Getty Image/ EuroFootball

Blog ostalo

18.10.2020 | 10.00

Moca i Dule za SK: Taktike za malo golova u derbiju

Možete u brojnim evropskim fudbalskim ligama da pronađete i volite ovoga ili onoga, možete da volite koliko hoćete, da se opredelite za Real, Barselonu, Liverpul, Mančester...

Partizan, Crvena zvezda, večiti derbi

REUTERS/Marko Djurica

Možete, ali u ovoj zemlji Srbiji, od kasnih četrdesetih prošlog veka na ovamo, ništa se ne čeka kao ovdašnji večiti Derbi (prvi je odigran 5. januara 1947. godine na stadionu „Centralni dom jugoslovenske Armije“ u Beogradu, po snegu i košavi, na minus 19 stepeni, pred 4.000 gledalaca, 4:3 za Crvenu zvezdu). Da biste jasno i glasno, nikad glasnije nego u tom danu, slali poruke, u zavisnosti kome ste predali srce: 'Za druge se navija, Partizan se voli', 'Zvezda je život, sve ostalo su sitnice'..

Šta se vremenom promenilo? Mnogi će reći i biti u pravu - nije to Derbi kakav je nekad bio, utihnuo je, nestao deo one strasti, dobio neke nove, neželjene obrise, no, i dalje je Derbi.

Za Sport Klub svedoče, analiziraju i prognoziraju, legende najvećih srpskih klubova, Momčilo Moca Vukotić i Dušan Dule Savić. Za obojicu 11 pitanja iz istog paketa, iste sadržine, uoči današnjeg 163. Derbija (17:00) na stadionu u Humskoj.

Vukotić i Savić desetak puta zajedno na terenu u Derbijima, jedan o drugome?

MV: Dule? Svima poznato - golgeteri su posebna sorta, oni su najvažnije figure u fudbalu. Gol? Suština fudbala. Dule ih je davao u kontinuitetu i nogom i glavom, iz šanse, polušanse, nekad iz gotovo nemoguće pozicije. Njegov osećaj za gol, pravovremeno postavljanje, šut levicom... Zapamtio sam 1:4 na JNA. O Duletu samo naj, naj... Jednostavno, jedinstven. Legenda!

DS: Moca? Iz grupe najistaknutijih u istoriji Partizana, naravno najbolji fudbaler crno-belih protiv kojeg sam igrao, sad znate i koga sam se najviše plašio u Derbijima. Nepredvidiv, tehnički savršen, nisko težište, kad krene da dribla... Umetnik s loptom, slalomaš... Taktika se svodila da se on nekako uštopuje, da mu se ne dozvoli prostor da se razmahne. Kapa dole, maestro!

Uživali ste ogromnu naklonost navijača, u Derbijima igrali pred krcatim tribinama, možete li sebe da zamislite na terenu, a gledalište - prazno?

MV: Fudbal se igra za publiku, uvek i svuda, pogotovo u Derbijima. Za JNA i Marakanu se redovno tražila karta više. Bilo je i 75.000 navijača, kada je Partizan, zbog tradicionalnog sleta, povodom Dana Mladosti, igrao u komšiluku, podelivši megdan sa zagrebačkim Dinamom. Da, bilo je, svega je bilo, toga više nema, okolnosti su takve. Ne znam šta da vam kažem. Uz navijače je sve lakše i lepše, oni nose... Ne vredi kukati i žaliti, tako je, kako je, svi moraju da se prilagode situaciji i pritom znaju da su stotine hiljada gledalaca pored TV ekrana, da igraju za njih i da moraju da budu na visini obaveza. Igrao bih i ja, nedostajao bi mi sjajni štimung, ali, snašao bih se, još samo da se vratim u tridesete.

DS: Ne, ne mogu sebe da zamislim da sam učesnik Derbija bez navijača. Ovo je neprirodno i napravedno prema sportu, fudbalu... Teško je i igračima i navijačima, ne zna se kome je teže, a niko nije tako hteo, namestilo se, umešala se prokleta korona i izdigla iznad svih. Tužno.

Da li će danas biti kalkulacija ili očekujete napad za napadom?

MV: Partizan, s obzirom na bodovni zaostatak, mora da traži pobedu i napadne, dok Crvena zvezda može i da kalkuliše, a, da li će tako da se postave stvari u svlačionici, kasnije i na travi... Derbi je bio i ostao specifičan, dešavalo se mnogo puta da sve ono što se govori pre utakmice, padne u vodu posle samo nekoliko minuta. U tome je zapravo draž.

DS: Kad su tribine pune, nema kalkulisanja, huk sa severa i juga tera da se pobegne od onog što se smišljalo uoči Derbija, da uzdržanost preraste u ofanzivu, da se igrači oslobode svih stega i discipline koja im se nametala. A, sad? Neće biti onih koji svojim bodrenjem sa tribina i željom za napadačkim fudbalom isprovociraju da se igra po njihovom, otud, pretpostavljam, čak sam i uveren da će se strogo poštovati dogovorena taktika.

