Petrović za SK: Veliki srpski igrači, prevaziđite ego!

Skener 23. nov 202013:03 > 13:06
Matthew Ashton/Getty Images

Sistem, sistem, sistem. Traži se sistem. Ako ga u našem fudbalu nema, hajde da prekopiramo iskustva drugih, uspešnih, da u nekom narednom periodu budemo bolji, jači, autoritativniji, kad već imamo podlogu u talentu nacije, toliko važnom faktoru da se stvari pokrenu.

Za sve je, dakle, potrebna nadgradnja, neophpodan je sistem kako bi se život udahnuo u pore i motor zavrteo, u cilju da se stvori „proizvod“ koji bi ukrasio srpski izlog. Zato: zasukati rukave!

Sistem je vodilja, sistema se dotakao i Željko Petrović, trener u Fejenordu, bivši jugoslovenski reprezentativac, u razgovoru za Sport Klub:

Povezano

Bez sistema nema pomaka ni u jednoj sferi, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Za Srbiju je, svakako, pozitivno što poseduje veliki fudbalski potencijal, zemlja ima osam miliiona stanovnika, šta da govoriimo o Crnoj Gori koja je daleko i od miliona, gde predsednik Savićević mora da bude mađioničar? U Srbiji se, čitam, pišu saopštenja, javljaju se mnogi poznati, kritikuje se, brojne krtitike su na mestu, ali, ljudi moji, kad ste toliko veliki, a jeste, veliki ste, bili ste odlični igrači i mnogo ste dali fudbalu, prevaziđite ego, sedite, razgovarajte, smislite nešto da se pronađe izlaz. Da ne ostane sve na onome, ja sam igrao ovde, ti si bio tamo, ko si ti da pričaš…Ma, svi moraju da pričaju, svačiji glas da se čuje i maksimalno ispoštuje. Dajte konkretne predloge. Ponoviću, naopako ukoliko sve počinje i završava se imenom kluba u kojem je neko igrao i u kojem dobu je igrao…Čuj, dobu? Ako ćemo i oko toga, ono vreme velemajstora Pižona Petrovića je neuporedivo sa ovim sadašnjim i onim od pre nekoliko sezona, a, gde je Džajino vreme…Sad su tereni kao biljarski stolovi, lopta teška 20 grama, za razliku od one stare koja kad se napuni vodom dođe i do pet kilograma, pa, dvaput moraš da je udariš kako bi je iz ugla dobacio do penala… Da, najlakše je kritikovati.

Poraz Srbije u baražu za EP pokrenuo je lavinu?

Sudeći samo po utakmici sa Škotskom, izvlači se zaključak da Srbija nije zaslužila da ode na finalni turnir. Kad se sve drugo pogleda…Bruka! Šta se desilo sa tim momcima, gde su bili, šta su radili…Neobjašnjivo. Ukoliko već ljubiš grb i 100 puta se krstiš, uradi nešto za svoju zemlju, budi najbolji kad je najpotrebnije. I, ukoliko gubiš onda neka to bude muški, da sebi ništa ne zameriš, da kažeš: sva sam dao! Desio se poraz. Ispadanje. Bolno. Na stranu što sumnjam da bi neko iz prve pogodio u kojim klupskim sredinama su trojica škotskih reprezentativaca, a našli su mesto u selektorovih odabranih 11. Fudbalska javnost se obrušila, razumljivo. Punih 20 godina nema Srbije na EP, sad je bila idealna šansa da iskorači. Puca se po svima, rezultat je taj koji te nosi ili spušta, uvek će biti tako kad se ne ostvari želja, kad se pre nego što se skoči kaže hop, kad se, i pre nego što je finalni baraž startovao, bruji na sva zvona kako na red dolaze Hrvati i Englezi na EP. Ako su se izvukle pouke, utoliko bolje, ako sad nisu, ne znam kad će. Daj Bože da blistava pobeda nad Rusima, u Ligi nacija, bude zamajac“, istakao je Petrović.

Fejenord iznenađujuće dobro gura u holandskom šampionatu?

S obzirom na stotinu problema… Kad vam kažem da smo jedino na početku priprema imali 22 igrača i podelili se na dva gola, sve će biti jasno. Povrede, korona… Pritom ne možemo da se oslonimo na klupsku Akademiju iz koje bismo izvukli momke za klupu, ne možemo, jer se dva puta zatvarala zbog epidemioloških zahteva,…U svakoj utakmici nedostaju bar šestorica fudbalera projektovanih na startu jeseni da budu nosioci igre. A, mi, ipak, pobeđujemo,više od godinu nismo izgubili utakmicu u ovdašnjoj eliti. Trenutno, tri boda iza lidera Ajaksa, koji hoće da angažuje napadača Milika i plati obeštećenje u visini od 10 miliona evra, dok Fejenord sanja milionče kako bi, možda, nekog kupio u zimskom prelaznom roku.“

Minulog vikenda, u pobedi, 3:1 protiv Fortune u gostima, nedostajao je i srpski reprezentativac Uroš Spajić?

Stavljen je u izolaciju po dolasku iz Beograda, pošto je u prestonici Srbije utvrđen virus kod pojedinih igrača sa Tumbakovićevog spiska, ništa se ne prepušta slučaju. Još nešto: Spajić je bio negativan na testu u Roterdamu, ali, predostrožnosti radi…Danas je novo testiranje u klubu, videćemo…Nadam se da će opet biti negativan i putovati na megdan moskovskom CSKA u okviru Lige Evrope. O Spajiću samo najlepše. Odličan fudbaler, sjajan momak, zaista se gospodski ponaša, milina je s takvim sarađivati“, objasnio je Željko Petrović.