Srbin iz Leha za SK: Žao mi je što nećemo na Partizan

Skener 25. sep 202011:20 > 11:26
print screen

Leh Poznanj je čekao rivala za poslednju rundu u kojoj se krije promocija za grupnu fazu Lige Evrope, čekao i dočekao ekipu Šarlroe, umesto Partizana.

Padaju komentari, za Sport Klub govori i srpski internacionalac Đorđe Crnomarković (27), centarhalf poljskog predstavnika, ne skrivajući da mu je žao što Partizan nije eliminisao Belgijance:

Krivo mi je, znam kakvo je stanje u Srbiji i koliko besparica pritiska klubove, za velikane je pogubno kad ne ostvare plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Pričam iz ugla nekoga ko simpatiše Partizan, čisto s ljudske strane, nekoga pored koga su tokom karijere igrali i često s njim sedeli u društvu bivši prvotimci Partizana, čak trojica u niškom Radničkom, mislim na Tomića, Drinčića i Grbića, zatim u Javoru na Milovića…Ako u igru uvedemo samo sportski momenat, onda i Leh i ja možemo da budemo zadovoljni što ne idemo u srpsku prestonicu da tražimo vizu za nastavak takmičenja. Sinoć je izgubio bolji tim, zato i smatram da Leh ima znatno veće šanse da ostvari cilj u Belgiji, nego što bi ih imao u Beogradu.

Povezano

Partizan nije bio suđen?

Ni 2019. godine kada su se crno-beli interesovali za mene i slali ponudu Radničkom, ni sad na evropskom putu“, potvrđuje Crnomarković.

Od Partizana do Leha, igrali ste prekjuče protiv Apolona u ubedljivoj pobedi, 5:0 na Kipru, koliko taj trijumf otvara oči?

Apolon je ispod nivoa onoga što demonstriraju Šarlroa i pogotovo Partizan. Pošto Partizan nije više u krugu, onda se pozdravljamo s Beograđanima, okrećemo Belgijancima i dolazimo do konstatacije: Šarlroa je bolji, jači, brži tim od Kiprana. Pitao sam Apolonove fudbalere, Đorđa Denića i Sašu Markovića, šta oni rade na rajskom ostrvu? Tamo jeste raj, ali za veterane.“

Posle svega, da li je Leh favorit u susretu sa belgijskim sastavom?

Moguće. Leh je spoj mladosti i iskustva, živi i radi u zdravoj atmosferi, igrači se uzajamno poštuju, prva violina je portugalski as Pedro Tiba, uz njega je španski vezist Dani Ramirez. Od njih mnogo zavisi.“

Ne bi smelo da promakne: trener Darijuš Žurav je u prelaznom roku ostao bez dvojice prvotimaca poteklih u Omladinskoj školi Leha, desni bek Robert Gumni je prešao u Augzburg, krilni igrač Kamil Jožvijak je potpisao za Derbi Kaunti. Pronađene su, izgleda, adekvatne zamene, stil je ostao isti, napadački. Čak 11 golova u ovosezonskim, evropskim kvalifikacijama! Redom su padali Valmijera (3:0), Hamarbi (3:0) i Apolon (5:0).

Grad Poznanj živi za fudbal. Kad sam se u njemu prvi put pojavio, rekli su mi: Ovde je fudbal sve, drugi sportovi su nebitni. Brzo sam shvatio da je tako, navijači su neverovatni, stadion je fantastičan, bakljade i koreografije su neizostavni deo svake utakmice, okupi se bar 35.000 gledalaca u normalnim uslovima, sad ih, naravno, nema zbog korone“, nastavio je Crnomarković (ugovor sa Lehom do leta 2022. godine).

Hvale vas?

Verovatno postoji razlog. Uklapao sam se dva,tri meseca, a, kada sam se uklopio…Sa mnom u štoperskoj liniji je, uglavnom, slovački internacionalac Lubomir Šatka, ređe Tomas Regne, Norvežanin, kapiten, sklon povredama. Šef Darijuš voli da rotira, svima daje minute, nema nezadovoljnih. Ne sumnjam i da će hrvatski golman Marko Malenica, doveden na pozajmicu s pravom otkupa iz Osijeka, uskoro na crtu, iako je Filip Bednarek, brat Jana Bednareka, defanzivca Sautemptona, trenutno u prednosti. A, šta će biti kad se prošle sezone standardni Miki van der Hart oporavi od povrede i operacije ramena…To je već Darijušova odluka“.

Dani u Poznanju?

Lepo je u Poznanju, od centra me deli 15 minuta vožnje automobilom, stadion je na tri minuta, družim se sa saigračima, Karlom Muharom i Markom Malenicom, tražio sam neki restoran sa srpskim specijalitetima, tražio i nisam pronašao, ne srećem ljude iz Srbije, ne znam da li ih i ima u ovom gradu, bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, glavnom gradu Poljske u 10. i 11. veku, gradu koji broji blizu 600.000 stanovnika, a slovi za važan trgovinski, privredni i obrazovni centar. Na pola puta između Berlina i Varšave“, otkrio je Đorđe Crnomarković, rođeni Beograđanin (igrao za Beograd, Šumadiju Jagnjilo, Donji Srem, Olimpiju, Čukarički i Radnički Niš pre parafa za Leh), u razgovoru za Sport Klub.