AMA/Corbis via Getty Images)

Blog ostalo

18.10.2020 | 13.42 > 13:50

Derbi analiza: I srce, i kvalitet na teren

Autor

Srdžba. Reč kojom Homer počinje Ilijadu, čuveni ep o verovatno najpoznatijem ratu, fiktivnom ili ne, antičkog sveta. Ali i taj rat, na čijem početku stoji, emocija, pa još i veoma jaka, nije rešila hrabrost ili požrtvovanost, već mudrost. Odisej je, zamkom drvenog konja, pokorio nepokorljive zidine.

Selektor Ilija Stolica

Foto FSS

Selektor Ilija Stolica

Analizu za Sport Klub eksluzivno su uradili Ilija Stolica, selektor mlade reprezentacije Srbije, i Luka Jevtović, analitičar u stručnom štabu.

U fudbalu, deluje možda preterano, nije previše drugačije. Sve počinje ogromnom emocijom, ali ishod češće determinišu ideja i njeno sprovođenje.

Kada čovek govori samo sa stanovišta emocija – njegov iskaz neretko dobija obrise izvitoperenosti. I oni linearno rastu zajedno, pa tako velike emocije nose i nekad velika iskrivljena suštine. A tesko je poreći da postoji u srpskom sportu, ne samo fudbalu, nešto što pobuđuje više emocije od utakmica Crvene zvezde i Partizana. Svakako, ko bi mogao da porekne da večiti derbi i Ilijada imaju mnogo više zajedničkog nego što bi to bilo poželjno za fudbalsku utakmicu. Neki drugi put o tome…

Zato je nekada teško govoriti o ovom meču. Otud treba možda oprostiti floskule o borbenosti, motivaciji ili zelji kao deus ex machina odgonetiteljima konačnog ishoda. Oprostiti, takođe, i alegorijske vapaje o “srcima na terenu”. 

Želja jeste važna, motivacija izrazito, srce će svakako i neizostavno biti na terenu, ali oni samo obavijaju suštinu. Ispod žara, borbe, usklika, povika, nalazi se fudbal. I to isti onaj, sa istim zakonitostima ma gde i kada god bio igran. Pobeđuje onaj koji više zeli, naravno, ali ne pre nego što želju ne potkrepi razvijenijom idejom igre, bolje iskorišćenim individualnim kvalitetom, istrajnošću u principima koje trenira i u koje veruje.

Njegoš Petrović, Dejan Stanković

Foto: FK Crvena zvezda

Njegoš Petrović, Dejan Stanković

A utakmica između Partizana i Crvene zvezde zaista može da donese mnogo toga zanimljivog i lepog, upravo, u tom smislu – “striktno fudbalskom”.

Analiza utakmicu razlaže na standardne situacije. U zavisnosti od fudbalske kulture njihov broj varira. Luj van Gal, tako, kao jedan od primera, posed deli na četiri faze, dok je u većem delu sveta konsensuz da ih ima tri. Uz njih tu su i defanzivne organizacije u tri defanzivna bloka (visokom, srednjem i niskom), ofanzivna promena poseda, defanzivna promena poseda, ofanzivni i defanzivni prekidi i, naposletku, oblik tima, odnosno formacija (koja i sama, naravno, varira u zavisnosti od toga ko i u kom delu terena ima loptu).

O svemu ovome ekipe misle pre nego sto izađu na teren. Uvezanost faza i momenata fudbala je takva da one ekipe koje dominiraju posedom često dominiraju i tranzicijom, upravo zato što im struktura sa loptom omogućava da se po njenom gubitku adekvatno popune i na osmišljen i organizovan način daju u njeno ponovno osvajanje. Zbog toga se mečevi protiv najdominantnijih ekipa na svetu, Bajerna, Mančester Sitija, Barselone ili Liverpula, često pretvaraju u, za nesnađenog protivnika, circulus vitiosus neprestane potčinjenosti.

Crvenu zvezdu i Partizan ne razdvaja preveliki jaz kvaliteta fudbalera. Zato ne možemo govoriti o apsolutnim dominacijama u segmentima igre. Onaj tim koji uspe da kontroliše meč, tako da što više vremena prođe u fazama i stanjima koji njima pogoduju, svakako će biti bliži pobedi.

Vladimir Stojković

Clive Rose Getty Images

Vladimir Stojković

Šampion Srbije pretrpeo je stilsku promenu prilikom dolaska novog stručnog štaba. Zvezda sada ima jasnu intenciju da kroz posed, kontinuiranim napadima, dolazi do trijumfa. Dejan Stanković se trenerski formirao u Italiji, ali je upravo jedan od mnogih pokazatelja da stereotipi o “italijanskom defanzivnom poimanju fudbala” odavno nisu relevantni. Čak su i poprilično smešni…

Biće zanimljivo videti kako će Zvezda ulaziti u igru kada je lopta kod golmana na pet i po metara ili u otvorenoj igri u prvoj trećini terena, odnosno kako će napadati u srednjoj trećini terena, dakle kada budu pred sobom imala srednju defanzivnu zonu Partizana.

