. Fudbal u svom najlepšem svetlu.

Nekoliko nedelja pre okršaja sa Flamengom, fudbaleri Santosa su osvojili Kopa Libertadores prvi put još od 1963. godine. 19-godišnji Nejmar se uveliko izdvojio kao prva zvezda kluba, ali tu su još bili sjajni igrači poput Gansa, Elana i Borhesa koji su mu mnogo pomagali. Vrlo jak sastav. U ekipi Flamenga sve se vrtelo oko neponovljivog Ronaldinja koji se tokom 2011. godine vratio u domovinu posle decenije igranja po Evropi. Najveću podršku davali su mu Tijago Neves i Dejvid, nekadašnji igrač Santosa sa kojim je bio šampion Brazila 2004. godine. Ukratko, ovo su bili glavni aduti oba tima.

Borba u brazilskoj Seriji A se polako rasplamsala i na red dolazi 12. kolo u kojem Santos na svom Urbano Kaldeira stadionu poznatom još po imenu Vila Belmiro dočekuje najpopularniji domaći klub Flamengo. Svi su željno iščekivali borbu između velike svetske zvezde u usponu Nejmara i dokazanog velemajstora Ronaldinja. Dobili su možda i više nego što su očekivali, a ispuniti do kraja sve navijačke prohteve nije baš lako čak i kada ste pravi fudbalski genije.

Već u petom minutu utakmice, vezista Elano sjajnim dodavanjem uspeva da prevari maltene kompletnu odbranu Flamenga, a sve pomno prati napadač domaćih Borhes koji odlično prima loptu levom nogom, a potom desnom unutrašnjom šutira i postiže pogodak za vođstvo Santosa od 1:0. Nekoliko minuta kasnije, Ronaldinjo sebi stvara prostor za šut unutar protivničkog kaznenog prostora, ali njegov pokušaj brani golman Kabral. Na scenu se vraća Elano, koji još jednim dodavanjem izbacuje Nejmara ispred golmana Flamenga Felipea. Čuvar mreže rubo-negrih se izvanredno snašao, pročitao Nejmarov pokušaj loba i odbranio, ali na njegovu žalost lopta se nekako vraća mladom Brazilcu koji sa zemlje polumakazicama asistira usamljenom Borhesu kojem nije bilo teško da loptu ćušne u nebranjenu mrežu – 2:0 za Santos u 16. minutu.

REUTERS/Ueslei Marcelino

Nedugo zatim (21. minut), iskusni napadač Flamenga Dejvid dobija izvanrednu loptu i uspeva sa dva-tri metra da promaši prazan gol. Izgledalo je kao da mu se noge svađaju jer se poslužio i levom i desnom, ali nije pomoglo. Nestvaran promašaj koji slobodno može ući u rubriku verovali ili ne. Kako to obično biva u sportu, stiže surova kazna. Igrao se 26. minut. Nejmar se malo poigravao sa rivalima, potom odigrao dupli pas sa Borhesom i onda počinje prava fudbalska čarolija. Ispred njega se pojavio štoper gostiju Anželim, koji sigurno i dan danas pamti ovu utakmicu. Sadašnja zvezda PSŽ je prvo zarolao loptu desnom nogom, a onda levom proturio pored nemoćnog Anželima, koji nije znao šta se dešava. Kao na malom fudbalu kad vas neki iskusni majstor na petoparcu vara poput deteta od pet godina. Zatim se Nejmar poslužio desnom spoljnom i elegantno nadmudrio Felipea za ogromnih 3:0. Remek delo vredno nagrade Ferenc Puškaš za najlepši gol 2011. godine.

Velikan iz Rija se nalazio pred potpunim kolapsom. Verovatno bi Flamengov brod još dublje potonuo da u 29. minutu golman Santosa Kabral nije napravio veliku grešku. Posle jednog relativno bezopasnog centaršuta po zemlji trebalo je samo da pokupi loptu, ali se spetljao, krajnje nespretno intervenisao, pritom zbunio svog kapitena Dracenu i lopta mu nekako prolazi kroz ruke. Takav poklon ne propušta Ronaldinjo, koji sa nekoliko metara udaljenosti smešta loptu u nebranjenu mrežu – 3:1. Pojavio se tračak nade za gostujući tim. Tri minuta kasnije, desni bek Flamenga Moura je odlično centrirao, a Neves koristi loše postavljenu odbranu domaćina i glavom postiže pogodak. Za samo četiri minuta, Santosova ubedljiva prednost od 3:0 smanjila se na 3:2.

