Rnić za SK: Srbija da bude Austrija protiv Norveške

Skener 7. okt 202016:07 > 16:12
REUTERS/Leonhard Foeger

Vučje brdo (Volfsberg) u Austriji, Srbin na tom brdu, fudbalski internacionalac Nemanja Rnić (36). Idemo danas do tog brda da tražimo i pronađemo prvotimca prvoligaša Volfsbergera, moraćemo, izgleda i u planine.

Da, moraćemo. Zatičemo Rnića nedaleko od skijališta zvanog Koralde, udaljenog petnaestak minuta vožnje autombilom od centra grada, glavnog grada regije Lavantal.

Pozdravljamo ga, pričamo o vremenu prošlom, beogradskom, za svoju dušu, ne i za portal, onda se predajemo službi, zahtevima Sport Kluba. Tema je predstojeći meč Norveške i Srbije u evropskom baražu (Rnić je nedavno, 4. septembra, na TV pratio duel Norvežana i Austrijanaca u okviru Lige nacija i može kvalifikovano da svedoči), posebna tema je napadač Erling Holand, teme su i Volfsberger, Dejan Joveljić, Miloš Jojić…

Povezano

„Eh, kad bi naši preslikali Austrijance“, priželjkuje Rnić u razgovoru za SK.

Šta bi srpska reprezentacija morala da usvoji?

„Sve! Pa i rezultat 2:1“, nasmejao se defanzivac Volfsbergera.

Očekujemo analizu? 

„Dobićete je, naravno. Statistika – šutevi 17:3, u okvir gola 6:1, posed lopte 60:40 odsto, dodavanja 566:382, sve na strani raspoložene, disciplinovane, agresivne Austrije. Konstantan pritisak na vezni red i sporu odbranu Norveške, dominacija, višak na bokovima… Domaćin nije znao šta ga je snašlo, vrteo se u krug, nemoćan da bilo šta konkretno učini, razvije igru i kombinatoriku, sve do 66. minuta kada je Holand postigao počasni gol. Recept je tu, trebalo bi, ako je ikako moguće, i da se primeni. Još nešto, a važno je, Austrija dugo već neguje takav stil, bez obzira ko stoji naspram, izvežbala se… A, kako će Srbija da se ostvari u nekom za nju novom programu, da li će bolje nego obično da pokriva prostor kad neko iz zadnje linije, ne daj Bože, izgubi loptu… Valjda će biti u redu, valjda.“

Zna se da od Holanda vreba najveća opasnost?

„Holand mnogo radi za ekipu, fizički je nadmoćan. Jeste Norveška jak kolektiv, ali taj kolektiv bez Holanda… Nebo i zemlja. Pričamo, ipak, o Norveškoj s Holandom u timu i stavljamo prst na čelo kako da ukrotimo tog plavokosog dvadesetogodišnjaka, sigurno jednog od najubojitih golgetera na Starom kontinentu. U ovdašnjoj ligi vodio sam bitke protiv Holanda, on traži kontakt igru i pokušava da stvori prostor kako bi napao dubinu, a, ukoliko ga dobije, njegovo kretanje teško je ispratiti, završnica mu je sjajna, samopouzdanje – ogromno. Snagom, brzinom, energijom, upornošću i neverovatnom smirenošću u izglednim pozicijama, spreman je za otvaranje brava najjačih selekcija. Šutira i levom i desnom nogom, u skoku je nenadmašan, no, i on može da ima slab dan, bar se nadam. Obrni, okreni, u zaustavljanju Holandu krije se sudbina prolaska u finalnu rundu baraža. Odbrana Srbije polaže najveći i najteži ispit, sve je u njenim rukama, srećno momci!

Sa reprezentativnih, prelazimo na klupske teme, Rnićev Volfsberger je trenutno, posle četiri kola Tipiko Bundeslige, na devetom mestu (tri boda), što je iznenađujuće, imajući u vidu da su „vukovi“ u prethodne dve sezone beležili uspehe, treći stepenik obezbedio im je učešća u Ligi Evrope.

„Kiša pada, izaći će i sunce,“komentariše Rnić.

U prošlom kolu, protiv St. Poltena, sunce se samo promolilo i onda nestalo iza oblaka – 2:4?

„Ako je nešto dobro, to su dva pogotka Dejana Joveljića, pozajmljenog iz frankfurtskog Ajntrahta. Kod prvog je reagovao u stilu Inzagija, u pravi čas bio je na pravom mestu i iskoristio odbitak, drugom je prethodio dupli pas sa Lindlom. Majstorski. Ovo je, bez sumnje, najava da će u nastavku sezone predstavljati veliko pojačanje za Volfsberger.

Jedan Srbin je došao, drugi je otišao?

„Volfsberger igra u rombu, 4-4-2, Miloš Jojić se isticao u srednjem redu, pomogao da budemo trećeplasirani. Opšti je utisak: boravak u Volfsbergeru koristio je i njemu i klubu. Neobično mi je što nije više ovde, lepo smo se družili, želim mu sve najlepše u Humskoj.“

John Thys/EuroFootball/Getty Images

Vaš ugovor sa Volfsbergerom ističe u junu 2021. godine, kakvi su planovi?

„Moja generacija iz Partizana se oprostila od aktivnog bavljenja fudbalom, ostao je jedino Nikola Drinčić u Vojvodini, ni ja se, bogami, ne dam. Igraću. Do kada? Godinu, dve. Dok me noge nose. A, kad završim karijeru? Otići ću u trenere. Izvesno. Imam čak i dogovor sa predsednikom Volfsbergera, gospodinom Ditmarom Riglerom, ovdašnjim biznismenom u drvnoj indusatriji, da ostanem u klubu i uključim se u rad sa mlađim kategorijama“, otkrio je Nemanja Rnić za Sport Klub.

Za kraj i Rnićev savet da ko je u prilici obavezno navrati do Volfsberga („ima šta da se vidi“), a on, njegova supruga Barbara i dvogodišnji sin Marko već će se nekako snaći. Uživanje je radost prava. Živeli.

Cela Srbija može da gleda besplatno reprezentaciju uz EON. Kreirajte promo nalog na sr.eon.tv/srbija od 8. oktobra i uživajte u vikendu zabave i sporta. SBB vam poklanja 2 utakmice reprezentacije i ceo vikend najtraženijeg sadržaja.