Patrick Smith/Getty Images

Blog ostalo

16.10.2020 | 12.00

Jasmina Juras za SK: U Tokiju već upisan novi rekord

Košarkaški biseri iz Srbije su rasuti po celom svetu, a ona je po mnogo čemu posebna. Pre svega, po izboru “muške” profesije, uspešnosti i tome što već dve decenije pod obručima širom planete pronosi slavu srpske sudijske struke. Naravno, Jasmina Juras.

Jasmina Juras

fiba.basketball

Priču o njoj je veoma teško započeti, velika je dilema odakle krenuti, s obzirom na to da ima imponzantnu karijeru sa pregršt suđenja na bukvalno svim mogućim, najznačajnijim svetskim takmičenjima u svim kategorijama. Možda je najbolja ilustracija njenog vrhunskog učinka činjenica da joj u biografiji nedostaje samo da bude akter finala Olimpijskih igara, a do sada je bila arbitar ’samo’ na polufinalnom meču na Igrama u Pekingu 2008. godine.

Impozantna karijera

Prebogata Jasminina sudijska karijera počela je 1998. godine. Već 2005. postala je međunarodni arbitar. Od 2008. godine se našla na listi najkvalitetnijih muških evropskih takmičenja, Evrolige, Evrokupa i Jadranske lige. Delila je pravdu na 19 EP svih uzrasnih kategorija, muških i ženskih, od čega na šest kontinenatalnih smotri najboljih seniorki. Osam puta je sudila na svetskim prvenstvima, od čega dva seniorki, a ostalo mlađih selekcija i basketa 3x3. Ima jedno učešće na OI, u Pekingu 2008. godine, kada je dospela do polufinala Rusija - SAD. Svih ovih godina redovno je sudila finale domaćeg ženskog prvenstva i Kupa i regionalne lige. Godinama deli pravdu na brojnim finalima ženske Evrolige, FIBA Kupa, FIBA Evrokupa, turnirima 3x3, srpskog plej-ofa i nacionalnog Kupa, regionalne ženske lige…

Ali, da krenemo od najsvežijih vesti. Jasmina je uz selektorku najboljih seniorki Srbije Marinu Maljković uključena ispred KSS u novi projekat FIBA Evrope za mlade trenere i sudije u ženskoj košarci, a Nataša Kovačević je projekt menadžer. Bez sumnje, još jedno ogromno priznanje za sjajan triling dama, koji će putem ove akcije, inicirane od Evropske Unije, samo da nastavi izuzetan rad i angažman na polju promocije ženske košarke u Evropi i svetu.

Radi se o novoj, lepoj korisnoj akciji, zasnovanoj na konceptu razmene iskustva i učenja, radi pomoći ženama u sportskim organizacijama da poboljšaju sposobnosti i kvalifikacije, tako što će provoditi određeni deo vremena u drugim državama i učiti nešto novo kroz različite aktivnosti. Centralni događaj trebalo bi da bude na FIBA Evropskom ženskom samitu u Sloveniji 2021. i 2022. godine u saradnji sa 50 nacionalnih federacija, svih članica FIBA, od kojih svaka šalje svog trenera i sudiju”, priča za Sport Klub Jasmina Juras (poznata u košarkaškim krugovima i po devojačkom prezimenu Tatić i nadimku Nina).

Novi projekat će da se nadoveže na postojeće programe pod okriljem FIBA Evrope, poput “Tajm-auta”, u kojem je uveliko angažovana Nataša Kovačević, i „Njenog sveta, njenih pravila“. A Jasmina Juras takođe ima iskustva u sličnim aktivnostima, još 2016. godine je učestvovala u kampanji “Zdravo, buduća sportistkinjo”, u cilju ohrabrivanja devojčica da se bave sportom i afirmacije ženskog sporta. Dakle, EU i FIBA su sve divno zamislili, ali u aktuelnim neizvesnim vremenima neminovna je upotreba rečce ”ali”...

Projekat je urađen, čeka se realizacija, dobijena su sredstva od EU, ali za sada sve ostaje status kvo zbog pandemije korone. Nažalost, rizik od korone nas ometa u mnogo čemu, pa je trenutno sve stopirano, a takmičenja su silom prilika, modifikovana“.

Poteškoće zbog novonastale situacije su na svakom koraku, a na košarkaškim poslenicima je pretežak i nezahvalan zadatak organizovanja svih aspekata nadmetanja. Sve je nužno podređeno bezbednosti učesnika i smanjenju opasnosti od zaraze. FIBA sudiju Jasminu Juras u novembru očekuju izazovi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. u takozvanim takmičarskim mehurima. Kao što je poznato, ženska reprezentacija Srbije igraće od 11. novembra u Istanbulu kvalifikacione mečeve, a sudije još nisu određene ni za jedan turnir. Dakle, Jasmina za sada samo zna da ne putuje u Istanbul, što je i logično, zbog tamošnjeg učešća srpskih košarkašica.