Zvezda ima tendenciju da u prvoj fazi poseda stoji sa tri defanzivca iz bazičnog 4-3-3 sistema. Jedan od bekova, često nije važno koji, podiže se visoko. Cilj ovog asimetričnog, ali ne retkog mehanizma, jeste stabilnost protiv eventualnog pritiska protivnika.

Crveno-beli u drugoj fazi poseda (u progresiji ili pripremi napada), takođe, prave trojku u prvoj napadačkoj liniji, ali sada to žele da rade spuštanjem jednog od ofanzivnih veznih fudbalera (jedno vreme su želeli to da rade sa zadnjim veznim, ali su brzo shvatili da tako trpi njihova igra iza lopte, odnosno mikrostruktura koja im omogućava sigurnost u slučaju gubitka poseda i pretnje protivničkog kontranapada ili brzog napada). U ovom slučaju oba beka se podižu visoko, sa krilima između druge i treće linije protivnika, na mestima koja nominalno pripadaju ofanzivnim veznim fudbalerima.

Miloš Degenek, Milan Borjan

REUTERS/Marko Djurica

U  završnici napada, u trećoj fazi poseda, crveno-beli često žele da napadnu dubinu između bekova i centralnih bekova protivnika. Jedno od željenih rešenja je da lopta sa boka brzo ode ka centralnom napadaču, koji će, nakon procene situacije, istu proslediti ofanzivnom veznom ispod njega. Odatle ide pas u željenu dubinu. U suprotnom, loptu će u dubinu sam poslati napadač, odigravši ofanzivnom veznom koji je utrčavanjem napao malopre pomenutu dubinu u prostoru koji Nemci nazivaju halbraum (odnosno poluprostor).

Svim ovim situacijama zajednički je prostor koji Zvezda želi da napadne (u analitici se ona zove Zona 14, a Otmar Hicfeld – jedan od pionira fudbalske analitike sa svojom Borusijom iz Dortmunda, šampionom Evrope krajem devedesetih – naziva “crvenom zonom”). Pričamo o prostoru između druge i treće defanzivne linije protivnika, uglavnom u centralnim koridorima terena.

A, relevantno na ovoj utakmici, iako ništa ne garantuje da će tako i biti, jeste način na koji ce crno-beli to želeti da osujete.

Aleksandar Stanojević dinamikom u igri, dominacijom ritmom i tempom (prvo označava brzinu protoka lopte, drugo učestalost promene poseda, odnosno tranzicija) želi da ostvari povoljan rezultat. Iste osobine, kojima je bila pridodata gotovo nadrealna posvećenost, pokazivao je i kao igrač. Partizan je u njegovom prvom mandatu, kao i sada, demonstrirao iste kvalitete.

Partizan je tokom sezone, posebno u Evropi, imao problema u ovom smislu. Na primer, izlazeći visoko u pritisak, crno-beli su iz svoje bazične defanzivne ravne 4-4-2 formacije izvlačili centralnog veznog fudbalera, koji bi “lepio” vezistu protivnika. Čest mehanizam u fudbalu koji se igra danas, ali mehanizam koji ne trpi nepreciznosti u izvođenju.

Filip Stevanović, FK Partizan, FK Rad

FK Partizan

Tako je protiv Šarlroe, na primer, Natho često odlazio visoko, ostavljajući Zdjelara (drugog centralnog veznog na ovom mecu) da se nosi sa dva vezna fudbalera belgijskog tima. U ovim situacijama, bočni vezni fudbaleri, shodno timskoj taktici, mogu neznatno da suze proctor, kako bi sprečili da protivnik koristi ove zone, ali tada često ostavljaju otvorenim kratke dijagonale ka bekovima. Treća opcija je da stanu u takozvanu “split poziciju”, na polovini distance između dva fudbalera rivala, ali svaka osmisljena i sinhronizovana modifikacija oblika protivničkog tima, u tom slučaju, pravi nove probleme.

Belgijski tim je često nalazio način da se infiltrira upravo u te prostore, u taj “meki trbuh” Partizanove odbrane. Isto je činio i kada bi spustio Partizan bliže svom golu – prednost koju je protivnik crno-belih ostvario prelivala se i u druge defanzivne faze. Prilikom pritiska na boku, Partizanovi vezisti nisu adekvatno pravili korekciju jedan drugom u pozicionom smislu, a opet na grupno-taktičkom nivou vezisti i napadači nisu uvek svoje presing uglove prilagodili jedni drugima, tako da bi ostavili otvorenim linije pasa protivnika.

Crvena zvezda ima prednost na tabeli i igra derbi na stadionu Partizana, što bi možda moglo da nagovesti svedenije i konzervativnije izdanje ovog tima. Činjenica da crveno-beli nisu postigli gol na čak cetiri derbija u nizu nameće imperativ da se u 163. večitom derbiju preuzme uloga protagoniste i jasno krene na tri boda. A, to može Partizanu da donese dovoljno zaletišta.

