Patrick Smith/Getty Images

Blog ostalo

21.10.2020 | 08.00

"Još nismo svesni koga smo doveli za selektora Srbije"

U ovoj vesti

CSKA Moscow BC

Kada si bio desna ruka jednom Dušanu Ivkoviću, Božidaru Maljkoviću, Evgeniju Pašutinu, Saši Obradoviću, Aleksandru Trifunoviću, ili držao „master klas“ Igoru Kokoškovu, a postao „samo“ specijalista za arapsku košarku, da li možeš da budeš zadovoljan karijerom?

Ivan Jeremić

Euroleague Basketball

Ivan Jeremić

Košarkaški stručnjak, Ivan Jeremić, ni sekunde nema dilemu, pa će kao iz topa – apsolutno, najkraće i najjasnije za Sport klub.

Nijednog trenutka nisam zažalio što sam godinama bio saradnik velikim trenerskim imenima u istim takvim klubovima. Mnogo sam naučio od njih, bili smo i fantastični drugari. Ni sa jednim od njih nisam pokvario odnose, sa većinom se i dan, danas družim. Nikada nisam preko noći menjao prijatelje, a tek da im radim iza leđa. A bilo je situacija i, ponuda. Krene loše i najboljima, zovu iz uprave da preuzmem prvi tim... Ni u ludilu to ne bih uradio. Sa pravim šefom i čovekom se ide u vatru do kraja, pa kako god.

Ljudska i profesionalna logika višegodišnjeg predsednika Udruženja trenera Srbije, koji i u malim basket sredinama, negde tamo daleko, radi kao da je u sred Evrolige. 

„I u Libiji, Bahreinu ili sada u Kuvajtu, pristup poslu je kao kada sam bio u CSKA, Lokomotivi Kuban ili Lijetuvos Ritasu. Uvek je prvo veliki košarkaški izazov, pa tek onda finansijski momenat. Ne kažem da novac nije bitan, ali nije to razlog broj jedan zašto sam trenutno u 'nekoj' Kazmi. Meni je ovaj sport u krvi, bez njega ne mogu da živim, kao ni bez ambicije da na svakom mestu nešto napravim. Naravno, proporcionalno mogućnostima sredine. U bahreinskom Muharaku, to je bila dupla kruna posle pune decenije. U Kuvajtu sam se nameračio na bar jedan trofej. Ko će da te se seća što si igrao finale i, izgubio na jednu loptu, kao protekle sezone.

Odbojkaško – rukometni miks

Jeremić je trenutno jedini srpski košarkaški trener u Kuvajtu, a planira dovođenje zemljaka u stručni štab, iako procedura oko radnih viza nije jednostavna. Slično je radio u Bahreinu (Mane Trbojević, Bogdan Stanojković). U slobodno vreme je najčešće sa Aleksandrom Seničićem i Nikolom Markovićem, kolegama iz odbojke i rukometa.

Jeremić je zapravo trenerski veteran u arapskom svetu, istom onom, koji, bez obzira na 'široke' finansijske mogućnosti, više ljubi fudbal i rukomet, dok je košarka, i dalje pod nekim „c“. U tefteru je bila Libija, u dva navrata, a poslednjih godina, Bahrein, pa Kuvajt.

Pola decenije sam u Zalivu, a dve poslednje sezone u kuvajtskoj Kazmi. Klub funkcioniše u okviru istoimenog sportskog društva, gde fudbal nema konkurenciju. Za rukometom luduju još iz vremena našeg Zorana Tute Živkovića, kojeg ni posle toliko godina ne zaboravljaju. Što je najgore, iole visoki momci završe u rukometu. Tek toliko da znate kako je nama koji radimo u košarci. O uslovima za rad je suvišno govoriti, osim reći fantastični. O kvalitetu lige, nije neki nivo. Kao i u Saudijskoj Arabiji, Emiratima, Omanu, Kataru... bilo gde u Zalivu. Ima dobrih igrača, neki bi mogli da igraju i u našoj Košarkaškoj ligi Srbije, ali..."