Videćemo gde će ko da bude delegiran, znaće se krajem oktobra. Biće nam sigurno javljeno na vreme kako bismo stigli da se organizujemo za polazak na put. Nije nimalo jednostavno pripremiti sve potrebne papire, lekarske nalaze, negativan PCR test, avionske karte. I oko karata je sada daleko komplikovanija procedura, avio kompanije su unele mnoge izmene, novi red letenja, protokole, itinerere. Čula sam od kolega da su, naprimer, nedavno za Moskvu išli preko Istanbula jer je to sada jedini pravac za odlazak u Rusiju. I ne samo to, mnogo je sve teško i komplikovano jer FIBA pri delegiranju mora da vodi računa ko sme iz koje u koju zemlju da putuje, s obzirom na broj zaraženih u pojedinim državama i međusobnu, ili opštu zatvorenost. Možda mi sudije možemo da dobijemo specijalne dozvole za putovanje, ali sve to zahteva posebne, velike procedure”.

Jasmina Juras

fiba.basketball

Dakle, mnogo nepoznanica i neizvesnosti ima kada je reč o organizaciji takmičenja i učešća, kako košarkaških ekipa, tako i službenih lica, ali svi se nadaju da je što se tiče samog sistema takmičenja nađeno trenutno najbezbednije rešenje.

Neobični počeci

Zanimljivo je da je Jasmina prekinula perspektivnu igračku karijeru sa nepunih 20 godina i posvetila se suđenju. Prošla je sve selekcije Vojvodine, osvojila silne medalje, pet sezona igrala u seniorskom timu Novosađanki, učestvovala i u Kupu Lilijane Ronketi. Bila je član juniorske i mlade reprezentacije Srbije, ali želja za deljenjem pravde je nadjačala sve. „Zbog mnogih nepravdi koje sam doživela kao igračica odlučila da prestanem da igram košarku. Moj prijatelj sudija Vladan Borovina me je tada pitao da li bih htela da se oprobam u suđenju i tako je sve počelo. I ne da nisam zažalila, nego, mogu da kažem da sam napravila pravi izbor”.

Kao i u FIBA ženskoj Evroligi, koja uskoro startuje i u reprezentativnim mehurima je turnirski sistem, po ugledu na NBA ligu. Na taj način je lakši pregled situacije”.

Trenutni Jasminin jedini angažman je, s obzirom na to da se profesionalno bavi suđenjem, mada ima i dva “rezervna” zvanja, profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani trener, suđenje u Košarkaškoj ligi Srbije, muškoj i ženskoj. Neminovno se nameće pitanje kako sada sve funkcioniše u nacionalnom prvenstvu Srbije u novim uslovima.

KLS se za sada dobro odvija, sa malo publike, onoliko koliko se sme. Obavili smo testiranja, ko ima simptome bolesti ne može da sudi, igra. Meri se temperatura svima pre utakmice. Bilo bi skupo i komplikovano da se testiramo pre svakog meča, ali za sada sve funkcioniše sasvim pristojno“.

Mnogo kurioziteta za divljenje je oko novosadske gracije sa pištaljkom, ali u najkraćem da se osvrnemo na svega nekoliko njenih zlatnih istorijskih momenata. Odavno je postala prva žena iz Srbije koja je sudila na svim velikim svetskim takmičenjima (i to u samim završnicama), koja je delila pravdu na muškom večitom derbiju, bila lider prve ženske sudijske trojke (2013. godine na EP u Francuskoj). I još po mnogo čemu je prva, a izvesno je da će još dugo da bude broj jedan među ženskim srpskim sudijama. I šire.

Te 2013. godine na jedvite jade je odlučeno da se napravi ženski sudijski trio, vođene su velike rasprave. Posle meča smo dobile visoke ocene i uspele smo da se izborimo sa predrasudama. Sada je skroz normalno da tri žene sude zajedno svuda na svetu”.

Listu podviga imaće priliku da proširi na OI u Tokiju, kada će da postane prvi sudija na kugli zemaljskoj, koji je sudio na dve OI, takoreći, različite sportove, na jednoj košarku pet na pet, a na drugoj tri na tri.

Nadam se da će da bude sve u redu, samo nek se steknu uslovi za održavanje OI u Tokiju. Mnogo toga lepog je iza mene, ne jurim karijeru, profesionalno radim, ali raduje me svako priznanje”.

You Tube


Učesnica polufinala OI, finala SP i EP, Evrolige, SP u basketu 3×3, ujedno i nekadašnja igračica Vojvodine ima jednostavnu formulu uspeha:

Kćerka Iva najveća sreća

Ova mlada i sposobna dama, pored mnoštva profesionalnih obaveza, stiže da bude i najbolja mama slatkoj devojčici Ivi. “Iva je već velika, učenica je četvrtog razreda osnovne škole. Mnogo se volimo i razumemo i koračamo zajedno kroz život. Dobra strana ove situacije je što sada više vremena provodimo zajedno jer trenutno ređe putujem i to nas, naravno, usrećuje”.