Sve ovo je, naravno, tek jedan element, pozadina koja kreira uslove da pojedinci pokažu talenat. A ovde govorimo o zaista mnogo talenta.

Crvena zvezda

FK Crvena zvezda

Crvena zvezda

Bez obzira na izostanke Ivanića i Kange, a možda čak i upravo zbog odsustva reprezentativca Gabona, Crvena zvezda ima dosta fudbalera koji tehničko-taktičkim sposobnostima mogu sa uspehom da koriste pomenute prostore. Ako ih, naravno, bude bilo.

Veljko Nikolić je dirigent u filharmoniji, sam može da diktira ritam i tempo utakmice. Prepoznaje prostore, razigrava saigrače, asistira i postiže golove, a da pritom pretrči i po 13 kilometara po utakmici. Verujemo da će uskoro sve to pokazivati i u A timu. Ali, naravno, nije jedini, ni blizu…

Iz ugla stručnog štaba mlade reprezentacije Srbije, ovaj derbi biće zadovoljstvo. Osmorica igrača samo, sa poslednjeg spiska, ravnopravno konkurišu za sastave dva tima. Fića Stevanović i Željko Gavrić su fudbalska poslastica, jednim potezom ili detaljem, mogu da reše utakmicu, ili promene tok. Biserima ovakve utakmice mnogo znače za fudbalsko sazrevanje i napredovanje. Njihov potencijal nema limita – ako nastave da rade i usavršavaju se kao do sada.

Njegos Petrović ima ličnost vodje, donosi stabilnost i balans u ekipi. Odlična anticipacija, postavljanje igre iza lopte, negativna tranzicija i fantastičan udarac sa distance.

Dva centralna beka, po potrebi mogu da igraju i po boku, Strahinja Eraković i Svetozar Marković, imaju visok nivo taktičke svesti i inteligencije, motorički su spospobni za vrhunski fudbal, izraženog karaktera. Imaju potencijal za A tim. Marković ima više iskustva u seniorskom fudbalu, kao i u derbi mečevima, ali je od skoro u trenažnom procesu u Partizanu. Erakovićevo iskustvo je skromnije, ali je od početka upoznat sa zahtevima stručnog štaba.

Aleksandar Stanojević

FK Partizan

Aleksandar Stanojević

Golman Aleksandar Popović je možda i najveći dobitak sa poslednje utakmice mlade reprezentacije. Odlično razumevanje igre, učestvovanje u fazi napada, pravovremena korekcija dubine iza zadnje linije, uz sve to, defanzivno odlučan.

Denis Stojković, uz Stevanovića, najmlađi od svih njih, ima najmanje isustva u seniorskom fudbalu, ali i vrhunski potencijal. Odličan je u igri “jedan na jedan”, hrabar, sa stalno prisutnom željom da se nadigrava.

Svi ovi momci su jedan od najvećih razloga zbog kojih 163. derbi ima potencijal da prevaziđe floskule o pukoj borbenosti i želji kao o presudnim varijablama uspeha. Mnoga toga lepog, potencijalno može da se vidi u ovoj utakmici. Nažalost, prosečni srpski navijač fudbal prevashodno konzumira kroz kladionicu, pa gledajući u rezultate prenebregne da sporadično baci pogled i na igru. Verujemo da će u nedelju to biti posebna šteta, jer će propustiti dosta toga kvalitetnog i zanimljivog.

I, na kraju, da – “srce na teren!”. Ali, pre i iznad svega – “kvalitet na teren!”

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Jimmy Floyd

Ko se bre jos lozi na ovo...

Odgovori 1 1

Dragan Srbac

Zašto nema publike, u hrvatskoj duplo zaraženih i ima publika na stadionima haa.⚽️⚽️⚽️👍👍👍🥅🥅🥅

Odgovori 4 4

Rade

Pa zato i ima toliko vise zarazenih nego kod nas!

3 2

* Sva polja su obavezna

"Pobedili smo Junajted i već bili prvaci Evrope, šteta"

"Pobedili smo Junajted i već bili prvaci Evrope, šteta"

"Pobedili smo Junajted i već bili prvaci Evrope, šteta"

Nekadašnji golman Partizana i reprezentacije Jugoslavije Ivan Ćurković bio je gost „Sportlighta“ i tom prilikom je govorio o svojim počecima u rodnom Mostaru, odluci da iz Veleža pređe u Partizan, dva neuspela pokušaja da se popne na evropski tron i zbivanjima koja su mu obeležila karijeru.

Stanković ne vodi Zvezdu protiv Libereca

Stanković ne vodi Zvezdu protiv Libereca

Stanković ne vodi Zvezdu protiv Libereca

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković neće u četvrtak sedeti na klupi u meču drugog kola Lige Evrope protiv Slovana ioz Libereca.
Loading...