U zemlji – gradu praktično je nemoguće videti otvorene košarkaške terene među stambenim blokovima, što je neki prvi stepenik za popularizaciju ovog sporta. Visoke temperature, koje idu od plus 60 do plus 20, u dva tri meseca takozvane zime, osim fudbala, sve ostalo teraju u dvorane. A kuvajtska košarka ima još jednu 'osobenost'.

„Među igračima nema stranaca. Ranije su bila dozvoljena dva stranca po klubu. Trenutno u nacionalnom savezu razmišljaju o dozvoli za po jedno strano pojačanje po ekipi, ali tek od sledeće godine. S obzirom na problem sa visinom, to mora da utiče na generalni kvalitet. Ne nedostaju spoljni igrači, ali ostalo... Primera radi, najviši igrač u Kazmi ima 201 cm.

A kako bi izgledala srpska ili regionalna liga da se spusti rampa za čitavu legiju stranaca?

Tri decenije se bavim ovim poslom, odlično se sećam i vremena kada su strani košarkaši bili čista egzotika na našim prostorima. Nisam apriori da se administrativno zabrane stranci, već da to bude kao i sa pravim prijateljima u životu. Bolje je imati tri prava, nego šest poluprijatelja. Ako naši klubovi već dovode strane igrače, onda neka budu pravi.“

Jeremić ima decenijski radni (klupski i reprezentativni) staž u arapskom svetu, od severa Afrike do Arabijskog poluostrva. Ali, na tim prostorima, košarka ipak, tapka u mestu.

„Talenata ima, ali je evidentan problem kontinuiteta rada. Malo je prvotimaca u dužem trenažnom procesu. Vole sport, pa i košarku, ali previše emotivno prihvataju i uspeh, i poraze, uz pomenuti problem visine. Kao trener, moraš da imaš pravu procenu koliko toga mogu da prihvate. Iako imam dovoljno iskustva, radeći u ovom delu sveta, na početku sam znao da previsoko podignem lestvicu, atletski rečeno. Ima mnogo stvari koje ne mogu da prihvate u fizičkom, tehničkom i taktičkom delu. Generalno, u arapskom svetu, košarka je 'odskočila' samo u Libanu, tamo su naši, Dragan Raca i Svetozar Matić, da pomenem samo neke, ostavili dubok trag.

Dedinje i Vračar, ali u Kuvajtu

„Svih 13 članova košarkaške lige su stacionirani relativno blizu, jer je Kuvajt država – grad. Kazma je u bogatom delu, sa prelepim kućama, poput beogradskog Dedinja. A najveći rival, Kuvajt je smešten, poređenja radi, kao na Vračaru.“

Sagovornik skreće pažnju i na još jednu specifičnost.

Na Srednjem istoku, košarkaške ambicije, počinju i završavaju se na lokalnim takmičenjima, Arapska liga šampiona, Arapska Olimpijada, dominacija u Zalivu... O vizi za OI ili SP, nema govora još dugo, za razliku od rukometnog primera Katara koji je postao svetski vicešampion.

Kako se onda oseća neko ko dolazi iz zemlje košarke, unapred osuđen na limitirani nivo.

„Trebalo bi da budemo iskreni, trenerski prostori su sve manji, kao i pravog posla. Koliko naših odličnih stručnjaka radi u Kini, Japanu, ali i ostalim nekošarkaškim sredinama. Ekonomska kriza, koju će tek produbiti ova globalna epidemija, utiče na obim trenerskog posla u svim sportovima.

Nekada je uspešno radio u Evroligi, Evrokupu, a sada ih prati sa distance.

„Sve gledam, ja sam košarkaški zavisnik. Ali, ovaj virus nam je baš 'skrojio'. I u Kuvajtu je na snazi specijalni režim, nošenje maski, socijalna distanca, ali nema toliko smrtnih slučajeva kao u Evropi. Vrhunska košarka se čupa na Kontinentu, ali je sve to takmičarska katastrofa. Divim se kolegama koji spremaju ekipe, a ne znaju ni protiv koga i kada će igrati, uz dug period neaktivnosti tokom vanrednih stanja na početku godine.

Kakve su šanse Crvene zvezde, gde ste nekad davno započeli trenersku karijeru u mlađim kategorijama, u takvom galatamatijasu?

