Može li Zvezda da preživi u Nemačkoj? Da, uz Borjana!

Branko Spasojevic

Bride porazne derbi brojke, dok Hofenhajm kuca pred vratima. Šampion brani čast srpskog fudbala u Evropi, na čijem glavnom koloseku ponovo nema stanice Beograd.

Foto: FK Crvena zvezda

U situaciji kad se problemi množe, a Zvezdi evidentno ne ide, pod teretom loše partije u duelu sa najljućim rivalom, lebdi pitanje – mogu li crveno-beli da „prežive“ u četvrtak, u Nemačkoj?

Povezano

Očekujem sasvim drugačiju utakmicu, automatski i Zvezdu. Na Hofenhajmu su napadi i ofanziva, našem predstavniku ostaje prostor i potencijalni juriš iz odbrane. Nemci nisu italijanske čekalice, stvoriće veliki broj šansi, dominiraće terenom, ali.. Ne potcenjujmo naše! Sve, naravno, pod uslovom da Milan Borjan ponovo iznese veče, kao i bezbroj puta u evropskim utakmicama. Da se razumemo, „pokrio“ je ko zna koliko mečeva u poslednje tri godine, imaće snage i za predstojeći u Nemačkoj“, vidi Zvezdin tračak nade Ranko Stojić, svojevremeno proslavljeni golman, reprezentativac, menadžer, sportski radnik i tvorac nekad jakog i u Evropi prepoznatljivog Rada.

Činjenicu da nam je sadržaj najznačajnije utakmice domaćeg fudbala sve siromašniji, Stojić komentariše sa zadrškom.

Ništa me više ne iznenađuje. Problem naših klubova je što nemaju kontinuitet, rad na duže staze, strpljenje za greške. Iza svega stoji studiozan rad na duži period, a mi to nemamo! Zvezdin tim krase kvalitet i potreban kvantitet, međutim, na plećima nosi i teret rada na kratak rok.“

A, iza stoje neverovatno derbi parametri. Zvezda i Partizan su razočarali, uputili samo tri udarca u okvir gola za 90 minuta, odigrali meč bez ofsajda (!).

Partizan je napadao i gol postigao iz takozvanog „drugog bloka“. Zvezdini napadi potom naišli su na nisko postavljenu odbranu crno-belih i zato nije ni bilo ofsajda, niti udaraca na gol. I treća, podjednako bitna stavka, odnosi se na „igru u intervalima“. A, to nije lako, čak je i Barselona u najboljim danima, sa Ćavijem, Inijestom i Mesijem, lažnom „devetkom“ imala problema. Iz jednostavnog razloga – takav stil zahteva fizički i psihološki besprekoran tim za 90 minuta igre u kontinuitetu.“

Sa razboja na razboj, od ove sezone srpski klubovi imaju i dodatne zahteve. „Bonus“ pravilo izrodilo je paradoks da jedan tim igra u domaćim takmičenjima, potencijalno drugačiji u Evropi.

Barem crveno-beli nemaju takvih problema. Biseri, Nikolić i Gavrić, odudaraju od realnosti. Videli smo dobrog Nikolića u derbiju, nedostajao je Gavrić, jer nije imao adekvatno mesto. Prirodno, najbolje se snalazi na levoj strani, ubitačni napadi sa te linije, stavljaju Gavrića u poziciju dominantnog na terenu. Zato Dejan Stanković nema razloga da „lupa glavu“, Zvezdini bonusu ne igraju zbog propisa, već – kvaliteta. I zaključiću priču na aktuelnu temu – „bonus“ pravilo nije dobro u Srbiji, u eliti sa 20 članova, pola klubova nema snage da ispuni normu.“

Razlog više da priznamo – u srpskom fudbalu nema više kvalitetne dece, kao ranije!

Ako Partizan ima problem sa „bonusima“ to je dovoljan razlog za brigu. Usput, nedostaju nam jake škole, poput Radove i OFK Beograda, sve se svelo na jaku Crvenu zvezdu. Potrebni su nam sistem i entizijazam učitelja. Zato mora da reaguje i FSS, da školuje mlade, trenere jasnog profila. I samo to može da spasi fudbal u Srbiji od nastavka propadanja, i situaciji kad nema gledalaca, sponzora, novca od TV prava. Ništa više…“, dosledan ranijim stavovima zaključio je Ranko Stojić.