Dušan Savić

Princscreen

Dušan Savić

Isplati li se, ipak, ofanziva ili oprez s pristojno spuštenim gardom?

MV: Ko pobedi – pričaće.

DS: I jedan i drugi tim trebalo bi da daju sve od sebe, ono najbolje, a koliko su spremni da obostrano uđu s namerom da igraju ofanzivno... Znak pitanja.

Gde je rival ranjiv?

MV: Svaki nedostatak o kojem bismo mogli da diskutujemo, ne ispliva često na površinu, tim je taj koji sve prikrije, ili ne prikrije, tim dobija, tim i gubi. Samo tim!

DS: Zvezda ima veći broj kvalitetnih igrača u napadu, a, kad imate dobar napad, onda je svaka odbrana ranjiva, pa i Partizanova.

Odakle preti glavna opasnost?

MV: Od tima preti opasnost, Sve je u timu. Kako kompletan tim bude funkcionisao, tako će se i odvijati utakmica.

DS: Smatram da Zvezda može sama sebe da ugrozi ukoliko ne krene na pobedu. Bitan je i pristup, stav. Kao da je poslednja utakmica u životu. Tako sam ih ja igrao, to me podiglo. Ako neko hoće da ostane upamćen, a svaki Derbi je nešto veliko, prilika je tu, izvolte, pokažite se!

Šta bi moglo da presudi?

MV: Teško, preteško pitanje. Jedna akcija, jedan potez, prekid... Lepota Derbija je u neizvesnosti.

DS: Napadači će da presude.

Utakmica bogata golovima?

MV: Svi priželjkujemo, mada... Po mojoj proceni: dva do tri gola, maksimalno.

DS: U strogim taktičkim postavkama, kada je sve zategnuto... Mnogo golova? Neizvodljivo. Ali, trešće se mreže, i s jedne i s druge strane.

You Tube

Golmani kao poslednja brana?

MV: Uloga golmana trasira umnogome put do željenog ishoda, od golmana zavisi. Sigurnost na liniji deluje ohrabrujuće, rasterećujeće, oslobađajuće na ostatak ekipe, uvek bilo i biće. Pa, ko bude imao dan.

DS: Dvojica iskusnih golmana, prednost dajem Milanu Borjanu, najboljem u Srbiji, koji je klasu dokazao i na evropskim susretima. Borjan je Zvezdin adut!

Derbi je umeo da lansira igrača u orbitu?

MV: Ne i da rodi igrača, već samo da najavi da bi u perspektivi to mogao da bude. Ovde bi više pristajala etiketa heroja Derbija. Pod uslovom da odluči utakmicu. Nije isključeno da se dogodi i ovog 18. oktobra, kandidata ima, to nije sporno.

DS: Potvrda na kojoj bi moglo da piše da li je neko za nešto veće, ili je na nivou lige u kojoj se takmiči. Ona čuvena: jesi ili nisi! Polaganje velike mature. Na velikoj utakmici. Ispit počinje u 17,00. Lopta će da saopšti rezultate, negde oko 19 časova.

Prognoza ishoda Derbija?

MV: Nadam se pobedi Partizana, a kakav će rezultat da bude... Mnogo tražite.

Momčilo Vukotić

Princscreen

Momčilo Vukotić

DS: Prognoza ? Ništa nisam sanjao. Valjda što ne igram. Dok sam bio u Zvezdinom igračkom pogonu, obavezno sam, verovatno i zbog danima prisutne usredsređenosti, motao slike Derbija u glavi, sanjao utakmicu... Da li sam pogađao? Jesam. Ovoga puta znam samo šta želim. Napred, Zvezdo!

Moć Derbija. Njegova važnost za navijače. Ljubav („Mi navijamo za Partizan pre svega što ga volimo, tek onda što je najbolji“, Duško Radović). Energija. Magnet („Menjam rodno mesto, biografiju, lozu, navike, sve – za jedno mesto na severu Zvezdine Marakane“, Matija Bećković).

Najlepši Derbi trenuci...

A, kako najlepši trenuci doživljeni na Derbijima izgledaju iz ugla naših sagovornika, bivših asova magičnog pravougaonika, Momčila Vukotića, majstora najplemenitijeg kova i Dušana Savića, napadača najviše klase? Malo strpljenja. Sekunda, dve, evo Vukotića:

