Džajić za SK: Evropska putovanja su nam suđena

Skener 1. okt 20200:22 > 0:33
FK Crvena zvezda

Rat Jermenije i Azerbejdžana svakim danom sve više bukti, a UEFA nekoliko dana razmišlja gde će Ararat da dočeka Crvenu zvezdu u baražu za Ligu Evrope.

Eskalacija sukoba u regionu Nagorno – Karabah kao da ih se ne tiče, iako priča kako je u Jerevenu, koji je udaljen 400 kilometara od žarišta sukoba, ne pije vodu. Neverovatno je da je evropskoj „kući fudbala“ trebalo toliko vremena da to shvati. Najzad, stigla je konačna odluka: Ararat i Crvena zvezda igraće na Kipru, u Nikoziji, u četvrtak u 19.00.

Povezano

S legendom Crvene zvezde Draganom Džajićem bili smo u vezi nekoliko dana, a zvanično najbolji jugoslovenski fudbaler svih vremena nije krio čuđenje.

„Ne mogu da shvatim i prihvatim da je postojao i promil šansi da se igra u Jermeniji. Ljudi, pa tamo se ratuje, nije bitno koliko daleko od glavnog grada. Jednostavno, ne može čovek da se oseća, ne samo bezbedno, već i psihološki dobro, kada zna da su ljudi u toj zemlji u ratnom stanju. Ne znam, stvarno mi nije jasno kako je bilo moguće da UEFA i razmišlja da se igra u Jerevenu.

I odmah se Džaja nacionale vratio u prošlost.

Pa sećate se šta je UEFA nama radila, zbog navodno loše bezbednosti u zemlji 1991. godine pa na dalje. Bili smo prvaci Evrope, a nisu nam dali da igramo na Marakani“.

I tako je Zvezda započela odbranu titule u Segedinu gde je dočekala Portdaun (4:0) i Apolon (3:1), pa Anderleht u Budimpešti (3:2), zatim Panatinaikos u Sofiji (1:0), da bi u glavnom gradu Bugarske u praktično odlučujućoj utakmici sa Sampdorijom, koju je vodio Vujadin Boškov, izgubili sa 3:1, iako su golom Siniše Mihajlovića poveli sa 1:0. Taj poraz koštao je crveno-bele finala Kupa evropskih šampiona na Vembliju, gde su igrali Italijani. I to nije sve: 1998. godine klub iz Ljutice Bogdana igrao je u Bukureštu (poraz od Liona – 1: 2), Sofiji ( Monpelje slavio sa 1:0) i najzad u Beču gde je Zvezda bila bolja od Lestera (3:1).

„Naravno da boli i kada se setimo tog vremena,“ nastavlja priču Džajić. 

„Zaista smo bili jaki i da smo bili domaćini u Beogradu, uveren sam, da bismo igrali u finalu KEŠ. Verovatno niko, ko voli fudbal, nije zaboravio sramno vraćanje naše reprezentacije sa Evropskog prvenstva u Švedskoj, kada su nas zamenili Danci i postali fudbalski vladari. Ali, dobro, to je prošlo, međutim, i prvog dana od kada su počela nagađanja gde će se igrati, pitao sam se: ‘Zašto bismo mi išli u ratno područje?’

UEFA se ipak dozvala pameti i odredila Nikoziju za grad odluke.

Ne bih tu odluku posebno komentarisao, ali je sve bolje nego da se igralo u Jerevanu.“

Zvezda je favorit, to je jasno, ali, Džajić je bio i ostao oprezan.

„Sebe sam odavno vaspitao da prvo skočim pa kažem hop. Bili smo favoriti i protiv Omonije, a ispali smo na penale. Smetaju mi napadi posle te utakmice koju, praktično, nismo izgubili. Nije lako igrati u Evropi, u to su se uverili mnogi papirnati favoriti. Eto, i zagrebački Dinamo je ispao od Ferencvaroša. Međutim, treba reći da su Mađari posle mnogo godina mnogo napredovali, tu mislim i na klubove i na reprezentaciju, a njihovi najbolji fudbaleri igraju u jakim evropskim klubovima. Zato kažem da moramo biti oprezni pred duel sa Araratom, ne smemo ga potceniti, ali to ne znači da ne mislim da smo bolji i da bi trebalo da se plasiramo u grupnu fazu Lige Evrope. Gledao sam Jermene protiv Celja, mada je u prvih 11 igrao samo jedan domaći igrač, bila je to ravnopravna utakmica, a Ararat je slavio u produžetku lepim golom.

U nacionalnoj ligi Zvezda je neprikosnovena.

Velike ajkule igraju u Ligi šampiona, malo manje u Ligi Evrope, a domaća scena je nešto drugo. Zadovoljan sam jer smo pobedili devet puta za redom, oduševljen sam golovima protiv Voždovca, jer od šest, pet su bili za evrošpice. Ne pamtim kada sam gledao da je na jednoj utakmici postignuto toliko prelepih golova. Imamo novog trenera, novu koncepciju i treba biti strpljiv, pustiti ovu ekipu da raste i igra bez prevelikih pritisaka. Zna se, Zvezda uvek ide na duplu krunu i igranje u Evropi, i za sada moramo biti zadovoljni, bez obzira što smo očekivali da ćemo se boriti do kraja za Ligu šampiona. I Liga Evrope će biti dobra mera.“

Zvezda je ostala usamljena u Evropi, a uskoro će se i reprezentacija Srbije boriti sa Norvežanima za finale baraža (protiv Škotske ili Izraela) koji vodi na Evropsko prvenstvo.

Za srpski fudbal bi bilo od krucijalnog značaja da posle 20 godina ode na najveću fudbalsku smotru Starog kontinenta. Dve decenije pričamo, malo nam je falilo da odemo, ili, odigrali smo dobro prvo poluvreme iako i vrapci na grani znaju da utakmica traje 90 i nešto minuta. Uvek je tako bilo, a danas pogotovo, ceni se samo rezultat.“

Takav je Dragan Džajić, kroz svaku njegovu rečenicu prepliću se oprez i optimizam.