Sašu Obradovića odlično znam, ne samo zbog nekadašnje saradnje u Kijevu, bio je i moj igrač. On je bezuslovni zagovornik teškog rada, a to ne može odmah da se 'zalepi'. Mora malo da odstoji. Tek ćete videti pravu Zvezdu.

Za razliku od večitog rivala...

Partizan je imao nekoliko nesrećnih poraza. Ima tu još nešto, ali nije fer da to komentarišem sa razdaljine od šest sati leta.

Lakše je pričati o nekadašnjem „đaku“, koji je stigao i do glavne NBA pozornice, evropske titule sa Slovenijom, klupe velikog Fenerbahčea...

Igor Kokoškov i Dejan Milojević

fiba.basketball

Igor Kokoškov i Dejan Milojević

„Igor Kokoškov je mnogo više od mog pomoćnika na klupi OKK Beograda, pre četvrt veka. On je porodični prijatelj, sa kojim sam se više družio nego sa članovima porodice, kada mi je pomagao oko dovođenja velikih američkih trenerskih imena za gostovanje na našoj Klinici. Moja supruga je tada znala da kaže da bi za promenu mogao malo i sa njom da pričam, a ne samo sa Igorom. Mi još nismo svesni koga smo doveli za selektora Srbije. On je izvanredan čovek i trener, a upamtiće ga i u istanbulskom klubu.

A može li predsednik trenerske organizacije Srbije do svoje 'slike' u kuvajtskom izlogu, kao nekada trenerska gromada Borivoje Cenić, od koga nema ko nije učio zanat na ovim prostorima?

Predsednik Kazme mi je pokazao sliku Bore sa trofejom, ma nestvarno je posle toliko decenija. Ponoviću, gde god sam radio, veličina ambicije nije bila sporna, kao ni reč. Posle prvog boravka u CSKA, mogao sam i u neki veći evropski klub, ali sam Libijcima obećao da se vraćam u njihovu košarku. Nisam ništa potpisao, ali sam dao reč i, nešto (zlato na Arapskoj olimpijadi) smo napravili. Znam koliko vredim, ne bavim se samoreklamerstvom. Mogao sam da vodim vrhunske klubove, ali se to nije desilo. Ništa tragično. Zadovoljan sam čovek, koji je sa veličanstvenim Pivom (Slobodan) Ivkovićem, pravio prvu trenersku asocijaciju, još na prostorima bivše SFRJ, a na vreme i u Srbiji. Sebe sam ugradio i u Trenersku kliniku, koja će preživeti i onlajn izdanja i, ostati, ne samo nacionalna, već evropska baština. Meni je dovoljno za tri i po decenije staža na klupi,“ naglasio je Jeremić, jedan od retkih trenera koji je tokom karijere prošao svih sedam domaćih rangova takmičenja, nekada, od Prve beogradske do Prve savezne lige. 

Vozački debi

Sadašnjeg selektora Srbije, Jeremić je upoznao radeći sa juniorima Crvene zvezde. A lom noge Kokoškova pamti ne samo po njegovom preranom završetku igračke karijere.

„Tek sam položio vozački ispit, a moja prva samostalna gradska vožnja, bila je od kraja kod dvorane „Pionir“ gde sam živeo, pa do Kumodraža, išao sam u posetu Igoru. Ubrzo mi je postao kolega u OKK Beogradu.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Bogosavljev za SK: FIBA balon (ni)je NBA balon

Bogosavljev za SK: FIBA balon (ni)je NBA balon

Bogosavljev za SK: FIBA balon (ni)je NBA balon

Kada pošaljete SMS poruku sa „dobar dan ili dobro veče“ sa ovih prostora, a u vreme „prilagodljivo“ u nekoliko vremenskih zona, zapravo priznajete da ne možete da locirate „primaoca“.

Kokoškov i devet igrača već u Finskoj

Kokoškov i devet igrača već u Finskoj

Kokoškov i devet igrača već u Finskoj

Pred reprezentacijom Srbije su dva meča u kvalifikacijama za Evrobasket 2022. godine u Finskoj, a delegacija predvođena predsednikom Košarkaškog saveza Predragom Danilovićem već je u Helsinkiju.
Loading...