Kad nešto radiš neka ti ništa ne bude teško, samo jednostavno moraš to da voliš”.

Svojevremeno je izjavila da joj je najteže u sudijskoj karijeri bio prvi meč i to na Mini basketu, a već godinama je više nego uspešno krčila put i u atraktivnom sportu, basketu 3x3.

U tome sam od početaka tog segmenta košarke kod nas. Prošla sam sve nivoe do najvišeg ranga. I senior sudija sam i FIBA instruktor za arbitre u 3x3. Redovan sam učesnik seminara, član raznih komisija, tako da sam godinama baš u materiji”.

Zbog toga smo ovom prilikom promenili pohabano pitanje o razlici između muške i ženske košarke, pa smo Jasminu zamolili da uporedi osećaj deljenja pravde na klasičnoj košarci i na basketu, s obzirom na to da je i u toj oblasti dospela u sami planetarni vrh.

Basket 3x3 je po mnogo čemu drugačiji, pravila se razlikuju, samo ime basket nam je vrlo poznato i popularno i mnogo govori za sebe. Ukratko, to je odsek košarke. Sudila sam i čelendžere i masterse, kao i evropska i svetska prvenstva, a na višem nivou takmičenja je i lakši posao za sudije. Razlika u odnosu na pet na pet je što se grublje igra, ali najbitniji je kriterijum koji se postavi i autoritet arbitra”.

Bez sumnje, basket 3x3 je sport u ekspanziji u svetu i kod nas, što najbolje ilustruje podatak da je uvršetn u program OI.

U Srbiji je prvenstvo u basketu svake godine na sve višem nivou, a to je posledica toga što smo na klupskom i reprezentativnom planu osvajači svetskih i evropskih titula. Ovaj sport će tek da napreduje jer federacije sve više ulažu u njega. Samim tim će i da se omasovi i dodatno popularizuje, mladi će u sve većem broju da se od starta opredeljuju za basket”.

You Tube


Bili smo svedoci raznih velikih takmičenja na kojima je Jasmina delila pravdu, ali izdvojili bismo dva momenta, kada je saznala da će da sudi na OI u Pekingu 2008. godine i 2014. kada je delegirana za finale ženskog SP u Turskoj, Španija – SAD. Vesti je primila presrećno i ushićeno, a posao obavila besprekorno, maksimalno profesionalno i dostojanstveno predstavljala Srbiju.

Učešće na OI je kruna svakog sportiste, sudije, sportskog radnika i naravno, da sam to doživela sa puno emocija i ponosa. A finale SP u Turskoj takođe ima posebno mesto u mom srcu jer je to najviši nivo u samom košarkaškom svetu. Bilo je to za mene ostvarenje još jednog sna i velika čast. Bio je to okršaj velesila pod obručima, zaista neverovatan osećaj, poput onog kad sportista osvoji najsjajniju medalju”.

Pokazala je da za nju nema nepremostivih prepreka, smirena je i koncentrisana na posao, čak i kada je na tapetu publike, koja zna da bude surova i uputi nedolične povike na račun dame u crno-sivom.

Uvek ima i negativnih i pozitivnih komentara. Sudije nisu omiljene, ali neizostavan su deo sporta. A merilo mog rada su utakmice za koje me delegiraju”, poručila je Jasmina Juras za Sport Klub.

Sjajna mlada žena, rođena za podvige, rušenje predrasuda i velika dela.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Sesil

Bravo za komšinicu

Odgovori 0 0

Sesil

Bravo za komšinicu!!!

Odgovori 0 0

Ivana

Bravo Nina!

Odgovori 0 0

* Sva polja su obavezna

FIBA Evropa pohvalila KSS, tri dame u važnom projektu

FIBA Evropa pohvalila KSS, tri dame u važnom projektu

FIBA Evropa pohvalila KSS, tri dame u važnom projektu

Održana je Generalna Skupština FIBA Evropa, na kojoj su učestvovali predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel, izvršni direktor FIBA Evropa Kamil Novak, predsednik FIBA Hamane Niang, generalni sekretar FIBA Andreas Zagklis, kao i 108 predstavnika svih federacija i svih sektora FIBA.

Sonja Vasić za SK: Od nule do stotke

Sonja Vasić za SK: Od nule do stotke

Sonja Vasić za SK: Od nule do stotke

„Konačno imam osećaj normalnosti, iako nas svaki čas testiraju, a maske i socijalna distanca ne postoje samo na terenu. Od višemesečne pauze, sad igram non-stop, ali, pokušavam da se pronađem u novoj svakodnevnici“.
Loading...