Domović Bulut za SK: Ne branimo, uvek napadamo zlato

Skener 17. jun 20172:55 > 3:07
Jamie Squire, Getty Images Sport

Srpski basketaši tim najbolji je na svetu, a priliku da treći put osvoji zlatnu medalju na Svetskom kupu (nekada Svetski šampionat) imaće od 17. do 21. juna u Nantu.

Kvartet Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždelo i Dejan Majstorović je prošle godine u kineskom Guangdžou u finalu savladao selekciju SAD (21:16), dok je 2012, na prvom Svetskom kupu u istoriji, u odlučujućem duelu bio bolji od Francuske (16:13).

Na najvišem stepeniku pobedničkog postolja nisu bili samo 2014. godine kada ih Katar u finalu u Moskvi pobedio sa 18:13.

Logično, Srbi i u Nant odlazi sa najvišim ambicijama, pogovoto što će „3 na 3“ od 2020. godine biti i Olimpijski sport i sve nacije na najlepši način žele da se predstave javnosti.

„Ništa ne branimo, mi uvek napadamo. Takav nam je mentalitet„, već na startu razgovora za „Sport klub“ Domović Bulut je poručio rivalima s kakvim ambicijama njegovi drugari i on odlaze u Nant.

Prvi basketaš na svetskoj rang listi ističe da sve protivnike odličnu poznaju, kao i da je takmičenje svake godine sve kvalitetnije.

Konkurencija je sve jača. Ekipe postaju profesionalne, posvećene su samo basketu, a mnoge od njih imaju podršku nacionalnih federacija koje im obezbeđuju odgovarajuće pripreme i sve što im je neophodno za nesmetanu realizaciju programa„, kaže naš sagovornik i dodaje:

Prvi put nam je i Košarkaški savez Srbije izašao u susret. Saslušali su nas, čuli naše ideje i šta nam je potrebno za pripreme. Hvala im„.

Srpski tim u Nant odlazi da dokaže da je najbolji na svetu.

Za nas je sve osim osvajanja zlatne medalje neuspeh„, jasan je Domović Bulut. „Kada smo u najboljem izdanju nema ekipe koja može da nam se suprostavi„.

U pripremnom periodu bilo je problema zbog povreda, međutim, Srbija će u Francuskoj biti u najjačem sastavu.

Odigrali smo pet, šest turnira mada zbog sitnih povreda nismo bili u glavnom sastavu. Prioritet nam je bilo učešće na Svetskom kupu i sve smo podredili tome da nas četvorica budemo zdravi za ovo takmičenje. Verujemo u naš kvalitet i sigurni smo da možemo ponovo do zlatne medalje„.

Konkurencija na četvrtom Svetskom kupu ne plaši srpsku ekipu. Veruju u svoj kvalitet, a rivale odlično poznaju.

U našoj grupi su jaki Rusija i Portoriko, u grupi B domaćin Francuska i Slovenija, prvak Evrope iz 2014. godine. Rumunija je uvek nezgodna. Nema kvalitet da ode do kraja, ali u stanju je da pokvari planove favoritima. Katar u grupi C ima izuzetnu ekipu i nisu slučajno bili prvaci sveta 2014. godine, dok u D grupi odskaču SAD i Holandija. Ekipe se dobro poznaju, ali ponavljam, ako odigramo kako znamo niko ne može da nas ugrozi„.

Basket „3 na 3“ je sve popularniji širom sveta, a Domović Bulut je ponosan što su se i u Srbiji poslednjih pet godina dogodile mnoge pozitivne stvari.

Ogroman je napredak. Pre pet godina u Srbiji su organizovala samo dva turnira, od čega je jedan bio potpuni fijasko. Sada imamo 30 takmičenja godišnje i tri, četiri ekipe u Svetskoj seriji. Zemun je osvojio tri Mastersa, a ekipa iz Novog Sada jedan. Svake godine interesovanje je sve veće i mnogo mi je drago zbog toga. U svetu ima više od 100.000 registrovanih basketaša„.

Potvrda da ovo postaje globalan sport i da sve više privlači pažnju i u tradicionalne nekošarkaškim zemljama stigla je i od Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je „3 na 3“ nedavno uvrstio u olimpijske sportove.

Zna se samo broj timova koji će učestvovati na OI 2020. u Tokiju – po osam muških i ženskih. Čekala se konačna odluka MOK i tek treba da se razradi sistem po kojem će se reprezentacije kvalifikovati na Olimpijske igre. Verovatno će se nagrađivati lojalnost i federacije koje su se najbolje pokazale. Ima tu još mnogo detalja. FIBA vodi računa o tome, mi se ništa ne pitamo„, istakao je Domović Bulat.

Prenosi

Mečeve iz Nanta FIBA će prenositi na svom zvaničnom Youtube kanalu, a sve inofmacije o Svetskom kupu mogu da se pronađu na njihovim, ali i društvenim mrežama Dušana Dumović Buluta.

Sistem takmičenja

Selekcija Srbije će se u subotu sastati sa Egiptom (19:10) i Rusijom (21:10), dok će dva dana kasnije igrati protiv Andore (19:10) i Portorika (21:30).

Plasman u četvrtfinale će obezbediti po dva najbolja tima iz svake od četiri grupe, a u četvrtfinalu ukrštaju (1) A1 – D2, (2) C1 – B2, (3) B1 – C2 i (4) D1 – A2.

U polufunalu će se sastati pobednici parova 1 – 2, odnosno 2 – 3.

Svi mečevi nokaut faze će biti odigrani 21. juna.

Grupa A

Srbija
Rusija
Andora
Egipat
Portoriko

Grupa B

Slovenija
Rumunija
Francuska
El Salvador
Filipini

Grupa C

Poljska
Ukrajina
Estonija
Katar
Šri Lanka

Grupa D

SAD
Holandija
Novi Zeland
Indonezija
Južna Koreja