Usledile su dobre prilike za oba kluba kao prava uvertira za 41. minut kada Nejmar biva oboren u šesnaestercu Flamenga i glavni arbitar bez mnogo oklevanja pokazuje na belu tačku. Svako ima svoje gledište, ali se stiče utisak da je Nejmar u svom stilu olako pao posle malo gurkanja. Kako god, velika šansa za Santos da ponovo stekne dva gola prednosti. Loptu uzima Elano, hvata veliki zalet i izvodi popularnu „panenku“, ali je Felipe prozreo njegovu nameru, odbranio penal pa zatim počeo arogantno da pimpluje loptu kao na treningu dok su iza njega besnele pristalice tadašnjeg osvajača Kopa Libertadores. Možda i ključni trenutak na utakmici. To nije bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu. Na red dolazi 44. minut, kada Ronaldinjo izvodi korner na prvu stativu, a Dejvid odličnim udarcem glavom donosi izjednačenje i povratak iz snova za Flamengo – 3:3. Iskupio se špic rubo-negrih za ogroman promašaj iz 21. minuta. U roku od 17 minuta, igrači Flamenga su ispunili gotovo nemoguću misiju i anulirali tri gola zaostatka. Može li zanimljivijih 45 minuta od ovog?

Drugo poluvreme otvara Elano vrlo neugodnim šutem iz slobodnog udarca u 49. minutu. Felipe se ponovo istakao i sprečio novi pogodak. Na veliku scenu se vraća izvanredni Nejmar, koji dobija loptu u protivničkom šesnaestercu, lako beži svom čuvaru i samo je bocnuo loptu kako bi prebacio nemoćnog Felipea. Santos ponovo vodi od 51. minuta 4:3. Utakmica nije gubila na ritmu, stvarali su šanse i jedni i drugi. Interesantan detalj desio se u 61. minutu. Bek Santosa Leo umalo nije dao autogol u želji da izbaci loptu u korner. Samo to još nismo imali. Stižemo do 67. minuta gde Ronaldinjo još jednom pokazuje svoju besprekornu tehniku i sa nekoliko atraktivnih poteza primorava protivničkog igrača da ga faulira na samo nekih 17-18 metara udaljenosti od gola. Legendarni Brazilac je odlučio da nas podseti na slavne dane iz Barselone. Hladnokrvno je šutirao po zemlji, potpuno prevario Santosov živi zid koji je poskočio taman da lopta neometano pronađe put do mreže. Gol koji još jednom potvrđuje zašto toliko volimo Ronaldinja. Novo izjednačenje – 4:4. 

Fudbaleri Santosa su tražili penal u 74. minutu kada se na zemlji našao Nejmar posle duela sa Vilijansom. Ovoga puta nije bilo jedanaesterca. Napadali su domaći uglavnom preko Nejmara međutim nije bilo promene rezultata u njihovu korist. Igrao se 81. minut, kada Elano gubi loptu na sredini terena i otvara kontru rivalu. Povukao je Dejvid, dodao Nevesu koji u idealnom trenutku upošljava Ronaldinja, čiji je šut zakačio Arouka taman da lopta malo promeni pravac i prevari Kabrala. Het-trik Ronaldinja i Flamengo vodi prvi put na utakmici 5:4. Mogli smo vrlo lako videti i deseti pogodak jer se Neves našao sam ispred Kabrala u 87. minutu, ali nije najbolje šutirao. Nisu više imali snage igrači Santosa i nezaboravna utakmica u Sao Paulu se završila velikim preokretom i trijumfom Flamenga 5:4. Sa tri postignuta gola i asistencijom, Ronaldinjo dobija epitet glavnog junaka fantastične fudbalske priče, dok se na drugoj strani Nejmar može pohvaliti sa dva pogotka uz asistenciju. Iskustvo pobeđuje mladost, ali obojica zaslužuju sve pohvale za nezaboravne golove i driblinge. Napravili su najbolju moguću reklamu za brazilsku Seriju A. Jedna od onih utakmica koju vredi prepričavati budućim generacijama. Brazilski klasik za sva vremena.

Nisu se proslavili ni Santos ni Flamengo do kraja domaćeg prvenstva 2011. godine. Nejmar i društvo su takmičenje završili tek na desetom mestu, dok se Flamengo zadovoljio četvrtom pozicijom sa deset bodova manje od šampiona Korintijansa.