Susret legendi – Maradona se poklonio Žeravici

Skener 26. nov 202019:09 > 20:18
Hector Vivas, Getty Images Sport

Cela planeta tuguje za legendarnim argentinskim fudbalerom Dijegom Armandom Maradonom. I dok traje ispraćaj obožavanog, harizmatičnog asa u večnost mediji iz regiona se prisećaju koliko je slavni Argentinac bio vezan i za ljude sa prostora bivše Jugoslavije.

KSS

Poznato je da je ta ljubav bila obostrana. O tome svedoči i priča o Maradoninom susretu sa čuvenim jugoslovenskim i srpskim košarkaškim trenerom, Rankom Žeravicom, pre više od tri decenije, a nekoliko godina posle Žeravičinog selektorovanja u zemlji Gaučosa.

Javnost je o tome čula prvi put od trofejnog košarkaškog stručnjaka, Božidara Maljkovića, pre pet godina, kada je Žeravica preminuo.

Povezano

Putovali smo u Tel Aviv sa Crvenom zvezdom, imao sam čast i privilegiju da tri godine budem u klubu uz Ranka Žeravicu. Na istom letu bio je Maradona. Kada ga je Ranko ugledao dao mi je blok da uzmem autogram za njegove sinove, koji su bili kolekcionari. Prišao sam Maradoni i rekao mu za koga je autogram, ustao je i stao mirno i izgovorio: ‘On je bog u mojoj zemlji’. Žeravica je postavio temelje moderne argentinske košarke, koja i danas mnogo podseća na jugoslovensku”, ispričao je Maljković.

Dan posle Maradonine smrti, dodatak na tu priču čuli smo od Rankove supruge, Zage Žeravice.

“Rastužila me vest o Maradoninoj smrti. Bio je neverovatan fudbaler i čovek. Eto i taj susret sa Rankom govori o tome kakav je bio Maradona. Nisu se ranije poznavali. Dao je autogram za naše sinove, a zatim sa puno poštovanja došao do Ranka i rekao mu: ‘Trebalo bi, ustvari, ja da tražim autogram od vas, a ne vi od mene. Biće mi velika čast da se slikam sa vama.’ Zaista, prelep gest. Ispostavilo se da dobro zna kakav je trag Ranko ostavio u argentinskoj košarci. I nije sve ostalo samo na tome. Krenuo je razgovor, jer su poznavali iste ljude iz argentinskog i svetskog sporta, a siti su se ispričali i o životu u Argentini, lepoti te zemlje… Mnogo mi je žao zbog Maradoninog odlaska,” dodala je Zaga Žeravica.