Gudurić za SK: Išao sam ‘ispod radara’, slađe je tako

Skener 29. nov 202013:00 > 13:28
Marko Gudurić
Nelson Chenault-USA TODAY Sports

Košarkaš Memfis Grizlisa Marko Gudurić bio je gost podkasta "Blok po blok" i tom prilikom je govorio o svojim počecima i činjenici da je dugo čekao priliku da zablista i bude zaista prepoznat kao nova nada srpske košarke, odlasku u NBA i iskustvima koja je prikupio na svom dosadašnjem putu.

Sve je išlo korak po korak. Nikada nisam bio u prvom planu, to je sigurno bio put ‚ispod radara‘. Tako sam se osećao. Kada vratim film i kada razmislim o svemu drago mi je, naravno. Nekako je slađe kada je tako. Ali u tom trenutku je bilo izazovno i teško. Bilo je dosta momenata u kojima sam se zapitao da li ja to mogu, da li imam taj kvalitet, da li ću ikada igrati u Zvezdi i Evroligu. O NBA nisam ni razmišljao u tom trenutku iako je neka želja uvek postojala“, istakao je Gudurić.

Povezane vesti

Ipak, bez obzira na dileme uvek je bio spreman da uđe na teren i pogodi trojke kada je potrebno.

Odeš kući, spavaš ili ne spavaš i onda ujutru ustaneš pre svih, dođeš u halu i tu napraviš razliku. Time sam se vodio. Jednostavno je. Napravio sam to u sebi, odnosno čuo sam od Kobija Brajanta jednom prilikom kada je izjavio – tako se pravi razlika, dan po dan i onda posle četiri-pet godina, koliko god neko radio, ti si već napravio razliku. Svaki dan dođeš sat vremena pre i ostaneš malo posle svakog treninga. Mora da postoji ljubav, pre svega. Ja stvarno volim to što radim. Non-stop sam na Youtube gledao ne samo igrača na koga sam se ugledao, nego sve igrače – šutera, onog koji dribla, onog koji igra pik-en-rol… Uvek sam voleo da probam sve da radim. To samopouzdanje dođe iz treninga“.

On sada veruje da je srećna okolnost ta što u Crvenu zvezdu nije otišao prerano, već tek posle tri godine „kaljenja“ u FMP.

Bio sam na pripremama sa Zvezdom, odradio sve, to je bila sezona 2013./2014, posle čega sam bio vraćen u FMP. Neki igrači iz moje generacije su ostali u prvom timu. To su momenti kada se zapitaš zašto su oni ostali, a ja sam se vratio? Sledeće sezone sam bio ubeđen da ću ostati jer sam imao još bolju sezonu u FMP. Mislio sam da je to to, da bi mu par dana pre početka sezone bilo rečeno da se opet vraćam. To mi je u tom trenutku bio kraj sveta“, prisetio se 25-godišnjak i dodao:

Ipak, ispostavilo da sam imao još bolju sezonu, dobio sam na samopouzdanju, odlično smo sa Gurketom radili individualno. To je bio važan period u mojoj karijeri. Mnogo smo šutirali i radili. On je potencirao da dolazimo iako smo imali slobodan dan. Dobro se radilo. Sve se to slaže korak po korak i mora da se vrati. Sve se vrati ako pošteno radiš, ako daješ sve od sebe i ne gledaš da skratiš, već uradiš sve ono što ti je trener rekao da uradiš“.

Tokom karijere je ostvario dosta bitnih šuteva i briljirao je kada je bilo najpotrebnije.

Bilo ih je dosta, pogotovo u Zvezdi te dve sezone. Sada sam imao priliku da se podsetim dok je bio karantin u Memfisu. Sednem uveče, pustim neku utakmicu od ranije. Lepo je videti i prisetiti se. Bilo je dosta važnih šuteva“.

Upitan da li voli da gleda svoje utakmice, srpski reprezentativac je kazao:

Marko Gudurić
Harrison Barden-USA TODAY Sports

 

„Odmah posle utakmice ne, ali volim da pogledam kada je dobro i kada je loše. Generalno volim da gledam košarku i sve u vezi sa košarkom, pa tako lepe i loše stvari. Jedno bez drugog ne može. Nije dovoljno samo da trener pripremi utakmicu, uradi skauting i kaže ti šta treba da radiš, već moraš i sâm. To je talenat koji igrač mora da ima. To mi je ostalo od Željka, on to stalno priča – da moraš da voliš to što radiš. Moraš da voliš košarku. On to pokazuje svaki trening. To je neverovatna energija. Stalno smo razgovarali o košarci. Kada odemo negde komentarišemo šta je ko uradio, šta bismo mi mogli da uradimo… To je vrlo važno“.

Košarkaški trener Neven Spahija neko ko je sa srpskim internacionalcem posebno radio u Memfisu prošle sezone i mnogo mu pomogao.

Neven ima iskustva sa NBA i živi u Americi. Mnogo mi je pomogao na terenu i van njega svojim savetima, da se što pre uklopim. Živeli smo u istoj zgradi i mnogo smo vremena provodili zajedno. Na terenu je bio zadužen za mene, da gledamo snimke posle utakmice i da analiziramo. On je sa Dženkinsom radio u Atlanti, a znaju se čak i od ranije, iz San Antonija. Neven je početkom 2000. dolazio tamo i poznaje Grega Popovića“.

Photo by Marko Metlas/EB via Getty Images

Gudurić se tokom karijere takmičio u KLS i ABA ligi, Evroligi i na kraju u najjačoj ligi sveta – NBA, a razlika među svakom od njih veoma je velika.

Mogli bismo o tome dosta da pričamo. Intenzitet i čvrstina prave osnovnu razliku, pogotovo u odbrani. Zatim, priprema utakmice, cela ta priča oko skautinga, informacija u vezi sa drugim ekipama. Košarkaški deo ostaje isti, barem meni – trening, trening, što jači trening. Naravno, treninzi su jači i bolja je konkurencija, a samim tim i ti bolje napreduješ u tome. Dok je u NBA u pitanju donošenje odluka, ne toliko čvrstina. Iako sam očekivao da će mi intenzitet biti najveći probem, nije. Brzina igre je zahtevna, kako guraju loptu. Nema odmahivanja rukom, nema se vremena, samo igra, igra, igra – sledeća akcija. Donošenje odluka mi je bilo veliki problem. Spremam se, radim, ali bio mi je potreban određen vremenski period da u glavi prebacim sa evropske košarke, pogotovo Željkove košarke“.

Splet okolnosti koji je prethodio njegovom odlasku u SAD rezultirao je nešto slabijom formom na samom početku njegovog angažmana u Memfisu.

Tamo kada sam otišao nisam bio najbolje fizički pripremljen zbog cele situacije sa Svetskim prvenstvom pre toga. Bili smo u Kini mesec dana, ja sam igrao, pa nisam igrao… Nismo bili u prilici da treniramo. Došao sam u Srbiju, bio par dana, da bih potom odmah otišao u Ameriku. Tako sam ušao u mašinu i bilo mi je potrebno nekoliko meseci da sve skapiram, da se fizički vratim u formu, da uđem u svoj ritam šuta. Ali, imao sam osećaj da kada sam sve počeo da kapiram, ispao sam iz rotacije i nikada posle toga nisam uspeo da dobijem pravu šansu“.

Kompletan intervju sa Markom Gudurićem u podkastu „Blok po blok“ možete da pogledate u ovom videu.