„Gol za Partizanovih 3:1, po mom povratku iz Bordoa u Humsku, najfudbalskiji gol u karijeri, na vlažnom, teškom terenu, očišćenom od snega. Ko bi to zaboravio? Takozvanim lažnjacima prevario sam Zvezdinog golmana Ljukovčana, što je poslužilo Partizanovim simpatizerima da od toga naprave priču i u nju uključe radio reportera koji je, navodno, rekao u mikrofon: 'Dok Moca daje gol, vi slušajte malo muzike iz studija... ' Dobar štos, fina anegdota. Ne blede ni sećanja na pogotke u sezoni 1977/78, kada je Partizan oba puta, pod vođstvom Ante Mladinića, savladao Zvezdu, što se nije dogodilo ko zna koliko godina unazad, značajne i zbog toga što su doneli titulu, uz rekordan broj bodova u šampionatima Jugoslavije, ističe Vukotić i nastvalja:

You Tube

"Dalje, posle jedne utakmice sa Zvezdom u kojoj sam se takođe upisao, a Partizan osvojio dva boda, potpisao sam predugovor sa Nicom... I nisam otišao u Nicu. Ispostavilo se da Josip Škija Katalinski nije uspeo da obezbedi angažman u Americi, što me automatski izbacilo iz varijante da se u Nici pridružim Nenadu Bjekoviću. Francuski propisi predviđali su da samo dvojica stranaca mogu da budu u klubu. Kad sam se već pomirio da od selidbe u inostranstvo nema ništa, u istom prelaznom roku stigao je poziv iz Bordoa, povredio se neki Švajcarac i brže-bolje sam angažovan. Nego, da se vratim na Derbi. Rivalitet među igračima trajao je koliko i utakmica, ali međusobno uvažavanje ostalo je večno, kao što je i Derbi večan. Derbi crno-belih i crveno-belih boja!

Od legende do legende, od Moce Vukotića do Duleta Savića:

Pripadao sam generaciji koja je bila nadmoćna, u deset godina izgubio dva Derbija, pobeđivao 4:1, 3:0, 3:1, 2:0... I, sve su mi pobede
veoma bitne, ali dve su, za milimetar, važnije od ostalih. Prva, 27. oktobra 1974. godine, u mom Derbi debiju, na Svetu Petku, 3:1, ja
devetnaestogodišnjak, pored Dragan Džajić, hej, Džaja, moj Ubljanin, kome se klanjao svet, na tribinama 90.000 gledalaca. Ostvarenje svih snova i više od toga kada sam pogodio gol. Neverovatan, sjajan, fantastičan dan," seća se Savić i dodaje:

"Izdvojio bih i 1978.godinu, Derbi posle finala Kupa UEFA, 3:0 za nas, dao sam dva gola, sudija Matovinović mi je, zbog radovanja, pokazao put u svlačionicu!? Da budem isključen zato što sam se radovao!? Do tada nezabeleženo, budući da nije bilo ničeg nesportskog, da nisam išao prema simpatizerima Partizana, da se nisam peo na ogradu, samo sam izašao na atletsku stazu i digao ruke. Prethodno sam, da bude sve rečeno, imao javnu opomenu, tražio sam od delioca pravde da prekine igru, dok je Jovanović ležao povređen na travi. U pravilniku nigde nije stajalo da se za radovanje dobija karton, Disciplinska komisija je poništila 'crvendać'... Ostalo je jedino u ušima navijanje, Dule Savić, Dule Savić, ponos na činjenicu da nikome ranije, na kugli zemaljskoj, nije ukazana čast da mu simpatizeri kliču tako što izgovaraju i ime i prezime.Vredelo je biti igrač Crvene zvezde."

Hvala, prijatelji, neponovljivi Vukotiću i Saviću. Zadovoljstvo je bilo gledati vas na terenu, uživanje je sad i slušati vas, srećno.

You Tube

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

sedorf

Taktike za malo golova?? Jel se ta vezbala protiv Zlatibor Cajetine? Moćna vizija.

Odgovori 1 2

golman65

druze jovo nama starima od sveg ovog tvog dijaloga ili bloga osta na pocetku da je nestalo one strasti zbog kvaliteta igraca.no i dalje je derbi.a mozda i nasi standardi vodjeni ranijim derbijima su verovatno visoki...

Odgovori 4 0

Back in Black

Ništa ovo je samo prilika da Partizan konacno odigra jednu evropsku utakmicu protiv nekog velikana.

Odgovori 15 5

* Sva polja su obavezna

"Pobedili smo Junajted i već bili prvaci Evrope, šteta"

"Pobedili smo Junajted i već bili prvaci Evrope, šteta"

"Pobedili smo Junajted i već bili prvaci Evrope, šteta"

Nekadašnji golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije Ivan Ćurković bio je gost „Sportlighta“ i tom prilikom je govorio o svojim počecima u rodnom Mostaru, odluci da iz Veleža pređe u Partizan, dva neuspela pokušaja da se popne na evropski tron i zbivanjima koja su mu obeležila karijeru.

Stanković ne vodi Zvezdu protiv Libereca

Stanković ne vodi Zvezdu protiv Libereca

Stanković ne vodi Zvezdu protiv Libereca

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković neće u četvrtak sedeti na klupi u meču drugog kola Lige Evrope protiv Slovana ioz Libereca.
Loading...